Raskrinkavanje.ba

Vrhovni komandant ukrajinske vojske ne nosi narukvicu s kukastim krstom

Tvrdnja da je vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine objavio fotografiju na kojoj se vidi da nosi narukvicu s kukastim krstom objavljena je na nizu portala i profila na društvenim mrežama. Na njegovoj ruci, ipak, nije narukvica s nacističkim, već s keltskim simbolom.

Foto: Twitter nalog Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine

Na jednom Facebook profilu 9.10.2022. objavljena je fotografija koja prikazuje narukvicu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Prema tvrdnjama iz objave, na narukvici se navodno nalazi kukasti krst. 

Komadanat oružanih snaga Ukrajine Zalužin nosi narukvicu sa nacističkom svastikom! 

Ista tvrdnja objavljena je u člancima pet medija u regionu, počevši s portalom Press (.co.me) od 10.10. U članku ovog portala navodi se:

General Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine juče je na društvenoj mreži Tviter objavio fotografije na kojima je najviše pažnju skrenula narukvica sa spornim simbolima.

Naime, riječ je fotografiji koju je general objavio na svom profilu a na kojoj se vidi više simbola, među kojima je i kukasti krst, simbol nacističke Njemačke.

Šta su činjenice?

Fotografija koja je predstavljena kao “dokaz” da Valerij Zalužni nosi narukvicu s kukastim krstom objavljena je, između ostalog, na zvaničnom Twitter nalogu Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine (Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine) 6.10.2022. Fotografija je na internetu dostupna od ranije, najkasnije od 17. marta 2022. godine, kada je objavljena na zvaničnom Twitter nalogu Ministarstva odbrane Ukrajine. 

Tvrdnje da je na ruci Zalužnog narukvica koja sadrži nacistički simbol objavljene su inicijalno u nizu ruskih medija (1, 2), a onda i u člancima i objavama na društvenim mrežama na različitim jezicima. O njima su već pisale platforme za provjeru činjenica Stop Fake, Lead Stories, Fake News, The Observers te naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore. 

Na internetu se može pronaći niz drugih primjera fotografija i snimaka u kojima Valerij Zalužni nosi spornu narukvicu (1, 2, 3, 4). 

Ipak, na narukvici se ne nalazi kukasti krst, već keltski simbol, zaključile su navedene platforme za provjeru činjenica. Ukrajinska kompanija Pakabone objavila je 10.10. na svojoj Facebook stranici fotografiju ove narukvice, uz opis u kom se navodi

Kako zapravo izgleda narukvica vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Ovo je perla sa skandinavskim uzorkom. Takve ukrase Vikinzi su koristili za svoje ritualne ili svakodnevne predmete, nakit i brodove.

Narukvica se na stranici kompanije Pakabone zove “Viking”, a kako se navodi, riječ je o komadu nakita od bronzanih perli s temom nordijske mitologije. Na stranici Pakabone privjesak koji je manipulativno predstavljen kao kukasti krst nosi naziv “Skandinavski uzorak”. Riječ je zapravo o “Solomonovom čvoru”, navodi The Observers. Ovaj simbol vezuje se za keltsku, ali i za druge kulture. 

“Možete ga vidjeti u rimskim mozaicima, na primjer, u sinagogama, crkvama i džamijama, kako piše na stranici SymbolSage. Sastavljen od dva prepletena prstena, simbol predstavlja ‘vječnu ljubav, vječnost i jedinstvo ljudi sa božanskim’“, ističe The Observers. 

Foto: Observers.france24.com/Ovo je poređenje simbola na narukvici i slika Solomonovog čvora.

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža ukazali/e su kako je došlo do toga da se ovaj simbol predstavi kao kukasti krst. Korisnik/ca @_Lucky_Way_ objavio/la je 9.10. sliku u kojoj je detaljno prikazano kako se zamućivanjem ovih simbola dovodi do toga da izgledaju slično. 

Foto: Twitter nalog @_Lucky_Way_

Narativ o nacizmu u Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajinu u javnosti se često nastoji opravdati tvrdnjama o “denacifikaciji” Ukrajine, koje su potekle od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ovaj narativ se “dokazuje” dezinformacijama o pojedincima/kama iz Ukrajine koji/e navodno ističu različite nacističke simbole. Raskrinkavanje je o takvim primjerima pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Ipak, trenutna dejstva ruske vojske u Ukrajini predstavljaju invaziju i vojni napad na teritorijalni integritet suverene, međunarodno priznate države. Više o ovoj temi možete pročitati u analizi Raskrinkavanja ovdje (link). 

Dakle, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nije nosio narukvicu sa simbolom kukastog krsta. Na njegovoj ruci uslikana je narukvica ukrajinske kompanije na kojoj se nalazi privjesak sa simbolom Solomonovog čvora. 

Shodno činjenicama, pomenutu prvu Facebook objavu ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i prvoj medijskoj objavi na portalu Press (.co.me). 

Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 10.10.2022

Press Online: Načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine nosi narukvicu sa kukastim krstom

General Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine juče je na društvenoj mreži Tviter objavio fotografije na kojima je najviše paž...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 10.10.2022

Stanje stvari: Начелник Генералштаба Украјине Валериј Залужниј објавио своју фотографију с кукастим крстом

У нашој земљи води се борба размјера невиђених од Другог свјетског рата. Немамо право да овај рат преносимо својој дјеци. Непријатељ мора бити уништен...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 11.10.2022

Radio Šabac: Vrhovni komandant ukrajinske vojske pozira sa narukvicom sa

General Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj nosi narukvicu sa svastikom.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.10.2022

Nulta tačka: Vrhovni komandant ukrajinske vojske pozira sa narukvicom sa svastikom

General Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj nosi narukvicu sa svastikom.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.10.2022

IN4S: Огледало ЕУ и Запада: Нацистички симболи на фотографијама Главног команданта Оружаних снага Украјине?

На металној наруквици су приказани различити симболи, укључујући кукасти крст, потпуно исти као на заставама нацистичке Њемачке

  • Prenošenje lažnih vijesti