Širenje majmunskih boginja je simulacija samo u “zavjerološkim” tumačenjima

Na društvenim mrežama viralan je snimak koji navodno dokazuje da je širenje majmunskih boginja “simulacija”. Kao “dokaz” za ovu tvrdnju navodi se izjava njemačkog ministra zdravlja. Ipak, simulacija o kojoj on govori na snimku nije povezana s aktuelnim širenjem majmunskih boginja.

Foto: Flickr.com

Na Facebook profilu Marko Kraljevic - cetvrti 22. maja 2022. godine objavljen je snimak izjave njemačkog ministra zdravlja o simulaciji majmunskih boginja. Snimak je objavljen uz opis:

MAJMUNSKE BOGINJE..........‼️
SIMULACIJA u toku.....
......priča Nemački ministar zdravlja......
Zaigrali su se oni baŠ dobro.....
...................

Snimak u trajanju od 39 sekundi prikazuje izjavu Karla Lauterbacha na njemačkom, a naknadno je umetnut i prevod na naš jezik. U prevodu na snimku navodi se:

Također ćemo napraviti vježbu, vrlo realističnu vježbu, u kojoj se radi o tome da bi se iz ugriza leoparda mogla razviti pandemija velikih boginja. A onda ćemo, kao ministri, u četiri faze pokušati suzbiti tu pandemiju velikih boginja koja se razvija zbog ugriza leoparda. Scenarij će biti vrlo realan, imat će posebnost da će posebno mlađi ljudi biti pogođeni, ne kao u pandemiji covida, gdje mladi nikako nisu pošteđeni, ali s pandemijom velikih boginja, koju ovdje simuliramo, to će biti pandemija koja posebno mlađe ljude teško pogađa. 

Do vremena pisanja ove analize snimak je pregledan više od 3.800 puta te ga je podijelilo 160 korisnika/ca Facebooka. 

Šta su činjenice?

Snimak objavljen na pomenutom Facebook profilu dio je izjave koju je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach dao na sastanku ministara/ki zdravlja zemalja članica G7 foruma. Kompletan snimak izjave u trajanju od više od šest minuta dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu Federalnog ministarstva zdravlja Njemačke (Bundesministerium für Gesundheit), gdje je objavljen 19. maja 2022. godine. Isječak izjave koji se dijeli s prevodom na naš jezik može se vidjeti na 4:20 minutu snimka. 

Dvodnevni sastanaka ministara/ki zdravlja zemalja članica G7 foruma održan je 19. i 20. maja 2022. godine u Berlinu. Kako se u izvještaju sa sastanka objavljenom 20. maja na zvaničnoj internet-stranici njemačkog ministarstva zdravlja navodi, kao rezultat sastanka učesnici/e su dogovorili/e “pakt za borbu protiv pandemije”, čiji je cilj brža identifikacija i efikasniji odgovor na buduće epidemije. Među zaključcima sastanka u pomenutom izvještaju izdvojeni su i podrška Ukrajini, antimikrobna rezistencija i klimatske promjene i zdravlje.

Govoreći na početku sastanka, Lauterbach je najavio da će tokom sastanka biti realizovana simulacija pandemije velikih boginja, potekla od ujeda leoparda. U izvještaju se navodi njegova izjava u kojoj najavljuje da će učesnici/e “prvog dana sastanka simulirati novi scenario pandemije i razgovarati o tome kako se postojeće praznine mogu pokriti.” U simulaciji je, pored ministara/ki zdravlja zemalja G7, trebala učestvovati i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Detalji održane simulacije još uvijek nisu javno dostupni. 

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na svom Twitter nalogu podijelio je 20.5. objavu njemačkog ministarstva, u kojoj se najavljuje održavanje simulacije tokom sastanka. U svojoj objavi Ghebreyesus je zahvalio Lauterbachu “za održavanje vježbe simulacije pripravnosti za vanredne situacije za ministre/arke zemalja G7” te istakao da je SZO “ponosna što je podržala dizajn i implementaciju vježbe koja pomaže da se identifikuje kako se nadzor i reagovanje mogu ojačati”. 

O majmunskim boginjama, simptomima i načinima prenošenja Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje. Kako se u analizi detaljno objašnjava, riječ je o rijetkoj bolesti koja je uzrokovana virusom majmunskih boginja. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da je u pitanju zoonoza, to jeste bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, ali je moguća i transmisija među ljudima. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. maja 2022. zabilježeno je 92 laboratorijski potvrđena slučaja majmunskih boginja i 28 sumnjivih slučajeva u 12 država u kojima ovaj virus nije uobičajen. 

Riječ je, dakle, o posve realnoj bolesti koja je izbila u nekim dijelovima svijeta. Broj potvrđenih stvarnih slučajeva jasno ukazuje na to da nije u pitanju nikakva “simulacija”.

Shodno činjenicama, objavu s Facebook profila Marko Kraljevic - cetvrti, u kojoj se implicira da je širenje bolesti majmunskih boginja “simulacija”, što se navodno dokazuje snimkom izjave njemačkog ministra zdravlja, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ovoj objavi dajemo i ocjenu teorija zavjere.  

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 25. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Benzinske pumpe u Kiseljaku nisu imale najniže cijene goriva 8. decembra

Portal ART Info objavio je netačnu informaciju da je 8.12. najjeftinije gor...

Lažna vijest
Lažna vijest
The New York Times nije potvrdio da je Ukrajina počinila ratni zločin u Makijivki

Regionalni mediji tvrde da je The New York Times objavio analizu kojom je p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Pogrešno prikazani podaci iskorišteni kao “dokaz” da vakcine ubijaju

Podaci o “višku” smrtnosti u Evropi iskorišteni su na portalu Hop, bez ikak...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me