Raskrinkavanje.ba

Osmanagić na Face TV: Od starih teorija zavjere do prošlog života na Marsu

U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” iznio je mnoštvo nesuvislih “zavjeroloških” priča – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini.

Videosnimak gostovanja Semira Osmanagića u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” objavljen je na YouTube kanalu Face TV 17. februara 2023. godine. U ovoj emisiji “pronalazač bosanskih piramida” dobio je prostor da aktuelna svjetska dešavanja tumači iz perspektive teorije zavjere u kojoj većinu svjetskih događaja kontroliše grupa moćnika za svoje ciljeve. 

U razgovoru s domaćinom emisije Osmanagić govori o “ratu za kosmos” te da se u svemiru nalazi veliki broj satelita koji kontrolišu događaje na zemlji, poput ishoda rata u Ukrajini. On navodi da ova dešavanja kontroliše Elon Musk time što odlučuje koje će informacije dobijene putem satelita podijeliti. Nijedna iznesena tvrdnja nije podržana dokazima. 

Osmanagiću je u emisiji dat i prostor da govori o svojim “prošlim životima”, o kojima je slušao od “ruskog obavještajca broj 1”, to jest njegove prijateljice Diane Manilove. Prema njegovim riječima, Manilova mu je rekla da je u prošlim životima bio na Marsu, gdje je vodio “vojno odjeljenje”, te da je u Bosni vratio ukradeno zlato, čime se zamjerio ljudima koji danas “rade protiv njega”.

HAARP i zemljotresi

Hadžifejzović je s Osmanagićem razgovarao o zemljotresima, dovodeći u pitanje činjenicu da se radi o prirodnom fenomenu i napominjući da je sve više zemljotresa, ali i najava da će se desiti. Spomenuo je “holandskog stručnjaka” koji je “predvidio” zemljotrese u Turskoj i Siriji. Osmanagić je potvrdio da je to tačno.

(14:30) Hadžifejzović: Ne znam kako bih to pitanje zaista formulisao osim, je li ovo zaista prirodno? I otkud toliki broj, i otkud toliki broj najava da će se desiti sa preciznim lokacijama. Kaže iz Beograda juče seizmolog, gospođa doktorica kaže: “Za godinu, godinu i po, biće u Kraljevu, jer će se vratiti onaj koji je bio prije 15 godina, zemljotres”. Na dan, ili dan prije zemljotresa u Turskoj, holandski ili ne znam čiji je stručnjak, seizmolog je rekao u dan-dva…

Osmanagić: Rek’o je u petak, tri četiri-dana prije, najavio lokaciju i datum.

“Holandski stručnjak” o kojem govore je Frank Hoogerbeets, koji je 3.2.2023. objavio tweet u kojem kaže da će se “prije ili kasnije desiti zemljotres magnitude 7,5” u regiji južne i centralne Turske, Jordana i Libana. O njegovom “predviđanju” pisale su desetine medija u svijetu i kod nas. Raskrinkavanje je tvrdnju o “predviđanju” opovrglo u analizi 24.2.2023.

Stranica za provjeru činjenica Myth Detector 7.2.2023. godine objavila je analizu tvrdnje da je Hoogerbeets u tweetu predvidio zemljotres magnitude 7,8 koji se desio 6.2.2023. godine u regiji južne Turske i sjeverozapadne Sirije. U analizi se navodi da ni vrijeme ni lokacija u tweetu nisu detaljni te stoga ne mogu biti predviđanje. Zatim navode da se na Hoogerbeetsovom Twitter nalogu nalazi još sličnih neodređenih “predviđanja”.

Bitno je napomenuti da na Hoogeerbetsovom Twitter i SSGEOS nalogu postoji mnoštvo sličnih predviđanja, iako nijedno od njih nije predvidjelo nikakve zemljotrese velikih magnituda. Također, mnoga od ovih predviđanja su neodređena i pokrivaju velike prostore gdje su se već desili zemljotresi ili su seizmički aktivni.

Osmanagić je rekao da su zemljotresi u Turskoj uzrokovani HAARP-om.

HAARP je američki sistem koji je razvijen u civilne i vojne svrhe, a prije svega u vojne svrhe kojim se stvaraju visokofrekventni radiovalovi. Prva svrha je bila za eksperimente u jonosferi, to je ovaj gornji sloj naše atmosfere gdje ustvari nam prolazi svo to, jonizacija, i gdje se sav loš elektromagnetizam koji mi proizvodimo – kompjuter, laptop – sve to mora negdje otić’, to ide u jonosferu, a drugi aspekt je djelovanje na planeti. Ono što smo čuli, recimo, od ovog turskog gradonačelnika, od rumunske poslanice u rumunskom parlamentu, gdje je vrlo otvoreno govorila, ne znam da li ima argumente ili ne. Ona kaže ovo je zbog neposlušnosti turskog predsjednika – opomena Turcima. To je jedna vrlo velika tvrdnja. Optužba ako hoćete. Dal’ je riječ o Americi, dal’ je riječ o nekim odbjeglim grupama? To je nešto strašno da se neko poigrava sa životima, ne 42 hiljade koliko danas kažu, već sigurno 150.000, 120.000 u Turskoj, 30.000 u Siriji zasigurno.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je česta tema teoretičara/ki zavjere. Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere da je HAARP oružje koje uzrokuje zemljotrese i druge prirodne nepogode u analizi koju možete čitati ovdje.

Šta je HAARP?

HAARP je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere, a nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, konstrukcija HAARP istraživačke stranice započela je 1993. godine. Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na projektu HAARP sarađivale su američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), međutim, od 2015. godine, Univerzitet Aljaske formalno je preuzeo svu odgovornost za opremu i objekte. Kako je objašnjeno na web stranici UAF-a, zemljište na kojem se HAARP nalazi i dalje je u vlasništvu Zračnih snaga američke vojske, ali istraživačkom stanicom upravlja isključivo Univerzitet Aljaske.

Cilj je istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa u termosferi i jonosferi. HAARP sistem je suštinski ogromni radiopredajnik. Radiotalasi koje emituje ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva sloja atmosfere koja stvaraju vremenske prilike na Zemlji.

Nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji početkom februara, društvenim mrežama počele su se širiti tvrdnje da je uzrok zemljotresa upravo HAARP, što navodi i Osmanagić.

Raskrinkavanje je o ovim tvrdnjama pisalo u analizama 10.2.2023, koje možete čitati ovdje i ovdje

Ukrajina i biolaboratorije

Osmanagić je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” širio i teoriju zavjere o biološkim laboratorijama u Ukrajini i njihovoj vezi s početkom rata. Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, Osmanagić je naveo: 

Ako bi mi u BiH saznali da se negdje u Tanzaniji ili u Ukrajini razvija 30 biolaboratorija gdje se razvijaju vrlo opasne agresivne forme virusa i bakterija, to bi nama bilo gotovo svejedno. Ima ih u svijetu oko 300. Ne uzbuđujemo se previše. Žao nam je, al’ se ne uzbuđujemo, ali ako ste u poziciji svjetske supersile sa najvećim nuklearnim arsenalom i na vašem južnom trbuhu, kako to kaže ruski čelnik, se razvijaju takva oružja, to vam smeta. 

Godinama stare netačne tvrdnje o američkim biolabaratorijama u Ukrajini širile su se nakon invazije Rusije na Ukrajinu te su često korištene i kao opravdanje ruske invazije. Navodilo se da su ove američke laboratorije stvarni cilj ruske vojske. Ova teorija zavjere o postojanju biolaboratorija dokazivala se različitim argumentima. Ovim lažnim tvrdnjama bavili su se i brojni svjetski fact-checking portali (1, 2, 3, 4, 5), a Raskrinkavanje je o tome pisalo u nekoliko navrata (1, 2, 3, 4). U analizi Raskrinkavanja iz marta 2022. detaljno je objašnjeno odakle potiču ovakve tvrdnje. Nema nikakvih dokaza koji bi potkrijepili teorije da se na području Ukrajine nalaze laboratorije u kojima se razvija biološko oružje. 

Osim tvrdnji o nepostojećim biolaboratorijama u Ukrajini, Osmanagić je u emisiji “Centralni dnevnik” ponovio još neke tvrdnje koje promoviše proruska propaganda. Naveo je tako da NATO posredno ratuje s Rusijom u Ukrajini. 

Antizapadni propagandni narativ koji uključuje tvrdnje da je rat u Ukrajini, ustvari, rat između NATO-a i Rusije dio je ruske propagande. Iz proruskih izvora od početka invazije na Ukrajinu šire se brojne dezinformacije kojima se nastojalo dokazati da je stvarni krivac za rat u Ukrajini treća strana – NATO. Navodnu prijetnju širenjem NATO-a potcrtao je prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u govoru uoči početka invazije na Ukrajinu u nastojanju da opravda invaziju na ovu zemlju. U tom su smjeru kasnije i šireni dezinformativni narativi koji su stizali iz proruskih centara. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u analizi 27.1.2023. godine, navodeći da Rusija, uprkos naporima da Zapad predstavi stvarnom prijetnjom, nije 24. februara prošle godine poslala stotine hiljada vojnika na zemlje članice NATO-a, nego na teritoriju Ukrajine. 

“Zavjerološki” i o pandemiji

Osmanagić, već poznat kao čest izvor dezinformacija i propagator različitih teorija zavjere o pandemiji Covid-19, naveo je u emisiji i da su ga napadali kada je govorio da će doći “drugi, treći i četvrti talas korone”.

Rekao sam da će korona nestati nakon petog vala, ali da će doći ograničenje kretanja, potpuna kontrola i puno gore stvari! 

Prema informacijama s web stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. februara 2023. godine bilo je ukupno 757.264.511 potvrđenih slučajeva Covid-19 u svijetu, uključujući 6.850.594 smrtna slučaja koja su prijavljena. Navedeno je i da je do 19. februara 2023. godine primijenjeno ukupno 13.220.848.592 doza vakcina protiv ove bolesti.

U vrijeme pisanja ove analize, prema istom izvoru, u svijetu je u toj sedmici bilo prijavljeno 1.048.235 novih slučajeva Covid-19. 

Screenshot: SZO

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija još nije proglasila kraj pandemije, a generalni direktor ove organizacije, kako je navedeno u članku 30.1.2023 objavljenom na stranici SZO-a, naveo je da pandemija Covid-19 i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje, priznajući stavove Komiteta za hitne slučajeve u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019. (Covid-19), održanog 27. januara 2023. godine, da je pandemija Covid-19 vjerojatno u prelaznoj tački. 

Provjerom neistinitih tvrdnji o pandemiji, koje je na različitim medijskim platformama promovisao “pronalazač bosanskih piramida”, Raskrinkavanje se i ranije bavilo u nekoliko analiza (1, 2, 3).

Medijski prostor za teorije zavjere

Osmanagić je često izvor dezinformacija i promoter je različitih teorija zavjere. Prostor za širenje priča o globalnim urotama, bizarnim planovima “tajnih” grupa i potpuno neutemeljenim teorijama o pandemiji Covid-19 uglavnom ima na rubnim medijima i portalima. Ovog puta prostor je dobio na gledanoj televiziji, u udarnoj informativnoj emisiji, gdje je bez uredničke intervencije iznio niz izmišljotina koje su se kretale u rasponu od potpunih besmislica do već viđenih teorija zavjere, ali i složenih propagandnih narativa o događajima kakav je ruska invazija u Ukrajini. Samo na YouTubeu, gdje je snimak njegovog gostovanja podijeljen, Osmanagićeva “objašnjena” pogledalo je više od 463.000 korisnika/ca do vremena pisanja ove analize.

Osim što trebaju kritički propitivati izjave svojih sagovornika/ca, novinari/ke također trebaju imati i kritički pristup prilikom odabira sagovornika/ca. Kada je riječ o ozbiljnim temama, kao što su zemljotresi u Turskoj i Siriji, u kojima je živote izgubilo desetine hiljada ljudi, ili rat u Ukrajini, u kojem ljudi još uvijek ginu, medijski prostor treba biti ustupljen stručnjacima/kinjama iz polja o kojima se govori, a informisanje javnosti trebalo bi da ima prednost nad senzacionalizmom i trkom za popularnošću, “lajkovima” i pregledima. Davanje prostora odranije poznatim izvorima dezinformacija i neutemeljenih izjava ne samo da ne služi informisanju javnosti nego i potkopava povjerenje u medije. Normalizovanje prividne debate o ranije poznatim teorijama zavjere u javnom prostoru praksa je koja vodi do širenja takvih teorija zavjere i paranoidnog viđenja svijeta udaljenog od realnosti.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da se u biolaboratorijama u Ukrajini razvijaju biološka oružja ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da je HAARP uzrokovao zemljotrese u Turskoj i Siriji, kao i da je “korona nestala nakon petog vala”.

Tvrdnju da je “holandski stručnjak” predvidio zemljotrese ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Maida Salkanović i Alena Beširević, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke