Raskrinkavanje.ba

Portal Goldy.pro: Lažne vijesti i klikbejt-naslovi o nestanku Danke Ilić

Anonimni portal Goldy.pro objavio je niz netačnih i neprovjerenih informacija o nestanku dvogodišnje djevojčice u Srbiji.

Foto: Freepik

Danka Ilić nestala je 26. marta 2024. godine u mjestu Banjsko Polje u blizini Bora u Srbiji. U vrijeme pisanja ove analize, nakon osam dana intenzivne potrage, dvogodišnja djevojčica još uvijek nije pronađena. Mediji u regionu intenzivno izvještavaju o ovom slučaju, a Raskrinkavanje je već pisalo i o primjerima dezinformacija o nestanku djevojčice. 

Portal Goldy.pro učestalo objavljuje članke u čijim su naslovima spekulacije i netačne tvrdnje o nestanku Danke Ilić. Riječ je o potpuno anonimnom portalu na kom nema nikakvih podatke ni o vlasništvu ni o autorstvu sadržaja koji se na njemu objavljuju. Članci ovog portala u najvećem broju slučajeva preuzeti su sa drugih portala, uz značajne izmjene naslova. Upravo se u naslovima navode neprovjerene i netačne tvrdnje o slučaju nestanka djevojčice iz Bora, koje se u pravilu ne nalaze u samim člancima. 

U naslovima značajnog broja članaka ovog portala govori se o navodnoj krivici, hapšenju ili priznanju roditelja nestale djevojčice. Prema naslovima nekih članaka, majka je djevojčicu “prodala”, dok se u nekim navodi da je prodata “Bugarima”:

Uhapseni roditelji devojcice Danke.Majka priznala da je dete prodala Bugarima ? (28.3.2024)

Roditelji prodali dete preko granice.Djed priznao sta se desilo sa kcerkom.Nazalost to je sigurno istina ? Majka porucila samo jedno (29.3.2024)

Prvi članak sastavljen je od dijelova nekoliko članaka različitih medija iz regiona (Kurir i Hrvatska uživo). U njemu se prenose pojedinosti i saznanja u vezi sa slučajem. Ipak, ni u jednom njegovom dijelu ne pominje se “priznanje” majke o prodaji djeteta. Dijelovi drugog članka identični su člancima objavljenim na portalima Avaz i Srpska info. U članku se takođe ne navode nikakva “priznanja” niti se tvrdi da su roditelji “prodali dijete”.  

Navodi o tome da su roditelji djevojčicu “prodali” te da se sumnja da ju je majka “prodala Bugarima” objavljeni su 29. marta i na portalima BSC Happy portal i Balkan info 24. Naslov portala Balkan info 24 nije vidljiv na samom portalu, ali jeste u objavi na Facebooku. 

Screenshot 2024 04 03 143738

Za neke od tvrdnji navodi se da su “dokazane” vještačenjem mobilnog telefona majke nestale djevojčice.

Da li su ovi dokazi kljucni da je mala Danka prodata za pare u Bugarsku.Vještačen mobitel majke ovdje je sve jasno (29.3.2024)

Vještačen mobitel majke:Majka prodala djete preko granice !? Sok detalji sa mobitela (29.3.2024)

Majka sve priznala u policiji posle dokaza na mobitelu.Evo gdje se nalazi djete i da li je zivo (30.3.2024)

Sadržaj sva tri članka identičan je i preuzet iz članka portala Jutarnji. U člancima se prenose “neslužbena saznanja” o tome da je vještačenje pokazalo da su sa telefona na dan nestanka obrisane neke poruke i pozivi te da je majka djevojčicu slikala prije nestanka. Nikakvi “dokazi” ili “priznanja” u njima se ne pominju. 

Naslov u kom se navodi da je “majka sve priznala” objavio je i portal Dnevna doza. Naslovi nekih članaka navedeni su i u desetinama Facebook objava (1, 2, 3, 4, 5).

Prema jednom od naslova objavljenih na portalu Goldy.pro, majka djevojčice “pala je na poligrafu”, dok se u drugom navodi da je “uhapšena” te da je “sve priznala”. 

Djed nestale Danke u suzama sumnja da su je oteli bugari.Majka pala na poligrafu !? (28.3.2024)

Uhapsena Majka male Danke.Sve priznala.Nazalost istina je kajem se (VIDEO) (29.3.2024)

Prvi članak identičan je pomenutom članku portala Avaz u kom se prenose izjave djeda nestale djevojčice. U članku se uopšte ne pominje poligraf. Drugi članak preuzet je, izuzev naslova, sa portala Blic, a govori o saslušanju roditelja djevojčice u policiji. U njemu se ne navodi nikakvo priznanje majke niti se tvrdi da je ona uhapšena. 

Šta je o slučaju nestanka djevojčice zaista poznato?

Djevojčica Danka Ilić nestala je 26. marta. Djetetov nestanak prijavila je njena majka, koja je sa djevojčicom bila u trenutku njenog nestanka. Prvi je put u Srbiji aktiviran sistem “Pronađi me”, čija je svrha hitno obavještavanje javnosti o nestanku djeteta i prikupljanje informacija. 

Roditelji djevojčice u više su navrata davali izjave u policiji. Kako su izvijestili mediji, otac djevojčice “prošao je” poligrafsko testiranje, dok majka nije testirana budući da je trudna. 

Državljanin Srbije koji živi u Beču kontaktirao je srbijanske vlasti sa navodima da je možda vidio nestalu djevojčicu u pratnji dvije žene. Snimak koji je on napravio ubrzo je objavljen u velikom broju medija u regionu. Ipak, još uvijek nije poznato da li je na snimku baš nestala djevojčica. Austrijska policija aktivno radi na ovom slučaju. Na portalu Goldy.pro objavljen je u istom opisanom maniru i niz dezinformacija o ovom snimku, o kojima više možete čitati u analizi Raskrinkavanja na linku ispod. 

Još uvijek nije poznato šta se tačno dogodilo. Policija i druge nadležne službe intenzivno su pretraživale teren oko mjesta nestanka dvogodišnje djevojčice te provode niz drugih radnji u nastojanju da se ona pronađe. Budući da je istraga u toku, veliki broj informacija objavljenih u medijima nezvaničan je i potencijalno netačan. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je na medije da ne objavljuju netačne i neprovjerene informacije, istakavši da time ugrožavaju istragu.

Budući da nije poznato gdje se Danka nalazi niti šta se tačno dogodilo, navodi objavljeni u naslovima portala Goldy.pro o tome da je ona “prodata” nemaju utemeljenje u poznatim informacijama. Netačno je i da je njena majka “priznala” bilo šta, kao i to da je “pala” na poligrafu, budući da ona na taj način nije testirana. Navodi o nalazima vještačenja njenog telefona takođe su još uvijek nezvanični. Objavljivanje ovakvih netačnih tvrdnji ugrožava istragu i u krajnjoj liniji otežava pronalazak djevojčice. 

Shodno navedenom, analizirane naslove portala Goldy.pro ocjenjujemo kao klikbejt, budući da se u člancima ne navode tvrdnje iz naslova. Tvrdnje da su roditelji djevojčice uhapšeni, da je majka priznala da je “prodala dijete Bugarima” te da je ona “pala na poligrafu” ocjenjujemo i kao lažnu vijest. Druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena:
4.4.2024: Portal Dnevna doza je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke