Raskrinkavanje.ba

Seksualno nasilje kao povod za klikbejt naslove

Ova analiza je označena kao: Preko margine

U trećoj u nizu analiza o medijskom izvještavanju o slučaju Štajnfeld-Lečić analiziramo senzacionalističke klikbejt naslove pojedinih medija.

Nastavljamo seriju analiza o medijskom izvještavanju o seksualnom nasilju u slučaju Danijele Štajnfeld. O ovoj temi Raskrinkavanje je već pisalo u dva navrata. (1, 2)

Seksualno nasilje predstavlja posve neadekvatnu temu za senzacionalističko izvještavanje, ali pojedini portali slučaj su obilato koristili za kreiranje klikbejt naslova, ponekad i više njih dnevno, često se “hvatajući” za najbanalnije detalje koji su ovakvom opremom lažno predstavljani kao vijesti. 

Portal Republika je, tako, 24. marta 2021. godine objavio članak sa naslovom koji najavljuje da je Lečić za ovaj portal “ekskluzivno otkrio” svoje “dalje poteze”. Lečić je zapravo odbio govoriti za ovaj portal i rekao da će se o slučaju oglasiti kasnije tog dana. 

BRANISLAV LEČIĆ O DANIJELINIM OPTUŽBAMA: Glumac ekskluzivno za REPUBLIKU otkriva svoje dalje poteze!

Danijela Štajnfeld pre dva dana javno je označila Branislava Lečića kao osobu koja ju je silovala 2012. godine. On se sada oglasio za naš portal.
(...)
Kada smo ga pozvali za komentar, glumac je kratko poručio:

- Večeras ću se oglasiti povodom ove situacije. Ne bih sada još uvek govorio i tome, srdačan pozdrav- kratko nam je poručio Branislav.

Na istom portalu 25. marta objavljen je članak naslovljen:

DANIJELA JE PRVO NJOJ REKLA DA JE SILOVANA! Anita Mančić: Prepoznala sam Lečića na tom SNIMKU!

Ipak, ove informacija u članku nema. Nigdje se ne navodi da je Štajnfeld “prvo” za silovanje rekla Mančić, te je i u ovom slučaju riječ o naslovu čiji je cilj da dezinformacijom privuče klikove. 

Manipulativni naslovi članaka koji na neki način tretiraju ovaj slučaj mogu se pronaći i na nizu drugih portala. Na portalu Senzacija objavljen je 25. marta članak naslovljen:

SKANDAL ODJEKUJE I U SAD “New York Times” analizirao 77 minuta audiosnimka između Štajnfeld i Lečića: ‘Nema indicija da je to tačno’

Ovaj portal manipulativno je za svoj naslov izdvojio tvrdnju da “nema indicija da je to tačno”, ne navodeći na šta se “to” odnosi. Ono za šta New York Times nije našao indicije da je tačno, jeste tvrdnja Branislava Lečića da je snimak njegovog razgovora sa Štajnfeld, u kom se može čuti kako on faktički priznaje da ju je silovao, zapravo bio uvježbavanje glumačkog dijaloga.   

“Mijenjanje iskaza” od strane medija

Nakon što je Štajnfeld u intervjuu za New York Times od 24. marta rekla da se napad dogodio u “kući na brdu na periferiji grada”, pojedini mediji zaključili su da je riječ o glumčevoj kući u naselju Ritopek, te su počeli isticati kako je sama Štajnfeld rekla da je ta kuća mjesto napada. Štajnfeld, ipak, nikada javno nije precizirala da li se radilo o kući u Ritopeku. 

Senzacionalističko izvještavanje pojedinih medija rezultiralo je i odlaskom u “obilazak” Lečićeve kuće u naselju Ritopek, o čemu je, recimo, portal Alo objavio članak 25. marta 2021: 

Ovo je Lekina vikendica iz pakla, u njoj se navodno desilo silovanje Danijele Štajnfeld (VIDEO)

Kuća koja krije mračne tajne, barem prema rečima Danijele Štajnfeld u kojoj ju je, kako tvrdi, 7. maja 2012. godine silovao glumac Branislav Lečić, nalazi se na obroncima Beograda u Ritopeku.

Kuća se u članku opisuje kao “prava pravcata kuća iz bajke” koju je, navodi se, Lečić kupio od Bogdana Diklića. U nastavku se navode izjave osoba iz komšiluka, od kojih jedna navode o silovanju ocjenjuje kao “gluposti”, a Lečića opisuje kao “tihog i mirnog čovjeka”; dok druga zaključuje da “svaka kuća krije neku mračnu tajnu, pa verovatno i njegova”. 

