Raskrinkavanje.ba

Sunce i Mjesec iste su veličine samo u apsurdnim vjerovanjima “ravnozemljaša”

Netačna opservacija da su Sunce i Mjesec iste veličine dio je teorije zavjere o “ravnoj Zemlji”. Iako apsurdna, ova opservacija popularna je među “ravnozemljašima” na društvenim mrežama.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 26. decembra 2023. godine objavljen status u kojem se postavlja retoričko pitanje kako je moguće da su vizuelno Sunce i Mjesec približno iste veličine ako su toliko udaljeni, uz implicirani odgovor da zapravo jesu iste veličine i na jednakoj udaljenosti od Zemlje.

Zašto bi trebalo vjerovati u takvo što?

Kolika je šansa da se odnos veličina-udaljenost u odnosu Sunce-Mjesec, koji je drastično radikalno različit, potrefi tako da dobijemo dojam da su Sunce i Mjesec približno jednake veličine i udaljenosti?

Šta je racionalnije vjerovati, da je to lažni dojam nastao nevjerovatnom slučajnošću?

Ili da zaista i jeste tako kako vidimo i znali bi bez stručnjaka?

Objave u kojima se tvrdi da su Sunce i Mjesec iste veličine, uz navode ili insinuacije da je to dokaz da je Zemlja zapravo ravna ploča, dijelile su se na još nekoliko Facebook profila u decembru 2023. i januaru ove godine (1, 2). Ova tvrdnja korištena je kao “dokaz” za ovu teoriju zavjere i ranije na društvenim mrežama (1, 2, 3). Najstarija objava koju smo uspjeli pronaći jeste iz marta 2022. godine u Facebook grupi “1000% Ravna Zemlja/ Flat Earth Balkan”.

Šta su činjenice?

Tvrdnja da su Sunce i Mjesec zapravo iste veličine, odnosno na istoj udaljenosti od Zemlje, popularan je dio narativa o “ravnoj Zemlji” oko koje se vrte i Sunce i Mjesec, i koja je veća od Sunca. Njom su se bavili i drugi fact-checking portali iz svijeta (1, 2). Raskrinkavanje se također već bavilo sličnom tvrdnjom da je Sunce zapravo mnogo bliže Zemlji, što “dokazuje” da je ona ravna, u analizi od 30. maja 2023.

Sunce je 4,5 milijarde godina stara zvijezda koja se nalazi u središtu Sunčevog sistema, u kojem se nalazi i naša planeta. Zemlja je od Sunca udaljena približno 150 miliona kilometara. Ta razdaljina izračunata je još u antičkim vremenima, a precizirana modernim metodama. Dijametar Sunca je 1.392.000 kilometara, a Zemljin 12.742 kilometra. 

Mjesec je jedini Zemljin prirodni satelit, vjerovatno kreiran nakon što se objekat veličine Marsa sudario sa Zemljom prije nekoliko milijardi godina. Mjesec je od Zemlje u prosjeku udaljen oko 400.000 kilometara. Pošto orbita kojom kruži oko naše planete nije savršen krug, ova udaljenost varira. Dijametar Mjeseca je 3.475 kilometara, što znači da je oko četiri puta manji od Zemlje. 

Izračun udaljenosti i veličine kaže da je Sunce otprilike 400 puta veće od Mjeseca i otprilike 400 puta udaljenije od Zemlje (link). Iz tog razloga, Sunce i Mjesec prividno imaju istu veličinu kada se posmatraju sa Zemlje.

Teorija zavjere o ravnoj Zemlji popularna je već decenijama uprkos činjenici da je do sada nebrojeno mnogo puta dokazano da je potpuno apsurdna i da je svaki “dokaz” za ovu teoriju zavjere opovrgnut (1, 2).

Shodno činjenicama, tvrdnju da su Mjesec i Sunce iste veličine, to jest da su na istoj udaljenosti od Zemlje i da je to “dokaz” da je Zemlja ravna, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke