Raskrinkavanje.ba

Snimak navodnog mučenja i ubistva nije nastao trećeg dana rata u Ukrajini

Videozapis za koji se tvrdi da prikazuje bataljon ukrajinske vojske Azov kako brutalno ubija Rusa objavljen je na jednom portalu uz tvrdnju da je nastao prošle sedmice, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Snimak je, ipak, nastao prije sedam godina, a potvrde njegove autentičnosti nema.

Na portalu TOUS LES SERBES À PARIS - SVI SRBI U PARIZU objavljen je 28. februara 2022. godine članak o navodnom ubistvu “ruskog zarobljenika” u Ukrajini. Članak je opremljen naslovom:

(VIDEO) UŽAS: Razapeli na krst ruskog zarobljenika pa ga zapalili

U članku se navodi da su pripadnici Azov bataljona u Ukrajini brutalno ubili jednog Rusa tri dana nakon početka rata, a to “dokazuje” objavljeni videosnimak.

Nakon pet dana operacije ruske vojske na ukrajinsko vojno i civilno stanovništvo već broji žrtve i povređene nemilosrdnog rata. Međutim, kao i u svim drugim ratovima, ni ovaj neće proći bez ratnih zločina, a jedan je već trećeg dana rata snimljen i pušten u javnost, a snimak je zaista uznemirujuć.

Kako je objavljeno na društvenim mržama, na bizarnom snimku, navodno su borci bataljona ,,Azov”, iskalili bes na zarobljenom Rusu, ili, kako su ga već nazvali separatistom koga razapinnju na krst, a potom su ga i zapalili.

U članku su objavljena i tri tweeta sa naloga krunskisvedok od 26. februara 2022. godine. Tweetovi sadrže dijelove videa koji je prema navodima iz članka snimljen prošle sedmice. Prva dva tweeta su u međuvremenu uklonjena sa Twittera jer su objave “prekršile pravila” ove društvene mreže.

Prema analizi alata CrowdTangle, ovaj članak je na društvenoj mreži Facebook ostvario više od 2.300 interakcija, te je podijeljen preko 500 puta. 

Snimak navodnog ubistva objavljen je i u drugim medijima, ali bez eksplicitne tvrdnje kada je nastao. Na portalu 24sedam članak o ovoj temi je objavljen 26.2.2022. godine. U njemu se navodi da “zapadni mediji” prećutkuju ovaj zločin bataljona Azov:

Zapadni mediji ovo prećutkuju: Ukrajinski neonacisti Rusa razapeli na krst i živog spalili (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Dok zapadni mediji šire propagandu o navodnim zločinima ruske vojske u Ukrajini, istovremeno prećutkuju zlodela ukrajinskih neonacista iz bataljona Azov koje čine nad nedužnim ruskim stanovništvom.
(...)
Ovaj video-snimak najbolje pokazuje koga Zapad podržava u Ukrajini.

Uz iste tvrdnje, ovaj snimak je objavljen i na desetak drugih domaćih portala.

Šta su činjenice?

Rat Ukrajine i Rusije započeo je 24.2.2022, kada je Rusija napala više ukrajinskih gradova. Snimak koji navodno prikazuje kako pripadnici ukrajinske vojske “razapinju i pale živog” jednog Rusa nastao je oko sedam godina ranije. 

Tvrdnjom da ovaj snimak prikazuje aktuelan događaj u Ukrajini bavio se fact-checking portal Fact Crescendo 24.2.2022. godine, te portal Myth detector 27.2.2022. Kako navode, ovaj snimak zapravo je nastao u aprilu 2015. godine. 

O snimku je u vrijeme njegovog inicijalnog objavljivanja pisao recimo ruski portal Top News, 24. aprila 2015. godine. Kako se u članku ovog medija tvrdi, snimak su navodno “borci nacionalističkog dobrovoljačkog bataljona Azov poslali paravojsci i hakerima/kama sa CyberBerkuta”, a prikazuje “masakr vojnika Novorossiya vojske”.

Fact Crescendo navodi i da je puk Azov negirao odgovornost, kao i da nema potvrde o tome da li su ove scene stvarne ili montirane.

Prema riječima osobe koja je snimila video, četiri osobe sa simbolima ukrajinske nacionalističke jedinice mučile su neidentifikovanog čovjeka u blizini sela Shirokino.

Ali bataljon Azov je negirao odgovornost za incident. Oni su u saopštenju rekli da nisu na snimku i da Azov nema nikakve veze sa njim. Nema definitivnih izvještaja o tome da li su ove scene stvarne ili montirane.

Isto se navodi i u članku fact-checking portala Myth detector. 

Tvrdnje da je bataljon Azov ukrajinske vojske razapeo i spalio ratnika Donbasa kruže od 2015. godine, iako ne postoje dokazi koji bi to potkrijepili. I sami predstavnici bataljona negiraju bilo kakvu vezu sa snimkom.
(...)
Prema njihovoj objavi, snimak služi za njihovu diskreditaciju i primjer je informacionog rata protiv Ukrajine. Prema njihovim riječima, uniforme lica prikazanih na snimku razlikuju se od uniformi boraca bataljona Azov jer je oznaka na ramenu mnogo veća nego što bi trebalo da bude, a oružje izgleda kao da je pneumatsko. Ističu i da osoba prikovana na krst ne vrišti dok se krst podiže, a snimak staje ubrzo nakon što je zapaljen krst, pa se ne zna da li je osoba zaista umrla. U saopštenju bataljona Azov na Facebooku se takođe navodi da osobe na snimku govore lošim ukrajinskim jezikom.

Ni sama autentičnost snimka, dakle, nije potvrđena.

Bataljon Azov je jedinica Ukrajinske nacionalne garde sastavljena za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine, navodi The New York Times. Kako ovaj mediji navodi u članku iz 25.2.2022. godine, sa početkom rata “vođa političkog krila bataljona Azov pozvao je na „potpunu mobilizaciju“ grupe i ukazao dobrovoljcima na resurse za regrutaciju online”. Ovaj bataljon je desničarska paraformacija, a kako Insider navodi, u izvještaju OHCHR-a iz 2016. godine utvrđeno je da su vojnici Azova silovali i mučili civile tokom ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine.

Dakle, videosnimak u kom pripadnici ovog bataljona navodno brutalno muče i ubijaju Rusa je nastao prije sedam godina i nije potvrđena njegova autentičnost. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je snimak navodnog ubistva nastao tri dana nakon početka rata u Ukrajini prošle sedmice ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke