Širenje virusa nema veze s letovima aviona

Fotografija Angele Merkel u navodnom “avionu za zaprašivanje” se društvenim mrežama dijeli od 2014. godine, konstantno uz potpuno besmislene tvrdnje.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Teorija zavjere;

Na Facebook stranici satiričnog portala Bijeljina Njuz 22. marta objavljena je fotografija Angele Merkel u avionu punom plavih bačvi, popraćena opisom:

Zabranom letova nad našim prostorima bi se riješili korone za 14 dana!

Dijelite dok nas nisu blokirali i obrisali!

Uprkos tome što je ovo objavila Facebook stranica jednog satiričnog portala, sama objava ne sadrži nikakvu napomenu niti nagovještaj da se radi o satori - štaviše, identična je hiljadama sličnih u kojima se ovakve tvrdnje iznose sasvim ozbiljno. Da je tako shvaćena i ova objava, vidljivo je iz komentara.

Tvrdnje da nas “zaprašuju koronom” ili da je njemačka kancelarka Angela Merkel fotografisana u avionima “za zaprašivanje” nisu nove niti se u “zavjerološkim” krugovima shvataju satirično. 

Skorašnje objave kompilacije ovih fotografija pronašli smo još ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Ove fotografije dijeljene su i na engleskom, španskom, njemačkom i italijanskom jeziku. 

Pored ovih, na Facebook grupi MARSHALL, insinuacije da bi aktuelna pandemija prestala kad bi se avionima zabranilo da lete, objavljene su uz drugačiju fotografiju:

Ako vlasti bivse nam zajednicke drzave imaju muda, neka zatvore vazdusni prostor na mjesec dana, da vidimo rezultate pa neka onda najzad sve bude svima jasno.

Do momenta pisanja analize, fotografija je imala preko 4.100 podjela. Istu fotografiju sa istim opisom pronašli smo još ovdje i ovdje

 

Šta su činjenice?

Rasprostranjeno je vjerovanje da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka putem chemtrailsa. Chemtrails (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) teorija je zavjere prema kojoj su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona, zapravo, hemikalije kojima se “zaprašuje” stanovništvo. U različitim verzijama “zaprašivanju” se pripisuju različiti fiktivni ciljevi, no u proteklim mjesecima dominirala je priča o tome da se putem “hemikalija” izazivaju respiratorne bolesti - to jest, da su milioni ljudi širom svijeta, koji su se razboljeli i/ili umrli od novog koronavirusa, zapravo, “otrovani”. 

Lažna vijest
Stare teorije zavjere u novom ruhu: Nema nikakvog “zaprašivanja” koje izaziva bolest “chemtrails pluća”

Portal “Istinom protiv laži” već nekoliko godina unazad piše o nepostojećoj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Politička promocija 18.05.2020

No, takvo nešto se ne dešava, niti postoji nešto što se zove “chemtrails”. Tragovi koji ostaju za avionima zapravo su “contrailsi” (kondenzacijski tragovi). Fenomenom kondenzacijskih tragova bavio se naučni portal Scientific American. U tekstu objavljenom još 2001. godine navodi se da je nastanak ovakvih tragova zapravo rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha sa hladnim:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

Dakle, ne postoje nikakvi “programi trovanja i zaprašivanja” zbog kojih bi bilo potrebno zabraniti letenje aviona, kako vjeruju sljedbenici/e teorija zavjere, te su ovakve objave u potpunosti besmislene. 

 

U kakvom avionu je fotografisana Angela Merkel?

Tvrdnja da je Angela Merkel posjetila avion kojim se “zaprašuje” stanovništvo pojavila se u maju 2014. godine na društvenim mrežama, o čemu smo pisali u analizi: 

Lažna vijest
"Zaprašivanje" dezinformacijama: Bivši direktor JAT promoviše teorije zavjera

Velibor Vukašinović, bivši direktor JAT-a, u jednosatnom intervjuu iznio je...

Razabiranje Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 25.12.2020

Fotografija je objavljena na oficijalnoj stranici Vlade Njemačke, kada je kancelarka Merkel posjetila proizvodnju aviona Airbus A350 u Berlinu. 

Bačve koje se vide na fotografiji ne sadrže hemikalije, prema popularnom mišljenju, već običnu vodu. Koriste se za testne letove novih aviona, a fotografije takvih proba više puta su netačno predstavljene kao “dokazi o zaprašivanju”. O tome smo detaljno pisali u ovoj analizi:

Lažna vijest
Ne, ove slike ne pokazuju avione koji nose “hemikalije za zaprašivanje”

U drugom dijelu analize tvrdnji o chemtrails bavimo se fotografijama koje n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 22.05.2020

Eksplicitne ili implicitne navode o tome da postoji “zaprašivanje” koje je na bilo koji način povezano sa širenjem virusa SARS-CoV-2 ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Napomena: 4.4.2021.

Nakon objavljivanja ove analize, fotografije ocijenjene u analizi su se nastavile dijeliti društvenim mrežama uz netačne i zavjerološke tvrdnje u opisima takvih objava.

Tako su fotografije koje navodno prikazuju "chemtrails", uz tvrdnje kojima se postojanje takvih aktivnosti povezuje sa pandemijom koronavirusa, objavljene na Facebook stranici Dnevna doza Dragceta ali i različitim privatnim profilima (1, 2,).  Sve nove objave u kojima se povezuju "chemtrails" i pandemija, također dobijaju ocjenu teorija zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 26. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Viralni snimak ne prikazuje “prisilnu vakcinaciju” na krovu u Argentini

Snimak na kojem nekoliko uniformisanih osoba obuzdava muškarca u evidentnom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Dirljiva priča o majci koja je poginula štiteći bebu je netačna

Potresne priče koje se šire društvenim mrežama često nemaju uporište u stva...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Stari klikbejt i novo manipulisanje činjenicama o virusu Zapadnog Nila u Srbiji

Nakon što je u Srbiji otkriven virus Zapadnog Nila u komarcima, pojedini po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me