Sirija i hemijsko oružje: Još jedno lažiranje lažiranja

Raskrinkavanje je već pisalo o lažnoj vijesti koja tematizira navodno lažiranje i insceniranje događaja u Siriji. Za još jednu sličnu priču iskorištene su fotografije sa snimanja filma - i to u produkciji sirijskog državnog Instituta za film.

Samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene američke države, Velika Britanija i Francuska bombardovale položaje snaga pod komandom Bašara al-Assada u Siriji nakon korištenja hemijskog oružja, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zabilježilo povećanje aktivnosti ruskih trolova u društvenim medijima od dvije hiljade posto. Među vijestima koje su na Twitteru i Facebooku objavili nalozi povezani sa ruskom državom ili sa Assadovim režimom visoko mjesto zauzima narativ da je poprište korištenja hemijskog oružja u istočnoj Guti, u blizini Damaska namješteno, odnosno da je napad insceniran i izmišljen. Nije prošlo mnogo, a fotografije, priložene kao navodni dokaz da su napadi inscenirani počeli su kolati i lažnim medijima na južnoslavenskim jezicima.

Portal “Gerila” objavio je fotografiju uz tekst koji je već ocijenjen u analizi “Izmišljena priča o CNN-u i djevojčici iz Sirije”. S obzirom da članak sadrži još jednu potpuno lažnu tvrdnju, ista zaslužuje zasebnu analizu.

Jedan od vodećih američkih medija CNN, ponovo je učestvovao u kreiranju lažnih vesti, pa smo na ovom mediju mogli da vidimo užasne slike koje predstavljaju posledice napada hemijskim oružjem. Naravno, slike su potpuno lažne, pa na slici dole vidimo istu devojčicu koja je već tri puta spašavana od strane agresora Asada. Takođe u javnost je procurela i još jedna kontroverzna fotografija na kojoj se jasno vidi da je situacija u potpunosti režirana.

 

Izvor fotografija za ovaj članak je Facebook profil aktivistice povezane sa režimom Bashara al- Assada, Penelope Stafyla. Uz fotografije, Stafyla je objavila i prateći tekst koji pretenduje da ih kontekstualizira:

„Medijska industrija horor-filmova bijelih šljemova. Holivudska produkcija u Guti sa ciljem da optuži i demonizira Sirijsku arapsku armiju i Republiku za ubijanje djece.“

Međutim, Stafyla je fotografije objavila cijelih mjesec dana prije napada, šestog marta ove godine, kao što je između ostalih prilježno izvjestila i redakcija Sputnika na engleskom jeziku, te samim tim ne mogu i nemaju veze sa napadom hemijskim oružjem na civile u Guti.

Fotografije je u to vrijeme prenio cijeli niz stranica na ruskom i  engleskom jeziku: turcopolier.typepad.com, syrianfreepress.wordpress.com, riafan.ru, sve optužujući „Bijele šljemove“ za insceniranje napada u istočnoj Guti.

Iste fotografije su objavljene skoro dvije sedmice ranije, 24. februara, na zvaničnom FB nalogu igranog filma The Revolution Man. Riječ je o fotografijama sa snimanja filma koji producira niko drugi do Assadov režim, odnosno sirijsko Ministarstvo kulture.

Prevod natpisa sa table koja se vidi na slici glasi:

Javni institut za film
Scena 41
Kadar 1
Klapa 3
Režiser: Najdat Aznour

Drugim riječima, fotografije jesu iz Sirije, i jesu snimljene 2018. godine, ali je riječ o fotografijama sa snimanja filma, a ne o lažiranju žrtava napada. Smrt i laž, nažalost vrlo često, kao što pokazuje ovaj slučaj, idu pod ruku. I ovu tvrdnju objavljenu na portalu “Gerila” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Napomena 8.5.2020.

Netačne tvrdnje analizirane u ovom tekstu naknadno su se pojavile u aprilu 2020. godine. U nastavku teksta dodajemo pregled ovih tvrdnji.  

Tvrdnje koje smo analizirali u ovom tekstu pojavljuju se i u video uratku autorice Janet Ossebaard nazvanom “Pad kabale”, koji se na našem govornom području počeo širiti u aprilu 2020. Serijal video montaža koji autorica naziva dokumentarnim filmom, predstavlja kolaž različitih lažnih vijesti i teorija zavjere povezanih sa “pokretom” Q Anon. 

Serijal od 10 nastavaka je na engleskom jeziku objavljen na kanalu Fall Cabal, a na naš jezik ga je preveo vlasnik YouTube kanala Vladislav Cukic, gdje je svih 10 dijelova objavljeno u periodu od 8. do 18. aprila. Tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi pojavljuju se u 6. dijelu, koji nosi naziv “Glavna medijska manipulacija”, a čiji je prevod na kanalu Vladislav Cukic objavljen 14.4.2020. 

Nakon toga, video je preuzet i objavljen i na YouTube kanalima Savic Ivan, Sasa Dimitrijevic (ista osoba ga je odvojeno objavila i na svom Instagram profilu), TV Svetlo Kragujevac, TV Svetlo Niš (sada TV Svetlo Jug) i Sanja Zarubica. Na kanalima Danak u krvi i D.A.D.I objavljeno je zajedno svih deset dijelova, ali je video sa potonjeg u međuvremenu uklonjen od strane YouTube-a, s obzirom da peti dio sadrži uznemirujuće sene koje se kose sa pravilima ove platforme. Cijeli video bio je objavljen i na još jednom YouTube kanalu odakle je uklonjen, te nije moguće naknadno ustanoviti o kom se kanalu radilo. Snimak je odvojeno podignut i na Facebook stranicu Forum antiglobalista, te je podijeljen i na portalima Magicus i Srbin info.

Ovaj video je, na svim nabrojanim izvorima, do trenutka objavljivanja ovog teksta pogledan 447.586 puta, te je ostvario 28.050 interakcija na društvenim mrežama (uglavnom na Facebooku). 

Teza cijelog serijala, preuzeta od “Q Anona” jeste da svijetom vlada “kabala” satanista, kanibala i zlostavljača djece, koje će u konačnici poraziti Donald Trump i tako “osloboditi svijet”. U šestom dijelu se autorica bavi “mainstream medijima koji sudjeluju u zavjeri kabale”, te se slika scene snimanja filma pojavljuje kao “dokaz” da su mediji “mjesecima lagali o Siriji samo da bi se opravdao još jedan rat”. U videu se, između trećeg i četvrtog minuta, uz ovu sliku pojavljuje sljedeći prevod, koji prenosimo u originalu:

Nije u redu da lažete javnost u vezi Sirije o navodnim napadima bojnim otrovima, samo da bi se opravdao još jedan rat.
Mesecima smo bili lagani od vodećih medija.
Sećate li se ove devojčice? Verovatno hoćete jer je korištena 3 puta, u 3 različite misije spašavanja, u 3 različita meseca 2016. godine.
Za mene je to šokantno.
Nije u redu da iscenirate napade na decu i žene kako biste okinulii emotivnu reakciju i opravdali napad na još jednu stranu zemlju. Za mene je to užasavajuće da vidite odlično režiranu prevaru ljudi na zapadu koji gledaju i veruju vestima. 

Netačne tvrdnje iz videa Pad kabale (6. dio) takođe ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i teoriju zavjere.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me