Raskrinkavanje.ba

Izmišljena Putinova poruka “građanima planete Zemlje”

Na društvenim mrežama proširila se izmišljena poruka pripisana Vladimiru Putinu, u kojoj se on obraća “građanima planete Zemlje” i traži podršku Rusiji za invaziju na Ukrajinu. Invazija se u poruci opisuje kao borba protiv novog raka – ukrajinskog nacizma.

Foto: Wikimedia Commons

Raskrinkavanje se ranije susretalo s medijskim objavama izmišljenih izjava pripisanih domaćim (link, link) i stranim državnicima/ama (link, link), ali i s objavama takvih izjava čiji su izvor bile društvene mreže (link, link). Plasiranje izmišljenih izjava i poruka može služiti za opravdavanje raznih narativa, političku propagandu i slično. 

U kontekstu rata u Ukrajini objavljuju se izmišljene poruke i govori Vladimira Putina, kojima se on predstavlja u pozitivnom svjetlu – kao borac protiv nacizma koji nailazi na nerazumijevanje šire svjetske javnosti (link) ili, pak, kao borac protiv “novog svjetskog poretka” (link). 

U sličnom maniru, na Facebooku su se u aprilu proširile objave s navodnim porukama Vladimira Putina upućenim “svim građanima planete Zemlje”. Jednu od ranijih objava pronašli smo na Facebook profilu Zorica Topalovic Teofilovic, gdje je podijeljena 11.4.2022. godine. Zbog mogućnosti brisanja objava na društvenim mrežama bez traga o njihovom ranijem postojanju, moguće je da ovo nije prva pojava navodne poruke Vladimira Putina na našem govornom području. 

U objavi se navodi da se Vladimir Putin odlučio direktno obratiti građanima planete, zaobilazeći standardne kanale komunikacije preko diplomata, vladara i novinara.

Poruka predsjednika Rusije Vladimira Putina svim narodima svijeta:
Dragi građani naše divne planete Zemlje! Ja, predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, odlučio sam da se obratim svima vama direktno, zaobilazeći diplomate, vaše vladare i novinare. U Rusiji postoji takva stvar kao što je "usmena predaja", gdje se ne može lagati, obmanjivati​i izigravati. Zato ću govoriti iskreno kako bi svi mogli provjeriti istinitost mojih riječi. 

Putin u navodnoj poruci slavi veličinu ruske države i govori da su narodi Rusije prisiljeni da žrtvuju svoje živote u namjeri da zaštite svijet od nacizma i fašizma (op.a. u Ukrajini). Navodi se da je došlo do razmjene po 50 zarobljenih vojnika između Rusije i Ukrajine, no da su ruski vojnici primljeni s “odsječenim prstima i reproduktivnim organima”, što implicira ratne zločine:

Razmijenili smo 50 naših ratnih zarobljenika za 50 ukrajinskih vojnika. Ukrajinski vojnici su dobili medicinsku pomoć u našim bolnicama, jeli tri obilna obroka dnevno i vratili se kućama. Primili smo ruske vojnike sa odsečenim prstima i reproduktivnim organima. Čak ni nacisti to nisu radili tokom posljednjeg rata.

U navodnoj poruci je u više navrata kritikovan “ukrajinski nacizam” i zapadne zemlje koje ga “podržavaju”. Ističe se da se Rusija bori protiv novog raka – ukrajinskog nacizma – i pozivaju se “građani planete” da pruže podršku u toj borbi. 

Sam izbor riječi u “poruci” jasno upućuje na to da nije riječ o zvaničnoj komunikaciji jednog državnika. Recimo, to se može vidjeti u primjeru oslovljavanja drugih predsjednika:  

A vaši bideni, šolci, makroni i ostali demokrati mračnjaštva ne samo da štite kriminalce, već ih i aktivno naoružavaju, opskrbljuju novcem, što nije dovoljno da se cijene u vašim zemljama drže niskim.

Objave s navodnom porukom Vladimira Putina dijeljene su i u maju. Tako je objava od 1.5. s Facebook profila Zdravko Rajevic u vrijeme pisanja ove analize zabilježila preko 2.300 interakcija, uključujući i 780 dijeljenja. “Putinova poruka” je u maju objavljena i na nekoliko Facebook stranica, uključujući i stranicu Srpske stranke Zavetnici Mladenovac (link), koja je na opštim izborima u Srbiji održanim ove godine prešla izborni prag za Narodnu skupštinu Republike Srbije. 

Osim na Facebooku, objave “Putinove poruke” pronašli smo na Twitteru (1, 2) i društvenoj mreži VK (1). 

 

Šta su činjenice?

Analizom objava navodne Putinove poruke bavio se naš partnerski fact-checking portal iz Hrvatske Faktograf, u analizi objavljenoj 12.4.2022. godine. Ovaj portal navodi da predsjednik Ruske Federacije takvu poruku nije objavio:

Međutim, Putin takvu poruku nikad nije objavio. Poruke takvog sadržaja nema na Putinovim kanalima na društvenim mrežama (Telegram, Twitter), niti ju je moguće pronaći na bilo kojem drugom službenom komunikacijskom kanalu Kremlja.

Osim na navedenim kanalima na društvenim mrežama, obavijesti o nekom sličnom Putinovom govoru nema ni na Telegramu na ruskom jeziku (link, pokrenut 4. aprila) ni na zvaničnom YouTube kanalu Kremlja (link). Na zvaničnoj stranici predsjednika također nema vijesti o “obraćanju građanima planete Zemlje” (1, 2, 3, 4).

Faktograf navodi i da bi bilo za očekivati da se opisani Putinov “govor” pojavi u medijima, ali to se nije dogodilo. Pretraga pokazuje da ruski mediji (TASS, RIA, Sputnik, Russia Today i slični) nisu objavili ništa slično. 

Navodna Putinova poruka dijeljena je na društvenim mrežama i na ruskom govornom području. Takva objava od 9.4.2022. nalazi se na ovom linku.

Osim što je izmišljena, “Putinova poruka” sama po sebi sadrži neutemeljene navode. To su, recimo, tvrdnje o razmjeni 100 zarobljenih vojnika. 

Analiza na portalu Faktograf objavljena je dan poslije najranije objave tvrdnje o Putinovoj poruci koju smo uspjeli pronaći na Facebooku. Ovaj portal, tako, navodi da su se do objave analize desile tri razmjene vojnika, nijedna sa po 50 vojnika: 

U dosadašnjem tijeku rusko-ukrajinskog rata, zaraćene su strane triput razmjenjivale zarobljenike. Najprije je Ukrajina pustila devet zarobljenih ruskih vojnika u zamjenu za puštanje na slobodu gradonačelnika Melitopolja, zatim je deset zarobljenih ruskih vojnika oslobođeno u zamjenu za deset zarobljenih ukrajinskih vojnika, da bi zatim Ukrajina priopćila kako je u trećoj i zasad zadnjoj razmjeni oslobođeno 12 ukrajinskih vojnika (ali nisu otkrili koliko je ruskih zarobljenika Ukrajina oslobodila zauzvrat).

Osim toga, Faktograf navodi da tvrdnja o opisanim ratnim zločinima nad ruskim zarobljenicima nije utemeljena ni na kakvim podacima, odnosno da nema dokaza da su se oni dogodili. 

Faktograf napominje da to ne znači da ukrajinske trupe nisu počinile nikakve ratne zločine, budući da su oni praktički neizbježni na svim stranama u sukobu.

Sve to naravno ne znači da pripadnici ukrajinske vojske nisu počinile nikakve ratne zločine. Ratni zločini u ratu su praktički neizbježni na svim stranama sukoba, pa tako u javnosti već cirkuliraju snimke koje bi se nekim budućim sudskim procesima mogle koristiti kao dokazi ruskih, ali i ukrajinskih ratnih zločina (1, 2).

O tvrdnjama o nacizmu u Ukrajini, njihovoj (ne)utemeljenosti u stvarnosti te načinu na koji su iskorištene za ratnu propagandu pisali smo ranije

Shodno navedenom, najraniju objavu izmišljene Putinove poruke upućene “građanima planete Zemlje”, koju smo pronašli našom pretragom, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Napomena

15.2.2023: Tokom februara na Facebooku se ponovo počelo širiti izmišljeno pismo Vladimira Putina u kojem se on navodno obraća cijelom svijetu (1, 2). Putin u lažnom obraćanju navodno poziva svijet da smijeni političare koji kradu od ruskog naroda te da se bori protiv “ukrajinskog nacionalsocijalizma”, a kojeg hrane Sjedinjene Američke Države i NATO. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave također dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 11.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Zorica Topalovic Teofilovic

Poruka predsjednika Rusije Vladimira Putina svim narodima svijeta:

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 11.04.2022

Twitter profili: Twitter profil @Kiza42334899

PUTINOVA PORUKA SVETU..SIRITE DALJE🧐🧐

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.04.2022

Twitter profili: Twitter profil @MikenaAfrodita

🧐🧐Sputnjik:

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 11.04.2022

VK profili: VK profil Branka Prokic

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.02.2023

Facebook profili i stranice: *Pismo Vladimira Putina svijetu:*

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.02.2023

Facebook profili i stranice: *Pismo Vladimira Putina svijetu:*

.

  • Prenošenje lažnih vijesti