Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz Pfizerovih vakcina protiv Covid-19 “sklapaju nanotehnologiju” u tijelima vakcinisanih. Roboti u vakcinama su, ipak, plod mašte.

Foto: Freepik.com 

Na Telegram kanalu iSTiNA objavljen je 26. oktobra 2022. godine snimak intervjua koji je doktor David Nixon dao za Zeee Media. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Dr Dejvid Nikson nam otkriva nikada do sada viđene snimke nanotehnologije pod elektronskim mikroskopom u kojima se vide nano robotske ruke koje sklapaju nanokomponente u telima "vakcinisanih" (nanočip, nanorutere, nanokontrolere itd). Robotska nano tehnologija u tela "vakcinisanih" je isporučena sukcesivno takozvanim Covid-19 "vakcinama". Posle ovoga neka neko kaže da se ovde ne radi o nanočipovanju ljudi i pretvaranju istih u poslušno stado biorobota koji će se kontrolisati preko 4G i 5G mreže tako što će biti priključeni na Internet Tela (Internet of Bodies). 

U snimku u trajanju od 11:36 minuta, Nixon razgovara sa novinarkom Mariom Zeee o videozapisu koji je navodno napravio Nixon, a koji prikazuje “formiranje nanotehnologije” u vakcinama proizvođača Pfizer. Snimak je originalno na engleskom, ali mu je naknadno dodat prevod na naš jezik. 

Prema tvrdnjama Nixona, snimak prikazuje formiranje nanotehnologije, kroz “inteligentno sastavljanje”, a ne kroz samo-sastavljanje. Navodno, to se može vidjeti u četiri kapljice Pfizer vakcine stavljene pod mikroskop. Referirajući se na “kvadrat” koji se navodno vidi na snimku, Nixon tvrdi: 

Njega izgrađuje i sastavlja mikro (nano) mašinerija (nano botovi). To je koordinicana aktivnost nano botova! Koji povlače i nameštaju gradivne delove … to se ne vidi u realnom vremenu Tek kada se ovaj snimak ubrza onda se ova izgradnja jasno može videti !!! 
(...)
A ako pogledate i ovde dole videćete drugog nano bota kako radi to isto Bukvalno se vidi kako ugrađuje taj gradivni element u kvadrat! 
(...)
Ovaj proces (sastavljanja) pokreću elektromagnetne frekvencije !!! Ovi objekti se izgrađuju kada postoji EMG zračenje, a prestaje kada ga nema! 

Dakle, prema tvrdnjama sa snimka, u Pfizerovim vakcinama protiv Covid-19 nalaze se “male robotske ruke” koje pod uticajem elektromagnetnog zračenja sklapaju neku vrstu nanotehnologije u ljudima nakon vakcinacije. Radi se o “inteligentnim objektima” koji su programirani da rade tako nešto. Zbog toga, tvrdi Nixon, potrebno je zaustaviti vakcinaciju i “4G, kao i 5G i svo bežično zračenje”.

Snimak je uz iste tvrdnje objavljen na još 15 Facebook profila i stranica.  

Šta su činjenice?

David Nixon je ljekar opšte prakse iz Australije. Snimak pomenutog intervjua originalno je objavljen na stranici Zeee Media 25.10.2022. Ovu stranicu vodi Maria Zeee, a tvrdnje nje i njenih gostiju i gošći i ranije su bile predmet analiza različitih platformi za provjeru činjenica u svijetu (1, 2). 

Nismo uspjeli utvrditi stvarno porijeklo snimka koji se prikazuje na ekranu dok Nixon i Zeee razgovaraju. Ipak, snimak ne prikazuje šta je tačno sadržaj koji je posmatran pod mikroskopom, to jeste, na snimku se ne vidi da se pod mikroskop stavlja sadržaj Pfizer vakcine protiv Covid-19. Stoga se za snimak ne može pouzdano tvrditi da prikazuje bilo šta, budući da nije jasno porijeklo tečnosti koja je posmatrana. 

Da li se u Pfizer vakcini nalazi nanotehnologija?

Tvrdnje o robotima koji se nalaze u vakcinama, a koji nakon ubrizgavanja u ljudskim tijelima sklapaju neku vrstu nanotehnologije posve su fantastične i nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama. Navodno postojanje neke vrste nanotehnologije u vakcinama česta je tema dezinformacija i teorija zavjere antivakcinacijskog pokreta. Raskrinkavanje je o verzijama takvih tvrdnji pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). 

Kako se u analizi Raskrinkavanja iz oktobra 2021. godine navodi, tvrdnje o metalnim strukturama ili minijaturnim uređajima u Pfizerovim vakcinama posve su netačne. Glasnogovornik kompanije Pfizer je za magazin Newsweek istakao da vakcina koju je Pfizer razvio sa partnerskom kompanijom BioNTech ne sadrži nikakve metale. 

Sastav svih odobrenih vakcina protiv Covid-19 poznat je i javno dostupan i može se pročitati, između ostalog, na sljedećim linkovima sa platforme Vakcine.ba, koju uređuje naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić - Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm

Da li je 5G tehnologija povezana sa vakcinama protiv Covid-19?

Teorije zavjere o 5G tehnologiji, njenom uticaju na živi svijet i navodnoj povezanosti sa pandemijom i vakcinacijom protiv bolesti Covid-19 također su jedan od čestih narativa teoretičara/ki zavjere. Raskrinkavanje je o njima također pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4, 5).

Termin 5G (5th Generation) je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža. Sistemi 5G mreže su tehnološki napredniji u odnosu na prethodne generacije mobilnih komunikacionih sistema.

Kako je u pomenutim i drugim analizama Raskrinkavanja objašnjeno, 5G tehnologija nema štetan uticaj na zdravlje ljudi. Radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja, ali količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Ta količina ne može imati bilo kakav uticaj na ljudski organizam. Ova mreža, također, nema nikakve interakcije s vakcinama

Kako se u vakcinama protiv Covid-19 ne nalazi nikakva nanotehnologija, jasno je i da 5G ili bilo koja druga mreža, ne može ni na koji način uticati na vakcinisane. Vakcinisani/e se, također, ne mogu “kontrolisati” preko 4G i 5G mreža. 

Shodno činjenicama, tvrdnje o robotima u Pfizerovim vakcinama protiv Covid-19 koji u tijelima vakcinisanih sklapaju neku vrstu tehnologije, te da se vakcinisani/e kontrolišu “preko 4G i 5G mreže“ objavljenu na Telegram kanalu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Druge objave istih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 28. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me