Raskrinkavanje.ba

Portal Goldy.pro: Eksploatisanje nestanka djevojčice u klikbejt-naslovima

Anonimni portal Goldy.pro objavio je niz dezinformacija o slučaju nestanka dvogodišnje djevojčice u Srbiji.

Foto: Freepik

Nakon što je 31. marta 2024. objavljen snimak iz Beča za koji se tvrdilo da prikazuje nestalu djevojčicu Danku Ilić iz Srbije i koji policija istražuje, portal Goldy.pro objavio je niz neutemeljenih tvrdnji o ovom slučaju. Ovaj anonimni portal učestalo objavljuje dezinformacije o nestanku djevojčice, a o nekima od njih Raskrinkavanje je pisalo u analizi na linku u nastavku. 

Kako je u ovoj analizi detaljno opisano, portal Goldy.pro u potpunosti je anoniman. Ovaj portal članke preuzima od drugih medija u regionu, dodajući im pri tome naslove u kojima se navode različite dezinformacije. Tako su na ovom portalu 31. marta objavljeni članci opremljeni sljedećim naslovima:

Objavljen snimak na kojem se vidi nestala Danka Ilić u pratnji dvije zene u Beču.Evo kome su je roditelji prodali (31.3.2024)

Pronadjena mala Danka.Roditelji prodali djete rumunkama.Objavljen snimak djeteta iz Beca (VIDEO) (31.3.2024)

Ova dva članka istog su sadržaja, koji je, osim naslova i opreme, identičan sadržaju članka objavljenog istoga dana na portalu Avaz. U njima se navodi da se za djevojčicu sa snimka “tvrdi da je nestala dvogodišnja Danka Ilić” te da ona podsjeća na nestalu djevojčicu. Ne tvrdi se da je djevojčica pronađena niti da je “prodata Rumunkama”. 

Naslov u kom se tvrdi da su “roditelji prodali dijete Rumunkama” objavljen je istoga dana i na portalu Dnevna doza

Na portalu Goldy.pro, takođe 31. marta, objavljen je i članak sa sljedećim naslovom:

DANKIN DEDA ZA NAS PORTAL: Evo šta je rekao o snimku koji gleda cela Srbija.Mislim da jeste

Ovaj članak preuzet je sa portala Kurir, za koji je djed djevojčice zaista i govorio. Ipak, u njemu se ne navodi da je on rekao da “misli da jeste” njegova unuka na snimku. 

Dan kasnije, 1. aprila, na portalu Goldy.pro objavljen je još jedan članak o ovom snimku, čiji naslov glasi: 

OVO SU RUMUNKE SA SNIMKA KOJI JE POSLAO SRBIN IZ BEČA: One su kupile malu Danku 

Sadržaj ovog članka preuzet je sa portala Novosti. U naslovu članka portala Novosti se, pak, ne navodi da su Rumunke “kupile malu Danku”. Novosti su svoj članak opremile naslovom: “OVO SU RUMUNKE SA SNIMKA KOJI JE POSLAO SRBIN IZ BEČA: Ispituje se da li je sa njima nestala Danka Ilić (2)”, pri čemu su objavljeni screenshoti snimka na kojima se vide lica žena sa djevojčicom. U ovim člancima ne navodi se da je nestala djevojčica “kupljena” niti da su to učinile žene sa snimka. 

Šta se o snimku i nestanku djevojčice zaista zna?

Kako je detaljno navedeno u analizi Raskrinkavanja ovdje, djevojčica je nestala 26. marta u mjestu Banjsko Polje u blizini Bora. Potraga za njom još uvijek traje i do vremena pisanja ove analize nije poznato gdje se Danka Ilić nalazi niti koje su tačno bile okolnosti njenog nestanka. 

Kako je navedeno, 31. marta 2024. u medijima je objavljen snimak koji je napravio državljanin Srbije u Beču, vjerujući da je možda vidio nestalu djevojčicu (1, 2, 3). O tome je obavijestio srbijanske vlasti iz te su preduzete istražne radnje o ovom snimku. Policija u Beču takođe istražuje snimak u nastojanju da se dođe do potvrde da li je na njemu nestala Danka Ilić. Ipak, do vremena pisanja ove analize nije postojala zvanična potvrda o tome da li je na snimku zaista ona ili neko drugo dijete. 

Mediji su objavili i niz članaka u kojima se prenose izjave članova/ica porodice Danke Ilić o ovom snimku (1, 2, 3). Niko od članova/ica porodice, uključujući i djeda djevojčice, u vrijeme objave članaka portala Goldy.pro nije potvrdio da je na snimku ona. Ipak, bečka policija 3. aprila objavila je saopštenje u kom, između ostalog, navodi da nakon pregleda snimka rodbina djevojčice vjeruje da je “vjerovatno riječ” o Danki. 

Kako je istaknuto u našoj prethodnoj analizi tvrdnji o ovom slučaju koje je objavio portal Goldy.pro, budući da nema nikakvih zvaničnih informacija o slučaju, nije moguće potvrditi ni tvrdnje da je djevojčica “prodata”. Takođe, u člancima opisanim u prethodnoj analizi tvrdilo se da je majka djevojčicu “prodala Bugarima”, dok se u pomenutim člancima tvrdi da su je “kupile Rumunke”. Dakle, ni sam portal Goldy.pro nije dosljedan u dezinformacijama koje objavljuje. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije istakli su da objavljivanje netačnih i neprovjerenih informacija u medijima o ovom slučaju ugrožava istragu. 

Budući da se u analiziranim člancima portala Goldy.pro ne navode tvrdnje iz njihovih naslova, svi članci dobijaju ocjenu klikbejt

Napomena:
4.4.2024: Portal Dnevna doza je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke