Pregled sedmice: Nastavak “Farmi portala”, ali i ustaljenih medijskih manipulacija

Tokom sedmice iza nas bavili smo se lažnim vijestima o smrti majke i sina od gladi i hladnoće u Kladnju, te smišljenim „skandaliziranjem“ vijesti: od „hapšenja“ Žike Todorovića do „poruke“ koju je NATO uputio bosanskohercegovačkim liderima. Također, nastavili smo i sa serijalom o „farmama portala“, te analizama predizbornih intervjua koji je kao žanr postao platforma za (ne)plaćeni marketing.

Portal „Direktno24h“ objavio je niz naslova sa izmišljenim tvrdnjama koje je pripisao različitim političkim akterima. U sva tri članka koji su bili predmetom naše analize, u naslovima se, naime, nalaze navodne izmišljenje tvrdnje koje sami akteri nisu izgovorili. Kompletnu analizu ovih članaka možete pročitati na ovom linku.

Novi intervju iz rubrike „Razabiranje“. Predizborni intervju Mirsada Hadžikadića za portal “Izdvojeno.ba” još je jedan primjer korištenja ove novinarske forme kao platforme za (ne)plaćeni marketing. U periodu izborne kampanje, novinski žanr poznat kao intervju često je poprimao oblik političke propagande ili marketinga. Kompletnu analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Portal “Mislipozitivno” je 23. novembra 2018. godine objavio potresan naslov u kojem tvrdi da su majka i sin od hladnoće i gladi pronađeni mrtvi u Kladnju. Kontaktirali smo MUP TK iz kojeg su nam rekli da takav slučaj nije zabilježen na području Tuzlanskog kantona. Analizu ovog članaka možete pročitati na ovom linku.

Nakon „saznanja“ portala „Insajder“ da će član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik otvoriti kabinet i u Banja Luci, portal „Bhdijaspora“ tu vijest prenijela je kao „nezapamćen skandal“. Je li Dodikova selidba iz Predsjedništva “nezapamćeni skandal” ili već ustaljena praksa, pročitaje ovdje.

U nastavku serijala o “farmama portala”, donosimo pregled prve takve mreže, u čijem se središtu nalazi Facebook stranica “Sarajevo grad”. Pored navedene, i stranice “Sarajevo Grad II”, “Vijesti Iz Regije” i “Bosna & Hercegovina” dio su prve “farme portala” o kojoj pišemo u našem serijalu. Kompletnu analizu možete pročitati na ovom linku.

Već nekoliko godina se iznova objavljuje citat pogrešno pripisan američkom glumcu Keanu Reevesu. Izjava Keanu Reevesa na izložbi Paula Gaugina, u sinhronizaciji na ruski jezik, nema nikakve veze sa onim što je glumac stvarno rekao. Nakon što smo kontaktirali medije koji su prenijeli članak, portali Visoko.co.ba i Tuzlanski.ba obrisali su netačni članak te su dobili ocjenu demantirano.  Kompletnu ovu analizu možete pročitati ovdje.

Članci čiji naslovi najavljuju vijest o hapšenju Žike Todorovića, zapravo donose priču o snimanju filma. Od marta, kada smo prvi put pisali o ovoj “vijesti”, ona je prenesena još 5 puta. Analizu ovog članaka možete pročitati na ovom linku.

Pri prenošenju članka sa “Slobodne Bosne”, portal “Ekspresno” dodao je svoj klikbejt naslov. Portal “Ekspresno” bespotrebno je dramatizovao gotovo generičku poruku koja je iz NATO saveza upućena političarima u BiH. Dok sadržaj poruke nije ništa što već nismo čuli više puta, naslov članka govori da se “liderima u BiH tresu stolice”. Kompletnu analizu možeze pročitati ovdje.

Nova laž o poslovima u Njemačkoj, u ovom slučaju u vidu izmišljene izjave njemačke kancelarke Angele Merkel, objavljena je na portalu “Misli pozitivno”. Angela Merkel naime nije rekla da će se „Balkancima omogućiti posebni uvjeti“ za odlazak i rad u Njemačkoj. Analizu ovog članka možete pronači na ovom linku.

Na društvenim mrežama se ponovo dijele lažna upozorenja vezana za Paracetamol. Ne, Paracetamol nije "otrovan" i "opasan", pitanju su lažne vijesti, a cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Navodna fotografija Željka Komšića, na kojoj se zapravo vidi Hasan Muratović, postala je "vijest" na stranicama portala Dnevnik i Poskok. Cijelu analizu čitajte na ovom linku.

Također, pogledajte i spisak lažnih stranica i nagradnih igri koje i dalje od građana kradu lične podatke. Molimo Vas da sve stranice prijavite prema navedenim uputama, kako bi one bile uklonjene. Analizu možete pronaći na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 03. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije uhapšena osoba koja je snimila saobraćajnu nesreću kod Mostara

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Lažna vijest
BH Dijaspora i fantomska prijetnja

Kako bi članak učinili aktuelnim za naše podneblje, uredništvo portala “BH...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Dezinformacija
Migranti kao “dežurni krivci” za ulične napade

Za napad na maloljetnika koji se desio 3.5.2019. godine u medijima su okrivljeni...

Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me