Raskrinkavanje.ba

Putin spašava čovječanstvo od satanističke “kabale” samo u QAnon izmišljotinama

Na Facebook profilu poznatom po dijeljenu QAnon teorija zavjere učestalo se objavljuju tvrdnje koje nastoje rusku invaziju u Ukrajini prikazati kao herojski čin spašavanja čovječanstva od elite koja tajno upravlja svijetom.

Facebook korisnica Vesna Curguz, koja godinama na svojim profilima dijeli QAnon teorije zavjere, proteklih sedmica objavljuje netačne tvrdnje o uzrocima rata u Ukrajini i dešavanjima u toj zemlji, kao i izmišljene izjave Vladimira Putina.

U objavi na profilu Vesna Curguz od 7.4.2022. godine navodi se:

Vladimir Putin na NTN-u, ruskom TV kanalu: "Gotovo je! "Masoni su podbacili! Novi svjetski poredak je propao! Novi svjetski poredak je propao, svijet sada doživljava posljednju kontrakciju do smrti elitnog režima.

NWO je propao zbog buđenja svjetskih ljudi koji su na kraju vratili podmuklu istinu o planovima elite. "

Nekoliko dana ranije, 25. marta, korisnica Vesna Curguz je u objavi tvrdila da “Ukrajina ima najmasovniji podzemni sistem tunela na svijetu, koji se koristi za trgovinu ljudima”, a u drugoj objavi je zaključila da su upravo navodni tuneli, zajedno s biolaboratorijama, povod ruske invazije na ovu zemlju.

“Zavjerološke” tvrdnje o invaziji na Ukrajinu uklapaju se u širi narativ koji promoviraju pristalice QAnon teorije zavjere. Prema ovom narativu, svijetom u tajnosti upravlja satanistička “kabala” ili elita koja vodi lanac za trgovinu djecom. Pripadnici “kabale” navodno konzumiraju hemikaliju “adrenohrom”, dobijenu iz krvi djece koju navodno otimaju, a koja im produžuje život. 

Pristalice QAnona vjeruju da bivši američki predsjednik Donald Trump vodi borbu protiv ove zamišljene “kabale”.

U objavama na spomenutom Facebook profilu, Putin i ruska vojska stavljaju se u ulogu Trumpovih saradnika koji također nastoje spasiti čovječanstvo od “kabale”. U jednoj objavi se čak tvrdi da su Putin i Trump u svakodnevnom kontaktu zbog situacije u Ukrajini.

U objavi od 24. marta tvrdi se da ruska vojska već godinama sarađuje sa zamišljenim Trumpovim agentima u svrhu “velikog čišćenja širom planete” te da ruski vojnici u Ukrajini “oslobađaju” tunele u kojima se navodno odvija trgovina ljudima.


Izmišljene izjave kao dokazi za izmišljene priče

Na Facebook profilu Vesna Curguz su u nekoliko navrata protekle sedmice objavljene izmišljene izjave Vladimira Putina. Suprotno tvrdnjama objavljenima 7. aprila, Putin nije govorio o masonima i “novom svjetskom poretku” na ruskom kanalu NTN.

Citat iz Putinovog navodnog govora prvobitno je objavljen na Facebook stranici Florin Chilian, na engleskom jeziku, 26. februara, dva dana nakon što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu.

Ne postoje dokazi da je Putin u svojim javnim obraćanjima izgovorio ove riječi ili spominjao masone. Google pretragom ključnih riječi, osim nekoliko objava na društvenim mrežama koje prenose tvrdnje sa profila Florin Chilian, nismo pronašli izvještaje o Putinovom navodnom govoru.

U objavi od 6. aprila na profilu Vesna Curguz, Putinu se pripisuje sljedeći citat:

Rusija ne može da uđe u Evropu zbog svoje veličine. Po visini vrata ne možemo da prođemo, zbog širine leđa se ne uklapamo, a da se savijemo nismo navikli.

Google pretrage na našem i engleskom jeziku nisu pokazale izvještaje da je Putin ikada izgovorio ove riječi.

Također ne postoje dokazi da je Putin ikada izgovorio citat koji mu se pripisuje o objavi od 26.3.2022. godine:

Kako komentarišete uvođenje sankcija od strane Crne Gore?

-Šta imam da komentarišem o zemlji koja ima manje stanovnika nego Moskva prostitutki.

Vladimir Putin

Iako je Rusija uvrstila Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja početkom marta ove godine, nakon što je ova zemlja Rusiji uvela sanckije, ne postoje izvještaji o tome da je Putin komentarisao te sankcije na ovaj način.

Uprkos tome što neke od izmišljenih Putinovih izjava objavljenih na ovom profilu nisu direktno povezane sa kompleksnim teorijama zavjere, poput ove o Crnoj Gori, neke zasigurno imaju za cilj da potkrijepe tvrdnje iz šireg QAnon konspiracijskog narativa.


QAnon – paralelna “stvarnost”

Apsurdne tvrdnje iz QAnon “zavjerološkog” narativa bile su predmet analiza Raskrinkavanja i ranije.

U analizi objavljenoj u aprilu prošle godine objašnjava se da ne postoje podzemni tuneli u kojima “kabala” drži otetu djecu kako bi iz njihove krvi mogla dobiti adrenohrom. Takve tvrdnje bazirane su isključivo na fantazijama korisnika/ca opskurnih internetskih foruma, a ne na bilo kakvim stvarnim dokazima.

Kako je u analizi objašnjeno, začeće ove teorije vezuje se uz anonimni post na američkoj platformi za dopisivanje 4chan iz oktobra 2017. godine. Autor/ica objave, čiji identitet nikada nije otkriven, predstavio/la se kao “Q Clearance Patriot”, tvrdeći za sebe da je visokopozicionirani vojni službenik sa pristupom tajnim informacijama iz kruga bliskog tadašnjem američkom predsjedniku Trumpu. 

QAnon teorija zavjere razvila se potom na temeljima starije, podjednako besmislene teorije zavjere pod nazivom “Pizzagate”.

Tvrdnje o zlostavljanju djece u sklopu QAnon teorije vezuju se za izmišljeni Pizzagate skandal. Ovaj “skandal” počiva na priči o navodnoj uključenosti Hillary Clinton u lanac trgovine djecom. Iako činjenično neutemeljen, obično služi kao “izvor dokaza” za navode vezane za otmice i zlostavljanje djece u sklopu QAnon teorije zavjere. Da je cijela priča lažirana, potvrđuje i članak BBC-a “Saga o Pizzagate-u: Lažna priča koja pokazuje kako se šire teorije zavjere” od 2.9.2016. godine. Bez obzira na to što priča nije imala nikakvo činjenično utemeljenje, bila je dovoljno “uvjerljiva” Edgaru Maddisonu da u decembru 2016. godine upadne naoružan u pizzeriju u kojoj su djeca navodno bila zatočena i zlostavljana, “kako bi se sam uvjerio u istinitost priče”. Na “4chanu” nalogu, koji se smatra začetnikom QAnon teorije, dijelile su se i tvrdnje o pripremama za hapšenje Hillary Clinton, koje se, naravno, nije dogodilo.

Na apsurdnost tvrdnji o “kabali” koja otima i zlostavlja djecu u tajnim podzemnim tunelima ukazuju i činjenice o adrenhromu, za koji pristalice QAnona tvrde da se dobija iz krvi mučene djece i da “podmlađuje” one koji ga konzumiraju.

U analizi Raskrinkavanja objašnjeno je da je adrenohrom zapravo hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina, proizvodi sintetički, a koristi za zaustavljanje krvarenja. Ova se hemikalija može kupiti na internetu po cijeni od 117 eura za ampulu od 25 mg. 

Tvrdnje da se ova supstanca koristi kao “droga” za podmlađivanje potiču iz romana “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, navodi se u analizi:

Faktograf je naveo da se prvi spomen te supstance kao “droge”, koja se dobija iz “žlijezda djece koja su ranije mučena”, nalazi u romanu Huntera S. Thompsona “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, u dijalogu dvojice likova. Roman je ekraniziran 1998. godine, a isječak u kojem se odvija ovaj razgovor može se pogledati ovdje. Osim u ovom, adrenohrom se kao “droga” spominjao i u nekim od ranijih dijela koja žanrovski pripadaju fikciji. Takvo djelo je knjiga “Vrata percepcije” (The Doors of Perception) Aldousa Huxleya, koja je objavljena 1954. godine. 

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi da se djeca otimaju i smještaju o podzemne tunele kako bi se mučila u svrhu dobijanja adrenohroma. Shodno tome, jasno je da ni u Ukrajini ne postoje tajni podzemni tuneli u kojima se odvija trgovina ljudima i da ruska invazija nema veze sa spašavanjem djece od “kabale”.

Biolaboratorije, koje se također imenuju kao jedan od povoda ruske invazije na Ukrajinu u objavi na Facebook profilu Vesna Curguz, također su bile predmet analiza Raskrinkavanja. 

Za ove laboratorije se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima tvrdilo da su mjesta na kojima se testira biološko oružje i razvijaju patogeni koji ciljaju “rusku DNK”. Zbog čega su ove tvrdnje neutemeljene, pročitajte na linkovima ispod:

Shodno činjenicama, izmišljene Putinove citate ocjenjujemo kao lažnu vijest

Ocjene lažna vijest i teorija zavjere dobijaju tvrdnje da Ukrajina ima podzemne tunele u kojima se odvija trgovina ljudima, da su ti tuneli i biolaboratorije stvarni povod ruske invazije, kao i tvrdnja da ruski vojnici u Ukrajini oslobađaju zatočenu djecu u tajnim podzemnim tunelima. 

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere, a prenošenja izmišljenih citata ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 26.03.2022

Facebook profili i stranice: Vesna Curguz: Putin o Crnoj Gori

  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.03.2022

Facebook profili i stranice: Vesna Curguz: Ruska vojska radi na čišćenju planete

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 06.04.2022

Facebook profili i stranice: Vesna Curguz: Putin o ulasku u Evropu

  • Prenošenje lažnih vijesti