Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” molekularni biolog zaslužan za pronalazak kreme čiju su učinkovitost potvrdili različiti medicinski autoriteti. Ništa od toga nije tačno.

Foto: Freepik

Na internet-stranici koja izgleda kao medicinski blog “Centralnog instituta za reumatologiju” 16.8.2023. godine objavljen je tekst za koji se navodi da ga je napisao profesor Luka Ceranić i u kojem on promoviše svoje “dostignuće” ZglofleXa. Riječ je o preparatu koji navodno liječi bolesti zglobova za 28 dana.

Luka Ceranić je navodno kreirao preparat ZglofleX nakon što je njegova majka oboljela od bolesti zglobova te je htio pronaći najbolje rješenje za njen oporavak. Ceranić je predstavljen kao naučnik i specijalista za molekularnu biologiju, koji je navodno nominovan za Nobelovu nagradu zbog pronalaska ZglofleXa. 

Foto: Screenshot

U tekstu se govori o navodnim efektima upotrebe preparata, poput brzog ublažavanja bolova, obnavljanja hrskavice i zglobova, i tvrdi se da korištenje ZglofleXa dovodi do 100% fizičke pokretljivosti za 28 dana. 

Ističe se da se ZglofleX sastoji od “kombinacije aktivnih tvari” koje su prirodne i sigurne za tijelo. U tekstu je Ceraniću pripisano sljedeće:

Radio sam intenzivne laboratorijske pretrage godinu dana. Isprobao sam razne kombinacije aktivnih tvari na majci. Moram naglasiti da su svi bili 100% prirodni i sigurni za tijelo. Bio sam inspiriran samostanskim biljnim receptima i kombinirao sam ih s najnovijim dostignućima u molekularnoj biologiji. Znanstveno znanje, vjera u prirodu i malo sreće brzo su se isplatili: došao sam do jedinstvene makro-molekularne formule.

Odmah sam započeo s papirologijom za provođenje velikih ispitivanja. Njenu učinkovitost od 98% potvrdili su najveći istraživački centri u Europi i SAD-u!

Ceranić je, navodno, odlučio svoju kremu ponuditi po cijeni sniženoj za 50% javnosti u Bosni i Hercegovini samo da bi pomogao ljudima u “svojoj zemlji”. Takođe, tvrdi se i da se “velike farmaceutske tvrtke u SAD-u i Japanu doslovne bore” oko patenta za ovu kremu. Na kraju teksta je obrazac za narudžbu ZglofleX kreme po sniženoj cijeni od 30 KM.

Postoji li molekularni biolog Luka Ceranić?

U tekstu se Luka Ceranić predstavlja kao profesor i naučnik, koji je specijalista za molekularnu biologiju, a objavljena je i njegova navodna fotografija. Google pretraga nije pružila nikakve rezultate kojim bi se moglo potvrditi da molekularni biolog Luka Ceranić zaista postoji. Obrnuta pretraga fotografije na kojoj se navodno nalazi pokazala je da je ista fotografija korištena u “člancima” na drugim jezicima, u kojima su promovisani drugi preparati. Tako je, recimo, ova fotografija objavljena uz ime Luis Recio, čiji je “izum” u jednom tekstu bio preparat ArthroMAX, a u drugom Bioforce, zatim uz ime Goran Marinković, koji je navodno izumio preparat Herbolo, ali i uz ime Luka Čeranič, čije je “dostignuće” navodno vrijedno nominacije za Nobelovu nagradu bio preparat Nautubone. Čeranič je “popust” u ovom slučaju dao građanima/kama Slovenije.

U pomenutom tekstu o ZglofleXu takođe je i fotografija na kojoj su navodno Luka Ceranić i njegova majka. 

Foto: Screenshot

Obrnuta pretraga fotografije pokazuje da je ona izmijenjena. Original je dostupan na stranici Adobe Stock, na kojoj se mogu kupiti fotografije za ilustrovanje. Na fotografiji su zapravo dvoje ljudi u zreloj dobi koji sjede na klupi. 

Foto: Screenshot, Stock.Adobe.com

Pretraga na engleskom i na našem jeziku takođe pokazuje da ne postoje nikakvi dokazi da je osoba imena Luka Ceranić nominovana za Nobelovu nagradu. 

Da li je učinkovitost ZglofleXa potvrđena?

U tekstu koji navodno potpisuje Luka Ceranić tvrdi se da se velike kompanije u SAD-u i Japanu bore za patent njegove “makro-molekularne formule” te da su za formulu ZglofleXa “učinkovitost od 98% potvrdili najveći istraživački centri u Europi i SAD-u”. 

Pretraga ne daje nikakve rezultate koji bi ukazali na to da je preparat ZglofleX ikada igdje ispitivan u naučnim studijama u kojima je potvrđena njegova efikasnost. 

Lažne stranice i promocija lijekova

Pomenuti tekst objavljen je na stranici čija domena glasi two.zgloflex-new.com. Sama stranica dizajnirana je da izgleda kao stranica “Centralnog instituta za reumatologiju”. Potvrdu o postojanju ustanove tog naziva nismo uspjeli pronaći. 

Stranica nije funkcionalna te na njoj nije moguće otvoriti bilo kakav drugi link. Ne postoji njena početna stranica, a jedino što je moguće uraditi na njoj jeste ispuniti formular za narudžbu ZglofleXa. 

Raskrinkavanje je pisalo više puta o sličnim primjerima tekstova o izmišljenim osobama koje promovišu razne vrste “lijekova” na stranicama koje izgledaju kao kredibilni informativni izvori (1, 2, 3, 4).

Dakle, molekularni biolog Luka Ceranić koji je nominovan za Nobelovu nagradu zbog pronalaska ZglofleX kreme ne postoji, baš kao ni studije koje su pokazale učinkovitost ovog preparata u liječenju bolesti zglobova. Shodno navedenom, analizirani tekst dobija ocjenu lažna vijest.

(Irna Halilović i Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 25. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me