Raskrinkavanje.ba

2023. u retrospektivi: Negiranje klimatskih promjena i teorije zavjere o prirodnim katastrofama

Prirodne katastrofe i ekstremne vremenske prilike u svijetu, kao i fenomeni poput polarne svjetlosti koja je bila vidljiva u našem regionu, bili su u fokusu teorija zavjere koje negiraju klimatske promjene ili onih koje u svemu vide uticaj HAARP-a.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Negiranje klimatskih promjena bilo je jedna od najzastupljenijih tema u dezinformacijama koje je Raskrinkavanje analiziralo tokom 2023. godine. Brojni naučni dokazi nedvosmisleno ukazuju na to da su klimatske promjene stvarne i da na njih u najvećoj mjeri utiču ljudske aktivnosti. Uprkos tome, na društvenim mrežama se tvrdilo da je ljudski faktor u klimatskim promjenama “laž” koju širi “moćni lobi”. Isto tako se tvrdilo da su klimatske promjene “prevara za ukidanje prava i sloboda” i da ih uzrokuju “tehnologija geoinženjeringa, chemtrailsa i HAARP-a”.

Teoretičari zavjere tvrdili su i da se klimatske promjene koriste kao izgovor za uvođenje “klimatskih zaključavanja”, koja su navodno zagovarali Svjetska zdravstvena organizacija te generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres. U sličnom maniru, netačno se tvrdilo i da papa Franjo zagovara eutanaziju kao rješenje klimatskih promjena te da je organizacija Svjetski ekonomski forum “naredila” svjetskim vladama da hapse građane koji odbijaju da vjeruju u klimatske promjene. 

Izvori dezinformacija o klimatskim promjenama bile su i pojedine poznate ličnosti, kao i samoprozvani klimatolozi i lažni eksperti. Više o njihovim tvrdnjama čitajte u analizama u nastavku. 

HAARP, predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) na Aljasci, koji se koristi za proučavanje jonosfere, najčešće je optuživan za prirodne katastrofe i neobične pojave u 2023. godini. Tako je, recimo, bilo sa zemljotresima. Mnogi teoretičari zavjere, umjesto prirodnog pomjeranja tektonskih ploča i rasjeda, za zemljotrese u Turskoj, Sirijii, Novom Zelandu i Maroku krivili su upravo HAARP. Kako su ove tvrdnje izgledale na društvenim mrežama, možete pročitati u analizama Raskrinkavanja u nastavku.

U gostovanju na Face televiziji, Semir Osmanagić, pronalazač “piramida” u Visokom, također je iznosio neistine o HAARP-u kao uzroku zemljotresa u Turskoj i Siriji. 

Polarna svjetlost, koja je bila vidljiva početkom novembra u našem regionu, bila je posljedica geomagnetne oluje izazvane snažnim solarnim vjetrovima. Ipak, pojedini mediji izvijestili su da je riječ o “najavi smaka svijeta”. Iako se radi o izrazito rijetkoj prirodnoj pojavi u ovom dijelu Evrope, za ovaj prirodni fenomen na društvenim mrežama, pa i u medijima opet je okrivljen HAARP. 

Iako globalno zagrijavanje i klimatske promjene mogu uticati na intenziviranje ekstremnih vremenskih uslova, za mnoge “zavjerologe” logičnije objašnjenje bilo je da su oluje u 2023. nastale djelovanjem HAARP-a. Uz HAARP, “antigravitacijske kule guračice oblaka'' također su se našle na listi “krivaca” za izazivanje olujnih neprilika. 

Iako je već godinama poznato da globalno zagrijavanje dovodi do ekstremnih vremenskih uslova, sa društvenih mreža ipak je stizala “prava istina”. Negirajući klimatske promjene, korisnici/e društvenih mreža tvrdili su da je grad (tuča) u Italiji ove godine zapravo bila vještačkog porijekla te da je za obilne kiše i poplave koje su zadesile našu regiju odgovoran geoinženjering. 

U sličnom maniru, za velike požare na Havajima, koji su odnijeli više od 100 života, teoretičari zavjera okrivili su lasere i usmjereno direktno oružje. Činjenice o ovim požarima čitajte u analizi ispod. 

Autorka: Biljana Livančić-Milić 

(Raskrinkavanje.ba)