Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo manja od one koju navode relevantni naučni izvori, odnosno da se od ljudi krije istina da je Sunce bliže nego što je stav nauke.

Foto: Jcomp, Freepik

Na Telegram kanalu iSTiNA 22. maja 2023. godine objavljen je snimak koji prikazuje zalazak sunca. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Ako je Sunce udaljeno od Zemlje toliko koliko kaže NASA i kako su nas učili (programirali) tokom školovanja, onda ovo ne biste smeli odnosno mogli da vidite, zar ne?

Na snimku se čuje muški glas na engleskom, a naknadno je umetnut i prevod na naš jezik. Snimak u trajanju od 1:27 minuta prikazuje sunce kako prividno zalazi među oblake, odnosno čini se da su oblaci ispred i iza sunca. U titlovanom prevodu onog što glas na snimku kaže, između ostalog, navodi se:

Tri miliona milja daleko … kako da ne! Video sam ovaj zalazak sunca u oblacima gde stojim. Znajući da ću imati nešto spektakularno da vidim. A to je da je sunce pozicionirano unutar oblaka! 
(...)
Razlog zašto je ovo važno i zašto radim ovo je taj da ukažem na to da je svetska populacija masovno isprogramirana!!! 

Do vremena pisanja ove analize snimak je pogledalo više od 7.100 korisnika/ca. Isti snimak objavljen je uz isti opis i na jednom Facebook profilu 25. maja 2023. 

Šta su činjenice?

Sunce je zvijezda stara 4,5 milijardi godina i nalazi se u središtu Sunčevog sistema u kom se nalazi Zemlja, navodi se na internet-stranici američke Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (National Aeronautics and Space Administration - NASA). Zemlja je udaljena oko 150 miliona kilometara (93 miliona milja) od Sunca. Ta daljina navodi se i na stranicama drugih relevantnih izvora, poput Međunarodne astronomske unije i Evropske svemirske agencije. Ova udaljenost izračunata je približno još u antičkim vremenima, a u modernim vremenima izračunata je precizno, zahvaljujući nizu metoda. 

Nismo uspjeli pouzdano utvrditi lokaciju analiziranog snimka zalaska sunca. 

Navodima da naučno prihvaćena udaljenost od Sunca do Zemlje nije tačna bavili su se brojni mediji i platforme za provjeru činjenica, među kojima su Reuters (1, 2), Logically, USA Today i PolitiFact

Kako se u analizi Reutersa objavljenoj 8.11.2022. godine navodi, razlog zbog kog na nekim fotografijama i snimcima djeluje kao da su Zemljini oblaci ispred i iza sunca jeste optička iluzija nastala zbog djelovanja snažne sunčeve svjetlosti na objektiv kamere. 

Dr. Eddy Graham, kourednik Weather časopisa britanskog Kraljevskog meteorološkog društva (www.rmets.org/weather), rekao je za Reuters u e-mailu: “Svi oblaci su naravno ispred sunca – ali ponekad se mogu javiti optičke iluzije (i sa suncem i sa mjesecom, posebno kada su blizu horizonta) kad svjetlost od sunca ili mjeseca ispuni  sočivo kamere ili oka dok prolazi kroz slabe, prilično tanke oblake (npr. cirostratuse)”.

Ovo je za Reuters potvrdio i Craig F. Bohren, profesor emeritus meteorologije na Penn State univerzitetu. 

“Najviša nadmorska visina oblaka je oko 80 km. Većina oblaka je ispod 15 km, zbog čega komercijalni avioni lete ovako visoko. Kako bi bilo moguće da se iza sunca formiraju oblaci?”, istakao je Bohren za Reuters. 

Kako USA Today u analizi objavljenoj 23.1.2022. godine pojašnjava, ova optička iluzija posljedica je činjenice da kada se veoma tanak oblak nalazi između kamere i sunca, zbog intenzivne sunčeve svjetlosti, dio oblaka koji se nalazi ispred sunca nije vidljiv. Vide se, zapravo, tek dijelovi oblaka koji se ne nalaze direktno između kamere i sunca te sunčeva svjetlost na njih ne utiče istim intenzitetom. Zbog toga djeluje kao da se ti oblaci nalaze iza sunca, što nije tačno. Potvrdila je za USA Today to i Rona Oran, svemirska fizičarka sa Tehnološkog instituta Massachusetts. 

Udaljenost Sunca od Zemlje naučno je potvrđena činjenica, a njeno opovrgavanje čest je argument zagovornika/ca narativa o Zemlji kao ravnoj ploči. Raskrinkavanje je o neutemeljenim tvrdnjama o tome da je Zemlja ravna, kao i brojnim “dokazima” za njih, pisalo u analizi iz oktobra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi navodi, postoji ogromna količina i teorijskih i empirijskih dokaza da planeta Zemlja ima oblik sfere te da nije ravna. 

Niz naučnih dokaza jasno ukazuje na to da je izračunata udaljenost Sunca od Zemlje tačna. Navodi da je to laž koja se nameće ljudima dio su “zavjerološkog” narativa bez utemeljenja u činjenicama. 

Shodno navedenom, prvu objavu snimka u kojoj se tvrdi da Sunce nije udaljeno od Zemlje onoliko koliko NASA tvrdi, odnosno da je puno bliže, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ove objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 30. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me