Raskrinkavanje.ba

Izjave Mela Gibsona o holivudskoj eliti koja pije dječiju krv su izmišljene

Izmišljene izjave o “Hollywoodu punom parazita koji se goste dječijom krvlju”, pripisane američkom glumcu Melu Gibsonu, prvi put su objavljene na portalu “Your News Wire”, poznatom po širenju lažnih vijesti. U našem regionu iste su popularizovali YouTuber Mario Bojić i desetine portala.

Na blogu Samo malo 5.12.2020. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom i uvodom:

MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okupljenih u kabali i završio na crnoj listi.

Članak je kompilacija teorija zavjere o pedofilskim krugovima svjetske elite, kojima Hollywood služi kao “jedna od najvećih baza”. Stoga bi navodne izjave Mela Gibsona, kao holivudskog glumca, trebale poslužiti kao ultimativni dokaz tačnosti ovih tvrdnji. 

U dijelu teksta sa međunaslovom “programiranje uma” citirane su navodne izjave Mela Gibsona o “kupovini i plaćanju studija krvlju nevine djece” i izjave o “jedenju mesa” djece: 

Jedan od retkih koji je sasuo javnosti užasnu istinu u lice bio je Mel Gibson, legenda Holivuda, ali i hrišćanin i porodičan čovek, koji se našao na crnoj listi zbog izjave da je Holivud pun parazita koji se goste dečjom krvlju!

- Svaki studio je kupljen i plaćen krvlju nevine dece. Krv beba je toliko popularna u Holivudu da praktično funkcioniše kao posebna valuta. Holivudska elita je neprijatelj čovečanstva, prešavši svaki božji tabu poznat čoveku, uključujući svetost dece. Dečja krv je za njih berba - otkrio je Gibson.

Legendarni glumac tvrdi da "oni jedu njihovo meso. Ako dete pati telom i dušom pre smrti, oni veruju da to njima daje dodatnu životnu energiju".

- Ovi ljudi napreduju pomoću bola dece, traume, stresa, zlostavljanja i patnje. Bebe su njihov najskuplji brend, najskuplji kokain, kavijar i dijamant. Novac je uključen u sve ovo, nemate pojma koliko novca. To je mračni kult tajnih društava za programiranje i kontrolu uma - rekao je Gibson.

Zanimljivo je da je na kraju “objašnjena” terminologija iz zavjerološkog vokabulara koja je korištena u članku. Data je “definicija” QAnon-a, sada već proširene teorije zavjere čiji poklonici promovišu neutemeljene tvrdnje o pedofiliji i krugovima za krijumčarenje i zlostavljanje djece, a na čelu borbe protiv njih je navodno Donald Trump. Pristaše ove teorije sebe vole vidjeti kao “borce za istinu” i “borce protiv vladara iz sjenke”:

Objašnjenje

* Kabala je mračni svet tajnih društava, vladara iz senke koji okupljaju milijardere, šefove država, kraljevske porodice, delove Vatikana, kojima su zajednički satanizam, pedofilija i likvidacija svih koji im se nađu na putu.

* Q-anon je mreža boraca protiv vladara iz senke i novog svetskog poretka, koja uspešno raskrinkava njihove zavere. Ne zna se ko je predvodi, ali postoje tvrdnje da je to lično Donald Tramp.

Ova objava je na Facebooku za kratko vrijeme zabilježila preko 5.000 interakcija, podaci su Facebookovog alata za praćenje interakcija CrowdTangle.

Međutim, tekst sa bloga Samo malo nije bio i prva objava tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona. Najraniju objavu tvrdnji da je glumac razotkrio holivudske ”pedofile, sataniste i narkomane” na našem govornom području pronašli smo u videu na YouTube kanalu MARIO ZNA od 6.5.2020. godine.

U videu sa naslovom “SLAVNI GLUMAC RAZOTKRIO HOLIVUDSKE PEDOFILE, SATANISTE I NARKOMANE! I sam JE bio njihova META!” Mario Bojić, autor i narator istog, rekao je sljedeće: 

Primetili ste kako Mel Gibson-a više nema nešto da kažem u centru zbivanje u Holivudu. To nije slučajno. Sve se to dešava još od 2006. godine kada je Mel Gibson javno počeo da o svemu što se dešava u Holivudu, baš o toj pedofiliji. On je još te 2006. godine otkrio kako je još od početka dvehiljaditih svestan toga šta se dešava u samom Holivudu.
(...)
On je još tada izjavio, izvinio se ljudima koji su ga slušali rekavši “Znam da će vam biti teško da me razumete i znam da ćemo malo teško pasti i žao mi je što ja moram da vam saopštim ovo, ali Hollywood je jedno carstvo pedofilije”,  rekao je Mel Gibson još 2006. godine da bi nakon toga prosto naprasno nestao iz Holivuda, to jest stavljen na crnu listu. 

U periodu od objave ovog videa do decembra 2020. godine, na desetine portala je objavljivalo i prenosilo navodne Gibsonove izjave. Članak portala Republika od 15.6.2020. godine bio je prva medijska objava gore navedenih "izjava". Naslov ovog članka je glasio: 

HOLIVUDSKI KRVAVI KULT - PEDOFILSKI SIMBOLI U CRTAĆIMA! Jedu ljudsko meso i piju krv

Među portalima koji su prenosili navodne izjave bili su Pravda (15.6), Srbija Danas (15.6), Intermagazin (15.6), Espreso (16.6.), Alo (16.6), Vaseljenska (16.6), Kurir (17.6), blog Samo malo (17.7) i brojni drugi. 

U novom valu objava ovog teksta, iz decembra 2020. godine, našli su se još portal Vidovdan (7.12) i Facebook profil Sinisa Kricka, koji je identičan sadržaj postavio u javnoj Facebook grupi Portal Transformacija Svijesti - Svesti.

Šta su činjenice?

Raskrinkavanjem tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona bavili su se Lead stories (1.7.2020), Reuters (23.7) i Check your Facts (23.7).


Fact-checking portal Lead stories navodi da su tvrdnje o izjavama glumca Mela Gibsona po kojima on “raskrinkava” razvratni Hollywood prvi put objavljene 30.11.2017. godine na sada ugašenom portalu Your News Wire.

O portalu Your News Wire

O portalu Your News Wire pisali smo u analizi “Nije tačno da je Bill Gates odbio da vakciniše sopstvenu djecu” (link), objavljenoj 24.4.2020. godine.

Naime, portal Your News Wire više ne postoji pod tim imenom, s obzirom na to da je u novembru 2018. godine preimenovan u News Punch. O ovom portalu je pisao i novinarski institut Poynter. Do jula 2018. godine su fact-checking portali PolitiFact, Snopes, Factcheck i AP ocijenili Your News Wire oko 80 puta, te ga nazvali “jednim od najpopularnijih portala za objavljivanje lažnih vijesti.”

Ispostavilo se da je ovaj portal na engleskom jeziku bio izvor nekoliko dezinformacija koje su se širile i na našem govornom području. Više o dezinformacijama koje je su potekle sa ovog portala možete čitati u analizama ispod:

Kako je za fact-checking portal Lead stories potvrdio glasnogovornik ovog glumca, Mel Gibson nikada nije dao izjave koje mu se pripisuju.

Glumčev glasnogovorni je za Lead Stories rekao: “Uvjeravam vas da on nikada nije rekao nešto tako… nikada to nije rekao niti išta slično takvim komentarima, tačka. 

Potvrdu Gibsonovog glasnogovornika dobio je i Reuters:

Glasnogovornik Mela Gibsona rekao je Reutersu da su ove tvrdnji “100% lažne”.

Originalna priča, objavljena u Your News Wire-u, sadržavala je tvrdnju kako je Mel Gibson navedeno izrekao tokom gostovanja u popularnoj talk emisiji “Graham Norton Show” u kojoj je promovisao svoju ulogu u tada novom filmu “Daddy’s Home 2”. 

Istina je pak, navodi Lead stories, da Mel Gibson jeste promovisao ulogu gostujući u ovoj emisiji (emoitovanoj 24.11.2017), no tom prilikom nije govorio o “razotkrivanju holivudskih pedofila”. Glumac je, naime, govorio o tome kako je prošao kroz težak period povratka u Hollywood nakon 2006. godine, kada je uhapšen zbog vožnje pod uticajem alkohola. Tom prilikom je iznio niz antisemitskih komentara. U analizi portala Lead stories se navodi:

Zapravo, glumac je promovisao novi film “Daddy’s Home 2”, sjedeći pored kolege Marka Wahlberga, rekavši da je prošao težak put povratka na rad u Hollywoodu nakon njegovog hapšenja 2006. godine zbog vožnje pod uticajem (alkohola op.a.), tokom kojeg je izrekao anti-semitističke komentare. 

U prilog činjenici da ovaj glumac nije izjavio ništa slično ide i Reutersov zaključak da bi ovakve izjave planetarno poznatog glumca, izgovorene u isto tako popularnoj emisiji pred ogromnim auditorijem, imale ogroman odjek u medijskom prostoru - što nije bio slučaj.

Videu na YouTube kanalu MARIO ZNA dodjeljujemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere, s obzirom na to da je riječ o prvoj objavi izmišljenih izjava Mela Gibsona o pedofiliji i satanizmu holivudskih elita na našem govornom području. Osim što je netačno da je ovaj glumac ikada dao takve izjave, u ovom videu se netačno navodi i da je Gibson izjavio sve navedeno 2006. godine. Te godine je uhapšen, a tom prilikom je izgovorio antisemitske uvrede zbog kojih je imao probleme s karijerom. 

Iste ocjene dajemo i portalu Republika, s obzirom na to da je članak ovog portala bio prva medijska objava izmišljenih izjava pripisanih Melu Gibsonu. 

Kasnije objave ovih tvrdnji, pored ocjene teorija zavjere, dobijaju i ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

25.12.2020: Redakcija portala Kurir nas je obavijestila da su u originalnom članku unešene izmjene, pa istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

12.1.2021: Redakcija portala Srbija danas nas je također obavijestila o izmjenama unešenim u originalni članak, pa u skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

2.2.2021: Redakcija portala republika nas je obavijestila o izmjenama unešenim u originalni članak. S obziorm da ocijenjeni članak sada sadrži tačne informacije, istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

22.3.2021: Članak sa tvrdnjama da je Mel Gibson izjavio kako je “Holivud bolestan” i kako “vladari iz senke jedu meso beba i piju krv” pronašli smo na blogu Opušteno činjenice, gdje je objavljen 13.3.2021. i ocijenjen je kao prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

17.11.2021: Portal Alo je u ocijenjeni članak unio izmjene, tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članak ovog protala dobija i ocjenu ispravljeno.

12.4.2022: Nakon objave ove analize, izmišljene izjave Mela Gibsona objavljene su na još nekoliko Facebook profila i stranica. U ovoj godini, navodni Gibsonovi citati objavljeni su na profilu Boris Bocko 31. Marta, odakle ih je podijelilo gotovo 200 korisnika/ca. Shodno činjenicama, ovu objavu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

22.02.2023:  Portal Espreso je u ocijenjeni članak unio izmjene, tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članak ovog protala dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 15.06.2020

Republika.rs: HOLIVUDSKI KRVAVI KULT - PEDOFILSKI SIMBOLI U CRTAĆIMA! Jedu ljudsko meso i piju krv

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 05.12.2020

Sada malo: MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.06.2020

Pravda: MEL GIBSON OTKRIVA HOLIVUDSKI KRVNI KULT KABALE: Jedu dječje meso i piju krv!

Dječja krv toliko je popularna da praktički funkcionira kao posebna valuta, legendarni glumac Mel Gibson otkrio je jednu od tajni moćnika svijeta okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.06.2020

Srbija danas (.com): JEDU MESO BEBA I PIJU KRV: Poznati holivudski glumac razotkrio krvavi kult i pedofilske simbole u crtaćima

Navikavanje dece na seks počinje od najranijeg uzrasta, od crtanih filmova.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.06.2020

Intermagazin: МЕЛ ГИБСОН СЕ ОТВОРИО И ШОКИРАО СВЕТ: „Холивуд је болестан, владари из сенке су монструми! ЈЕДУ МЕСО БЕБА И ПИЈУ КРВ!“

Дечја крв је толико популарна да практично функционише као посебна валута, открио је легендарни глумац Мел Гибсон једну од тајни светских моћника окуп...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.06.2020

Espreso.rs: SE*S SA DECOM OD 14, A NEKAD I OD 10 GODINA! Pedofili glumci su monstrumi, Mel Gibson otkrio jezive detalje sektaša

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.06.2020

Vaseljenska: SE * S S DJECOM OD 14 I NEKAD OD 10 GODINA! Pedofilni glumci su čudovišta, Mel Gibson otkrio je jezive detalje sektaša

Svim svjetskim negativcima i vladarima sjena zajednička je pedofilija, a jedna od najvećih baza im je takozvana industrija snova, poznati Hollywood, z...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.06.2020

Alo: MEL GIBSON ŠOKIRAO PLANETU: "Pedofili iz Holivuda su monstrumi i neprijatelji čovečanstva"

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.06.2020

Vesti net: MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET! VLADARI IZ SENKE SU KANIBALI! Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta!

Ono što je zajedničko svim svetskim negativcima i vladarima iz senke jeste i pedofilija, a jedna od njihovih najvećih baza je takozvana industrija sno...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.06.2020

Kurir: SVAKI STUDIO U HOLIVUDU KUPLJEN JE I PLAĆEN NJIHOVOM KRVLJU? Mel Gibson zgranuo ceo svet: Oni su im I KAVIJAR I DIJAMANT

Glumac Mel Gibson našao se na crnoj listi zbog izjave da je "Holivud pun parazita koji se goste dečijom krvlju". Ona je toliko popularna da praktično...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 17.06.2020

Sada malo: MEL GIBSON SE OTVORIO I ŠOKIRAO SVET: „Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!“

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.06.2020

Budućnost je sada.lajkaj: MEL GIBSON ZGRANUO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dječja krv toliko je popularna da praktički funkcioniše kao posebna valuta, legendarni glumac Mel Gibson otkrio je jednu od tajni moćnih svjetskih lju...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.06.2020

Bijeljina Press: SVAKI STUDIO U HOLIVUDU KUPLJEN JE I PLAĆEN NJIHOVOM KRVLJU? Mel Gibson zgranuo ceo svet: Oni su im I KAVIJAR I DIJAMANT

Glumac Mel Gibson našao se na crnoj listi zbog izjave da je “Holivud pun parazita koji se goste dečijom krvlju”. Ona je toliko popularna da praktično...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.06.2020

CDM: Mel Gibson: Pedofili iz Holivuda su monstrumi i neprijatelji čovječanstva

Glumac Mel Gibson našao se na crnoj listi zbog izjave da je “Holivud pun parazita koji se goste dječijom krvlju”. Ona je toliko popularna da praktično...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.06.2020

Dnevni Žurnal: GLUMAC MEL GIBSON: Holivudom vladaju pedofili

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.06.2020

Info Klix: GLUMAC MEL GIBSON: Holivudom vladaju pedofili

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.06.2020

Borba za istinu: JEDITE DJEČJE MESO I PIJITE KRVI: Poznati holivudski glumac izlaže krvave kultne i pedofilske simbole u crtićima

Navikavanje djece na seks započinje već u ranoj dobi, iz crtića.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 20.06.2020

Oaza Znanja: MEL GIBSON ZGRANUO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.06.2020

Vesti Gazeta: POZNATI HOLIVUDSKI GLUMAC OTKRIVA KULTNI KULTNI I PEDOFILNI SIMBOL U CRTEŽIMA

Navikavanje djece na seks započinje već u ranoj dobi, iz crtića. Dječja krv toliko je popularna da praktički funkcionira kao posebna valuta, legendarn...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.06.2020

Objektiv media: MEL GIBSON ŠOKIRALA JE SVIJET: "Hollywood je bolestan, vladari iz sjene su čudovišta! JEDU DJEČJE MESO I PIJU KRV! "

Dječja krv toliko je popularna da praktički funkcionira kao posebna valuta, legendarni glumac Mel Gibson otkrio je jednu od tajni moćnika svijeta okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 27.06.2020

Magicus: MEL GIBSON ZGRANUO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.10.2020

Ekskluziv.cloudaccess: Poznati holivudski glumac razotkrio krvavi kult i pedofilske simbole

Navikavanje dece na seks počinje od najranijeg uzrasta, od crtanih filmova.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.12.2020

Vidovdan: MEL GIBSON ŠOKIRANA: Hollywood je bolestan, vladari sjena su čudovišta! JEDU DJEČJE MESO I PIJU KRV!

Dječja krv toliko je popularna da praktički funkcionira kao posebna valuta, legendarni glumac Mel Gibson otkrio je jednu od tajni moćnika svijeta okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "‎Sinisa Kricka": MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

05/12/ 2020 Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.03.2021

Opušteno činjenice: MEL GIBSON ŠOKIRAO SVET: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! JEDU MESO BEBA I PIJU KRV!

Dečja krv je toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta, otkrio je legendarni glumac Mel Gibson jednu od tajni svetskih moćnika okup...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.03.2022

Facebook profili i stranice: Boris Bocko: Izjave Mel Gibsona

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti