Slatki pelin i koronavirus: Mediji i dalje preliminarne studije bez recenzija objavljuju kao “naučne potvrde”

Brojni portali domaćeg govornog područja su izvijestili da je “naučno dokazano” da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama. Izvještaji se zasnivaju na radu koji je proveden u laboratoriji, a objavljen na servisu za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije. Isti servis napominje da zaključke tih radova ne treba objavljivati u medijima kao potvrđene informacije.

Na portalu Zimo dnevnik (.hr) je 12.1.2021. objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je “znanstveno potvrđeno” da “slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama”:

Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

U  uvodnom dijelu članka se izvještava o tome da, prema nalazima američkih istraživača,  ekstrakti aromatičnog slatkog pelina “koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2”.

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19.

U članku je navedeno da je testiranje izvršeno “u epruveti”, a u dijelu u kojem je prenesena izjava znanstvenice koja je radila na istraživanju je navedeno da će “dodatne studije odrediti učinkovitost in vivo” (laboratorijskih uslova, op.a.).

Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annue i s četiri različita kontinenta na stanicama E6 zaraženim novim koronavirusom u epruveti. Isto tako ocijenili su i povezanost antivirusne efikasnosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina. (...)
Ovo je prvo izvješće o učinkovitosti ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2. Dodatne studije odredit će učinkovitost in vivo kako bi dokučile može li A. annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2, kaže američka znanstvenica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju.


Navedeno je i da je riječ o studiji objavljenoj na sajtu bioRxiv, koja čeka naučne recenzije, kao i da su potrebna klinička istraživanja kako bi se učinkovitost ove biljke potvrdila.

(...) Sama studija nalazi se u bioRxiv znanstvenom repozitoriju i čeka znanstvene recenzije, prije službene objave u nekom od znanstvenih časopisa. (...) Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu učinkovitosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija infekcije novim koronavirusom.(...)

Članak na stranici Zimo dnevnik (.hr) je do trenutka pisanja ove analize ostvario 8.598 interakcija, prema podacima Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama CrowdTangle.

Potom je objavljen i na sljedećim stranicama: Hercegovački informativni portal, Faktor, Novi list, N1(.hr), Novine (.hr),  Haber,  Poslovni (.hr), Međimurje press, B92, Dnevno (.hr), Etrebinje, Tuzla live,  Posuški,  Dubrovnik portal, Libero portal, Blic vijesti, Hrvatska danas, Novum, Hercegovina (.in),  Dolina Lašve, Otvoreno (.hr),  Info KS, Večernji (.ba),  N1 (.ba), Face, Rama Prozor, Soda live, Glas srpske,  Oslobođenje,  Report

Svi navedeni portali su koristili isti ili sličan naslov kao i Zimo dnevnik (.hr), sa izuzetkom portala Glas srpske, Report i B92 koji su u naslovima istakli da je riječ o laboratorijskim uslovima, koji su pokazali da je slatki pelin “efikasan protiv kovida 19”.

Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji, (Glas srpske, 13.1.2021. Report, B92, 14.1.2021.)

Šta su činjenice:

Kako je i navedeno u članku stranice Zimo dnevnik (.hr), članak je originalno objavljen na sajtu News Medical 11.1.2020. pod naslovom “Extract of medicinal plant Artemisia annua interferes with replication of SARS-CoV-2 in vitro”, odnosno “Ekstrakt ljekovite biljke Artemisia annua ometa reprodukciju SARS-CoV-2 in vitr”.

Dakle, već u samom naslovu je naglašeno da je riječ o in vitro, odnosno, laboratorijskim uslovima, koji su pokazali kako navedena biljka “ometa”, a ne “zaustavlja koronavirus”, kako se navodi u naslovima mnogih portala koji su vijest prenijeli na domaćem govornom području. 

Istraživanje je objavljeno 8.1.2021. na sajtu bioRxiv (servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije).

U samom zaglavlju rada pomenute stranice je istaknuta napomena, u žutoj boji, da je riječ o preliminarnim radovima, bez recenzija, te da se u medijima ne treba o njima izvještavati kao o potvrđenim informacijama.

bioRxiv prima mnogo novih radova o koronavirusu SARS-CoV-2. Podsjetnik: ovo su preliminarni izvještaji koji nisu recenzirani. Ne trebaju se smatrati konačnim, koristiti u kliničkoj praksi/zdravstvenom ponašanju niti ih u medijskim izvještajima predstavljati kao utvrđene informacije.

 

Napomena o tome da se studije objavljene na ovoj stranici ne bi trebale “u medijskim izvještajima predstavljati kao utvrđene informacije” nalazi se u originalnom članku na engleskom jeziku na portalu News Medical, ali ne i u prevodu tog članka na portalu Zimo dnevnik (.hr). 

Dakle, naslovi u kojima se tvrdi da je “sad i znanstveno potvrđeno” da “slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama” nisu tačni, jer je riječ o istraživanju sprovedenom u laboratoriji, bez kliničkih ispitivanja, te o radu koji tek treba da prođe recenziju šire naučne zajednice. 

Dodatno, servis na kojem je objavljen rad sa ovim saznanjima jasno ističe da se u medijskim izvještajima radovi ne trebaju predstavljati kao utvrđene informacije, upravo zato što nisu prošli sve potrebne recenzije.

Budući da je u samom članku na portalu Zimo dnevnik (.hr), kao i svim prenošenjima, objašnjeno da je u pitanju laboratorijska studija, te da su potrebna dodatna klinička ispitivanja i recenzije, naslov u kojem se tvrdi da je “naučno dokazano da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama” ocjenjujemo kao dezinformaciju, te kao klikbejt, s obzirom na to da nema uporište u samom tekstu.

O slatkom pelinu koji je predstavljen kao navodni lijek protiv COVID-19 Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 3.12.2020. godine, koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod:

Lažna vijest
Teorije zavjere o pandemiji kao “strategija” za prodaju ulja slatkog pelina

Na Facebook profilu Dr. Alen Azarić objavljen je video u kome ovaj nadrilje...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 03.12.2020

Napomena 19.1.2021.

Redakcija portala Face , Dnevno (.hr) i Otvoreno su prvobitne članake ispravile nakon objave naše analize, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena: 25.2.2021.

Redakcija portala Hrvatska danas je prvobitni članak dopunila tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 24.3.2021. i redakcija portala N1 je postupila isto, te je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 18. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me