Prevare za Vas: Facebook stranica posvećena lažnim nagradnim igrama

U samo tri dana, na Facebook stranici Sve Za Vas objavljene su četiri nagradne igre sa fondom nagrada ukupne vrijednosti od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Igračima/cama su obećavana motorna vozila i 500 iPhonea – ali sve nagrade su lažne.

Nagradne igre na Facebooku u kojima korisnici/e ove društvene mreže zaista mogu da osvoje neku nagradu nisu neuobičajene. Stranice koje promovišu određeni brend ili uslugu nastoje povećati svoju “publiku” i broj interakcija kroz organizovanje nagradnih igara u kojima se obično dodjeljuje neka simbolična nagrada ili proizvodi(i). Učestvovanje u ovoj vrsti nagradnih igara obično je uslovljeno lajkanjem stranice, pozivanjem prijatelja/ica da urade isto, a može biti uslovljeno i eventualnim dijeljenjem nagradne igre sa prijateljima/cama.

Međutim, na Facebooku su često aktivne i lažne nagradne igre. Cilj nekih nagradnih igara, u kojima navodno možete dobiti laptop, telefon ili automobil, nije dodjela nagrade, jer ona i ne postoji – cilj je pribavljanje različitih oblika koristi onima koji ih organizuju.

Ako postoji jedno opšte pravilo kog bi se trebalo pridržavati kada su u pitanju takvi sadržaji, ono glasi: Kad nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, onda vjerovatno nije.

Legitimne nagradne igre skoro nikad ne obećavaju impresivan broj vrijednih uređaja ili usluga na poklon. Ukoliko vidite nagradnu igru u kojoj Facebook stranica tvrdi da poklanja deset iPhonea, možete biti skoro sigurni da je u pitanju prevara.

Na Facebook stranici Sve za Vas je 14.1.2021. godine objavljena fotografija dva mobilna telefona iPhone, uz opis u kojem je objašnjeno kako doći do jednog od 500 ovih telefona, koliko ih navodno stranica poklanja.

🎉🎉NAGRADNA IGRA🎉🎉Sve Za Vas  organizira još jednu nagradnu igru.‼️Osvojite hit mobilni telefon
-🎉🎉iPhone 12 mini🎉🎉-
🎊Dijelimo 500 ovakvih sa slike
Da bi sudjelovali u nagradnoj igri potrebno je da:
🔹Lajkate objavu i podijelite(što u više grupa veća šansa)
🔹Lajkate naše stranice Sve Za Vas Sve Za Vas Rezerva
🔹U komentaru napišite broj do 2000
Nagradna igra traje do 01.02.2021

Obrnuta Google pretraga fotografija pokazuje da je identična fotografija korištena na brojnim stranicama, a preuzeta je sa sajta proizvođača telefona Apple. Cijena uređaja iPhone 12 mini kod ovlaštenog distributera u BiH je 1.499 KM, što znači da stranica Sve za Vas organizuje nagradnu igru vrijednu 749.500 KM. Fotografija koja je objavljena uz opis o navodnoj nagradnoj igri zapravo pokazuje dva telefona: Iphone 12 i Iphone 12 mini.

Istog dana, ova Facebook stranica objavila je da organizuje nagradnu igru u kojoj navodno poklanja 100 telefona brenda Samsung.

🎉🎉NAGRADNA IGRA🎉🎉Sve Za Vas  organizira još jednu nagradnu igru.
🎁DIJELIMO 100 OVAKVIH🎁
‼️Osvojite hit mobilni telefon‼️
Samsung Galaxy A52
Da bi sudjelovali u nagradnoj igri potrebno je da:

🔹Lajkate objavu i podijelite
🔹Lajkate naše stranice Sve Za Vas Sve Za Vas Rezerva
🔹U komentaru napišite koju boju želite
Nagradna igra traje do 25.01.2021

Obrnutom Google pretragom fotografije vidljivo je da je identična fotografija objavljivana na brojnim sajtovima. Riječ je o promotivnoj fotografiji brenda Samsung, što se može vidjeti i iz članka iz marta 2021. godine, koji je objavljen na sajtu ove kompanije povodom predstavljanja modela A52. Cijena telefona Samsung Galaxy A52 u BiH je u prosjeku 850 KM, što bi značilo da stranica Sve za Vas organizuje nagradnu igru vrijednu 85.000 KM. Uz već opisanu navodnu nagradnu igru u kojoj se poklanja 500 iPhonea ukupne vrijednosti 749.500 KM, dolazimo do cifre od 834.500 KM vrijednosti nagrada u samo jednom danu.

Dan poslije, 15.1.2022. godine, na istoj Facebook stranici objavljena je nova navodna nagradna igra. U ovom slučaju, ponuđena je jedna nagrada – motorno vozilo CFmoto Cforce1000, uz iste uslove učešća kao i u prethodnim primjerima.

🎉Najveća NAGRADNA IGRA do sada🎉
‼Zbog velike podrške koju naša stranica ima odlučili smo vas nagraditi velikom nagradom‼
🎁CFmoto Cforce1000🎁
🎊Sa dostavom na kućnu adresu🎊
Treba da uradite samo četiti koraka:
-Lajkati stranice Sve Za Vas Sve Za Vas Rezerva 
-Lajkati ovu objavu
-Podijeliti objavu(AKO PODIJELITE U VIŠE GRUPA VEĆA ŠANSA)
-U komentare označiti najmanje jednu osobu
‼Igramo se do 10.02.2022‼

Dan nakon ove navodne nagradne igre, stranica Sve za Vas objavila je još jednu, skoro pa identičnu. Ovog puta, navodna nagrada je CFMOTO CFORCE 800 XC.   

‼Nagradna igra
🎉Zbog velike zainteresiranosti na prošloj nagradnoj igri, odlučili smo vam pokloniti još jedan, da su veće šanse da osvojite
🎊🎊CFMOTO CFORCE 800 XC
‼‼DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU
Samo četiri koraka:
-Lajkati stranice Sve Za Vas Sve Za Vas Rezerva
-Lajkati ovu objavu
-Podijeliti objavu(što u više grupa veća šansa)
-U komentare napisati u koliko ste grupa podijelili
‼‼Sretno svima
🎁🎁Nagradna igra traje 20 dana🎁🎁

Prosječna vrijednost ovih motornih vozila je oko 25.000 KM. U obje navodne nagradne igre radi se o fotografijama koje su već objavljene na brojnim stranicama (1, 2).

U samo tri dana, Facebook stranica Sve za Vas organizovala je četiri nagradne igre sa fondom u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Pretragom ove stranice, pronašli smo još 21 navodnu nagradnu igru: svaka je organizovana na identičan način, dakle, korištene su reklamne fotografije uređaja, od telefona preko laptopa do televizora, pametnih satova i Playstationa.

Najranija dostupna navodna nagradna igra na ovoj stranici objavljena je 7.1.2022. godine, kada je ponuđen iPhone 13.

Informacija o dobitniku/ci ove nagradne igre nikad nije objavljena na stranci Sve za Vas, što je još jedan signal upozorenja – ukoliko primijetite da neka Facebook stranica organizuje nagradne igre, ali ne objavljuje imena dobitnika/ca, skoro je sigurno riječ o prevari.

Četiri navodne nagradne igre su do vremena pisanja ove analize podijeljene 10.504 puta i ostvarile su 3.790 komentara i 4.609 reakcija.

Facebook stranica Sve za Vas pokrenuta je 14.8.2019. godine pod imenom _mali_princ_3. Ime stranice promijenjeno je 7.1. ove godine.

Osim nagradnih igara, stranica Sve za Vas objavljuje slike zabavnog sadržaja, u čijim se opisima korisnici/e ove mreže pozivaju da ostave “lajk za” ili da daju “lajk ako mu znaš ime”.

Od 15.1.2022, na istoj stranici se objavljuju i linkovi koji vode na blog Svezavas1, sa takođe zabavnim sadržajem. U opisu stranice dostupan je link ovog bloga, ali bez detalja o kontakt-podacima i/ili administratorima/cama Facebook stranice.

Korisnici/e Facebooka mogu prijaviti lažne stranice i profile direktno na ovoj društvenoj mreži, kako bi ih Facebook što prije uklonio. Detaljan prikaz kako to možete učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Jedini cilj ovih nagradnih igara je povećanje broja interakcija i izgradnja baze pratitelja/ki na Facebook stranici Sve za Vas. Na ovaj način se povećava vrijednost stranice, koju je potom moguće prodati, iznajmiti ili na temelju tako izgrađene baze koristiti za promociju linkova portala.

Tokom 2021. godine, Raskrinkavanje je analiziralo niz lažnih nagradnih igara koje su nam većinom prijavili/e čitatelji/ke. Najčešće su se objavljivale na Facebooku, i to samo sa jednim ciljem – prevariti korisnike/ce ove društvene mreže. O tome na koje sve načine Facebook stranice pokušavaju prevariti korisnike/ce, čitajte na ovom linku.

Shodno navedenim činjenicama, svim analiziranim objavama lažnih nagradnih igara dajemo ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 18. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me