Pregled sedmice: paralelna stvarnost u online medijima

Od (ne)uvođenja obaveznog služenja vojnog roka u Bosni i Hercegovini, preko „nestanka“ Angele Merkel, pa do pilotkinje ruskog porijekla koja je tobože provela 200 sati u zraku iznad Srbije tokom operacije „Saveznička snaga“ 1999. godine, online mediji su i protekle sedmice lagali prekovremeno. Ne treba zaboraviti ni to da je Draško Stanivuković „bankrotirao“, dok Island muškarcima plaća sklapanje braka sa svojim državljankama. Dobrodošli u paralelnu stvarnost lažnih medija. Slijedi pregled sedmice.

Informacija koja govori da “BiH uvodi obavezno služenje vojnog roka”, samo je još jedan klikbejt naslov jednog od mnogih anonimnih portala koji donosi „prodaju“ neistine. U BiH, naime, prije svega još uvijek ne postoji zakonski osnov za uvođenje vojnog roka. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Navodni misteriozni nestanak njemačke kancelarke Angele Merkel tema je o kojoj su mnogi mediji pisali prošle godine, a portal „Kladanjski“ odlučio je članak i temu reciklirati i ove godine, pritom ne nudeći odgovore na postavljena pitanja, a koja su odavno poznata. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Portal „Ekspresno“ jedan je od portala koje u najbolju ruku treba uzimati s rezervom. Oprez je na mjestu i u ovom slučaju: potpuno izmišljena izjava pripisana članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću, centralna je tema članka koji nema baš puno veze sa činjenicama. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Portal “Espreso.rs” objavio je članak koji govori da je Nikol Malačovski porijeklom iz Rusije, bombardovala Srbiju 200 sati. Kolege sa portala „FakeNews Tragač“ ustanovile su da gotovo ništa u članku portala “Espreso” nije istina. Pretragom smo ustanovili i da je više od 10 medija u BiH također prenijelo članak o, kako se ispostavilo, pilotkinji koja niti je iz Rusije, niti je bombardovala Srbiju 200 sati. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Ove godine je 17 portala prenijelo lažnu vijest o kojoj smo pisali prošle godine, a koja govori o tome da Island plaća muškarcima da "ožene Islanđanke". O tome je opsežno pisao i islandski portal “Reykjavik Grapevine”, a u članku pod naslovom “Ne, vlada vam neće platiti ako oženite Islanđanku” navodi se da je nije tačna ni tvrdnja da na Islandu ima više žena nego muškaraca. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Tvrdnja koja kaže da je Draško Stanivuković “u potpunosti ostao bez novca” i da mu je "Milorad Dodik blokirao platu" samo je klikbejt naslov portala “BH dijaspora” i nema utemeljenje u činjenicama. Kompletnu analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Okolnosti ubistva Iračanke Tare Fares, na portalu “Dizajn doma” predstavljene su pogrešno, i to sa pola godine zakašnjenja. Kompletnu analizu ovog bezinformativnog članka čitajte na ovom linku.

Pekara „Manja“ kao i njen vlasnik nedavno su bili tema mnogih medija u Bosni i Hercegovini nakon presude Radovanu Karadžiću, kome je vlasnik pekare na svom Twitter nalogu javno dao podršku. Međutim, u moru naslova rodili su se i lažni. Iako je “Hayat” objavio kako su radnicama pekare Manja u Vogošći verbalno prijetili, iz MUP-a KS smo dobili drugačije informacije, a kompletnu analizu čitajte ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 01. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: O Mektiću i Davidu neosnovano

U proteklim danima pisali smo o seriji članaka koji su objavljivani na portalu...

Dezinformacija
Klikbejt o imenima

Kako od „običnog“ Zakona o ličnom imenu napraviti klikbejt? Nekoliko medija...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
Nije “konačno otkriveno" zbog čega je ubijen David

U emisiji “Izazovi” bivši advokat porodice Dragičević izjavio je kako...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me