2022. u retrospektivi: Dezinformacije o ratu u Ukrajini

Od februara 2022. godine i početka rata u Ukrajini dezinformacije o ruskoj agresiji i otporu Ukrajinaca širile su se i u našem medijskom prostoru i na društvenim mrežama.

Foto: Raskrinkavanje/ilustracija 

2022. godina počela je ruskom agresijom na Ukrajinu, ali i istovremenom “eksplozijom” dezinformativnih narativa o događajima u toj zemlji. Manipulacije u medijima i na društvenim mrežama varirale su od tvrdnji da se ništa ne dešava do onih kojima se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužuje da je pobjegao iz zemlje nakon što je “potaknuo“ rat (1, 2).

Neke od ranih tvrdnji u vezi s aktuelnim događajima bilo je teško provjeriti, jer je bilo teško doći do nezavisnih i pouzdanih izvora u ratnim zonama pod iznenadnim i silovitim napadom.

Kada je napad počeo, skoro odmah je uspostavljena međunarodna saradnja fact-checkera tako što je oformljena baza podataka u kojoj su bile dostupne fact-check analize, kako bi se informacije brže i efikasnije razmjenjivale. 

Američke laboratorije za uništenje ruskog DNK-a i “nacizam” u Ukrajini


Mnoge rane dezinformacije bile su samo reciklirane verzije starih propagandnih priča, kao što je narativ o tome da je Ukrajina “nacistička država” ili narativ prema kojem se u njoj nalaze američke biolaboratorije postavljene da “unište ruski DNK”. 

Priča o laboratorijama (koju je kod nas pokrenula Ambasada Ruske Federacije) odlično se uklapala u teorije zavjere QAnona, pa su je ubrzo prihvatili/e sljedbenici/e ovog pokreta hvaleći Putinov napad na Ukrajinu kao borbu za “spašavanje čovječanstva od sotonističke kabale ” (1, 2).

Narativ o Ukrajini kao “nacističkoj državi” gradio se i u medijima i na društvenim mrežama, posebno u Telegram grupama, a potom i na Facebooku te drugim platformama.

Narativ o široko rasprostranjenom nacizmu u Ukrajini svakako su “pogurali” i brojni ekstremni desničari u toj zemlji, naročito pripadnici bataljona Azov, koji ima jednu od ključnih uloga u ruskoj propagandnoj mašineriji. Društvenim mrežama i portalima se od početka agresije na Ukrajinu šire dezinformacije o Azovu, poput onih da su razapeli na krst i spalili ruskog vojnika (1).

Raskrinkavanje je u brojnim analizama ustanovilo da su takvi navodi netačni. Od onih da je Zelenski fotografisan s dresom na kojem je nacistički simbol (1), preko netačnih tvrdnji da je ukrajinski general nosio narukvicu sa istim simbolima (1) pa do “priviđanja” nacističkih pozdrava ukrajinskih predstavnika na Evroviziji (1).

Specijalna vojna operacija i drugi državni ruski narativi

Uprkos činjenici da se vojna dejstva Rusije odvijaju u svim dijelovima Ukrajine i da vojna ofanziva na ovu državu predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, mnogi mediji iz regiona usvojili su narativ o “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini s ciljem opravdavanja postupaka Rusije. O tome koji su mediji učestalo koristili državni ruski narativ o “specijalnoj vojnoj operaciji” čitajte u analizi na linku ispod.

Analiza
Nomen est omen: Kako mediji nazivaju rat u Ukrajini

Uprkos činjenici da se vojna dejstva Rusije odvijaju u svim dijelovima Ukra...

12.04.2022

Podjednako manipulativni bili su narativi koje su plasirali srbijanski tabloidi i nacionalističke stranice, koji su dosljedno odražavali Putinovu ratnu propagandu. Oni su prikazali Ukrajinu kao agresora na Rusiju, iskoristivši priliku da obnove stare netačnosti o “zapadnim medijima koji insceniraju ratove” i da pojačaju aktivnosti dezinformativnih trolova na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4). Portal Sputnjik objavio je tako tekst pod naslovom “Još jedna lažna vest ‘uglednih’ zapadnih medija”, u kojem je autentičnu fotografiju izbjeglica s naslovnice Financial Timesa proglasio lažnom jer su ljudi na fotografiji, kako se tvrdi, “tamnije puti”. Detalje čitajte u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Fotografija u Financial Timesu snimljena je u Ukrajini, a ne u Siriji

Fotografija kojom je ilustrovan članak Financial Timesa o ukrajinskim izbje...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Neprovjereno 09.04.2022

Jedna od čestih netačnih tvrdnji bila je da NATO ima trupe na terenu u Ukrajini, ali isti izvori istovremeno su tvrdili i da je Ukrajina izgubila podršku EU/NATO-a, čiji/e su se visoki/e zvaničnici/ce navodno zalagali/e za ustupke Rusiji kako bi se okončao rat (1, 2, 3).

Ukrajina “razvija nuklearno naoružanje”

Dezinformativni narativ u kojem se Ukrajina optužuje da razvija nuklearno naoružanje, kojim se nastoji opravdati ruska agresija na ovu zemlju, takođe je bio česta tema našeg rada u 2022. godini.
Svi zvanični izvori ukazuju da Ukrajina nije radila na razvoju nuklearnog naoružanja, u skladu sa sporazumom iz 1994. godine, prema kojem se ona odriče takve opcije u zamjenu za rusku, američku i britansku garanciju da će poštovati ukrajinsku nezavisnost i suverenitet u postojećim granicama.

O tome koji su mediji domaćeg govornog područja objavljivali članke sa suprotnim tvrdnjama i ko je izvor tih dezinformacija čitajte u analizama na linkovima ispod.

Lažna vijest
Ukrajina nije pokušavala razviti nuklearno oružje prije ruske invazije

U člancima nekoliko portala navode se tvrdnje da je Ukrajina pokušavala raz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Ispravljeno 16.03.2022

Lažna vijest
Dževad Galijašević ponavlja proruske dezinformacije i stare teorije zavjere

Dževad Galijašević je u tekstu za portal IN4S iznio niz netačnih navoda o r...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Ispravljeno 11.04.2022

Smještanje ruske agresije na Ukrajinu u kontekst kojim bi se ona “opravdala” išlo je čak do tvrdnji o tome da je Rusija ovim napadom spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat. Detalje o ovoj netačnoj tvrdnji čitajte u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Ne, Rusija nije spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat

Sputnik Srbija objavio je članak u kojem se citira bivši ukrajinski premije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Ispravljeno 25.03.2022

Šest mjeseci nakon početka ruske agresije regionalna mreža za provjeru činjenica SEE Check takođe je napravila detaljan pregled tvrdnji, izvora i ciljeva dezinformacija o ratu koje su se širile i na Balkanu. 

Šest fact-checking platformi koje čine SEE Check mrežu su od februara pa do kraja jula analizirale više od 1.396 medijskih objava, kao i objava na društvenim mrežama, koje su ocijenile kao manipulativne i netačne. 

Glorifikovanje Putina

Izmišljene izjave i citati Vladimira Putina čest su primjer dezinformacija kojima se veličaju Rusija i njen predsjednik. Nekada su u pitanju izmišljene izjave, kao što je slučaj s netačnom tvrdnjom da je Putin Ukrajinu uporedio s BiH, odnosno da je izjavio da se “u Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, provodi genocid“ (1). U tu kategoriju spada i izmišljeni Putinov citat o “borbi protiv nacista (1), kao i izmišljena Putinova poruka “građanima planete Zemlje“ (1).

Društvenim mrežama širila se i djelimično netačna tvrdnja da je Vladimir Putin na međunarodne sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu odgovorio povećavanjem penzija, plata i socijalnih davanja (1).

Proukrajinske dezinformacije


Proukrajinske dezinformacije koje su novinari/ke portala SEE Check mreže primijetili/e uglavnom služe širenju neutemeljenih priča o herojstvima ukrajinske vojske i civila. Najveća razlika u odnosu na proruski dezinformatorski diskurs jeste što ovakvih vijesti ima u mnogo manjoj mjeri, nisu toliko viralne, nemaju izvore u zvaničnicima i institucijama niti imaju širok dijapazon tema, za razliku od ruskih propagandnih narativa. Najznačajniji primjer ovog tipa dezinformacija jeste neutemeljeni narativ o ukrajinskom vojnom pilotu koji je oborio više ruskih aviona u borbi na nebu. Na društvenim mrežama nazvan je Duhom Kijeva, ali njegovo postojanje, kao ni njegova navodna postignuća, nikada nije ni dokazano ni opovrgnuto (1).

Druga vrsta proukrajinskih dezinformacija koje smo identifikovali na domaćem govornom području jesu one koje se odnose na civile i žrtve rata. Uglavnom su u pitanju vizuelni sadržaji za koje se tvrdilo da su iz Ukrajine, a koji to zapravo nisu. Na njima su prikazani događaji koji su nepovezani s aktuelnom situacijom na ratištu (1, 2).

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me