Raskrinkavanje.ba

Svjetski ekonomski forum nije održao “vježbu za bolest X”

U članku jednog portala netačno je predstavljena diskusija na ovogodišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma kao “vježba”, odnosno planiranje nove pandemije. Osim toga, u članku se tvrdi i da će potencijalna veća smrtnost “bolesti X” zapravo biti rezultat “smrtonosne vakcine” protiv te bolesti.

Foto: World Economic Forum, Flickr 

Na portalu Provjeri 12. januara 2024. godine objavljen je tekst sa sljedećim naslovom:

WEF održava hitnu vježbu za „Bolest X“! Hrvatski građani u okviru EU-a bit će prepušteni WHO-u i 20 puta SMRTONOSNIJEM „cjepivu“!

Na početku teksta govori se o ovogodišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu, na kojem se navodno “održava vježba u vezi sa misterioznom bolešću x”, za koju se tvrdi da će odnijeti 20 puta više žrtava nego pandemija Covid-19. 

Klaus Schwab i Svjetski ekonomski forum ovog tjedna održavaju vježbu u vezi s misterioznom “bolešću X” za koju tvrde da će odnijeti “20 puta više žrtava nego pandemija Covida”.

Ponovo tvrdeći da je riječ o vježbi, u tekstu se pravi paralela između “bolesti X” i vježbe pripravnosti pod nazivom “Event 201”, koja je pod pokroviteljstvom SEF-a i Fondacije “Bill i Melinda Gates” održana u oktobru 2019. godine. Insinuira se da je pandemija Covid-19 planirana na ovoj vježbi. 

Plandemija COVID-19 započela je samo nekoliko tjedana nakon održane vježbe „Event 201“ i provela se baš kako su zavjernici i „predvidjeli“.

Pod pretpostavkom da će se pandemija “bolesti x” desiti, u tekstu se spekuliše da će davanje ovlasti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) za “vođenje” te pandemije neminovno dovesti do uvođenja obavezne vakcinacije u Hrvatskoj. 

Uz niz ničim utemeljenih predviđanja o budućoj vakcini i položaju osoba u društvu u vezi s vakcinalnim statusom, na kraju teksta navodi se i da se upozorenje o “20 puta većoj smrtnosti” od “bolesti X” ustvari odnosi na 20 puta “smrtonosniju vakcinu” protiv te bolesti. 

Šta su činjenice?

Dijelovi teksta objavljenog na portalu Provjeri preuzeti su iz članka nepouzdane stranice The People’s Voice (više o njoj pročitajte ovdje i ovdje). Članak na ovoj stranici objavljen je 11. januara 2024. godine. 

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma ove godine održava se od 15. do 19. januara. U sklopu ovogodišnjeg sastanka u Davosu, 17. januara održana je panel-diskusija pod nazivom “Pripremanje za bolest X”. U diskusiji je, među ostalim zvanicama, učestvovao i generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

S obzirom na nedavna upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da bi nepoznata “bolest X” mogla dovesti do 20 puta više smrtnih slučajeva od pandemije koronavirusa, koji su novi napori potrebni da se zdravstveni sistemi pripreme za višestruke izazove koji dolaze?

Sef 1

Snimak diskusije dostupan je na ovom linku. Dakle, tvrdnje da se održava hitna vježba za “bolest X” tokom ovogodišnjeg sastanka SEF-a nije tačna, s obzirom na to da je riječ o diskusiji u vezi s prijetnjom od dosad nepoznate, hipotetske bolesti. 

BOX: Šta je “bolest X”?

“Bolest X” privremeni je naziv za hipotetičku bolest koju bi u budućnosti mogao izazvati patogen koji je trenutno nepoznat kao uzročnik bolesti kod čovjeka (link). Na listi bolesti Svjetske zdravstvene organizacije u sklopu globalnog strateškog plana za brzu aktivaciju istraživanja i razvoja “bolest X” predstavlja “rezervisano mjesto” za bolest velikog epidemijskog potencijala.

Bolesti koje se nalaze nabrojane u strateškom dokumentu naziva “Plan za istraživanje i razvoj” (eng. Research and Development Blueprint), uključujući Covid-19, ebolu, MERS, SARS, Ziku i druge, predstavljaju najveći rizik za javno zdravlje zbog svog epidemijskog potencijala i/li zbog toga što ne postoje kontramjere, a cilj je ubrzati dostupnost testova, lijekova i vakcina u slučaju da izbije epidemija neke od tih bolesti (link). 

“Event 201” nije bilo “planiranje” pandemije Covid-19

Event 201” naziv je za simulaciju globalne reakcije na pandemiju hipotetičke bolesti uzrokovane nekim koronavirusom, koju je organizovao “Johns Hopkins” centar za zdravstvenu sigurnost u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom i Fondacijom “Bill i Melinda Gates” u oktobru 2019. godine. Koronavirusi su velika grupa respiratornih virusa, od kojih pojedini mogu izazvati blage tegobe, dok virusi poput SARS-CoV, MERS-CoV i SARS-CoV-2 mogu izazvati ozbiljne komplikacije i bolesti s fatalnim ishodom. Ovi virusi nose i značajan epidemijski potencijal, pa je u simulaciji korišten upravo hipotetički virus iz te grupe. 

Međutim, netačne su tvrdnje da je ovom naučno utemeljenom simulacijom pandemije predviđeno širenje virusa SARS-CoV-2 te da se radilo o “planiranju” pandemije bolesti Covid-19, koja je proglašena u martu 2020. godine, o čemu smo pisali u više navrata (ovdje, ovdje).

Dodatno je neutemeljena tvrdnja da se pandemija Covid-19 odvijala “baš kako su zavjerenici i predvidjeli“ u simulaciji. Uprkos nekim sličnostima s pandemijom Covid-19, prema scenariju simulacije, virus je prešao sa šišmiša na svinju pa tek onda na čovjeka, na farmi u Brazilu. Virus SARS-CoV-2 prvi je put detektovan u kineskom gradu Wuhan u decembru 2019. godine. Bez obzira na tekuće (geopolitičke) prijepore oko porijekla virusa, naučna zajednica drži stav da je virus prirodnim putem prešao sa šišmiša na čovjeka.

U scenariju “Event 201” simulacije nije bilo mogućnosti za razvoj vakcine u prvoj godini pandemije, a nakon 18 mjeseci od njenog početka, zabilježena je smrtnost od čak 65 miliona ljudi širom svijeta. Za razliku od simulacije, prema podacima dostavljenim Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prijavljeno je više od sedam miliona smrtnih slučajeva od infekcije Covid-19 do početka 2024. godine (što je preko tri godine i osam mjeseci trajanja pandemije ove bolesti). 

Uzimajući u obzir i ove informacije, jasno je da simulacija “Event 201” ne predstavlja scenarij po kom se “odigrala” pandemija Covid-19. 

Shodno navedenom, kao teoriju zavjere ocjenjujemo tvrdnju da se pandemija Covid-19 odigrala onako kako su “zavjerenici” zamislili u simulaciji pod nazivom “Event 201”. Ovom se tvrdnjom implicira i da je “vježba” za “bolest X” također neka vrsta planiranja buduće, smrtonosnije pandemije. S obzitom na to da se na godišnjem sastanku u Davosu diskutovalo o toj bolesti, to jest nije se provodila “vježba”, tu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke