Ricinusovo ulje ne liječi rak kože, alergije niti alkoholizam

Više od 200 domaćih portala tokom proteklih osam godina objavilo je članke u kojima se tvrdi da ricinusovo ulje liječi niz bolesti, među kojima su i neke neizlječive.

Foto: Freepik.com

Na portalu 24h Za Vas 18. januara 2023. godine objavljen je članak koji govori o navodnoj ljekovitosti kombinacije sode bikarbone i ricinusa. U naslovu članka navodi se da ova dva sastojka “liječe 24 bolesti brzinom svjetlosti”.

Kako se tvrdi, popis bolesti koje ova kombinacija navodno liječi kreirao je “doktor Vilijam Mekgrej”. Na listi se navodi širok spektar bolesti i stanja različite prirode i težine. U članku stoji:

Doktor Vilijam Mekgrej je detaljno opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba sa ricinusovim uljem:
Alergije nestaju ako popijete pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra.
(...)
Hiperaktivnost može se liječiti primjenom obloga od ricinusovog ulja na području stomaka.
(...)
Primjećen je nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone.
(...)
Korištenjem opštih obloga, može se liječiti alkoholizam.

U članku se soda bikarbona pominje samo na dva mjesta, dok se u preostala 22 slučaja govori samo o ricinusovom ulju. Tvrdnje da ricinusovo ulje može izliječiti “tegobe” sa popisa pomenutog doktora pronašli smo objavljene u 221 članku. 

Najstariji članak u kom se navode ove tvrdnje, dostupan u vrijeme pisanja ove analize, objavljen je 29. jula 2015. godine na portalu Alternativa za Vas. U ovom članku navodi se nešto više detalja o načinu primjene ricinusovog ulja u liječenju navedenih bolesti. Tako se u članku objašnjava da se ulje koristi u oblogama te se objašnjava način njihove pripreme i korištenja. Takođe se navodi i da je prije i nakon upotrebe obloga potrebno očistiti kožu “otopinom sode bikarbone”. Na ovom popisu navodi se 25 “tegoba” kod kojih ricinusovo ulje navodno pomaže, pri čemu je posljednja navedena “poboljšanje zdravstvenog stanja kod terminalne faze karcinoma korištenjem općih obloga s ricinusovim uljem”.

Tokom godina prenošenja ovog članka i tvrdnji o ricinusovom ulju pojedini mediji skratili su popis bolesti i stanja koje ulje navodno liječi te u nekim slučajevima izostavili i način kako bi ulje trebalo koristiti da bi se riješile navodne tegobe. Ipak, u svakom pomenutom 221 članku navodi se tvrdnja o postojanju liste bolesti koju je kreirao “doktor Vilijam Mekgrej”, a koje je navodno moguće liječiti ricinusovim uljem. Jedino što u člancima varira jeste broj “tegoba” koje se navode na popisu pomenutog doktora.

Šta su činjenice?

Ricinus communis je zeljasta biljka koja raste u toplijim krajevima. Ova biljka, to jeste njeno sjeme, sadrži otrov ricin. Adekvatan termički proces pravljenja ricinusovog ulja omogućava da se ovo ulje koristi sigurno te da ricin nema neželjena dejstva. Ricinusovo ulje ima višestruke primjene u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a tradicionalno je korišteno i u pojedine medicinske svrhe. 

Doktor koji se pominje u navedenim člancima jeste William McGarey, autor knjige “Ulje koje liječi: Uspjeh ljekara sa tretmanima ricinusovim uljem” objavljene 1993. godine. U knjizi McGarey zaista tvrdi da ricinus liječi različite bolesti i stanja, poput raka, hiperaktivnosti, alkoholizma, tumora, hernije, ali za svoje tvrdnje ne nudi nikakve naučne dokaze. Zapravo, u knjizi ih samo “dokazuje” navodnim primjerima uspješnog liječenja ovih stanja kod pojedinačnih pacijenata/kinja. 

Kako se u njegovoj biografiji navodi, McGarey je bio “holistički ljekar”, koji je “značajno unaprijedio praksu holističkih metoda liječenja Edgara Caycea”. Cayce je, navodi enciklopedija Britannica, samoproklamovani iscjelitelj sa malo formalnog obrazovanja, koji je praktikovao homeopatiju. 

Homeopatija je vrsta alternativne medicinske prakse zasnovane na ideji da ljudsko tijelo može sebe zaliječiti. Holistička medicina, koju je prema navodima iz biografije praktikovao McGarey, predstavlja pristup zdravstvenoj njezi koji naglašava jedinstvenost svakog/e pacijenta/kinje, a u obzir uzima niz različitih dimenzija uticaja na zdravlje, poput društvenog, etičkog i duhovnog aspekta. Dakle, ne radi se o konvencionalnim, naučno potvrđenim metodama liječenja, već o posebnom pristupu liječenju. 

I dok ricinusovo ulje zaista može imati određene benefite za ljude, poput efekata u tretiranju problema sa kožom ili probavom, ne postoje dokazi da može liječiti sve što mu se u domaćim medijima pripisuje.

Da li ricinusovo ulje liječi alergije?

Nasuprot tvrdnjama iz pomenutih članaka, konzumacijom pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra alergije neće nestati. Kako se navodi na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), alergije predstavljaju reakciju tijela na nešto što je inače bezopasno. Alergije mogu imati različite uzročnike, poput polena, prašine, određenih vrsta hrane i lijekova i slično.

U nekim slučajevima alergije vremenom nestaju, dok u nekima traju i tokom čitavog života pojedinca/ke. Alergije se ne liječe, ali se mogu tretirati na različite načine. Tretmani, navodi se na stranici medicinske institucije Mayo Clinic, uključuju izbjegavanje alergena, lijekove, imunoterapiju, a u ozbiljnim i hitnim slučajevima epinefrin. 

Ne postoje dokazi da zbog konzumacije ricinusovog ulja alergije nestaju. Sa druge strane, ricinusovo ulje kod pojedinaca/ki može izazvati alergijske reakcije. Alergijske reakcije na ricinusovo ulje mogu, između ostalog, uključivati osipe, otoke i svrab.

Da li se oblogama od ricinusovog ulja može liječiti hiperaktivnost? 

Kako se na stranici Healthline navodi, “hiperaktivnost je stanje neuobičajene ili abnormalne aktivnosti”. Neke od karakteristika ovog stanja mogu uključitivati konstantno kretanje, agresivno i impulsivno ponašanje, nedostatak koncentracije. Hiperaktivnost je, objašnjava se, često simptom nekog mentalnog ili fizičkog stanja. Najčešće se povezuje sa mentalnim stanjem poznatim kao smanjenje pažnje uslijed hiperaktivnosti (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD).

Zavisno od uzročnika hiperaktivnosti, razlikuje se i način njenog tretiranja. Ipak, stavljanje obloga od ricinusovog ulja na stomak nije način njenog liječenja. U zavisnosti od uzroka, tretmani za hiperaktivnost mogu podrazumijevati određene lijekove ili psihoterapiju.

Da li ricinusovo ulje i soda bikarbona liječe rak?

Ni tvrdnja da je “primjećen nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone” nije tačna. Navodima da soda bikarbona i njena kombinacija sa drugim namirnicama može liječiti rak Raskrinkavanje se bavilo u nizu analiza (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama objašnjeno, rak se ne može liječiti ovakvim smjesama iz domaćinstva niti pojedinačnim namirnicama poput voća ili povrća. 

Ne postoje dokazi da je kombinacija sode bikarbone i ricinusovog ulja ispitivana u svrhe liječenja raka kože niti da je tako nešto naučno dokazano.

Da li ricinusovo ulje liječi alkoholizam?

Alkoholizam je medicinsko stanje koje podrazumijeva zavisnost i kompulzivnu konzumaciju alkohola. Riječ je o dugotrajnoj bolesti za koju ne postoji tipičan lijek, ali je oporavak moguć. Umjerenost u konzumaciji ili potpuna apstinencija od alkohola mogu se postići kroz različite metode tretmana, poput terapija i grupa podrške. 

Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da se alkoholizam može liječiti ili tretirati “korištenjem opštih obloga” od ricinusovog ulja. 

Dakle, u više od 220 članaka domaćih medija navedene su netačne tvrdnje o navodnim ljekovitim efektima ricinusovog ulja. Ne postoje kredibilni izvori koji potvrđuju da ovo ulje može liječiti alergije, rak, hiperaktivnost ili alkoholizam. Riječ je o medicinskim stanjima koja se ne mogu tretirati na taj način. 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi na kom su portalu prvi put objavljene tvrdnje da ricinusovo ulje liječi alergije, hiperaktivnost, rak i alkoholizam, svim člancima koji sadrže neke od ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ove tvrdnje ocjenjujemo i kao pseudonauku

Napomena: 

24.1.2023: Portal Prirodni svijet ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.1.2023: Portali Krstarica i Edijaspora ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

26.1.2023:  Portali Portal-Novosti, Hayat, Alo i Novosti ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

27.1.2023: Portal Novosti Magazin je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

Članak objavljen na N-portalu (.info) na našoj web stranici greškom je spojen na profil portala N portal (.rs). Ocijenjeni članak naknadno je spojen na profil portala koji ga je objavio.

30.1.2023: Portali Srbija danas i Lajk ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

31.1.2023: Portali Lepa i Srećna i Stvar ukusa ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Portal Stil je ispravio netačne navode u dijelu ocijenjenih članaka te za njih dobija i ocjenu ispravljeno. 

1.2.2023: Portal Sensa je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.2.2023: Portal Glossy je ispravio netačne navode u svojim člancima te članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

17.2.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u svojim člancima te članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

6.3.2023: Portal Penzionisani je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Portal Stil je ispravio netačne tvrdnje i u preostalim ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

16.6.2023: Portal Slobodna Bosna je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me