Raskrinkavanje.ba

Suada Zoronjić nije glasala “protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Netačnu tvrdnju da je poslanica u Skupštini Crne Gore Suada Zoronjić glasala” protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici” prenijeli su brojni mediji u regionu. Istina je, zapravo, da su Suada Zoronjić i Božena Jelušić jedine od prisutnih poslanika/ica glasale da se Prijedlog rezolucije nađe na dnevnom redu sjednice.

Na Facebook stranici Dijaspora Plav & Gusinje 28.12.2020. objavljen je status u kome se tvrdi da je Suada Zoronjić, poslanica URA-e u Skupštini Crne Gore, glasala da se “rezolucija o Srebrenici ne uvrsti na dnevnom redu skupštine”:

Suada Rugovac Zoronjić , rođena u Plavu,udata u Bijelom Polju je večeras kao tuđa alatka, glasala da se rezolucija o Srebrenici ne uvrsti na dnevnom redu skupštine.Glasala je za sraman zakon o slobodi vjeroispovjesti u kojem između ostalog nije pripisano da Islamska gradska groblja budu u vlasništvu Islamske zajednice nego opština i ako je godinama i decenijama bilo u vlasništvu IZ...

Ova objava u međuvremenu je obrisana.

Istog dana, na Facebook stranici Bošnjački stav objavljen je status kojim se implicitno tvrdi da Zoronjić nije glasala za raspravu o rezoluciji u Skupštini. 

Velikosrpska Skupštinska većina u CG, koju čini i dvoje "Bošnjaka", odbila da raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

I narednih dana na društvenim mrežama Facebook i Twitter pojavljivale su se slične objave. Tako je na Twitter nalogu @neznambezvsakog objavljen tweet u kome se tvrdi da je Zoronjić „negirala genocid“.

Suada Rugovac Zoronjić, rodjena u Plavu a udata u Bijelom Polju, kako bi trebalo bošnjaka islamske vjeroispovjesti je negirala genocid koji se desio u Srebernici i samim tim negirala bolnu tačku u srcu od svakog bošnjaka, negiranjem je sebe oblatila i grad iz kojeg dolazi.

Iako se u pomenutim objavama eksplicitno ne navodi da je Zoronjić glasala protiv uvrštavanja na dnevni red Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, u njima se to insinuira.

Na portalu  Al Jazeera 30.12.2021. godine objavljena je kolumna Andreja Nikolaidisa pod naslovom:

Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Nikolaidis u tekstu, koji je osvrt na zasjedanje Skupštine Crne Gore (održano 28.12.2020) na kome su, između ostalog, usvojene izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ponavlja tvrdnju iz naslova da je glasom poslanice Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) Suade Zoronjić “odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici” 

I dovedoše Suadu. Iako joj je bio prvi dan na poslu, glasala je kao da je u parlamentarnom životu čitav vijek – kao da je karijeru počela kao pripadnica prve postave NSDAP-a u Reichstagu. Nakon što je u parlament ušla gazeći zakon, njenim neverifikovanim glasom usvojen je zakon koji je pisala SPC.

Njenim neverifikovanim glasom odbijena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je podnijela Bošnjačka stranka. Njenim neverifikovanim glasom odbijen je zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola. Ustanite, molim… Svi zajedno: standing ovations za Suadu.

U tekstu se, osim u pomenutoj rečenici, rezolucija o genocidu u Srebrenici više ne pominje, a fokus teksta je na usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i na načinu na koji je obezbijeđen kvorum i verifikovan mandat poslanici Zoronjić koja je glasala za izmjene ovog zakona.

Naime, za kvorum u Skupštini Crne Gore je potreban 41 od ukupno 81 poslanika/ica. U skupštinskoj sali na pomenutom zasjedanju fizički je bilo prisutno samo 40 poslanika, a kvorum je obezbijeđen tako što se poslanica Maja Vukićević (DF), koja je bila u samoizolaciji, u rad uključila putem interneta. Otvoreno je i pitanje samog čina verifikacije mandata novoj poslanici GP URA Suadi Zoronjić. Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija odbila da to uradi.

Kolumnu Andreja Nikolaidisa prenijeli su i portali Bratunac, Antena M, Crnogorski portal, I Balkan,  Autonomija, Portala analitika.

Dan kasnije, 31.12.2020, na portalu Al Jazeera objavljena je kolumna Dragana Bursaća pod naslovom “Crna Gora protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici”. U tekstu se navodi da je Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, a da je Prijedlog odbila i Suada Zoronjić, poslanica URA-e.

Međutim, zanimljivo je da su protiv rezolucije bili i članovi URE, Dritana Abazovića, među kojima je i Bošnjakninja Suada Zoronjić. Pa je pravo pitanje za gospođu Zoronjić, da li i ona negira genocid i misli li da to nije pretjerano važna tema?! (Sic!)

U tekstu se, ispod prethodno citiranog pasusa u kojem se tvrdi da je Suada Zoronjić glasala protiv rezolucije o Srebrenici, prenose dijelovi iz otvorenog pisma koje je poslanici Zoronjić uputila Ana Pejović, magistrica književnih nauka, članica Udruženja boraca i antifašista Opštine Bar i antifašistkinja.

Na nekin način, Suadi Zuronjić isto pitanje postavlja Ana Savova Pejović, magistar književnih nauka, članica UBNOR-a i antifašistkinja.
Ona u izrazitom potresnom tekstu “Pismo Suadi Zoronjić: Vaša podignuta ruka je za sve ponosne crnogorske potomke stravični simbol ”Crne ruke” postavlja niz pitanja.

“Valjda ste i sami bili svjedok, gospođo Suada, da je tamjan Srpske pravoslavne crkve na svim mjestima, đe je ona u ime vjere i srpske nacije propagirala svoju navodnu ugroženost, uvijek mirisao na barut. Pade li vam na um srebrnički genocid iniciran od strane srpskih zločinaca Mladića, Karadžića i Miloševića, pomilovan pričešćem svetosavske klerofašističke bratije koja je pod plaštom mantije i krsta odobravala prolivanje nevine muslimanske, ljudske krvi po bosanskohercegovačkom ratištu? Zabolje li Vas vapaj majki, sestara, đece i staraca koje su srpske četničke horde pobile i sahranile u nekoliko masovnih grobnica? Gospođo Suada znate li da genocid u Srebernici nema ni amneziju, niti amnestiju? Ne smije. To se doživotno pamti. 8000 muškaraca i golobradih đetića opominje tu pomahnitalu zločinačku skupinu da utiša svoje velikosrpsko vojevanje. Morali ste ih i vi opomenuti gospođo Suada, ali nijeste.“

U tekstu se ni na koji način ne objašnjava šta zapravo znači i na šta se odnosi “podignuta ruka” poslanice Zoronjić o kojoj u svom tekstu govori Ana Pejović. S obzirom na to da se u kolumni, u kojoj je citiran dio teksta Ane Pejović, govori isključivo o rezoluciji o Srebrenici, stvara se dojam i da se “podignuta ruka” također odnosi na dizanje ruke za glasanje protiv uvrštavanja rezolucije o Srebrenici na dnevni red.

Kolumnu je istog dana objavio i portal Hayat. Portal Sandžak danas, ne navodeći izvor niti autora, 2.1.2021. objavio je skraćenu i neznatno izmijenjenu verziju, pod naslovom:

 KO JE SUADA ZORONJIĆ? GLASALA JE PROTIV PRIJEDLOGA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI 

Identičan članak, sa istim naslovom, objavljen je i na portalima Sandzak live i Za Srebrenicu.

Skraćena verziju članka sa Sandžak danas portala, u kojoj se nalazi samo dio koji se odnosi na Suadu Zoronjić, prenijeli su brojni mediji u Bosni i Hercegovini: Slobodna BosnaOslobođenje, Balkoteka24h, Istočna Bosna, Raport, Bosniaks(.info), Kalesijski, Face(.ba), Novi, Haber, Hayat. Svi pomenuti članci su imali identičan naslov:

Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

U navedenim člancima našao se i citat iz teksta Ane Pejović, iako niti u jednom članku nije navedeno na šta se navedeno otvoreno pismo odnosi. 

Gostujući u emisiji “Centralni dnevnik” na Face TV 9. januara, Dragan Bursać se osvrnuo na pomenutu kolumnu i ponovio tvrdnje iznesene u njoj. Voditelj emisije Senad Hadžifejzović je, takođe, ustvrdio da Zoronjić nije glasala za rezoluciju.

Hadžifejzović: Ima koliko hoćeš Bošnjaka, intelektualaca, koji nikada nisu o tome, niti hoće, niti žele i sklanjaju se, da govore o tome. Ti takve i prepoznaješ, evo recimo, priča, doduše susjedna, iz susjedne države, Crne Gore, Suada Zoronjić, koja je protiv rezolucije o genocidu, mada se kaže da nije, ali nije glasala u crnogorskoj skupštini i tvoj odgovor njoj.
Napišeš Suadi “Zabolje li Vas vapaj majki, sestara, đece i staraca koje su srpske četničke horde pobile i sahranile u nekoliko masovnih grobnica? Gospođo Suada, znate li da genocid u Srebrenici nema ni amneziju, niti amnestiju?”

Bursać: Da, to je moja kolumna, ali te riječi su zapravo tekst pisma partizanke, Crnogorke, koja je preživjela Drugi svjetski rat, koja je te riječi uputila, dakle, gospođi Suadi koja je hrabro držala spuštenu ruku na srebrenički genocid.

Videosnimak emisije objavljen je na portalu Face (.ba)

 

Šta su činjenice?

 

Bošnjačka stranka Crne Gore, opoziciona stranka u crnogorskoj skupštini, na zasjedanju održanom 28.12.2020. predložila je da se Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici uvrsti na dnevni red Skupštine, no taj je prijedlog odbijen većinom glasova poslanika/ca u skupštini. Rezultati glasanja o ovom prijedlogu dostupni su na sajtu Skupštine Crne Gore na sljedećem linku.

 

 

Istog dana, portal Antena M je kratko izvijestio o ovome. Sljedećeg dana, duži izvještaj sa zasjedanja objavljen je na portalu Pobjeda. U njemu se navodi da Prijedlog rezolucije nije uvršten u dnevni red te da su za njega glasala dva poslanika. O ovome su izvijestili i regionalni mediji (Anadolu Agency, Klix). 

Dijelove Pobjedinog članka, i članka sa portala Radio Slobodna Evropa, Slobodna Bosna je prenijela sa naslovom:

NEZAPAMĆEN UDAR U PARLAMENTU CRNE GORE: Kako je nova vlast odbila raspravu o genocidu u Srebrenici, u sve je uključena Abazovićeva poslanica Suada Zoronjić…

U članku se poslanica Zoronjić pominje u kontekstu verifikacije njenog mandata. Nigdje se ne navodi kako je glasala o uvrštavanju Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici na dnevni red.

 U prvobitnim medijskim izvještajima, sve do kolumne Andreja Nikolaidisa, nije bilo detalja o tome ko je glasao “za”, a ko “protiv”.

Suada Zoronjić, koja je prema pisanju Nikolaidisa, a kasnije i mnogih medija u regionu,  navodno glasala protiv prijedloga, te tvrdnje je demantovala za Sandžačku novinsku agenciju (SANAPRESS).

SANAPRESS je 4.1.2021. godine objavila članak pod naslovom:

 Suada Zoronjić za STV: Glasala sam ZA, Bošnjačka stranka je svjesno oborila Rezoluciju o Srebrenici

U članku se navodi da su za prijedlog za razmatranje rezolucije o genocidu u Srebrenici glasale Suada Zoronjić i Božena Jelušić, poslanice URA-e. Dalje se prenosi i izjava poslanice Zoronjić.

Ja sam glasala za prijedlog koji je uputila Bošnjačka stranka i amandman je bio na ime Ervina Ibrahimovića, ali je Odbor odbio da razmatra te amandmane zato što je bio odsutan da obrazloži iste. Pazite sad, oni su nešto predložili, a pritom su pobjegli iz Skupštine jer nisu vjerovatno bili sigurni u svoje koalicione partnere da će ih podržati. Da su oni bili prisutni, moj glas i glas koleginice iz URA-e s onih njihovih četrdeset u koje se “pucaju”, a mislim da nisu sigurni baš u to oni bi imali 42 glasa, i ovaj prijedlog bi sasvim prošao.

SANAPRESS je takođe objavila kratak video sa sjednice crnogorskog parlamenta na kome se jasno vidi, na osnovu rasporeda sjedenja, da su dva glasa za uvrštavanje rezolucije na dnevni red bili glasovi Suade Zoronjić i Božene Jelušić.
 

Na zvaničnoj web stranici Skupštine Crne Gore objavljeni su i zapisnici i dokumenti sa sjednice održane 28.12.2020. U dokumentu “Dnevni red - listing glasanja” nalazi se zapisnik o glasanju po svim prijedlozima vezanim za utvrđivanje dnevnog reda. Tako se na 28. stranici dokumenta nalazi i zapisnik o glasanju za “Prijedlog poslanika Ervina Ibrahimovića da se na dnevni red stavi Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici”. Iz dokumenta se vidi da je Prijedlog odbijen, s obzirom na to da je imao dva glasa “za” - jedan je bio glas Božene Jelušić, a drugi glas Suade Zoronjić; 21 glas “protiv”, dok je uzdržano bilo 18 poslanika/ca.

Iako su, dakle, sve činjenice po tom pitanju bile javno dostupne i lako provjerljive, Andrej Nikolaidis, a potom i Dragan Bursać, u svojim kolumnama su objavili tvrdnju suprotnu činjeničnom stanju, koju su mnogi mediji u regionu prenijeli bez provjere tačnosti iste. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo Dragana Bursaća povodom tvrdnji da je Suada Zoronjić glasala protiv uvrštavanja u dnevni red Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici. Upitan odakle mu ta informacija, Bursać nam je rekao da je pročitao u postovima na društvenim mrežama u Crnoj Gori, te na nekim portalima. Nije mogao sa sigurnošću da tvrdi o kojim medijima je riječ. Kaže da su u tom trenutku sve informacije išle u prilog ovoj tvrdnji, pa nije dalje provjeravao. Što se tiče tvrdnje da je Ana Pejović „partizanka koja je preživjela Drugi svjetski rat“, Bursać kaže da je zapravo riječ o članici UBNOR-a Crne Gore, te da je riječ o pogrešnoj formulaciji.

Andrej Nikolaidis za Raskrinkavanje ističe da u svom tekstu nije tvrdio da je Zoronjić glasala “protiv”, te da njegova formulacija “njenim neverifikovanim glasom odbijena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici“ ne govori da li je ona glasala “za” ili “protiv”, već mu je namjera bila da kaže kako je Zoronjić svojim, kako navodi, “neverifikovanim glasom”, obezbijedila kvorum za sjednicu i na taj način omogućila da se odbije uvrštavanje na dnevni red Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

Na šta se odnosilo otvoreno pismo Ane Pejović?

 

Otvoreno pismo Ane Pejović upućeno poslanici URA-e Suadi Zoronjić objavljeno je na Facebook stranici Riječ za Crnu Goru / Iskra u kamenu 29. decembra, dan nakon sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj su usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i na kojoj je odbijen Prijedlog o rezoluciji o Srebrenici. Tekst pisma su u danima nakon toga prenijeli i mnogi crnogorski i regionalni mediji, među njima i portal CDM. 

Iako se u tekstu nekoliko puta pominje Srebrenica, “podignuta ruka” o kojoj govori Pejović nije bila vezana za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici, nego za Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Naime, izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojene su na istoj sjednici Skupštine Crne Gore, održanoj 28.12.2020, na kojoj je odbijeno razmatranje rezolucije o Srebrenici. 

U originalnom tekstu Ane Pejović jasno je na šta se odnosi pomenuta “podignuta ruka”, ali se taj dio teksta nije našao u kolumni Dragana Bursaća, niti u medijima koji su kolumnu prenijeli:

 Gospođo Suada, sinoć je Vaša podignuta ruka kojom ste u crnogorskoj Skupštini dali glas izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odlučila da nanese neoprostivu uvredu jednoj ponosnoj i časnoj državi koja je svoju identitetsku vertikalu gradila, njegovala, branila i časno pronosila čitav jedan milenijum.

Iako, dakle, otvoreno pismo Ane Pejović nema nikakve veze sa glasanjem o rezoluciji o Srebrenici, dijelovi teksta u kojima pominje Srebrenicu i “podignutu ruku” Suade Zoronjić našli su se u Bursaćevoj kolumni koja govori isključivo o navodnom neglasanju Zoronjić o rezoluciji o Srebrenici. 

U kolumni to nije eksplicitno navedeno, već je napisano da je “na nekin način, Suadi Zoronjić isto pitanje postavlja Ana Savova Pejović”, dok je u svom gostovanju na Face TV, pak, Bursać direktno povezao pismo sa glasanjem Zoronjić o rezoluciji:

Osim tvrdnje da je glasala protiv razmatranja ove rezolucije, nije tačno ni da se radi o “partizanki koja je preživjela Drugi svjetski rat”. Ana Pejović, inače pjesnikinja, rođena je 1973. godine, što se može vidjeti iz njene biografije dostupne na portalu Montenegrina (uz kratku biografiju je objavljena i fotografija koju su i crnogorski i regionalni mediji objavili uz otvoreno pismo prilikom prenošenja istog). 

 

U vrijeme kada je emitovana emisija “Centralni dnevnik” na Face TV, u kojoj je gostovao Bursać (9.1.2021), vijest da je Zoronjić glasala protiv Prijedloga rezolucije već je bila demantovana. SANAPRESS je 4. januara objavila članak u kome je Zoronjić demantovala te tvrdnje, što je prenio značajan broj medija u regionu.

Shodno činjenicama, tvrdnja da je Suada Zoronjić glasala protiv rezolucije o Srebrenici, koja je objavljena na Facebook stranici Dijaspora Plav & Gusinje, dobija ocjenu lažna vijest, te prenošenje lažne vijesti na drugim stranicama i profilima.

Tvrdnja da je “glasom” Suade Zoronjić “odbijena” rezolucija o Srebrenici u crnogorskoj skupštini, objavljena u kolumni Andreja Nikolaidisa na portalu Al Jazeera, također dobija ocjenu lažna vijest, dok sva prenošenja ove tvrdnje u drugim medijima dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Također, zbog činjenice da su dijelovi otvorenog pisma Ane Pejović nepotpuno i van konteksta predstavljeni u tekstu Dragana Bursaća, čime se čitaoci navode na pogrešan zaključak da se i pismo, kao i tekst u kojem se našlo, odnosi na glasanje o rezoluciji o Srebrenici, kolumna Dragana Bursaća dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama. Ovu ocjenu dodjeljujemo i ostalim  tekstovima u kojima su na isti način predstavljeni dijelovi pisma Ane Pejović.

Tekst SANAPRESS-a, u kojem se demantuje da je Zoronjić glasala protiv Prijedloga rezolucije,  prenijeli su Oslobođenje i Sandžak live. No, na ovim portalima i dalje se nalazi članak sa netačnim tvrdnjama da je Zoronjić glasala protiv Prijedloga rezolucije.

Napomena

19.1.2021. Članak portala Oslobođenje je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

20.1.2021. Članak portala Raport je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

21.1.2021. Članci portala Hayat su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

27.1.2021. Članci Al Jazeere su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

19.2.2021. Članak portala Bosniaks je u međuvremenu izmijenjen i sad sadrži tačne tvrdnje te dobija i ocjenu ispravljeno.

9.3.2021. Članak Portala Analitika je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

31.3.2021. Članak portala Slobodna Bosna je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

26.1.2022. Portal Face je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

4.2.2022. Članak portala Face je izmijenjen i sadrži tačne informacije, pa dobija i ocjenu ispravljeno.

5.10.2023. Članak portala Balkoteka 24h koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Oslobođenje: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Slobodna Bosna: KO JE SUADA ZORONJIĆ: Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Valjda ste i sami bili svjedok, gospođo Suada, da je tamjan Srpske pravoslavne crkve na svim mjestima, gdje je ona u ime vjere i srpske nacije propag...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.01.2021

Balkoteka 24h: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 04.01.2021

Istočna Bosna: KO JE SUADA ZORONJIĆ: Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Valjda ste i sami bili svjedok, gospođo Suada, da je tamjan Srpske pravoslavne crkve na svim mjestima, gdje je ona u ime vjere i srpske nacije propag...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Raport: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Bosniaks info: KO JE SUADA ZORONJIĆ: Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Valjda ste i sami bili svjedok, gospođo Suada, da je tamjan Srpske pravoslavne crkve na svim mjestima, gdje je ona u ime vjere i srpske nacije propag...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Kalesijski: KO JE SUADA ZORONJIĆ: Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

ZASREBRENICU.BA: KO JE SUADA ZORONJIĆ? GLASALA JE PROTIV PRIJEDLOGA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 31.12.2020

Hayat: CRNA GORA PROTIV REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI

Zabolje li Vas vapaj majki, sestara, đece i staraca koje su srpske četničke horde pobile i sahranile u nekoliko masovnih grobnica? Gospođo Suada znate...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

FACE TV: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ana Savova-Pejović, magistar književnih nauka, članica UBNOR-a i antifašistkinja, u izrazitom potresnom tekstu “Pismo Suadi Zoronjić: Vaša podignuta r...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Hayat: KO JE SUADA ZORONJIĆ? GLASALA JE PROTIV PRIJEDLOGA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

IndexBA: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Novi: Ko je Suada Zoronjić? Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 31.12.2020

Balkans Aljazeera: Crna Gora protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest glasi da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebren...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.01.2021

Haber: KO JE SUADA ZORONJIĆ: Dritanova zastupnica koja je glasala protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

Sandzaklive: Ko je Suada Zoronjić? Glasala je protiv PRIJEDLOGA Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijest da je novoformirana Skupština Crne Gore odbila većinskim brojem glasova da na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, k...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

Sandžak danas: KO JE SUADA ZORONJIĆ? GLASALA JE PROTIV PRIJEDLOGA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI

Home Aktuelno Ko je Suada Zoronjić? Glasala je protiv PRIJEDLOGA Rezolucije o genocidu u Srebrenici KO JE SUADA ZORONJIĆ? GLASALA JE PROTIV PRIJE...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2020

AntenaM: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore, koja nije imala kvorum i u kojoj u trenutku glasanja nije postojala većina za izglasavanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 30.12.2020

Balkans Aljazeera: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Nakon što je u parlament ušla gazeći zakon, njenim neverifikovanim glasom usvojen je zakon koji je pisala SPC.

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 31.12.2020

Bratunac: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore, koja nije imala kvorum i u kojoj u trenutku glasanja nije postojala većina za izglasavanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2020

Crnogorski portal: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Nakon što je u parlament ušla gazeći zakon, njenim neverifikovanim glasom usvojen je zakon koji je pisala SPC.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.12.2020

IBalkan: CRNA GORA: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici… (foto)

Nakon što je u parlament ušla gazeći zakon, njenim neverifikovanim glasom usvojen je zakon koji je pisala SPC...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2020

Portal Analitika: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Njenim neverifikovanim glasom odbijena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je podnijela Bošnjačka stranka. Njenim neverifikovanim glasom odbije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2020

Autonomija: ANDREJ NIKOLAIDIS: Kako je Suadinim glasom odbijena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

"Nakon što je u parlament ušla gazeći zakon, njenim neverifikovanim glasom usvojen je zakon koji je pisala SPC"

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 10.01.2021

FACE TV: CENTRALNI DNEVNIK - 09.01.2021.

Pogledajte najnovije izdanje Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 28.12.2020

Facebook profili i stranice: Dijaspora Plav & Gusinje

Suada Rugovac Zoronjić , rođena u Plavu,udata u Bijelom Polju je večeras kao tuđa alatka , glasala da se rezolucija o Srebrenici ne uvrsti na dnevnom...

 • Lažna vijest