Raskrinkavanje.ba

Reklamiranje “magičnog” preparata za mršavljenje uz pomoć izmišljenih doktora

Proizvod Matcha Powder reklamira se kao iznimno učinkovita “formula” za mršavljenje kroz izmišljene intervjue s nepostojećim nutricionistima.

Foto: Freepik

Od čitatelja smo dobili sugestiju da istražimo nekoliko web stranica na kojima se proizvod Matcha Powder prodaje kao učinkovito sredstvo za mršavljenje. Riječ je o napitku za koji se tvrdi da može dovesti do gubitka 25 kilograma za jedan mjesec. Reklamira se na nekoliko web stranica na kojima su objavljeni tekstovi u formi intervjua s nutricionistima i navodna svjedočanstva osoba koje su koristile proizvod.

Web stranice koje nam je poslao čitatelj do datuma pisanja ove analize prestale su biti dostupne. Ipak, pronašli smo još tri web stranice na kojima se ovaj proizvod reklamira, a koje izgledom podsjećaju na informativne portale (1, 2, 3). Na jednoj je objavljen tekst u formi intervjua s “nutricionistom Edinom Dizdarevićem”, a na dvije sličan tekst u kojem se izjave o proizvodu pripisuju “nutricionisti Damiru Babiću”. Obojica navodno promovišu Matcha Powder. Na fotografiji pakovanja na web stranicama piše da ga proizvodi bh. firma Limited Charm. “Intervjui” sadrže i navodne “prije i poslije” fotografije zadovoljnih korisnika/ca. 

Jedna stranica aktivna je od aprila, a dvije od marta prošle godine (1, 2).

jednom od “intervjua” navodi se da je Damir Babić predsjednik “Udruženja nutricionista BiH” i da je uvezao ovaj proizvod u BiH.

Prije nekoliko dana završio je godišnji kongres evropskih doktora na kojem su doktori i naučnici razmjenjivali svoja iskustva i određivali budućnost evropskog zdravstva.

Jedan od ključnih događaja bio je govor Damira Babića, nutricioniste broj 1 u BiH! Kritikovao je dosadašnje metode mršanja, govorio o posebno opasnim rizicima gojaznosti koji su se pojavili posljednjih godina i ponudio jedinstveno rješenje.

Doktor se nedavno vratio s poslovnog putovanja po azijskim zemljama i donio otkriće iz područja nutricionistike i mršanja. Formula koju je donio pomoći će BiH da se spasi od globalne gojaznosti, da se bez napora izgubi 15 kg mjesečno i uvijek ostane u izvrsnoj formi!

Za Dizdarevića se tvrdi da je “iskusni nutricionist i naučnik” s više od 17 godina iskustva.

Screenshot 16

Foto: Screenshot iz “intervjua” s Damirom Babićem

Screenshot 17

Foto: Screenshot iz “intervjua” s Edinom Dizdarevićem

Screenshot 23

Foto: Screenshot iz “intervjua” s Edinom Dizdarevićem

Sva tri teksta na kraju imaju formular za naručivanje Matcha Powdera po “posebnoj” cijeni od 55 KM.

Screenshot 24

Šta su činjenice?

Iako web stranice na kojima se prodaje Matcha Powder izgledaju kao informativni portali, to nije tačno. Na stranicama na kojima su objavljeni “intervjui” nije moguće otvoriti nijednu drugu vijest ili rubriku. Svaki “klik” čitatelje/ke vodi na formular za naručivanje napitka.

Google pretragom nismo uspjeli pronaći nijednog bh. nutricionistu koji se zove Damir Babić ili Edin Dizdarević

Fotografija koja navodno prikazuje “nutricionistu Damira Babića” na spomenutim web stranicama zapravo prikazuje azerbejdžanskog kardiologa Firdovsija Ibrahimova.

Screenshot 22

Foto: Screenshot intervjua s Ibrahimovim objavljenog u stvarnom mediju 2017. godine/Report.az

Fotografija koja navodno prikazuje Edina Dizdarevića zapravo je stock fotografija dostupna na nekoliko fotoservisa, uključujući i Shutterstock. Stock fotografije prodaju se na internetu kako bi se koristile kao ilustracije za različite sadržaje. Na njima nerijetko poziraju modeli i ne predstavljaju stvarne osobe.

Stock fotografije korištene su i za lažiranje nekih “zadovoljnih” korisnika/ca Matcha Powdera (link).

O prevarnim taktikama prodaje proizvoda firme Limited Charm već smo pisali (1, 2).

Shodno činjenicama, tekstove u formi intervjua s izmišljenim nutricionistima kojima se pripisuju izjave o Matcha Powderu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.03.2023

matchapowdder-new.com/: BH NUTRICIONISTA OTKRIО JEDINSTVEN NAČIN KAKO SMRŠAVITI 20 KG U TRI SEDMICE!

Prije nekoliko dana završio je godišnji kongres evropskih doktora na kojem su doktori i naučnici razmjenjivali svoja iskustva i određivali budućnost e...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 29.03.2023

Market.50discount-sale.com/: BH NUTRICIONISTA OTKRIО JEDINSTVEN NAČIN KAKO SMRŠAVITI 20 KG U TRI SEDMICE!

Prije nekoliko dana završio je godišnji kongres evropskih doktora na kojem su doktori i naučnici razmjenjivali svoja iskustva i određivali budućnost e...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 14.04.2023

ba-matcha-powder.great-beauty.org/: Inovativna metoda mršavljenja koja je napravila revoluciju u prehrani!

Do -25 kg u mjesec dana! Bez gladovanja i opterećenja! Samo prirodni sastojci!

  • Lažna vijest