Soda bikarbona i magnezij nisu uporedivi

Soda bikarbona i magnezij nisu u istoj kategoriji kada je zdravlje čovjeka u pitanju.

Ocijenjeni članci
Kurir Pseudonauka; Klikbejt; Ispravljeno; Kurir Pseudonauka; Klikbejt; Nezavisni Pseudonauka; Klikbejt; Novi Pseudonauka; Klikbejt; Atma Pseudonauka; Klikbejt;

Soda bikarbona ima široku primjenu u domaćinstvu, a poznato je da može pomoći pri rješavanju probavnih tegoba i nekih oblika kožnih tegoba. Njenim nedokazanim “ljekovitim svojstvima” bavili smo se u analizi “Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta”.

Članak koji je tema ove analize ima sličnu tematiku, a objavljen je na portalu “Nezavisni” 9. novembra:

 Prah jači od sode bikarbone: Ubija sve bolove za 2 minute, može izliječiti cijelo tijelo! (RECEPT)

Nakon otvaranja linka koji je podjeljen na Facebooku, tek u četvrtom pasusu saznajemo da je riječ o magnezijumu. Ovaj članak je prvobitno objavljen na “Kuriru”, a odatle se širio po regionalnim portalima.

Odmah treba reći da magnezij nije ni jači ni slabiji od sode bikarbone. Porediti ova dva jedinjenja u ovakvom kontekstu nema smisla. Magnezij sam po sebi nije lijek, ali njegov nedostatak u organizmu uzrokuje mnoge tegobe među kojima su i bolovi u mišićima, poremećaj sintetizacije vitamina D, migrena, depresija, visok pritisak i slično. Riječ je o esencijalnom mineralu biz kojeg organizam ne može funkcionisati ispravno. 

Samim tim tvrdnja iz naslova da magnezij “ubija sve bolove za dvije minute” i da “može izliječiti cijelo tijelo” nema uporište u činjenicama. Nedostatak magnezija može uzrokovati bol u mišićima ili izazvati migrene, dok konzumiranje istog neće instantno poništiti bol.

Iako članak govori o važnosti ovog minerala, jedan od preporučenih načina unosa je upitan:

Jeftin je, lako dostupan, a sve što trebate učiniti kako biste se riješili bolova jest da ga pomiješate s vodom i utrljate na bolno mjesto.
(...)
Osim prehrane, postoji još jedan način unosa magnezija u tijelo – i to prečicom – kroz kožu. Ovom metodom sigurno ćete zadovoljiti preporučeni dnevni unos (za žene 280-300 mg, za muškarce 270-400 mg), a za to vam je potrebna samo kipuća voda i magnezijev klorid.
(...)
Doktor Norman Shelley, američki specijalist za holističku medicinu, proveo je istraživanje, prilikom kojeg su sudionici svakog dana na kožu nanosili domaći losion od magnezij klorida. Nakon samo četiri tjedna, 75 posto sudionika imalo je veći nivo magnezija u tijelu!

Da magnezij treba uzimati nije sporno, međutim ovaj članak preporučuje korištenje magnezija u vidu losiona napravljenog od tri kašike vode i pola šolje magnezijeve soli. Ipak, transdermalni  unos magnezija (unos kroz kožu) još uvijek nije dovoljno istražen kako bi se mogle davati ovakve preporuke.

U naučnom radu “Mit ili istina - transdermalni magnezijum?” obrađena je tema transdermalnog unošenja magnezija. U uvodu ovog rada kao razlog za njegov nastanak stoje upravo ovakvi članci.  

Dokazana i dokumentovana oralna suplementacija magnezija je dovedena u pitanje u zadnje vrijeme kroz intenzivan marketing za transdermalnu primjenu (npr. sprejevi s magnezijem, kupke magnezijeve soli). (...) Sve je više članaka na internetu koji tvrde da je transdermalno uzimanje magnezija efektivno iili čak superiornije od oralnog…

U radu su korištene različite formulacije magnezija i kod nekih se pokazalo povećanje magnezija u organizmu. Formule tih preparata između ostalih uključuju magnezijumska ulja i transdermalne kreme koje bi mogle transportovati magnezij u “sistemsku cirkulaciju”. U radu se napominje i to da je svrha kože da štiti organizam i to upravo od tvari koje pokušavaju prodrijeti u organizam kroz kožu.

U zaključku istraživanja stoji da postoje indicije da magnezij možda može prodrijeti u limfni sistem preko kože te da je potrebno dalje istraživanje, ali da još uvijek ne mogu preporučiti aplikaciju magnezija putem kože.

Brojne studije pokazuju učinkovitost oralnog terapijskog magnezija odnosno  preventivne suplementacije magnezija. Odgovarajuća količina magnezija je važna za zdravu trudnoću i dojenje, kao i kod bolesnika s dijabetesom. Dodatak magnezija je također koristan kod uzimanja lijekova kao što su diuretici i lijekova za gastritis. Na temelju tekućih istraživanja vrlo je zabrinjavajuće ako uspješno liječenje magnezijem izostane zbog propagiranja transdermalnog magnezija, još uvijek naučno nedokazanog oblika uzimanja magnezija. (...) Magnezij bi mogao ući u limfni sistem ispod kože i ući u kardiovaskularni sistem, zaobilazeći regulaciju kroz probavni trakt i time povećavajući magnezij u serumu, međutim, još uvijek ne možemo preporučiti primjenu transdermalnog magnezija.

Dok se ne utvrdi naučno dokazana formulacija magnezija koji može prodrijeti kroz kožu, oslanjanje na unos magnezija kroz “domaće pripravke” treba izbjegavati i unosti ga kroz namirnice koje sadrža magnezij. U ovom naučnom radu se spominje i dr. Norman Shealy koji je propagator transdermalnog unosa magnezija, a koji se spominje u članku koji ocjenjujemo. Međutim ne postoji publikacija studije koja pokazuje rezultate istraživanja, već samo sažetak sa konferencije na kojoj je iznio takvu tvrdnju.

Tvrdnja iz naslova o bijelom prahu jačem od sode bikarbone ovom članku će donijeti ocjenu klikbejt. Zbog preporuke da se unos magnezija u organizam može vršiti kroz kožu putem mješavine magnezijeve soli i vode iako to nije u skladu sa naučnim činjenicama, ovaj članak ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena 24.12.2020.

Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lajk na prevaru: Lažni rođendani na Facebooku za izazivanje saosjećanja

Pojedine Facebook stranice skupljaju lajkove i pratioce tako što objavljuju...

Lažna vijest
Dezinformacija
Kompilacija snimaka promoviše stare teorije zavjere o HAARP-u, “chemtrailsima” i Billu Gatesu

Neutemeljene tvrdnje da HAARP utiče na klimu i da nas “prskaju iz aviona” p...

Dezinformacija Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Farme klikova, Novalić i table na graničnim prelazima

Tokom prethodne sedmice, u fokusu naše pažnje bile su različite tehnike koj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me