Pseudonaučne tvrdnje o pripravku s hrenom koji “popravlja pamćenje za 80%”

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da smjesa limuna, hrena, meda, cimeta i đumbira “popravlja pamćenje za 80%”. Takve tvrdnje nemaju utemeljenja u nauci.

Foto: Freepik

Na portalu Teslić danas 16. maja 2023. godine objavljen je članak u kom se ističu različite navodni koristi “prirodnog lijeka” u kojem je, između ostalog, hren “ključni” sastojak. Članak je naslovljen: 

Najjači prirodni lek ikada: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Recept za “prirodni lijek” iz članka uključuje 125 grama hrena, četiri limuna, tri kašičice meda, dvije kašičice cimeta i komadića đumbira od oko 2 cm. Ova smjesa navodno ima različita ljekovita svojstva. 

Jedan od najmoćnijih prirodnih lekova ne samo da će vam popraviti pamćenje za neverovatnih 80 odsto, već ćete pored toga uspeti da otopite masne naslage sa kojima se borite godinama.

Ključni sastojak je ren koji je bogat vitaminom C, kalijumom, vitaminima B1, B2 i B6, kao i gvožđem, magnezijumom i fosforom, prenosi NaturalHealingMagazine.

Tvrdnja da konzumiranje ove smjese sa hrenom “popravlja pamćenje za 80%” objavljuje se u člancima domaćih medija već nekoliko godina. Najranija objava ove tvrdnje, dostupna u vrijeme pisanja ove analize, potječe iz članka portala Stil od 4. decembra 2016. godine. Ista tvrdnja objavljena je u najmanje 85 članaka domaćih portala. 

Šta su činjenice?

Hren je višegodišnja biljka čiji se korijen koristi u prehrani. Korijen ove biljke je, takođe, imao primjene u tradicionalnoj medicini. Hren je, navodi se na stranici Healthline, niskokalorična namirnica koja sadrži i male količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i drugih nutrijenata. Pored toga, hren sadrži i vitamine C i B1. Neke studije pokazale su određena antibakterijska svojstva ove namirnice, ali je potrebno još istraživanja kako bi se donijeli definitivni zaključci, navodi se na stranici Very Well Health

U članku portala Stil, najranijem dostupnom, precizira se da tvrdnje o ljekovitosti smjese sa hrenom potiču sa portala NaturalHealingMagazine sa domenom .net. U vrijeme pisanja ove analize, taj portal nije bio dostupan. Postoji, sa druge strane, portal NaturalHealingMagazine sa domenom .com, na kom je članak sa tvrdnjama da ovaj pripravak poboljšava pamćenje za 80% objavljen 23.11.2016. godine. Ni u njemu se, kao ni u člancima domaćih portala, ne navode nikakvi dokazi za ovu tvrdnju. 

U sekciji “O nama” na ovom portalu navodi se da je riječ o stranici o “moćima prirode”. Nigdje se, pak, ne navodi ko na stranici objavljuje i uređuje sadržaj. 

Poboljšava li smjesa s hrenom pamćenje?

Pamćenje podrazumijeva sposobnost pojedinca/ke da se prisjeti određenih informacija. Postoje različite vrste pamćenja, a različiti mogu biti i uzroci njegovog slabljenja. Dodatno, slabljenje pamćenja može imati različite stepene ozbiljnosti. Postoje načini na koje se pamćenje može poboljšati te se može tretirati njegov gubitak. Ovi načini mogu uključivati promjene u ponašanju i životnim navikama, kao i određene lijekove

Ne postoje kredibilni izvori koji bi potvrdili da je pripravak od navedenih sastojaka ikada ispitivan u svrhe poboljšanja pamćenja. Neki od sastojaka, pak, jesu pokazali umjerenu korist za pamćenje. Određene studije su u nekoj mjeri povezale hren, to jeste neke njegove komponente, sa uticajem na demenciju. Međutim, ne postoje naučni dokazi za tvrdnju da hren “popravlja pamćenje za 80%”. Slično je i sa medom, cimetom i đumbirom. Postoje studije koje su pokazale da ove namirnice imaju uticaj na pamćenje. Ipak, nijedna od njih ne “popravlja pamćenje za 80%” (1, 2, 3). 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi gdje je prvi put objavljena tvrdnja da smjesa hrena, limuna, meda, cimeta i đumbira “popravlja pamćenje za 80%”, sve objave ovog navoda ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Ovoj tvrdnji dajemo i ocjenu pseudonauka

Napomena:

13.6.2023: Portali Stil i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

14.6.2023: Portali Alo, Krstarica i Prirodno zdravlje ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

15.6.2023: Portal Lako fino recepti je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.6.2023: Portali Zdravlje i Wellness i Comka su ispravili netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

6.9.2023: Portal B92 ja ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 13. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me