Sirija i hemijsko oružje: Još jedno lažiranje lažiranja

Raskrinkavanje je već pisalo o lažnoj vijesti koja tematizira navodno lažiranje i insceniranje događaja u Siriji. Za još jednu sličnu priču iskorištene su fotografije sa snimanja filma - i to u produkciji sirijskog državnog Instituta za film.

Ocijenjeni članci
Gerila (.rs) Lažna vijest; Teorija zavjere;

Samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene američke države, Velika Britanija i Francuska bombardovale položaje snaga pod komandom Bašara al-Assada u Siriji nakon korištenja hemijskog oružja, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zabilježilo povećanje aktivnosti ruskih trolova u društvenim medijima od dvije hiljade posto. Među vijestima koje su na Twitteru i Facebooku objavili nalozi povezani sa ruskom državom ili sa Assadovim režimom visoko mjesto zauzima narativ da je poprište korištenja hemijskog oružja u istočnoj Guti, u blizini Damaska namješteno, odnosno da je napad insceniran i izmišljen. Nije prošlo mnogo, a fotografije, priložene kao navodni dokaz da su napadi inscenirani počeli su kolati i lažnim medijima na južnoslavenskim jezicima.

Portal “Gerila” objavio je fotografiju uz tekst koji je već ocijenjen u analizi “Izmišljena priča o CNN-u i djevojčici iz Sirije”. S obzirom da članak sadrži još jednu potpuno lažnu tvrdnju, ista zaslužuje zasebnu analizu.

Jedan od vodećih američkih medija CNN, ponovo je učestvovao u kreiranju lažnih vesti, pa smo na ovom mediju mogli da vidimo užasne slike koje predstavljaju posledice napada hemijskim oružjem. Naravno, slike su potpuno lažne, pa na slici dole vidimo istu devojčicu koja je već tri puta spašavana od strane agresora Asada. Takođe u javnost je procurela i još jedna kontroverzna fotografija na kojoj se jasno vidi da je situacija u potpunosti režirana.

 

Izvor fotografija za ovaj članak je Facebook profil aktivistice povezane sa režimom Bashara al- Assada, Penelope Stafyla. Uz fotografije, Stafyla je objavila i prateći tekst koji pretenduje da ih kontekstualizira:

„Medijska industrija horor-filmova bijelih šljemova. Holivudska produkcija u Guti sa ciljem da optuži i demonizira Sirijsku arapsku armiju i Republiku za ubijanje djece.“

Međutim, Stafyla je fotografije objavila cijelih mjesec dana prije napada, šestog marta ove godine, kao što je između ostalih prilježno izvjestila i redakcija Sputnika na engleskom jeziku, te samim tim ne mogu i nemaju veze sa napadom hemijskim oružjem na civile u Guti.

Fotografije je u to vrijeme prenio cijeli niz stranica na ruskom i  engleskom jeziku: turcopolier.typepad.com, syrianfreepress.wordpress.com, riafan.ru, sve optužujući „Bijele šljemove“ za insceniranje napada u istočnoj Guti.

Iste fotografije su objavljene skoro dvije sedmice ranije, 24. februara, na zvaničnom FB nalogu igranog filma The Revolution Man. Riječ je o fotografijama sa snimanja filma koji producira niko drugi do Assadov režim, odnosno sirijsko Ministarstvo kulture.

Prevod natpisa sa table koja se vidi na slici glasi:

Javni institut za film
Scena 41
Kadar 1
Klapa 3
Režiser: Najdat Aznour

Drugim riječima, fotografije jesu iz Sirije, i jesu snimljene 2018. godine, ali je riječ o fotografijama sa snimanja filma, a ne o lažiranju žrtava napada. Smrt i laž, nažalost vrlo često, kao što pokazuje ovaj slučaj, idu pod ruku. I ovu tvrdnju objavljenu na portalu “Gerila” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Eiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi d...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne, Željko Komšić nije pozitivan na virus SARS-CoV-2, niti je prebolio infekciju ovim virusom

Portal "Bljesak" je prije dva dana objavio da je Željko Komšić tajno prebol...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Greška Demantirano
Lažna vijest
Li Wenliang nije predložio da se COVID-19 liječi čajem

Nova viralna poruka govori da je Li Wenliang, nedavno preminuli doktor koji...

Lažna vijest Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me