Tvrdnje iz pomenutog članka našle su se i u člancima brojnih drugih portala od kojih su pojedini opremljeni klikbejt naslovima:

Komšije otkrile šta se dešavalo u Lečićevoj VIKENDICi iz Ritopeka (Red)

VELELEPNO ZDANJE! Kuća u kojoj je Lečić navodno silovao Danijelu je prava OAZA MIRA:Meštani otkrili da KRIJE TAJNE! (Espreso

Komšije otkrile MRAČNE TAJNE LEČIĆEVE VIKENDICE iz Ritopeka! Danijela tvrdi da ju je tu silovao, a evo sa kim su ga oni viđali! (FOTO) (Pink)

Komšije i komšinice ipak, nisu “otkrile šta se dešavalo u Lečićevoj vikendici”, niti to “da krije mračne tajne”. Portal Objektivno objavio je 26. marta dva puta (link, link) sa razmakom od nešto više od 30 minuta, identičan članak koji prenosi ove tvrdnje. Članci su opremljeni naslovima:

Lečićeva vikendica iz PAKLA: Danijela Štajnfeld tvrdi da je OVDE silovao glumac (FOTO+VIDEO)

“Svaka kuća krije MRAČNU TAJNU”: Komšije progovorile o Lečićevoj vikendici u Ritopeku (VIDEO)

Portal USN je u prenošenju ovih tvrdnji riječ silovanje odlučio cenzurisati, te se u naslovu i u tekstu članka na više mjesta navodi da je Lečić “si***ao” Štajnfeld. Posve je nejasno iz kog razloga je ova riječ cenzurisana, a isti postupak može se uočiti i u pojedinim naslovima snimaka emisija o ovom slučaju Happy televizije. (link, link)

Portali Nova, Srbin (.info) i Naši u svetu objavili su članke u čijim naslovima tvrde da je Štajnfeld rekla da se silovanje dogodilo u Ritopeku. Tako su naslovi na ovim portalima glasili:

„Odvezao me na silu u Ritopek, uvukao u kuću i silovao“ (Nova, Srbin.info)

ŠTAJNFELD progovorila o novim detaljima za NJUJORK TAJMS: Odvezao me na silu u Ritopek, uvukao u kuću i silovao! (VIDEO) (Naši u svetu)

Stavljanjem navedenih riječi pod znake navoda, te ih prezentujući u prvom licu, čitatelji/ke se navode na zaključak da je riječ o autentičnoj izjavi Štajnfeld, što nije tačno.  

Kako je ranije u tekstu istaknuto, Štajnfeld u razgovoru za New York Times ne pominje Ritopek, već je riječ o zaključku koji su izveli pojedini mediji. Ova tvrdnja postala je uvriježena u tolikoj mjeri da smo je pronašli u više od trideset članaka različitih portala. I dok mogućnost da se napad dogodio baš u toj kući postoji, sama Štajnfeld to nije rekla u intervjuima koje je dala o slučaju. 

Naslove dva članka objavljena na portalu Republika, te članka objavljenog na portalu Senzacija ocjenjujemo kao klikbejt. Dodatno, tvrdnju da je Štajnfeld za silovanje prvo rekla Aniti Mančić ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da tako nešto nikada nije tvrdila nijedna od njih.

Tvrdnju da je sama Štajnfeld izjavila da se silovanje dogodilo u Ritopeku ocjenjujemo kao dezinformaciju. Formulacija koju je ona koristila pri opisivanju lokacije na kojoj se napad dogodio glasila je “u kući na brdu na periferiji grada”, a mediji su bili ti koji su zaključili da se to moglo desiti u Lečićevoj kući u Ritopeku. 

Ocjenu lažna vijest dajemo lažnom citatu u kome se Danijeli Štajnfeld pripisuje izjava da se silovanje dogodilo u naselju Ritopek. 

Pomenute naslove portala Pink, Red, Espreso i Objektiv ocjenjujemo kao klikbejt. Dodatno, tvrdnjama da su komšije “otkrile mračne tajne” Lečićeve vikendice dodjeljujemo ocjenu dezinformacija, budući da tako nešto komšije/nice čije su navodne izjave korišćene u tekstu  nisu učinile. 

Napomena:
14.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Espreso ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.
17.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Blic ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 
18.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Republika, Cafe, Nezavisne, Direktno i Srpska info ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 
19.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Oslobođenje, Mondo i Nova ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 
21.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Alo ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.  
27.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Ekskluziva ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.  
1.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Objektiv i Tuzlanski ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.  
4.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Kurir ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.  
4.4.2024: Red portal je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.
13.5.2024: Portal Pink je ispravio ocijenjene tvrdnje u svojim člancima te oni dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.03.2021

Republika: BRANISLAV LEČIĆ O DANIJELINIM OPTUŽBAMA: Glumac ekskluzivno za REPUBLIKU otkriva svoje dalje poteze!

Danijela Štajnfeld pre dva dana javno je označila Branislava Lečića kao osobu koja ju je silovala 2012. godine. On se sada oglasio za naš portal.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.03.2021

Republika: DANIJELA JE PRVO NJOJ REKLA DA JE SILOVANA! Anita Mančić: Prepoznala sam Lečića na tom SNIMKU!

Glumica Anita Mančić otkrila je da odavno zna da je Danijelu Štajnfeld silovao Branislav lečić jer jopj je tako kazala mlada koleginica.

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.03.2021

Alo: Ovo je Lekina vikendica iz pakla, u njoj se navodno desilo silovanje Danijele Štajnfeld (VIDEO)

Kuća koja krije mračne tajne, barem prema rečima Danijele Štajnfeld u kojoj ju je, kako tvrdi, 7. maja 2012. godine silovao glumac Branislav Lečić, na...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.03.2021

Red portal: Komšije otkrile šta se dešavalo u Lečićevoj VIKENDICi iz Ritopeka

Svaka kuća ima mračne tajne 😲

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.03.2021

Pink: Komšije otkrile MRAČNE TAJNE LEČIĆEVE VIKENDICE iz Ritopeka! Danijela tvrdi da ju je tu silovao, a evo sa kim su ga oni viđali! (FOTO)

Prvobitni vlasnik vikendice je Bogdan Diklić!

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.03.2021

Objektiv.rs: “Svaka kuća krije MRAČNU TAJNU”: Komšije progovorile o Lečićevoj vikendici u Ritopeku (VIDEO)

Jedan od komšija dao je "zanimljivo" viđenje situacije

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.03.2021

Objektiv.rs: Lečićeva vikendica iz PAKLA: Danijela Štajnfeld tvrdi da je OVDE silovao glumac (FOTO+VIDEO)

Lečić je kupio kuću od kolege Bogdana Diklića pre 10 godina

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Lažna vijest 26.03.2021

Nova.rs: “Odvezao me na silu u Ritopek, uvukao u kuću i silovao”

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.03.2021

Srbin: “Одвезао ме на силу у Ритопек, увукао у кућу и силовао”

Бранислав Лечић данас би требало да буде саслушан у полицији поводом оптужби глумице Данијеле Штајнфелд, која тврди да ју је силовао маја 2012. године...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.03.2021

Naši u svetu: ŠTAJNFELD progovorila o novim detaljima za NJUJORK TAJMS: Odvezao me na silu u Ritopek, uvukao u kuću i silovao! (VIDEO)

Njujork Tajms izneo nove detalje: Lečić ju je SVUKAO i NAPASTVOVAO u kući na periferiji grada!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 26.03.2021

Ekskluziva: Lekina vikendica koja krije mračne tajne: Komšije iz Ritopeka gdje je vodio Danijelu otkrile s kim su ga viđale!

Kuća koja krije mračne tajne, barem prema riječima Danijele Štajnfeld u kojoj ju je, kako tvrdi, 7. maja 2012. godine sil.vao glumac Branislav Lečić,...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 10.04.2021

Srpska info: SLUČAJ "LEČIĆ" Protiv glumca će ipak biti podnijeta KRIVIČNA PRIJAVA povodom optužbi za silovanje?

Krivična prijava protiv glumca Branislava Lečića, povodom optužbi da je silovao glumicu Danijelu Štajnfeld biće podnijeta Višem javnom tužilaštvu u Be...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 10.04.2021

Nezavisne: Protiv Lečića će ipak biti podnijeta krivična prijava?

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 26.03.2021

Puls online: PRVI DETALJI SASLUŠANJA BRANISLAVA LEČIĆA!

Branislav Lečić se od 14 sati danas nalazi u policijskoj stanici 29. novembar gde daje izjavu povodom optužbi koje je protiv njega podnela glumica Dan...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.04.2021

Radio Ljubuški: Lečiću se ipak sprema optužnica

 • Dezinformacija
Dezinformacija 11.04.2021

Pink: SLUČAJ LEČIĆ - Glumca ipak čeka KRIVIČNA PRIJAVA povodom optužbi za silovanje?

Krivična prijava protiv glumca Branislava Lečića, povodom optužbi da je silovao glumicu Danijelu Štajnfeld biće podneta Višem javnom tužilaštvu u Beog...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 10.04.2021

Blic News: Protiv Lečića će ipak biti podnijeta krivična prijava?

Krivična prijava protiv glumca Branislava Lečića, povodom optužbi da je silovao glumicu Danijelu Štajnfeld biće podnijeta Višem javnom tužilaštvu u Be...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 10.04.2021

Pogled: Lečiću se ipak sprema optužnica

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.03.2021

Direktno.rs: Šta je rekao Lečić policiji nakon SEDAM SATI ispitivanja (FOTO)

Glumac Branislav Lečić nakon više od sedam sati ispitivanja napustio je policijsku stanicu "29. novembar", gde je davao izjavu nakon što ga je kolegin...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 09.04.2021

Cafe: PRISTAO NA POLIGRAF Lečić na saslušanju negirao optužbe za silovanje

Branislav Lečić se od 14 sati danas nalazi u policijskoj stanici 29. novembar gdje daje izjavu povodom optužbi koje je protiv njega podnijela glumica...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 26.03.2021

Mondo.rs: (FOTO) EKSKLUZIVNO! OVDE SE SVE DESILO?! Pogledajte kuću u koju je Lečić kobne noći odveo Danijelu! KUPIO JE BIVŠOJ ŽENI

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića za silovanje, za koje tvrdi da se dogodilo u kući nadomak Beograda.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno