Raskrinkavanje.ba

Portal Vesti 24s: Mjere ulaska u Francusku i Austriju ublažene samo za vakcinisane

Portal Vesti 24s u svojim člancima tvrdi da je, prema novim uslovima, za putovanje u Francusku potreban “samo negativan test”, a da je putnicima/ama iz cijelog svijeta “slobodan ulaz” u Austriju. Nijedna tvrdnja, zapravo, nije tačna.

Dezinformativna praksa objavljivanja članaka o navodnom uvođenju i ukidanju različitih mjera vezanih za pandemiju bolesti Covid-19 česta je na anonimnom portalu Vesti 24s. O člancima ovog portala, u kojima se neosnovano tvrdi da su antipandemijske mjere ukinute u različitim zemljama svijeta, Raskrinkavanje je već pisalo u analizi koju možete pročitati u nastavku.

 

Ovoga puta, bavimo se drugim netačnim tvrdnjama istog portala, vezanim za uslove putovanja u različite zemlje. Tako se u naslovu članka o pravilima za putovanje u Austriju, koji je 21. januara 2022. godine objavljen na portalu Vesti 24s, navodi:

Od ponedeljka: Slobodan ulaz u Austriju putnicima iz celog sveta!

Uprkos tvrdnji iz naslova, za “slobodan ulaz” u Austriju ipak postoji jedan važan uslov: vakcinacija protiv Covid-19 odgovarajućim brojem doza vakcine. To se navodi i u samom članku portala Vesti 24s, gdje stoji da putovanja bez ograničenja u Austriju važe za one “koji su cijepljeni s trećom i docjepnom (booster) dozom cjepiva protiv Covida-19”. Ova pravila su u Austriji na snagu stupila 24. januara 2022. 

Kako se navodi na informativnoj Schengen visa internet-stranici u objavi od 27.1.2022. godine, Austrija je ažurirala svoja pravila, te sada putnici/e koji/e su vakcinisani/e i trećom (booster) dozom mogu u zemlju ući i bez negativnog testa na Covid-19. S druge strane, oni/e koji/e su izvršili/e samo osnovnu vakcinaciju, ali nisu primili/e dodatnu dozu vakcine, “moraju da popune registraciju prije putovanja, da dostave potvrdu o vakcinaciji, kao i negativan PCR test, koji se mora uraditi u roku od 72 sata prije dolaska”. 

Dakle, putnicima/ama iz cijelog svijeta nije “slobodan ulaz u Austriju”, oni/e i dalje moraju ispuniti, zavisno od toga kojoj kategoriji pripadaju, određene uslove.

Portal Vesti 24s sadržaj svoga članka preuzeo je sa portala Fenix magazin. Na ovom portalu, 20. januara 2022. godine objavljen je članak o istoj temi, čiji su dio i tri pasusa objavljena na portalu Vesti 24s. Članak portala Fenix magazin naslovljen je:

OD PONEDJELJKA: Slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s trećom (booster) dozom cjepiva

Dakle, portal Vesti 24s preuzeo je tekst sa drugog portala, pri čemu ga je opremio manipulativnim naslovom. Niz drugih portala u regionu članke o istoj temi opremio je naslovima u kojima se navodi cjelovita informacija (1, 2, 3). 

I naslov članka objavljenog 27. januara 2022. godine na portalu Vesti 24s manipulativan je na sličan način. Članak koji govori o popuštanju mjera za putovanje u Francusku opremljen je naslovom u kom se tvrdi:

Francuska ukida stroge mere! Za putovanje potreban samo negativan test!

I ovoga puta se u samom članku navodi tačna tvrdnja koja nije u skladu sa naslovom. Primarno, članak govori o pravilima ulaska u Francusku, koja se odnose na putnike/ce iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ne o generalnim pravilima za ulazak u ovu zemlju, kako se zaključuje iz naslova. 

Kako se dalje objašnjava, pravila za putovanje u Francusku ublažena su za vakcinisane putnike/ce iz Ujedinjenog Kraljevstva, kojima će za ulazak, uz potvrdu o vakcinaciji, biti potreban samo negativan PCR test, dok su pravila obavezne izolacije i uvjerljivog razloga posjete za njih ukinuta. S druge strane, nevakcinisani/e putnici/e iz Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će po dolasku u Francusku morati u desetodnevnu izolaciju, te će im za ulazak u zemlju biti potreban i uvjerljiv razlog posjete.

To se navodi i u članku BBC-a na koji se portal Vesti 24s poziva, kao i na zvaničnoj stranici francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. 

Ni ovaj članak nije autorski članak portala Vesti 24s, već je, uz dodat netačan naslov, preuzet sa drugog portala. Naime, vijest o ublažavanju mjera u Francuskoj za putnike/ce iz Ujedinjenog Kraljevstva originalno je objavljena na portalu novinske agencije Tanjug 13. januara 2022. godine. Na portalu Tanjug, članak je naslovljen “Francuska ublažava pravila putovanja za građane Velike Britanije”. Javno je na ovom portalu dostupan samo dio članka, dok je cjelovita verzija dostupna samo pretplatnicima/ama. Ipak, članak je preuzeo portal Euronews, pa se u njihovoj objavi od 13. januara može vidjeti da je originalni tekst Tanjuga isti kao onaj koji se našao na portalu Vesti 24s. 

Uslovi za ulazak u Francusku iz drugih zemalja svijeta zavisiće od toga u koju je kategoriju određena zemlja svrstana. Francuska, naime, ima različita pravila za ulazak iz zemalja svrstanih u kategoriju “zelenih”, “narandžastih”, “crvenih” i “skarlet crvenih”. Pravila za ulazak u Francusku dostupna su na pomenutoj internet-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova

Dakle, portal Vesti 24s preuzima tačne članke drugih portala, ali ih oprema posve netačnim naslovima. Pri tome, u slučaju pomenutih naslova, izostavlja bitnu informaciju da se navedena popuštanja mjera odnose samo na određene skupine putnika/ca koje moraju biti vakcinisane propisanim brojem doza vakcine protiv Covid-19. 

Shodno činjenicama, naslovi pomenutih članaka dobijaju ocjenu klikbejt, budući da ne odgovaraju sadržaju članaka koje prate.

Netačne tvrdnje iz naslova ocjenjujemo i kao dezinformaciju

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke