Svjetski ekonomski forum nema svoju policiju

Suprotno tvrdnjama konzervativnog američkog novinara Jacka Posobieca, koje su se proširile i na našem govornom području, Svjetski ekonomski forum nema privatnu policiju.

Foto: World Economic Forum/Yoshiko Kusano

Svjetski ekonomski forum (SEF) je internacionalna neprofitna organizacija osnovana 1971. godine sa sjedištem u Ženevi, u Švicarskoj. Teorije zavjere i dezinformacije o SEF-u “popularne” su već neko vrijeme, a naročito su bile vidljive tokom pandemije Covid-19 (1, 2). 

Godišnje okupljanje u sklopu ove organizacije, koje je poslije dvije godine stanke zbog pandemije Covid-19 održano u periodu od 22. do 26. maja u švicarskom gradiću Davos, privuklo je pažnju domaćih dezinformatora/ki i pristalica teorija zavjera.   

Na portalu Nulta tačka 23.5.2022. godine objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da je “policija Klausa Schwaba”, osnivača i predsjednika SEF-a,  zadržala novinara koji je pratio dešavanja oko SEF-a:

Policija Klausa Švaba zadržala novinara koji je pratio dešavanja oko Svetskog Ekonomskog Foruma! (VIDEO)

U članku se navodi da je riječ o američkom novinaru Jacku Posobiecu, za kojeg se tvrdi da je priveden, pa čak i pritvoren u Davosu. Nešto eksplicitnije nego u naslovu, u članku je policija opisana kao “policija Svjetskog ekonomskog foruma”.

Reportera Human Eventsa Džeka Posobieka i njegovu ekipu policija je privela na ulicama Davosa u Švajcarskoj danas uoči Svetskog ekonomskog foruma.

Posobiek je snimljen dok ga je naoružana policija Svetskog ekonomskog foruma koja patrolira događajem ispitivala i zamolila ga da prestane sa snimanjem, rekavši mu: “Ovde to nije dozvoljeno.”

U tom trenutku, reporterka Savana Hernandez stigla je na lice mesta i dokumentovala je pritvaranje, a Posobiek joj je rekao da je priveden jer je “izgledao sumnjivo”.
(...)
Prema rečima novinarke, policija se razišla ubrzo nakon što je pritvaranje dokumentovano.
(...)
Oznake koje su nosili policajci izgleda da označavaju policajce kao policiju Svetskog ekonomskog foruma.

Autor ovog članka Mario Bojić je na svom Twitter profilu nešto ranije tog dana objavio tweet u kojem se nalaze slične tvrdnje o “policiji Svjetskog ekonomskog foruma”:

Upoznajte POLICIJU Svetskog Ekonomskog Foruma i njihovu oznaku.

U sklopu tweeta podijeljene su i dvije fotografije rukava policajca na kojem stoji amblem sa natpisom “World Economic Forum POLICE 2022” (Svjetski ekonomski forum POLICIJA 2022).

Screenshot: Približeni detalji s amblema na policajčevom ramenu koji su objavljeni u tweetu na profilu @MarioBojic. Izvor: Twitter

Na Twitteru i Facebooku su već istog dana podijeljene objave u kojima se tvrdi da “privatna policija Svjetskog ekonomskog foruma ima ingerencije i nad policijom Davosa” (link) te da SEF ima vlastitu “paravojnu policiju” s vojnim oružjem (link). 

 

Šta su činjenice?

Netačne tvrdnje o “policiji svjetskog ekonomskog foruma” proširio je sam Jack Posobiec, nad kojim je policija u Davosu vršila sigurnosnu provjeru. Prema navodima fact-checking portala Politifact, radi se o konzervativnom američkom novinaru koji na svom Twitter profilu podržava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

U analizi tvrdnji o njegovom hapšenju i zadržavanju, koju je Politifact objavio 25.5.2022, navodi se da takve informacije nisu tačne. 

“Ova vijest je lažna!", napisao je Markus Walser, glasnogovornik policije iz kantona Grisons (Graubünden) u kojem se održava Svjetski ekonomski forum. Policija u kantonu Grisons nije uhapsila nijednog novinara u Davosu, rekao je Walser.

Na pitanje je li Posobiec priveden, Walser je rekao da se iz snimka jasno vidi da nije.

Međutim, tvrdnje o zadržavanju Posobiec je objavio 23.5.2022 na svom Twitter nalogu, kojeg je preimenovao u WEF Detainee Poso (eng. pritvorenik Svjetskog ekonomskog foruma Poso).  

Na videosnimku u tweetu vidi se da je Posobiec na pločniku ispred restorana i da razgovara s uniformisanim policajcima i drugim neuniformisanim osobama koje nisu identifikovane. Zatim je osoba iza kamere počela da propituje policajce o tome zašto “zadržavaju” ovog novinara. 

Policajci na snimku nisu objasnili zašto su razgovarali s Posobiecom, no jasno se vidi da on nije bio fizički zadržan. Glasnogovornik policije Walser je za Politifact objasnio da policija vrši sigurnosne provjere ljudi i vozila prije i tokom održavanja godišnjeg okupljanja u Davosu. 

Shodno navedenom, tvrdnje iz članka Nulte tačke o privođenju i pritvaranju Posobieca nisu tačne. 

U istom tweetu u kojem je tvrdio da je “zadržan u Davosu” Posobiec je podijelio fotografije policajaca koji su ga navodno zadržali, uz navod da “SEF očigledno ima svoje policijske snage”.

Screenshot: Tweet konzervativnog novinara Jacka Posobieca. Izvor: Twitter

 

Međutim, i ove su tvrdnje netačne. O tome je pisao fact-checking tim Reutersa, u analizi objavljenoj 24.5.2022. godine. 

Reutersov tim obratio se policijskoj upravi švicarskog kantona Graubünden, kojem pripada grad Davos, iz koje je rečeno da je amblem s oznakom “SEF policija” dodatni amblem koji prave kantonalne službe javnog reda svake godine.

Amblemi identičnog logotipa, samo u drugim bojama i s oznakama godine u kojoj je forum održavan, pravljeni su i za ranija izdanja godišnjih okupljanja Svjetskog ekonomskog foruma, što se može vidjeti na ovom linku

Screenshot stranice na kojoj se mogu vidjeti amblemi napravljeni povodom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma od 2008. do 2014. Izvor: Swiss Police Patches.

U odgovoru koji je Reuters dobio stoji da SEF nema svoje policijske snage:

"Ovo služi za podizanje timskog duha oko godišnjeg sastanka", rekao je glasnogovornik, dodajući: "SEF organizacija nema svoje policijske snage."

Reuters navodi i to da se na približenoj fotografiji policajčevog rukava može vidjeti i drugi amblem, koji predstavlja oznaku policije kantona Graubünden.

Slika lijevo: Na rukavu policajca stoji i amblem policije kantona Graubünden. Izvor: Twitter. Slika desno: Identičan amblem u slobodnoj prodaji. Izvor: Ricardo

Tvrdnje o privođenju i pritvaranju Jacka Posobieca u Davosu, koje je objavio portal Nulta tačka, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnje o “policiji Svjetskog ekonomskog foruma” s Twitter profila Marija Bojića također dobijaju ocjenu lažna vijest

Kasnije objave ovih tvrdnji u različitim verzijama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 04. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me