Raskrinkavanje.ba

Proslava rada, a ne “satanizam”: Šta se slavi 1. maja?

Na društvenim mrežama ponovo su aktuelizovane tvrdnje, stare više od decenije, da je 1. maj “satanistički praznik”.

Foto: Pxhere

U susret obilježavanju Međunarodnog praznika rada 1. maja, na društvenim mrežama šire se tvrdnje o tome da je u pitanju “satanistički praznik”. Tako je na jednom Facebook profilu 25. aprila 2024. godine objavljena slika na kojoj je ispisan sljedeći tekst:

Šta ili koga slavimo 1. maja?
Da li ljudi znaju da je to satanistički praznik?
Iluminati čitaj sotonjare, masonski red koji je u službi Lucifera, i koji su osnovani 1. maja 1776. godine, odredili su da celi svet treba da slavi 1. maj pod maskom ,,humanizma i zaštite prava radnika"! Šta su „Beltan" i „Valpurgijska noć"? To su pravi nazivi toga 1. maja - to su paganski tj satanistički praznici.
Slavite lucifera tj sotonu!!!

U opisu uz koji je objavljena ova slika navodi se, između ostalog, da je ovaj praznik “podmetnut i umotan u srceparajuću i brižnu priču”. 

Na istom Facebook profilu podijeljeno je još nekoliko objava u kojima se navode iste tvrdnje o 1. maju kao satanističkom prazniku (1, 2, 3). Prema navodima iz objava, 1. maj je satanistički praznik koji je “ljudima podmetnut kao nekakav praznik rada”. Kao “dokaz” za navode o satanizmu koriste se tvrdnje o obilježavanju praznika Valpurgijske noći na taj datum. 

U objavi od 26. aprila navodi se da su Iluminati “organizovali” radničke demonstracije 1886. godine, koje su postale povod za odabir 1. maja kao datuma za obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

👉👉.Iluminati su,  koristeci svoj veliki uticaj u Americi, podstakli i organizovali demonstracije radnika u Čikagu i sukob radnika sa policijom.
👉👉Sve to su tempirali za 1. maj 1886. godine!

Tvrdnje da je 1. maj “satanistički praznik” te da je “podmetnut” ljudima kao praznik rada dijelile su se i ranije. Pored objava na društvenim mrežama, one se mogu pronaći i u člancima pojedinih portala. Na društvenim mrežama i na različitim portalima dostupno je nekoliko desetina objava ovih navoda (1, 2, 3). 

Najranija objava koju smo pronašli u vrijeme pisanja ove analize jeste od 1. maja 2013. godine, kada je na portalu Srbija danas (.net) objavljen članak u kom se navodi da su Iluminati htjeli svijetu da nametnu “organizovani ‘doček 1. maja’ i praznovanje satanističkog praznika ‘Valpurgijske noći’, čijim bi se praznovanjem cijeli svijet poklonio Luciferu”. Kako se tvrdi, njima je “nedostajala maska kojom bi sakrili” pravo značenje takvog praznika te su “podstakli i organizovali” radničke demonstracije prvog maja. 

Šta su činjenice?

Prvog maja obilježava se Međunarodni praznik rada. Praznik se obilježava u znak sjećanja na masovne proteste iz druge polovine 19. vijeka u kojima su demonstranti/kinje tražili/e radnička prava, a najznačajnije, radni dan od osam sati. Najveći takav štrajk, navodi BBC, započeo je 1. maja 1886. godine u Chicagu, kada se okupilo više od 40.000 radnika/ca. Inicijalno mirni protesti eskalirali su u narednim danima te je u njima stradalo više demonstranata/kinja i pripadnika/ca policije

Odlukom Druge internacionale, međunarodne radničke organizacije osnovane uz podsticaj socijalističkih stranaka Njemačke i Francuske, 1. maj počeo se obilježavati kao Međunarodni praznik rada. Ova odluka donesena je na Prvom kongresu Druge internacionale, održanom u julu 1889. godine u Parizu. Kako se u zapisnicima sa ovog kongresa navodi, 1. maja 1890. godine naloženo je održavanje međunarodnih demonstracija. 

Ipak, Praznik rada se, uprkos ovim temeljima, ne obilježava svugdje u svijetu 1. maja. Recimo, u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj praznik obilježava se prvog ponedeljka u septembru.

Od utemeljenja ovog praznika, svake godine 1. maja širom svijeta održavaju se protesti na kojima se zahtijevaju radnička prava. Takvi protesti održavaju se već godinama i u BiH i regionu. Dakle, 1. maja obilježava se Međunarodni praznik rada. Ovaj datum odabran je u znak sjećanja na masovne proteste za radnička prava u kojima je stradao veliki broj radnika/ca. 

Iluminati i 1. maj

Raskrinkavanje je o sličnim navodima vezanim za obilježavanje Prvog maja pisalo u analizi iz maja 2022. godine. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, za navode o tome da iza radničkih demonstracija u Chicagu stoje Iluminati nema nikakvih dokaza. Takvim tvrdnjama umanjuje se vrijednost pokreta za radnička prava i rezultati koje je ovaj pokret postigao. 

Tajno društvo “Iluminati” zaista je osnovano 1. maja 1776. godine u Bavarskoj, današnjoj Njemačkoj. Raskrinkavanje je o različitim teorijama zavjere vezanim za ovu organizaciju pisalo u više navrata (1, 2). Djelovanje ovog i drugih tajnih društava zabranjeno je 1780-ih godina te od tada nema podataka o njegovom djelovanju. 

Dakle, djelovanje ovog društva zabranjeno je čitav vijek prije održavanja radničkih demonstracija u Chicagu. Tvrdnje da su Iluminati “podstakli i organizovali” radničke demonstracije prvog maja kako bi svijetu “podmetnuli” slavljenje “satanističkog praznika” nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

Valpurgijska noć 

U pomenutim objavama kao “dokaz” za tvrdnje da je 1. maj satanistički praznik koristi se navod da se u noći sa 30. aprila na 1. maj obilježava Valpurgijska noć. Ovaj praznik obilježava se dominantno u sjevernoj Evropi i državama Skandinavije, a proslavlja se u čast Svete Valpurge. Riječ je o časnoj sestri iz Engleske koja je živjela u 8. vijeku, a kanonizovana je u hrišćansku svetiteljku. 

Obilježavanje Valpurgijske noći prate različiti običaji u različitim državama. Sam praznik povezuje se sa različitim paganskim običajima te se njime slave plodnost i proljeće. U pitanju je praznik koji počinje 30. aprila i nema nikakve veze sa obilježavanjem praznika rada. Povodi za obilježavanje ova dva praznika dogodili su se sa 10. vijekova razmaka i ni na koji način nisu povezani. Datumi se poklapaju prostom slučajnošću. 

Shodno navedenom, tvrdnje da je Prvi maj “satanistički praznik” koji su Iluminati “podmetnuli” ljudima kako bi se tog dana cijeli svijet “poklonio Luciferu” ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da su Iluminati “organizovali” radničke demonstracije u Chicagu 1886. godine. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke