Osmanagić na Face TV: Od starih teorija zavjere do prošlog života na Marsu

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” iznio je mnoštvo nesuvislih “zavjeroloških” priča – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini.

Videosnimak gostovanja Semira Osmanagića u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” objavljen je na YouTube kanalu Face TV 17. februara 2023. godine. U ovoj emisiji “pronalazač bosanskih piramida” dobio je prostor da aktuelna svjetska dešavanja tumači iz perspektive teorije zavjere u kojoj većinu svjetskih događaja kontroliše grupa moćnika za svoje ciljeve. 

U razgovoru s domaćinom emisije Osmanagić govori o “ratu za kosmos” te da se u svemiru nalazi veliki broj satelita koji kontrolišu događaje na zemlji, poput ishoda rata u Ukrajini. On navodi da ova dešavanja kontroliše Elon Musk time što odlučuje koje će informacije dobijene putem satelita podijeliti. Nijedna iznesena tvrdnja nije podržana dokazima. 

Osmanagiću je u emisiji dat i prostor da govori o svojim “prošlim životima”, o kojima je slušao od “ruskog obavještajca broj 1”, to jest njegove prijateljice Diane Manilove. Prema njegovim riječima, Manilova mu je rekla da je u prošlim životima bio na Marsu, gdje je vodio “vojno odjeljenje”, te da je u Bosni vratio ukradeno zlato, čime se zamjerio ljudima koji danas “rade protiv njega”.

HAARP i zemljotresi

Hadžifejzović je s Osmanagićem razgovarao o zemljotresima, dovodeći u pitanje činjenicu da se radi o prirodnom fenomenu i napominjući da je sve više zemljotresa, ali i najava da će se desiti. Spomenuo je “holandskog stručnjaka” koji je “predvidio” zemljotrese u Turskoj i Siriji. Osmanagić je potvrdio da je to tačno.

(14:30) Hadžifejzović: Ne znam kako bih to pitanje zaista formulisao osim, je li ovo zaista prirodno? I otkud toliki broj, i otkud toliki broj najava da će se desiti sa preciznim lokacijama. Kaže iz Beograda juče seizmolog, gospođa doktorica kaže: “Za godinu, godinu i po, biće u Kraljevu, jer će se vratiti onaj koji je bio prije 15 godina, zemljotres”. Na dan, ili dan prije zemljotresa u Turskoj, holandski ili ne znam čiji je stručnjak, seizmolog je rekao u dan-dva…

Osmanagić: Rek’o je u petak, tri četiri-dana prije, najavio lokaciju i datum.

“Holandski stručnjak” o kojem govore je Frank Hoogerbeets, koji je 3.2.2023. objavio tweet u kojem kaže da će se “prije ili kasnije desiti zemljotres magnitude 7,5” u regiji južne i centralne Turske, Jordana i Libana. O njegovom “predviđanju” pisale su desetine medija u svijetu i kod nas. Raskrinkavanje je tvrdnju o “predviđanju” opovrglo u analizi 24.2.2023.

Stranica za provjeru činjenica Myth Detector 7.2.2023. godine objavila je analizu tvrdnje da je Hoogerbeets u tweetu predvidio zemljotres magnitude 7,8 koji se desio 6.2.2023. godine u regiji južne Turske i sjeverozapadne Sirije. U analizi se navodi da ni vrijeme ni lokacija u tweetu nisu detaljni te stoga ne mogu biti predviđanje. Zatim navode da se na Hoogerbeetsovom Twitter nalogu nalazi još sličnih neodređenih “predviđanja”.

Bitno je napomenuti da na Hoogeerbetsovom Twitter i SSGEOS nalogu postoji mnoštvo sličnih predviđanja, iako nijedno od njih nije predvidjelo nikakve zemljotrese velikih magnituda. Također, mnoga od ovih predviđanja su neodređena i pokrivaju velike prostore gdje su se već desili zemljotresi ili su seizmički aktivni.

Osmanagić je rekao da su zemljotresi u Turskoj uzrokovani HAARP-om.

HAARP je američki sistem koji je razvijen u civilne i vojne svrhe, a prije svega u vojne svrhe kojim se stvaraju visokofrekventni radiovalovi. Prva svrha je bila za eksperimente u jonosferi, to je ovaj gornji sloj naše atmosfere gdje ustvari nam prolazi svo to, jonizacija, i gdje se sav loš elektromagnetizam koji mi proizvodimo – kompjuter, laptop – sve to mora negdje otić’, to ide u jonosferu, a drugi aspekt je djelovanje na planeti. Ono što smo čuli, recimo, od ovog turskog gradonačelnika, od rumunske poslanice u rumunskom parlamentu, gdje je vrlo otvoreno govorila, ne znam da li ima argumente ili ne. Ona kaže ovo je zbog neposlušnosti turskog predsjednika – opomena Turcima. To je jedna vrlo velika tvrdnja. Optužba ako hoćete. Dal’ je riječ o Americi, dal’ je riječ o nekim odbjeglim grupama? To je nešto strašno da se neko poigrava sa životima, ne 42 hiljade koliko danas kažu, već sigurno 150.000, 120.000 u Turskoj, 30.000 u Siriji zasigurno.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je česta tema teoretičara/ki zavjere. Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere da je HAARP oružje koje uzrokuje zemljotrese i druge prirodne nepogode u analizi koju možete čitati ovdje.

Šta je HAARP?

HAARP je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere, a nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, konstrukcija HAARP istraživačke stranice započela je 1993. godine. Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na projektu HAARP sarađivale su američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), međutim, od 2015. godine, Univerzitet Aljaske formalno je preuzeo svu odgovornost za opremu i objekte. Kako je objašnjeno na web stranici UAF-a, zemljište na kojem se HAARP nalazi i dalje je u vlasništvu Zračnih snaga američke vojske, ali istraživačkom stanicom upravlja isključivo Univerzitet Aljaske.

Cilj je istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa u termosferi i jonosferi. HAARP sistem je suštinski ogromni radiopredajnik. Radiotalasi koje emituje ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva sloja atmosfere koja stvaraju vremenske prilike na Zemlji.

Nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji početkom februara, društvenim mrežama počele su se širiti tvrdnje da je uzrok zemljotresa upravo HAARP, što navodi i Osmanagić.

Raskrinkavanje je o ovim tvrdnjama pisalo u analizama 10.2.2023, koje možete čitati ovdje i ovdje

Ukrajina i biolaboratorije

Osmanagić je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” širio i teoriju zavjere o biološkim laboratorijama u Ukrajini i njihovoj vezi s početkom rata. Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, Osmanagić je naveo: 

Ako bi mi u BiH saznali da se negdje u Tanzaniji ili u Ukrajini razvija 30 biolaboratorija gdje se razvijaju vrlo opasne agresivne forme virusa i bakterija, to bi nama bilo gotovo svejedno. Ima ih u svijetu oko 300. Ne uzbuđujemo se previše. Žao nam je, al’ se ne uzbuđujemo, ali ako ste u poziciji svjetske supersile sa najvećim nuklearnim arsenalom i na vašem južnom trbuhu, kako to kaže ruski čelnik, se razvijaju takva oružja, to vam smeta. 

Godinama stare netačne tvrdnje o američkim biolabaratorijama u Ukrajini širile su se nakon invazije Rusije na Ukrajinu te su često korištene i kao opravdanje ruske invazije. Navodilo se da su ove američke laboratorije stvarni cilj ruske vojske. Ova teorija zavjere o postojanju biolaboratorija dokazivala se različitim argumentima. Ovim lažnim tvrdnjama bavili su se i brojni svjetski fact-checking portali (1, 2, 3, 4, 5), a Raskrinkavanje je o tome pisalo u nekoliko navrata (1, 2, 3, 4). U analizi Raskrinkavanja iz marta 2022. detaljno je objašnjeno odakle potiču ovakve tvrdnje. Nema nikakvih dokaza koji bi potkrijepili teorije da se na području Ukrajine nalaze laboratorije u kojima se razvija biološko oružje. 

Osim tvrdnji o nepostojećim biolaboratorijama u Ukrajini, Osmanagić je u emisiji “Centralni dnevnik” ponovio još neke tvrdnje koje promoviše proruska propaganda. Naveo je tako da NATO posredno ratuje s Rusijom u Ukrajini. 

Antizapadni propagandni narativ koji uključuje tvrdnje da je rat u Ukrajini, ustvari, rat između NATO-a i Rusije dio je ruske propagande. Iz proruskih izvora od početka invazije na Ukrajinu šire se brojne dezinformacije kojima se nastojalo dokazati da je stvarni krivac za rat u Ukrajini treća strana – NATO. Navodnu prijetnju širenjem NATO-a potcrtao je prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u govoru uoči početka invazije na Ukrajinu u nastojanju da opravda invaziju na ovu zemlju. U tom su smjeru kasnije i šireni dezinformativni narativi koji su stizali iz proruskih centara. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u analizi 27.1.2023. godine, navodeći da Rusija, uprkos naporima da Zapad predstavi stvarnom prijetnjom, nije 24. februara prošle godine poslala stotine hiljada vojnika na zemlje članice NATO-a, nego na teritoriju Ukrajine. 

“Zavjerološki” i o pandemiji

Osmanagić, već poznat kao čest izvor dezinformacija i propagator različitih teorija zavjere o pandemiji Covid-19, naveo je u emisiji i da su ga napadali kada je govorio da će doći “drugi, treći i četvrti talas korone”.

Rekao sam da će korona nestati nakon petog vala, ali da će doći ograničenje kretanja, potpuna kontrola i puno gore stvari! 

Prema informacijama s web stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. februara 2023. godine bilo je ukupno 757.264.511 potvrđenih slučajeva Covid-19 u svijetu, uključujući 6.850.594 smrtna slučaja koja su prijavljena. Navedeno je i da je do 19. februara 2023. godine primijenjeno ukupno 13.220.848.592 doza vakcina protiv ove bolesti.

U vrijeme pisanja ove analize, prema istom izvoru, u svijetu je u toj sedmici bilo prijavljeno 1.048.235 novih slučajeva Covid-19. 

Screenshot: SZO

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija još nije proglasila kraj pandemije, a generalni direktor ove organizacije, kako je navedeno u članku 30.1.2023 objavljenom na stranici SZO-a, naveo je da pandemija Covid-19 i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje, priznajući stavove Komiteta za hitne slučajeve u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019. (Covid-19), održanog 27. januara 2023. godine, da je pandemija Covid-19 vjerojatno u prelaznoj tački. 

Provjerom neistinitih tvrdnji o pandemiji, koje je na različitim medijskim platformama promovisao “pronalazač bosanskih piramida”, Raskrinkavanje se i ranije bavilo u nekoliko analiza (1, 2, 3).

Medijski prostor za teorije zavjere

Osmanagić je često izvor dezinformacija i promoter je različitih teorija zavjere. Prostor za širenje priča o globalnim urotama, bizarnim planovima “tajnih” grupa i potpuno neutemeljenim teorijama o pandemiji Covid-19 uglavnom ima na rubnim medijima i portalima. Ovog puta prostor je dobio na gledanoj televiziji, u udarnoj informativnoj emisiji, gdje je bez uredničke intervencije iznio niz izmišljotina koje su se kretale u rasponu od potpunih besmislica do već viđenih teorija zavjere, ali i složenih propagandnih narativa o događajima kakav je ruska invazija u Ukrajini. Samo na YouTubeu, gdje je snimak njegovog gostovanja podijeljen, Osmanagićeva “objašnjena” pogledalo je više od 463.000 korisnika/ca do vremena pisanja ove analize.

Osim što trebaju kritički propitivati izjave svojih sagovornika/ca, novinari/ke također trebaju imati i kritički pristup prilikom odabira sagovornika/ca. Kada je riječ o ozbiljnim temama, kao što su zemljotresi u Turskoj i Siriji, u kojima je živote izgubilo desetine hiljada ljudi, ili rat u Ukrajini, u kojem ljudi još uvijek ginu, medijski prostor treba biti ustupljen stručnjacima/kinjama iz polja o kojima se govori, a informisanje javnosti trebalo bi da ima prednost nad senzacionalizmom i trkom za popularnošću, “lajkovima” i pregledima. Davanje prostora odranije poznatim izvorima dezinformacija i neutemeljenih izjava ne samo da ne služi informisanju javnosti nego i potkopava povjerenje u medije. Normalizovanje prividne debate o ranije poznatim teorijama zavjere u javnom prostoru praksa je koja vodi do širenja takvih teorija zavjere i paranoidnog viđenja svijeta udaljenog od realnosti.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da se u biolaboratorijama u Ukrajini razvijaju biološka oružja ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da je HAARP uzrokovao zemljotrese u Turskoj i Siriji, kao i da je “korona nestala nakon petog vala”.

Tvrdnju da je “holandski stručnjak” predvidio zemljotrese ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Maida Salkanović i Alena Beširević, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 28. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me