Raskrinkavanje.ba

Slatki pelin i koronavirus: Mediji i dalje preliminarne studije bez recenzija objavljuju kao “naučne potvrde”

Brojni portali domaćeg govornog područja su izvijestili da je “naučno dokazano” da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama. Izvještaji se zasnivaju na radu koji je proveden u laboratoriji, a objavljen na servisu za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije. Isti servis napominje da zaključke tih radova ne treba objavljivati u medijima kao potvrđene informacije.

Na portalu Zimo dnevnik (.hr) je 12.1.2021. objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je “znanstveno potvrđeno” da “slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama”:

Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

U  uvodnom dijelu članka se izvještava o tome da, prema nalazima američkih istraživača,  ekstrakti aromatičnog slatkog pelina “koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2”.

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19.

U članku je navedeno da je testiranje izvršeno “u epruveti”, a u dijelu u kojem je prenesena izjava znanstvenice koja je radila na istraživanju je navedeno da će “dodatne studije odrediti učinkovitost in vivo” (laboratorijskih uslova, op.a.).

Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annue i s četiri različita kontinenta na stanicama E6 zaraženim novim koronavirusom u epruveti. Isto tako ocijenili su i povezanost antivirusne efikasnosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina. (...)
Ovo je prvo izvješće o učinkovitosti ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2. Dodatne studije odredit će učinkovitost in vivo kako bi dokučile može li A. annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2, kaže američka znanstvenica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju.


Navedeno je i da je riječ o studiji objavljenoj na sajtu bioRxiv, koja čeka naučne recenzije, kao i da su potrebna klinička istraživanja kako bi se učinkovitost ove biljke potvrdila.

(...) Sama studija nalazi se u bioRxiv znanstvenom repozitoriju i čeka znanstvene recenzije, prije službene objave u nekom od znanstvenih časopisa. (...) Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu učinkovitosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija infekcije novim koronavirusom.(...)

Članak na stranici Zimo dnevnik (.hr) je do trenutka pisanja ove analize ostvario 8.598 interakcija, prema podacima Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama CrowdTangle.

Potom je objavljen i na sljedećim stranicama: Hercegovački informativni portal, Faktor, Novi list, N1(.hr), Novine (.hr),  Haber,  Poslovni (.hr), Međimurje press, B92, Dnevno (.hr), Etrebinje, Tuzla live,  Posuški,  Dubrovnik portal, Libero portal, Blic vijesti, Hrvatska danas, Novum, Hercegovina (.in),  Dolina Lašve, Otvoreno (.hr),  Info KS, Večernji (.ba),  N1 (.ba), Face, Rama Prozor, Soda live, Glas srpske,  Oslobođenje,  Report

Svi navedeni portali su koristili isti ili sličan naslov kao i Zimo dnevnik (.hr), sa izuzetkom portala Glas srpske, Report i B92 koji su u naslovima istakli da je riječ o laboratorijskim uslovima, koji su pokazali da je slatki pelin “efikasan protiv kovida 19”.

Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji, (Glas srpske, 13.1.2021. Report, B92, 14.1.2021.)

Šta su činjenice:

Kako je i navedeno u članku stranice Zimo dnevnik (.hr), članak je originalno objavljen na sajtu News Medical 11.1.2020. pod naslovom “Extract of medicinal plant Artemisia annua interferes with replication of SARS-CoV-2 in vitro”, odnosno “Ekstrakt ljekovite biljke Artemisia annua ometa reprodukciju SARS-CoV-2 in vitr”.

Dakle, već u samom naslovu je naglašeno da je riječ o in vitro, odnosno, laboratorijskim uslovima, koji su pokazali kako navedena biljka “ometa”, a ne “zaustavlja koronavirus”, kako se navodi u naslovima mnogih portala koji su vijest prenijeli na domaćem govornom području. 

Istraživanje je objavljeno 8.1.2021. na sajtu bioRxiv (servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije).

U samom zaglavlju rada pomenute stranice je istaknuta napomena, u žutoj boji, da je riječ o preliminarnim radovima, bez recenzija, te da se u medijima ne treba o njima izvještavati kao o potvrđenim informacijama.

bioRxiv prima mnogo novih radova o koronavirusu SARS-CoV-2. Podsjetnik: ovo su preliminarni izvještaji koji nisu recenzirani. Ne trebaju se smatrati konačnim, koristiti u kliničkoj praksi/zdravstvenom ponašanju niti ih u medijskim izvještajima predstavljati kao utvrđene informacije.

 

Napomena o tome da se studije objavljene na ovoj stranici ne bi trebale “u medijskim izvještajima predstavljati kao utvrđene informacije” nalazi se u originalnom članku na engleskom jeziku na portalu News Medical, ali ne i u prevodu tog članka na portalu Zimo dnevnik (.hr). 

Dakle, naslovi u kojima se tvrdi da je “sad i znanstveno potvrđeno” da “slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama” nisu tačni, jer je riječ o istraživanju sprovedenom u laboratoriji, bez kliničkih ispitivanja, te o radu koji tek treba da prođe recenziju šire naučne zajednice. 

Dodatno, servis na kojem je objavljen rad sa ovim saznanjima jasno ističe da se u medijskim izvještajima radovi ne trebaju predstavljati kao utvrđene informacije, upravo zato što nisu prošli sve potrebne recenzije.

Budući da je u samom članku na portalu Zimo dnevnik (.hr), kao i svim prenošenjima, objašnjeno da je u pitanju laboratorijska studija, te da su potrebna dodatna klinička ispitivanja i recenzije, naslov u kojem se tvrdi da je “naučno dokazano da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama” ocjenjujemo kao dezinformaciju, te kao klikbejt, s obzirom na to da nema uporište u samom tekstu.

O slatkom pelinu koji je predstavljen kao navodni lijek protiv COVID-19 Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 3.12.2020. godine, koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod:

Napomena 19.1.2021.

Redakcija portala Face , Dnevno (.hr) i Otvoreno su prvobitne članake ispravile nakon objave naše analize, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

Napomena: 25.2.2021.

Redakcija portala Hrvatska danas je prvobitni članak dopunila tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 24.3.2021. i redakcija portala N1 je postupila isto, te je članak ocijenjen i kao ispravljeno.25.10.2023. godine redakcija portala Zimo dnevnik (.hr) dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članaka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 12.01.2021

Zimo dnevnik hr: Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.01.2021

HIP: Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Faktor: Sada je i naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki naučnici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua)m odnosno, bejturana, koče razm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Novi list: Znanstvena studija definitivno potvrdila: Slatki pelin zaustavlja koronavirus

Ovo je prvo izvješće o učinkovitosti ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

N1 HR: Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Haber: Naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Poslovni hr: Znanstveno potvrđeno: Biljka koja se uzgaja u Hrvatskoj, učinkovita protiv virusa covida

Svi ekstrakti pokazali su anti-koronavirusnu aktivnost.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Medjimurje press: Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

U vrijeme cijepljenja znanstvenici potvrdili da slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama!

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Dnevno.hr: ZNANSTVENICI POTVRDILI: Pelin zaustavlja koronavirus u stanicama, ali ne bilo kakav

Znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića kada je u pitanju ponašanje koronavirusa u našim stanicama, piše News Medical.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.01.2021

eTrebinje: Potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja virus korona

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a naučnici sa Univerziteta Columbia u New Yorku, Univerzit...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Tuzla L!VE: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki naučnici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua)m odnosno, bejturana, koče razm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.01.2021

Posuški Info: Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Libero portal: znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od 2000 godina

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.01.2021

Otvoreno (hr): Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Blic Vijesti: Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Hrvatska danas: Sad je i znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.01.2021

Novum: Sada je i naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki naučnici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua)m odnosno, bejturana, koče razm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.01.2021

Hercegovina.in: Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.01.2021

Info KS: BEJTURAN Sada je i naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki naučnici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annuam) odnosno, bejturana, koče razm...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Večernji list (ba): Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

N1: Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

FACE TV: Naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Ispitali učinkovitost na sebi

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Rama-Prozor info: Znanstveno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 14.01.2021

SodaLIVE: Naučno potvrđeno: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.01.2021

Oslobođenje: Naučnici potvrdili: Biljka koja raste u Hercegovini efikasno pomaže u borbi protiv koronavirusa

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveuči...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija