Snimci nepravilnog testiranja kao “dokaz” da su pivo i voda pozitivni na “koronu”

Nakon “testiranja” Coca-Cole, kafe i soka od jabuka, na društvenim mrežama se dijele videosnimci pozitivnih testova piva i vode na virus SARS-CoV- 2. Kao i u prijašnjim slučajevima, ovi testovi su urađeni nepravilno. Pivo i voda ipak nemaju Covid-19.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; YouTube: Plandemija Prenošenje lažnih vijesti; YouTube: Plandemija Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu  Miša Kovač 19.3.2021. godine objavljen je video u kojem nekoliko osoba testira poljsko pivo Warka na prisustvo virusa SARS CoV-2. U pozadini se čuje nekoliko osoba koje na njemačkom jeziku objašnjavaju proces testiranja. Snimak prati opis: 

Nisam znao da i pivo ima Koronu 😂 🤙

Isti video objavljen je dva dana kasnije i na profilu Predrag Pedja Stojnić, sa sličnim opisom:

Evo i pivo je dobilo koronu...nema nam spasa...

Na Facebook profilu Nikola Damjanović je 18.4.2021. godine objavljen sličan video testiranja piva na virus SARS CoV-2. Osobe na snimku, također na njemačkom jeziku, objašnjavaju da je riječ o brzom testu te da testiranje traje 15 minuta. Napominju da je za pozitivan test potrebno da se pojave dvije linije, a nakon što se to i desi, kroz smijeh kažu da pivo ima “koronu”.

Ovaj video je na profilu Nikole Damjanovića podijeljen uz sljedeći opis: 

Evo i pivo je pozitivno na PCR test.

Isti video je dan kasnije objavljen na Facebook profilu Kraljevic Marko III, sa tvrdnjama da je pivo “pozitivno”:

TESTIRALI i PIVO!!!!!

PIVO je takođe POZITIVNO!!!!!!!

Da li ovi TESTOVI imaju mogućnost da pokažu NEGATIVNO ili je stvarno sve ovo do sada testirano POZITIVNO tj BOLESNO?  😉

gledajte, DELITE!!!!

Video je 20.4.2021. objavljen i na YouTubeu kanalu Plandemija, uz sljedeći opis:

I pivo pozitivno na PCR testu🤣

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III je 17.4.2021. godine također objavljen videosnimak na kojem je “testirana” voda na Covid-19, a rezultat je i u ovom slučaju “pozitivan”. Na snimku, osoba čije se lice ne vidi, otvara nov i zapakovan antigenski test i kao uzorak testira nekoliko kapi vode sa česme. Test na kraju pokazuje dvije linije, što bi trebalo značiti da je pozitivan.

TEST i VODA!!!!!

TESTIRALI VODU i TEST pokazao da je voda pozitivna tj DA BOLUJE od ovog NEVIDLJIVOG neprijatelja!!!!!

gledajte, DELITE!!!!!

Ovaj post je na Facebooku podijeljen preko 5.000 puta. 

 

Isti video objavljen je na YouTube kanalu Plandemija , uz tvrdnju da je voda “pozitivna”, kao i na Facebook profilu Nikola Damjanović, sa statusom u kojem se “zavjerološki” implicira da je pandemija Covid-19 nečija “ideja”:

I voda Pozitivna🤬🤣(YouTube kanal Plandemija)

Od jabuke do vode. Zbog toga im propada ideja, zbog toga uskoro kreće "borba" protiv globalnog zagrevanja. Budite mi dobro, dobri ljudi, verujte samo svojim očima.(Facebook profil Nikola Damjanović)

Ovaj video objavljen je i kao retweet na Twitter profilu @PokahontasII  18.4.2021, uz tvrdnju da je voda “pozitivna na Covid19”.

 

Šta su činjenice?

 

Slični videosnimci “testiranja” hrane i pića na prisustvo virusa SARS-CoV-2 dijelili su se na društvenim mrežama i ranije. Prethodno su autori ovakvih snimaka “testirali” Coca-Colu, sok od jabuke, Red Bull i kafu. Tvrdnje da su ovi prehrambeni proizvodi bili pozitivni na novi koronavirus, Raskrinkavanje je ranije ocijenilo netačnim. Analize ovih tvrdnji možete pročitati na linkovima ispod.

Lažna vijest
Sos od jabuka nije pozitivan na koronu

Njemački video, u kojem je sos od jabuka “testiran” na prisustvo virusa SAR...

Lažna vijest 24.12.2020

Dezinformacija
Ne, Coca-Cola nije “pozitivna na koronavirus”

Pokušaj austrijskog parlamentarca da testiranjem Coca-Cole na novi koronavi...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 23.12.2020

Lažna vijest
Kafa nije “pozitivna na koronu”, niti se kafa uopšte treba testirati

Na društvenim mrežama, prvenstveno na mreži Facebook, se dijeli fotografija...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 21.08.2020

Nijedan od videosnimaka koje smo naveli u ovoj analizi nije nastao na našem govornom području. Osobe koje se pojavljuju u dva snimka na kojima se “testira” pivo govore njemački. Prije nego što su se pojavili na društvenim mrežama kod nas, ovi snimci su dijeljeni na njemačkom jeziku (1, 2, 3, 4). Snimak “testiranja” vode na prisustvo virusa SARS CoV-2 također je moguće naći na drugim jezicima (1, 2).

Tvrdnjama da je pivo pozitivno na novi koronavirus se bavio fact-checking portal AFP Provera činjenica u članku objavljenom 24.3.2021. godine. Ova platforma je analizirala snimak koji se kod nas dijelio u martu, a koji “dokazuje” da je pivo Warka pozitivno na SARS-CoV-2. 

 Kako se navodi u članku AFP-a, test prikazan u videu je brzi antigenski test Panbio Covid-19 Ag, kompanije Abbott, čija je portparolka komentarisala video.

AFP je pokazao video Abotu. “Brzi test Panbio COVID-19 Ag odobren je za upotrebu samo na uzorcima dobijenim nosnim ili nazofaringealnim brisom umetnutim u nozdrve osobe. Nije za upotrebu sa pivom ili  drugom hranom,” rekla je portparolka kompanije Astrid Tinemans (Astrid Tinnermans) 19. marta 2021.

Da bi brzi test doveo do značajnog rezultata, moraju se pratiti određeni koraci, koje Abot objašnjava u kratkim uputstvima. Sakupljeni uzorak mora se kovitlati u puferskom rastvoru, na primer, pre nego što se ukapa u alat za testiranje. Puferski rastvor osigurava da ispitna tečnost ima tačnu pH vrednost. “Puferuje”, odnosno neutrališe male količine kiseline, poput piva, koje se mogu naći u uzorku pljuvačke. Video potpuno izostavlja ovaj korak, pivo je stavljeno direktno na test.

“Testiranje” vode rađeno je također testom Panbio Covid-19 Ag, kompanije Abbott. I u ovom slučaju, kao što se vidi na snimku, nije ispoštovana odgovarajuća procedura za ovaj test. 

Pored toga, iako na samom testu piše da postupak traje 15 minuta, i jedan i drugi video su kratki i traju svega nekoliko minuta.

U videosnimku “testiranja” piva, koji je podijeljen na Facebook profilu Kraljević Marko III, ne vidi se ime proizvođača testa. Ipak, pretragom na internetu moguće je utvrditi da je riječ o Roche SARS-CoV-2 brzom antigenskom testu

Pravilna upotreba ovog testa podrazumijeva uzimanje uzorka iz nosne šupljine, a kao i u slučaju prethodno navedenog testa, predviđeno je da se za pripremu uzorka koristi puferski rastvor. Rezultati testa su gotovi za 15 do 30 minuta.

Kao i u prethodnim slučajevima, pored toga što je test korišten za nešto za što nije predviđen, sama procedura testiranja nije ispoštovana.

Dodatno, u pojedinim objavama ovog videa se tvrdi da je riječ o PCR testu, što nije tačno - radi se o antigenskom testu.

AFP Provera činjenica se u svojoj analizi pozvao i na AFP na njemačkom jeziku,  koji se bavio razlozima zbog kojih bi “testiranje” piva moglo dati pozitivan rezultat:

Klodia Denkinger (Claudia Denkinger) je stručnjakinja za zarazne bolesti i rukovodi odsekom za kliničku tropsku medicinu u Centru za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice u Hajdelbergu. “Može se očekivati pozitivan rezultat. Tečnosti sa kiselinom, poput kole i vina, razlažu proteine na traci testa i mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata. Razlaganje stvara mnogo tačaka vezivanja za čestice boja u testu i linije postaju vidljive,” objasnila je AFP-u 19. marta 2021.

Ipak, stručnjaci su za AFP objasnili da je upotreba testa za nešto za što on nije predviđen besmislena.  

AFP navodi da je moguće da se u grlu osobe koja se testira nađu tragovi hrane ili pića prilikom uzimanja uzorka za antigenski test, ali da to ne predstavlja problem jer test može biti ispravan i u tom slučaju.

"Sa brisom nosa to nije problem. Sa brisom grla to bi se moglo dogoditi samo vrlo, vrlo teoretski, ali je zanemarljivo ako se pravilno koristi", rekao je AFP-u o drugom testu na hranu Klaus Vander, medicinski direktor Instituta za bolničku higijenu i mikrobiologiju u Gracu 14. decembra 2020.

Prema Klodia Denkinger, mogućnost da bi ostaci hrane u grlu oštetili test je takođe neralna “jer se s jedne strane uzorak uzima iz nosa, a količine (ako prethodno progutate) su takođe male u ustima.”

Antigenski testovi na virus SARS-CoV-2 napravljeni su da se rade samo na uzorcima uzetim od ljudi, ne i na hrani ili piću. Pored toga, u snimcima koje smo analizirali nije ispoštovana procedura pravilnog testiranja uzoraka. Stoga se pozitivni rezultati testova u ovim snimcima ne mogu smatrati valjanim i tačnim. 

Objave snimaka na Facebook profilima Miša Kovač i Nikola Damjanović, u kojima se tvrdi da je pivo “pozitivno” na virus SARS-CoV-2, dobijaju ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i objava snimka na profilu Marko Kraljević III, u kojoj se tvrdi da je voda pozitivna na novi koronavirus.

Sve kasnije objave ovih snimaka ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 23. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Seksualno nasilje kao povod za klikbejt naslove

U trećoj u nizu analiza o medijskom izvještavanju o slučaju Štajnfeld-Lečić...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me