Soda bikarbona i magnezij nisu uporedivi

Soda bikarbona i magnezij nisu u istoj kategoriji kada je zdravlje čovjeka u pitanju.

Soda bikarbona ima široku primjenu u domaćinstvu, a poznato je da može pomoći pri rješavanju probavnih tegoba i nekih oblika kožnih oboljenja. Njenim nedokazanim “ljekovitim svojstvima” bavili smo se u analizi Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta.

Članak kojim se bavimo u ovoj analizi ima sličnu tematiku, a objavljen je na portalu Nezavisni 9. novembra:

 Prah jači od sode bikarbone: Ubija sve bolove za 2 minute, može izliječiti cijelo tijelo! (RECEPT)

Nakon otvaranja linka koji je podijeljen na Facebooku, tek u četvrtom pasusu saznajemo da je riječ o magneziju. Ovaj je članak prvobitno objavljen na portalu Kurir, odakle se širio po regionalnim portalima.

Odmah treba reći da magnezij nije ni jači ni slabiji od sode bikarbone. Porediti ova dva jedinjenja u ovakvom kontekstu nema smisla. Magnezij sam po sebi nije lijek, ali njegov nedostatak u organizmu uzrokuje mnoge tegobe, među kojima su i bolovi u mišićima, poremećaj sintetizacije vitamina D, migrena, depresija, visok pritisak i slično. Riječ je o esencijalnom mineralu bez kojeg organizam ne može funkcionisati ispravno. 

Samim tim tvrdnja iz naslova da magnezij “ubija sve bolove za dvije minute” i da “može izliječiti cijelo tijelo” nema uporište u činjenicama. Kao što smo naveli, nedostatak magnezija može uzrokovati bol u mišićima ili izazvati migrene, dok njegovo konzumiranje neće instant poništiti bol.

Iako članak govori o važnosti ovog minerala, jedan od preporučenih načina unosa upitan je:

Jeftin je, lako dostupan, a sve što trebate učiniti kako biste se riješili bolova jest da ga pomiješate s vodom i utrljate na bolno mjesto.
(...)
Osim prehrane, postoji još jedan način unosa magnezija u tijelo – i to prečicom – kroz kožu. Ovom metodom sigurno ćete zadovoljiti preporučeni dnevni unos (za žene 280-300 mg, za muškarce 270-400 mg), a za to vam je potrebna samo kipuća voda i magnezijev klorid.
(...)
Doktor Norman Shelley, američki specijalist za holističku medicinu, proveo je istraživanje, prilikom kojeg su sudionici svakog dana na kožu nanosili domaći losion od magnezij klorida. Nakon samo četiri tjedna, 75 posto sudionika imalo je veći nivo magnezija u tijelu!

Da magnezij treba uzimati, nije sporno, međutim, u ovom se članku preporučuje korištenje magnezija u vidu losiona napravljenog od tri kašike vode i pola šolje magnezijeve soli. Ipak, transdermalni unos magnezija (unos kroz kožu) još uvijek nije dovoljno istražen da bi se davale ovakve preporuke.

U naučnom radu Mit ili istina - transdermalni magnezijum? obrađena je tema unošenja ovog minerala putem kože. U uvodu ovog rada kao razlog za njegov nastanak navode se upravo ovakvi članci.  

Dokazana i dokumentovana oralna suplementacija magnezija dovedena je u pitanje u zadnje vrijeme kroz intenzivan marketing za transdermalnu primjenu (npr. sprejevi s magnezijem, kupke magnezijeve soli) (...) Sve je više članaka na internetu u kojima se tvrdi da je transdermalno uzimanje magnezija efektivno ili čak superiornije od oralnog…

U radu su korištene različite formulacije magnezija i kod nekih se pokazalo povećanje ovog minerala u organizmu. Formule tih preparata, između ostalih, uključuju magnezijska ulja i transdermalne kreme koje bi mogle transportovati magnezij u “sistemsku cirkulaciju”. Napominje se i to da je svrha kože da štiti organizam, i to upravo od tvari koje pokušavaju prodrijeti u organizam kroz kožu.

U zaključku istraživanja stoji da postoje indicije da magnezij možda može prodrijeti u limfni sistem preko kože te da je potrebno dalje istraživanje, ali da još uvijek ne mogu preporučiti aplikaciju magnezija putem kože.

Brojne studije pokazuju učinkovitost oralnog terapijskog magnezija, odnosno preventivne suplementacije magnezija. Odgovarajuća količina magnezija važna je za zdravu trudnoću i dojenje, kao i kod bolesnika s dijabetesom. Dodatak magnezija je također koristan kod uzimanja lijekova kao što su diuretici i lijekovi za gastritis. Na temelju tekućih istraživanja vrlo je zabrinjavajuće ako uspješno liječenje magnezijem izostane zbog propagiranja transdermalnog magnezija, još uvijek naučno nedokazanog oblika uzimanja magnezija (...) Magnezij bi mogao ući u limfni sistem ispod kože i ući u kardiovaskularni sistem, zaobilazeći regulaciju kroz probavni trakt i time povećavajući magnezij u serumu, međutim, još uvijek ne možemo preporučiti primjenu transdermalnog magnezija.

Dok se ne utvrdi naučno dokazana formulacija magnezija koji može prodrijeti kroz kožu, oslanjanje na unos magnezija kroz “domaće pripravke” treba izbjegavati i unositi ga kroz namirnice koje sadrže magnezij. U ovom naučnom radu spominje se i dr. Norman Shealy, koji je propagator transdermalnog unosa magnezija, a koji se također spominje i u članku koji ocjenjujemo. Međutim, ne postoji studija koja pokazuje rezultate istraživanja, već samo sažetak s konferencije na kojoj je iznio takvu tvrdnju.

Tvrdnja iz naslova o bijelom prahu jačem od sode bikarbone ovom će članku donijeti ocjenu klikbejt. Zbog preporuke da se unos magnezija u organizam može vršiti kroz kožu putem mješavine magnezijeve soli i vode, iako to nije u skladu s naučnim činjenicama, ovaj članak ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena 

24.12.2020: Redakcija Kurira ispravila je netačne navode, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljen.

9.8.2022:  Tvrdnje da je “magnezijum jači od sode bikarbone”, da “ubija sve bolove za dvije minute” te da unosom kroz kožu “može izliječiti cijelo tijelo” godinama su se sporadično pojavljivale na različitim portalima. Samo u 2022. godini ove tvrdnje objavljene su na portalima Lijekprirodni, Zdravlje i Wellnes, Novi portal, Minimagazin, Frontalni, Portal novosti, Aktuelne teme u svetu, Jedna istina te na YouTube kanalu DOORS OF HEALTH

Članci u kojima su iznesene ove tvrdnje pojavljivali su se i 2021. godine, i to na portalima Svi recepti su za 5, Atma, Zdrav svet, Radio Balkan Seher Mahala, Prijedor 24h, Prva.rs, Dnevno.ba, 7Dnevno, TV Bec i Topvita.

Shodno činjenicama, i ovi članci dobijaju ocjene klikbejt i pseudonauka.

11.8.2022: Portal Novosti je ispravio netačne tvrdnje u članku, te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

12.8.2022: Portal Aktuelne teme u svetu je ispravio netačne tvrdnje, pa im dajemo i ocjenu ispravljeno.

27.10.2022: Tvrdnje da magnezij “ubija sve bolove za dva minuta” i da “može da izliječi cijelo tijelo” te poređenje sa sodom bikarbonom objavljene su 10.10.2022. godine na portalima Jedna je istina i Medicina i priroda (1, 2). Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove tvrdnje ocjenjujemo kao pseudonauku. Naslove ova dva članka o prahu “jačem od sode bikarbone” ocjenjujemo kao klikbejt.

28.2.2023: Portal Espreso je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.03.2023: Portal Kurir je ispravio netačne tvrdnje u dva članka te članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

13.10.2023: Članci portala Happy i Family, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me