Raskrinkavanje.ba

Novi trend dezinformatora/ki: Majmunske boginje

Širenje majmunskih boginja u nekoliko zemalja u svijetu pokrenulo je i lavinu dezinformacija o ovoj zaraznoj bolesti.

Foto: Shutterstock.com

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. maja 2022. zabilježeno je 92 laboratorijski potvrđena slučaja majmunskih boginja i 28 slučajeva sumnje na ovu bolest u 12 država u kojima ovaj virus nije uobičajen. U ovom talasu još uvijek nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan s majmunskim boginjama.

Korisnici/e društvenih mreža u samo nekoliko dana objavili/e su različite dezinformacije i teorije zavjere vezane za majmunske boginje. 

Tako pojedini/e korisnici/e društvenih mreža širenje ove bolesti dovode u vezu s navodnim trovanjem iz vazduha putem “chemtrailsa”. Na Facebook profilu Nada Nikolic objavljena je 21.5.2022. godine fotografija neba na kom se vide kondenzacijski tragovi, uz opis:

Pocela priprema za majmunske boginje... 🤣😂😭... jutros, iznad, Jastrebca... 😭

Fotografija neba s kondenzacijskim tragovima objavljena je i na drugim Facebook profilima uz opise u kojima se ovi tragovi dovide u vezu s majmunskim boginjama:

Stižu majmunske boginje jašući na pjesku iz Sahare. Jesmo li spremni? 😷 (Vedran Vičević, 21.5.2022)

Corona..majmunske boginje.. hepatitis..😡😷😷😷😷😷 (Sinisa Hudak, 22.5.2022)

Slično kao što je bio slučaj i s pandemijom Covid-19, veoma brzo su razvijene teorije zavjere o tome da je bolest “izmišljena” ili stvorena da bi se “svijet držao pod kontrolom”. Takođe, između ove dvije bolesti prave se neutemeljene poveznice. U pojedinim Facebook objavama tako se navodi:

Na novu izmišljenu bolest iliti majmunske boginje mogu da nasednu samo majmuni (Daliborka Ignjatović, 20.5.2022)

Krenula nova epidemija (majmunske boginje) Vlastodršci neposustaju. Najlakše je svijet držati pod kontrolom sijanjem straha Nagledat ćemo se toga dok ne globaliziraju svijet (Ratko Radulić, 21.5.2022)

MAJMUNSKE BOGINJE DOLAZE IZ ONIH ZEMALJA KOJI SUDJELUJU U CORONA TIRANIJI I SVAKODNEVNOM TROVANJU NAŠIH GRADJANA NAŠE DJECE… (Narodni Pokret Čapljina, 23.5.2022) 

Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana istoimenim virusom. Virus majmunskih boginja je ortopoksvirus koji izaziva bolest sa simptomima sličnim, ali manje teškim od velikih boginja, navode američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Kako CDC ističe, riječ je o zoonozi, to jeste bolesti koja se prenosi sa životinja na ljude, a “dokazi o infekciji virusom majmunskih boginja pronađeni su kod životinja uključujući vjeverice, gambijske krivolovne pacove, puhove, različite vrste majmuna i druge”. 

Kako časopis Scientific American navodi u članku od 20. maja 2022, naziv "majmunske boginje" potiče “od prvih dokumentovanih slučajeva bolesti kod životinja 1958. godine, kada su se dogodile dvije epidemije kod majmuna držanih za istraživanje. Međutim, virus nije prešao s majmuna na ljude niti su majmuni glavni prenosioci bolesti”.

Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije, u objavi od 18. maja 2022, navodi se da period inkubacije od infekcije do ispoljavanja simptoma ove bolesti iznosi obično od šest do 13 dana. Simptomi majmunskih boginja traju od dvije do četiri nedelje, a bolest se obično klinički manifestuje groznicom, osipom i otečenim limfnim čvorovima. Nakon jednog do tri dana od pojave groznice, počinju se javljati plikovi na koži, dominantno na licu, dlanovima i stopalima. 

Kako SZO ističe, postoji mogućnost javljanja teških slučajeva, a komplikacije ove bolesti mogu uključivati “sekundarne infekcije, bronhopneumoniju, sepsu, encefalitis i infekciju rožnjače sa gubitkom vida.” Stopa smrtnosti od majmunskih boginja istorijski se kretala od 0% do 11% u opštoj populaciji i bila je veća među malom djecom, a kako navodi SZO, “u posljednje vrijeme, stopa smrtnosti je oko 3-6%”.

Iz navedenog je, dakle, jasno da je riječ o stvarnoj, a ne “izmišljenoj bolesti”. Prvi slučaj 2022. godine prijavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 13. maja, a kako je istaknuto, od tada ih je potvrđeno manje od 100 ukupno u 12 zemalja članica ove organizacije. Riječ je o rijetkom virusu za čije je širenje potreban blizak i intenzivan kontakt. Eksperti/kinje, poput profesora međunarodnog javnog zdravlja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine Jimmyja Whitwortha, ističu da nema potrebe za podizanjem panike. Takođe, ne postoje nikakvi dokazi da je izbijanje ove bolesti dio napora da se svijet “drži pod kontrolom sijanjem straha”. 

Kako se šire majmunske boginje?

Kako je istaknuto, majmunske boginje su bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, a moguć je i njen prenos među ljudima. U pomenutoj objavi SZO-a navodi se da prenos sa životinja na ljude “može nastati direktnim kontaktom sa krvlju, tjelesnim tečnostima ili kožnim ili mukoznim lezijama zaraženih životinja”. 

Do prenosa sa čovjeka na čovjeka, navodi se, može doći uslijed “bliskog kontakta sa respiratornim izlučevinama, lezijama kože zaražene osobe ili nedavno kontaminiranim predmetima. Prenos putem kapljica respiratornih čestica obično iziskuje produženi kontakt licem u lice, što dovodi zdravstvene radnike/ce, članove/ice domaćinstva i druge bliske kontakte aktivnih slučajeva u veći rizik”. Moguć način transmisije je i s majke na dijete, preko placente. 

Tvrdnje o navodnom trovanju iz vazduha, za koje se kao “dokaz” predstavljaju bijeli tragovi na nebu koji ostaju iza aviona, aktuelne su godinama unazad, a posebno su postale popularne tokom pandemije Covid-19. Brojni/e poklonici/e teorija zavjere tvrdili/e su tako da uzročnik ove bolesti nije virus SARS-CoV-2, već zaprašivanje. Kako je navedeno, u slučaju majmunskih boginja pojavile su se iste tvrdnje.

Raskrinkavanje je o “chemtrailsima” pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Riječ je, zapravo, o kondenzacijskim tragovima, posve normalnoj pojavi koja nema nikakve veze sa zaprašivanjem. 

Fenomenom kondenzacijskih tragova bavio se naučni časopis Scientific American. U tekstu objavljenom još 2001. godine navodi se da je nastanak ovakvih tragova zapravo rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. 

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

U istom tekstu riječi je bilo i o sastavu ovih tragova, takođe čestom predmetu tvrdnji teoretičara zavjere:

Auspuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u zraku potpomažu kondenzaciji.

Dakle, tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. Jasno je, takođe, da ovi tragovi nisu ni na koji način povezani sa širenjem bolesti majmunskih boginja. 

Da li postoji vakcina za majmunske boginje?

Naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić na svom blogu Vakcine u objavi od 21. maja 2022. navodi da “trenutno ne postoji komercijalno dostupna vakcina protiv ove bolesti” niti postoje efikasne terapije specijalno namijenjene njenom liječenju. Kako Kalinić ističe, “smatra se kako vakcina protiv velikih boginja pruža 85% efikasnu zaštitu od majmunskih boginja. Nakon proglašenja eradikacije velikih boginja 1979. prestalo se sa davanjem ove vakcine i od tada se u kritičnim područjima povećava incidencija majmunskih boginja. Oni koji su rođeni prije 1978. godine u našem regionu su primili vakcinu protiv velikih boginja, dok su mlađe osobe potencijalno podložne, ukoliko bi stupile u kontakt sa zaraženim”.

Svjetska zdravstvena organizacija u pomenutoj objavi navodi i da je 2019. godine odobrena vakcina zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj Ankara) za prevenciju majmunskih boginja. Riječ je o vakcini koja se daje u dvije doze, a njena dostupnost je još uvijek ograničena.

Dakle, bolest majmunskih boginja je stvarna, nema nikakve veze s izmišljenim zaprašivanjem iz vazduha niti je dio bilo kakve svjetske zavjere “držanja pod kontrolom” stanovništva.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su majmunske boginje “izmišljena bolest” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu teorija zavjere dajemo implikaciji da je izbijanje ove bolesti povezano s naporima da se svijet “drži pod kontrolom sijanjem straha”. 

Objave u kojima se kondenzacijski tragovi na nebu dovode u vezu sa širenjem majmunskih boginja ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke