Izjave Mela Gibsona o holivudskoj eliti koja pije dječiju krv su izmišljene

Izmišljene izjave o “Hollywoodu punom parazita koji se goste dječijom krvlju”, pripisane američkom glumcu Melu Gibsonu, prvi put su objavljene na portalu “Your News Wire”, poznatom po širenju lažnih vijesti. U našem regionu iste su popularizovali YouTuber Mario Bojić i desetine portala.

Na blogu Samo malo 5.12.2020. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom i uvodom:

MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okupljenih u kabali i završio na crnoj listi.

Članak je kompilacija teorija zavjere o pedofilskim krugovima svjetske elite, kojima Hollywood služi kao “jedna od najvećih baza”. Stoga bi navodne izjave Mela Gibsona, kao holivudskog glumca, trebale poslužiti kao ultimativni dokaz tačnosti ovih tvrdnji. 

U dijelu teksta sa međunaslovom “programiranje uma” citirane su navodne izjave Mela Gibsona o “kupovini i plaćanju studija krvlju nevine djece” i izjave o “jedenju mesa” djece: 

Jedan od retkih koji je sasuo javnosti užasnu istinu u lice bio je Mel Gibson, legenda Holivuda, ali i hrišćanin i porodičan čovek, koji se našao na crnoj listi zbog izjave da je Holivud pun parazita koji se goste dečjom krvlju!

- Svaki studio je kupljen i plaćen krvlju nevine dece. Krv beba je toliko popularna u Holivudu da praktično funkcioniše kao posebna valuta. Holivudska elita je neprijatelj čovečanstva, prešavši svaki božji tabu poznat čoveku, uključujući svetost dece. Dečja krv je za njih berba - otkrio je Gibson.

Legendarni glumac tvrdi da "oni jedu njihovo meso. Ako dete pati telom i dušom pre smrti, oni veruju da to njima daje dodatnu životnu energiju".

- Ovi ljudi napreduju pomoću bola dece, traume, stresa, zlostavljanja i patnje. Bebe su njihov najskuplji brend, najskuplji kokain, kavijar i dijamant. Novac je uključen u sve ovo, nemate pojma koliko novca. To je mračni kult tajnih društava za programiranje i kontrolu uma - rekao je Gibson.

Zanimljivo je da je na kraju “objašnjena” terminologija iz zavjerološkog vokabulara koja je korištena u članku. Data je “definicija” QAnon-a, sada već proširene teorije zavjere čiji poklonici promovišu neutemeljene tvrdnje o pedofiliji i krugovima za krijumčarenje i zlostavljanje djece, a na čelu borbe protiv njih je navodno Donald Trump. Pristaše ove teorije sebe vole vidjeti kao “borce za istinu” i “borce protiv vladara iz sjenke”:

Objašnjenje

* Kabala je mračni svet tajnih društava, vladara iz senke koji okupljaju milijardere, šefove država, kraljevske porodice, delove Vatikana, kojima su zajednički satanizam, pedofilija i likvidacija svih koji im se nađu na putu.

* Q-anon je mreža boraca protiv vladara iz senke i novog svetskog poretka, koja uspešno raskrinkava njihove zavere. Ne zna se ko je predvodi, ali postoje tvrdnje da je to lično Donald Tramp.

Ova objava je na Facebooku za kratko vrijeme zabilježila preko 5.000 interakcija, podaci su Facebookovog alata za praćenje interakcija CrowdTangle.

Međutim, tekst sa bloga Samo malo nije bio i prva objava tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona. Najraniju objavu tvrdnji da je glumac razotkrio holivudske ”pedofile, sataniste i narkomane” na našem govornom području pronašli smo u videu na YouTube kanalu MARIO ZNA od 6.5.2020. godine.

U videu sa naslovom “SLAVNI GLUMAC RAZOTKRIO HOLIVUDSKE PEDOFILE, SATANISTE I NARKOMANE! I sam JE bio njihova META!” Mario Bojić, autor i narator istog, rekao je sljedeće: 

Primetili ste kako Mel Gibson-a više nema nešto da kažem u centru zbivanje u Holivudu. To nije slučajno. Sve se to dešava još od 2006. godine kada je Mel Gibson javno počeo da o svemu što se dešava u Holivudu, baš o toj pedofiliji. On je još te 2006. godine otkrio kako je još od početka dvehiljaditih svestan toga šta se dešava u samom Holivudu.
(...)
On je još tada izjavio, izvinio se ljudima koji su ga slušali rekavši “Znam da će vam biti teško da me razumete i znam da ćemo malo teško pasti i žao mi je što ja moram da vam saopštim ovo, ali Hollywood je jedno carstvo pedofilije”,  rekao je Mel Gibson još 2006. godine da bi nakon toga prosto naprasno nestao iz Holivuda, to jest stavljen na crnu listu. 

U periodu od objave ovog videa do decembra 2020. godine, na desetine portala je objavljivalo i prenosilo navodne Gibsonove izjave. Članak portala Republika od 15.6.2020. godine bio je prva medijska objava gore navedenih "izjava". Naslov ovog članka je glasio: 

HOLIVUDSKI KRVAVI KULT - PEDOFILSKI SIMBOLI U CRTAĆIMA! Jedu ljudsko meso i piju krv

Među portalima koji su prenosili navodne izjave bili su Pravda (15.6), Srbija Danas (15.6), Intermagazin (15.6), Espreso (16.6.), Alo (16.6), Vaseljenska (16.6), Kurir (17.6), blog Samo malo (17.7) i brojni drugi. 

U novom valu objava ovog teksta, iz decembra 2020. godine, našli su se još portal Vidovdan (7.12) i Facebook profil Sinisa Kricka, koji je identičan sadržaj postavio u javnoj Facebook grupi Portal Transformacija Svijesti - Svesti.

Šta su činjenice?

Raskrinkavanjem tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona bavili su se Lead stories (1.7.2020), Reuters (23.7) i Check your Facts (23.7).


Fact-checking portal Lead stories navodi da su tvrdnje o izjavama glumca Mela Gibsona po kojima on “raskrinkava” razvratni Hollywood prvi put objavljene 30.11.2017. godine na sada ugašenom portalu Your News Wire.

O portalu Your News Wire

O portalu Your News Wire pisali smo u analizi “Nije tačno da je Bill Gates odbio da vakciniše sopstvenu djecu” (link), objavljenoj 24.4.2020. godine.

Naime, portal Your News Wire više ne postoji pod tim imenom, s obzirom na to da je u novembru 2018. godine preimenovan u News Punch. O ovom portalu je pisao i novinarski institut Poynter. Do jula 2018. godine su fact-checking portali PolitiFact, Snopes, Factcheck i AP ocijenili Your News Wire oko 80 puta, te ga nazvali “jednim od najpopularnijih portala za objavljivanje lažnih vijesti.”

Ispostavilo se da je ovaj portal na engleskom jeziku bio izvor nekoliko dezinformacija koje su se širile i na našem govornom području. Više o dezinformacijama koje je su potekle sa ovog portala možete čitati u analizama ispod:

Lažna vijest
Denzel Washington nije rekao da je Donald Trump "spasio SAD od policijske države i rata sa Rusijom"

Početkom februara, poznati fake news sajt stao je u odbranu Donalda Trumpa...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Spin Ispravljeno Demantirano 15.02.2018

Lažna vijest
Izmišljeno priznanje ubistva princeze Diane

Izmišljena vijest koja je objavljena 2017. godine o navodnoj umiješanosti k...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 18.01.2019

Kako je za fact-checking portal Lead stories potvrdio glasnogovornik ovog glumca, Mel Gibson nikada nije dao izjave koje mu se pripisuju.

Glumčev glasnogovorni je za Lead Stories rekao: “Uvjeravam vas da on nikada nije rekao nešto tako… nikada to nije rekao niti išta slično takvim komentarima, tačka. 

Potvrdu Gibsonovog glasnogovornika dobio je i Reuters:

Glasnogovornik Mela Gibsona rekao je Reutersu da su ove tvrdnji “100% lažne”.

Originalna priča, objavljena u Your News Wire-u, sadržavala je tvrdnju kako je Mel Gibson navedeno izrekao tokom gostovanja u popularnoj talk emisiji “Graham Norton Show” u kojoj je promovisao svoju ulogu u tada novom filmu “Daddy’s Home 2”. 

Istina je pak, navodi Lead stories, da Mel Gibson jeste promovisao ulogu gostujući u ovoj emisiji (emoitovanoj 24.11.2017), no tom prilikom nije govorio o “razotkrivanju holivudskih pedofila”. Glumac je, naime, govorio o tome kako je prošao kroz težak period povratka u Hollywood nakon 2006. godine, kada je uhapšen zbog vožnje pod uticajem alkohola. Tom prilikom je iznio niz antisemitskih komentara. U analizi portala Lead stories se navodi:

Zapravo, glumac je promovisao novi film “Daddy’s Home 2”, sjedeći pored kolege Marka Wahlberga, rekavši da je prošao težak put povratka na rad u Hollywoodu nakon njegovog hapšenja 2006. godine zbog vožnje pod uticajem (alkohola op.a.), tokom kojeg je izrekao anti-semitističke komentare. 

U prilog činjenici da ovaj glumac nije izjavio ništa slično ide i Reutersov zaključak da bi ovakve izjave planetarno poznatog glumca, izgovorene u isto tako popularnoj emisiji pred ogromnim auditorijem, imale ogroman odjek u medijskom prostoru - što nije bio slučaj.

Videu na YouTube kanalu MARIO ZNA dodjeljujemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere, s obzirom na to da je riječ o prvoj objavi izmišljenih izjava Mela Gibsona o pedofiliji i satanizmu holivudskih elita na našem govornom području. Osim što je netačno da je ovaj glumac ikada dao takve izjave, u ovom videu se netačno navodi i da je Gibson izjavio sve navedeno 2006. godine. Te godine je uhapšen, a tom prilikom je izgovorio antisemitske uvrede zbog kojih je imao probleme s karijerom. 

Iste ocjene dajemo i portalu Republika, s obzirom na to da je članak ovog portala bio prva medijska objava izmišljenih izjava pripisanih Melu Gibsonu. 

Kasnije objave ovih tvrdnji, pored ocjene teorija zavjere, dobijaju i ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

25.12.2020: Redakcija portala Kurir nas je obavijestila da su u originalnom članku unešene izmjene, pa istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

12.1.2021: Redakcija portala Srbija danas nas je također obavijestila o izmjenama unešenim u originalni članak, pa u skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

2.2.2021: Redakcija portala republika nas je obavijestila o izmjenama unešenim u originalni članak. S obziorm da ocijenjeni članak sada sadrži tačne informacije, istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

22.3.2021: Članak sa tvrdnjama da je Mel Gibson izjavio kako je “Holivud bolestan” i kako “vladari iz senke jedu meso beba i piju krv” pronašli smo na blogu Opušteno činjenice, gdje je objavljen 13.3.2021. i ocijenjen je kao prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

17.11.2021: Portal Alo je u ocijenjeni članak unio izmjene, tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članak ovog protala dobija i ocjenu ispravljeno.

12.4.2022: Nakon objave ove analize, izmišljene izjave Mela Gibsona objavljene su na još nekoliko Facebook profila i stranica. U ovoj godini, navodni Gibsonovi citati objavljeni su na profilu Boris Bocko 31. Marta, odakle ih je podijelilo gotovo 200 korisnika/ca. Shodno činjenicama, ovu objavu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

22.02.2023:  Portal Espreso je u ocijenjeni članak unio izmjene, tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članak ovog protala dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 10. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Elektromagnetna polja niske frekvencije ne izazivaju rak niti je orgonit zaštita protiv njih

Na Facebooku se za prodaju orgonita koriste neutemeljene tvrdnje da zračenj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Lažna vijest
Šta je Reuters “potvrdio” u vezi s adrenohromom?

"Zavjerološki” portali netačno tvrde da je Reuters “priznao” da su teorije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Put dezinformacija Valerija Vrčeka od štampe do Facebooka

Društvenim mrežama šire se slike članka u kom hemičar Valerije Vrček, pozna...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me