Raskrinkavanje.ba

Stare teorije zavjere: Osmanagić ponavlja besmislice o 5G mreži, “magnetoproteinu” i vakcinama

“Arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” Semir Osmanagić, poznat po širenju različitih “zavjeroloških” teorija, ponovo je u emisiji “Glas javnosti” iznio nekoliko dobro poznatih i odavno raskrinkanih tvrdnji o vakcinama.


Na YouTube kanalu Glas javnosti 12.11.2022. objavljen je videosnimak emisije “Glas života” u kojoj je gostovao “arheolog” Semir Osmanagić. U opisu videosnimka emisija je najavljena kao pregled svih “prevara koje nam plasiraju u obliku pomoći i olakšanja” s namjerom da “pojedinac izgubi slobodu i slobodnu volju”.

Emisija, ustvari, sadrži nekoliko tematskih cjelina. Na početku se tako tematiziraju piramide kao energetske tačke s fokusom na navodne piramide u Visokom. U drugom dijelu govori se o vodi i rijeci Dunav kao “središtu kulture”, dok treći dio obuhvata niz tema: nove tehnologije i sisteme za prisluškivanje, “oružje” koje se koristi protiv ljudi, navodne prevare farmaceutske industrije i “zavjerološke” narative o Covid-19 i vakcinama.

Videosnimak je na YouTube kanalu Glas javnosti zabilježio više od 81.000 pregleda.

Dan poslije, 13.11.2022. godine, objavljen je i na stranici Piramida Sunca te na portalu Magazinplus (.eu). Videosnimak je 14.11.2022. objavljen u članku na portalu Glas javnosti. 

Objavljen je i na Facebook stranici Semir Osmanagich, gdje je zabilježio preko 500 interakcija, od čega više od 400 lajkova, 26 komentara i 45 dijeljenja.

Šta je “magnetoprotein” i ima li ga u vakcinama?

Osmanagić u ovoj emisiji, između ostalog, govori o kontroli populacije koja će navodno biti potpuna. Na priču o korištenju pametnih uređaja za kontrolu ljudi Osmanagić dodaje i teoriju o kontroli ponašanja koje se navodno postiže aktiviranjem “nekih supstanci” u vakcinama. 

A kad sve izračunamo da su tokom zatvaranja bili svi ovi tornjevi podizani, neću imenovat koji tornjevi koji zračenjem mogu uticati da nakon što smo primili eksperimentalni proizvod farmaceutske industrije, nećemo pominjat koji, da može povećanjem temperature i aktiviranjem magnetoproteina izazvati u našem mozgu određeni način ponašanja, da smo deprimirani i da smo nasilni. I ne samo to, ukoliko smo neposlušni da nas mogu isključiti. Najedanput dolazimo na jedno totalitarno društvo gdje je Orwellova 84 mala maca. 

Ove tvrdnje “arheologa“ Osmanagića preuzete su iz narativa koji šire “zavjerološki” krugovi. Raskrinkavanje se njima bavilo u nekoliko navrata, objašnjavajući da su priče o povezanosti između 5G mreže i vakcina besmislene (1, 2, 3, 4). 

Peta generacija telekomunikacijske tehnologije (5G) predstavljena je 2019. godine s ciljem da pruži bržu povezanost s većom propusnošću i manjim kašnjenjem, poboljšavajući performanse telefonskih poziva, streaminga, videokonferencija, igara i poslovnih aplikacija, kao i odziv povezanih sistema i mobilnih aplikacija.

Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) navodi da do sada, nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno-posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. 

Osmanagić navodi da je moguće kontrolisati ljudsko ponašanje putem 5G tornjeva, odnosno aktiviranjem tzv. magnetoproteina koji se navodno nalazi u vakcinama. 

Tvrdnje o “magnetoproteinima” i kontroli ponašanja također su poznate od ranije. O njima je pisao portal za provjeru činjenica StopFake u članku objavljenom 17.8.2021, objašnjavajući šta je “osnova” za navode da se “magnetoproteinom” kontrolišu ljudski mozak i ponašanje. 

Grupa naučnika je 2016. godine najavila pronalazak “magnetoproteina” koji je u stanju da utiče na neurone u dubokim strukturama životinjskog mozga. Međutim, daljnje studije nisu potvrdile ove rezultate. Iako se hemijska genetika aktivno razvija, metode “daljinske kontrole” grupa povezanih neurona još uvijek nisu uspješno testirane na ljudima. 

Vakcine protiv Covid-19 ne sadrže “magnetoprotein” ni druge supstance koje mogu “daljinski” kontrolisati ljudsko ponašanje. Kako je pisao portal za provjeru činjenica Politifact u članku objavljenom 20.5.2021. godine, vakcine ne sadrže sastojke koji bi mogli biti povezani s mobilnim mrežama.   

Dakle, u vakcinama se ne nalazi “magnetoprotein” niti se on može aktivirati putem 5G mreže kako bi se uticalo na ljudsko ponašanje. Netačno je i da su vakcine na bilo koji način povezane s 5G mrežom.  

Vakcine i autizam

Osmanagić dalje navodi podatke o učestalosti autizma kako bi dokazao jednu od najrasprostranjenijih antivakcinacijskih teorija o tome da vakcine uzrokuju autizam. 

Kad pogledate autizam, od 73. kad je postala obavezna MMR vakcina na ove ospice rubeole i tako u Americi najedanput je jedno dijete od dvije i po hiljade koliko ima autizam, danas nakon 25, 30 godina korištenja te vakcine jedno od 50-toro djece ima autizam. Ako se nastavi ovim tempom za 20 godina jedno od dvoje djece će imati autizam, svako drugo dijete. Taj neslavni pokušaj nijekanja da nisu uzrok vakcine, stvarno je smiješan. Roditelji najbolje znaju. Prve godine dijete im je zdravo prime vakcinu nakon prve godine dobiva autistične karakteristike.

Raskrinkavanje se u nekoliko ranijih analiza bavilo ovom temom, dokazujući da ova teorija nema nikakve veze s činjenicama (1, 2, 3). Osmanagić navodi da je nakon 1973. godine kod jednog djeteta, od 2.500 djece, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dijagnostikovan autizam nakon što je MMR vakcina protiv ospica i rubeole “postala obavezna”, te da se taj broj drastično povećao do danas. 

U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 22.8.2022. godine navedeno je da je sistemsko praćenje poremećaja autističnog spektra (ASD) u SAD-u počelo tek 2000. godine, a identifikovanje autizma kao zasebne dijagnoze započelo je nakon revizije Dijagnostičkog i statističkog uputstva za mentalne poremećaje (DSU) iz 1980. godine. Ovaj dijagnostički instrument do 2013. godine prošao je ukupno pet revizija.  

Pojedini poremećaji, poput Aspergerovog, Hellerovog i Rettovog sindroma te PDD-NOS (pervazivni razvojni poremećaj – neodređen), do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka uopšte nisu bili dio dijagnoze autizma. Tek revizijama DSU iz 1987. i 1994. godine uključuju se u spektar poremećaja koji se smatraju ASD-om. 

U istom članku navedeno je i da podaci koji ukazuju na navodni porast učestalosti autizma u ovom slučaju mogu svjedočiti napretku u sistemu praćenja slučajeva ASD-a. Osim toga, naučni konsenzus medicinske zajednice jeste da ne postoji veza između vakcina i autizma.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da se u vakcinama nalazi “magnetoprotein” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da se pomoću 5G mreže i ovog proteina iz vakcina može kontrolisati ponašanje. Ovim tvrdnjama dajmo i ocjenu teorija zavjere

Tvrdnje da vakcine uzrokuju autizam, potkrijepljene “rastom” broja dijagnostikovanih slučajeva, ocjenjujemo kao lažnu vijest i manipulisanje činjenicama.

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.11.2022

YouTube kanal: Glas javnosti: DR SEMIR OSMANAGIĆ - SVET ĆE SE USKORO PROMENITI

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 13.11.2022

Piramida sunca: DR SEMIR OSMANAGIČ - SVET ĆE SE USKORO PROMENITI

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.11.2022

Magazin Plus: Dr Semir Osmanagić: Svet će se uskoro promeniti

DR SEMIR OSMANAGIĆ – SVET ĆE SE USKORO PROMENITI

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.11.2022

Glas Javnosti: DR SEMIR OSMANAGIĆ - SVET ĆE SE USKORO PROMENITI (VIDEO)

Gost emisije “Glas života” bio je dr Semir Osmanagić, arheolog i istraživač.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.11.2022

Facebook profili i stranice: Najnoviji intervju sa najnovijim informacijama i predviđanjima:

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti