Raskrinkavanje.ba

“Trik” s vodom koja teče u spirali ne prikazuje mogućnost manipulacije vremenskim prilikama

Na Facebooku se širi snimak “trika” u kojem mlaz vode ima oblik spirale pod utjecajem zvučnih valova. Snimak se dijeli uz netačne tvrdnje da prikazuje mogućnost manipulisanja vremenom uz pomoć elektromagnetnog zračenja.

Foto: Ronymichaud, Pixabay

Na Facebooku je 1. juna 2024. objavljen snimak na kojem mlaz vode teče u “cik-cak” obliku, uz opis kojim se sugeriše da prikazuje manipulaciju vodom uz pomoć elektromagnetnog zračenja. U opisu se tvrdi i da se na isti način manipuliše vremenskim prilikama.

Znam da mnogi ne razumiju kad se priča o vremenskim manipulacijama uzrokovane tehnologijom poput HAARP-a koji emituje EMV niske frekvencije.Vjerujte mi,svašta se može učiniti sa EMV(elektromagnetskim valovima).Od usmjeravanja oblaka pa nadalje,do potpune kontrole.Naravno to više ne uče u školama kao nekad moju generaciju.Ljudima je to nepoznanica,osobito onima koji nisu te struke. Evo jedan mali pokus kao primjer.Sad zamislite,šta je 5G.

Unnamed 8

Foto: Screenshot, Facebook

Snimak traje 30 sekundi i prikazuje mlaz vode iz gumenog crijeva pored kojeg je postavljen elektronski uređaj. Kada se uređaj uključi, voda teče u “cik-cak” obliku. Na snimku je također ispisano “25 HZ forward effect”. 

Snimak je s istim opisom objavljen na barem još jednom Facebook nalogu. Ove su objave do vremena pisanja analize zabilježile stotine interakcija i podijeljene su više od 200 puta.

O čemu se radi?

Pretraga fraze “25 HZ forward effect” na YouTubeu daje mnoštvo rezultata, uključujući i snimke iz kojih je preuzet isječak koji se dijeli uz tvrdnje o kontroli vremena. Jedan od snimaka eksperimenta podijeljen je uz sljedeći opis:

Voda na 25 Hz izgleda kao da je nepomična. To je zato što je crijevo povezano sa zvučnikom koji proizvodi zvuk od 25 vibracija ili ciklusa u sekundi, a kamera snima vodu brzinom od 25 slika u sekundi.

To znači da se frekvencija i brzina snimanja savršeno usklađuju, i rezultat je da voda izgleda kao da je nepomična.

Međutim, ne dajte se zbuniti – voda i dalje teče kao i obično.

Herc (Hz) je jedinica za frekvenciju koja mjeri broj ciklusa po sekundi. U ovom eksperimentu, zvučnik vibrira 25 puta u sekundi, a zvuk koji proizvodi pomjera crijevo iz kojeg izlazi voda i time pomjera i mlaz. Kamera snima 25 slika u sekundi. Mlaz izgleda kao da je u “cik-cak” obliku zbog optičke iluzije stvorene sinhronizacijom frekvencije zvuka koji pomjera crijevo i mlaz i brzine snimanja kamere. Kada zvučnik vibrira na 25 Hz, a kamera snima 25 slika u sekundi, svaka slika pokazuje vodu na istom mjestu u “cik-cak” obliku. U stvarnosti, mimo kamere, mlaz ne teče tako.

Na web stranici Wonder How To, koja objavljuje instruktivne sadržaje iz širokog spektra tema, uključujući nauku, ovaj “eksperiment” objašnjen je na sljedeći način:

Funkcioniše tako što se brzina snimanja kamere podešava da odgovara brzini vibracije zvučnika (...). Efekat se ne može vidjeti golim okom – samo kroz objektiv kamere. 

Dakle, snimak prikazuje optičku iluziju, a ne neku “kontrolu vode” ili način na koji se vrijeme može kontrolisati elektromagnetnim talasima. Dodatno, za ovaj se “trik” koriste zvučni talasi, koji predstavljaju oblik kinetičke energije, a ne elektromagnetni talasi. 

Šta su HAARP i 5G?

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program – Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) smješten u Gakoni, na Aljasci, u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je navedeno na web stranici Univerziteta Aljaske (UAF), koji trenutno upravlja istraživanjem u sklopu ovog projekta, svrha predajnika jeste proučavanje fizičkih procesa u troposferi i jonosferi. 

HAARP često privlači pažnju teoretičara/ki zavjere, kako je Raskrinkavanje više puta pisalo. Teoretičari/ki zavjere smatraju HAARP oružjem za kontrolu vremena i pripisuju mu odgovornost za razne prirodne fenomene, uključujući polarnu svjetlost, zemljotrese i snažne oluje. Međutim, HAARP nije oružje i ne može se koristiti za kontrolisanje vremenskih prilika. Na stranici UAF-a navodi se: 

Radiotalasi u frekvencijskim opsezima u kojima HAARP emituje nisu apsorbovani ni u troposferi ni u stratosferi – dva sloja atmosfere koja proizvode vremenske prilike na Zemlji. Budući da nema interakcije, ne postoji način za kontrolu vremena.

HAARP sistem je u osnovi veliki radiopredajnik. Radiotalasi komuniciraju s električnim nabojima i strujama i ne komuniciraju značajno s troposferom.

Dalje, ako ionosferske oluje uzrokovane samim suncem ne utječu na površinsko vrijeme, nema šanse da HAARP može utjecati. Elektromagnetne interakcije dešavaju se samo u bliskom vakuumu razrijeđenog, ali električno nabijenog regiona atmosfere iznad oko 60-80 km, poznatog kao ionosfera. Ionosfera se stvara i neprestano obnavlja dok sunčevo zračenje komunicira s najvišim slojevima Zemljine atmosfere.

Tehnologija 5G također je često na meti teoretičara/ki zavjere. Oni/e tvrde da je 5G oružje koje se koristi za razbolijevanje ljudi. Međutim, u našoj analizi objavljenoj 28. novembra 2022, gdje smo se bavili bizarnim tvrdnjama o nanotehnologiji koja se “sklapa” u tijelima vakcinisanih, pojasnili smo zašto 5G nije oružje.

Termin 5G (5th Generation) skraćeni je naziv za petu generaciju mobilnih mreža. Sistemi 5G mreže tehnološki su napredniji u odnosu na prethodne generacije mobilnih komunikacionih sistema

(...) 5G tehnologija nema štetan uticaj na zdravlje ljudi. Radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja, ali količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Ta količina ne može imati bilo kakav uticaj na ljudski organizam. 

Dakle, ni HAARP ni 5G ne koriste se za manipulacije vremenom i nemaju ništa s “trikom” prikazanim na snimku. Tvrdnje u Facebook objavi da snimak prikazuje “mogućnosti” upotrebe elektromagnetnog zračenja za kontrolu vremena stoga ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.06.2024

Facebook profili i stranice: Znam da mnogi ne razumiju kad

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 01.06.2024

Facebook profili i stranice: Znam da mnogi ne razumiju

  • Teorija zavjere