Raskrinkavanje.ba

Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružje i bori se protiv “Novog svjetskog poretka” i dalje se objavljuju na portalima i blogovima.

Foto: geralt/Pixabay

Dva dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 26.2.2022, na portalu Istinom protiv laži  objavljen je članak s naslovom:

Što trebamo znati/ Putin i Savez uklanjaju laboratorijske objekte NWO-a odakle je Gates planirao osloboditi slijedeći virus!

Članak je objavljen i 1. marta 2022. godine na portalu Magicus, a zatim i 25.6.2022. godine na blogu Blokirani.

Članak na blogu Blokirani prenesen je pet mjeseci nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, kada su uveliko poznate činjenice o tome da se u Ukrajini gađaju i civilne mete i kada, naprosto, tvrdnje o tome da to nije agresija nemaju nikakvo uporište. No, sve te dostupne činjenice autor/ica članka ne navodi te je tekst, originalno objavljen trećeg dana agresije, nakon pet mjeseci prenesen bez ikakvih intervencija.

U članku se navodi da je ruski napad na Ukrajinu zapravo dio plana navodnih globalnih elita, da se Putin bori protiv globalista koji žele da prikriju svoju ulogu u tom ratu, kao i da ruska vojska u Ukrajini uklanja “objekte Novog Svjetskog Poretka” i “laboratorije za biološko oružje”. Iako je u naslovu navedeno da sve to čine “Putin i Savez”, posve je nejasno na kakav to Savez autor/ica članka misli. 

Paradoksalno, u članku se istovremeno tvrdi da ruska vojska “ne ulazi u gradove i ne želi nauditi civilima” i da ukrajinske snage “koriste civile kao štit”.

Rusi ne ulaze u gradove. Rusi strateški uklanjaju objekte NWO-a u Ukrajini, uključujući nekoliko laboratorija za biološko oružje sličnih onom u Wuhanu – vjerojatno odakle se Gates nadao da će osloboditi sljedeći virus. Rusi ni na koji način ne žele nauditi civilima, no ukrajinske vojne snage strateški su postavile svoje oružje na ulice gradova kako bi koristile civile kao živi štit. Vidjet ćemo kako će sve završiti, ali sigurno nećemo čuti istinu od ovdašnjih MSM-a, a sigurno ne od američke močvarne uprave koja već godinama koristi Ukrajinu kao stroj za pranje novca.
(...) Ukrajinu su držale globalne elite. Putin se bori za oslobađanje ukrajinskog naroda od ukrajinskog predsjednika Zelenskog globalne elite i njegovih neonacističkih lanaca koji se bave trgovinom drogom i ljudima. (...)
Globalisti žele rat u Ukrajini kako bi uništili zapise poslužitelja o kriminalu ekipe Globalista, uključujući pranje novca. (...)

Godinama se šire netačne tvrdnje o “američkim biolaboratorijama” u Ukrajini. U jeku rata u ovoj zemlji sljedbenici/e QAnona i drugih teorija zavjere tvrde čak i da su one stvarni cilj ruskog napada, a povezivane su i s drugim narativima svojstvenim QAnonu, poput onog o “tajnim tunelima”:

Korupcija u Ukrajini bila je ogromna i povezana s laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini dostupnim samo SAD-u. U Ukrajini Biolaboratoriji su bili eksperimenti smrti testirani na lokalnim građanima u DUMB-ovima i tunelskim sustavima u Ukrajini u vlasništvu Bidena koji su povezani s Europom.

Detaljnije o netačnim navodima da u Ukrajini postoje tajne američke biolaboratorije Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza koje možete čitati na linkovima ovdje, ovdje i ovdje.

Navodima da u Ukrajini postoji više biolaboratorija koje kontrolišu Sjedinjene Američke Države bavili su se i brojni fact-checking portali u svijetu (1, 2, 3, 4, 5).

Ove tvrdnje dio su propagandističkog ruskog narativa usmjerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina.  

One potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Ovaj je sporazum javno dostupan, nije nikakva tajna niti zavjera.

Vezano za tvrdnje da su ove laboratorije “američke”, u svim se analizama ističe da SAD jesu finansirale u određenom dijelu te laboratorije, ali su one pod punom kontrolom Vlade Ukrajine i u tome nema ničeg tajnog.

Teorije zavjere o porijeklu virusa SARS-CoV-2

Navodi o postojanju laboratorija za biološko oružje u Wuhanu i tome da je Bill Gates “planirao osloboditi sljedeći virus”, to jest da je pandemija Covid-19 “vještački izazvana”, prisutni su od početka pandemije. Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o teorijama zavjere o navodnom vještačkom porijeklu virusa (1, 2, 3, 4). Najnovija naučna saznanja, objavljena u članku BBC-a 28.7.2022. godine, dodatno ukazuju na činjenicu da je do izbijanja pandemije Covid-19 došlo na tržnici u Wuhanu.

Teorije zavjere koje targetiraju Billa Gatesa ne prestaju se širiti društvenim mrežama na našem govornom području. Za njega se, bez ikakvih činjenica koje bi to potkrijepile, tvrdi da kontroliše vlade i zdravstvene institucije širom svijeta te da pokušava nanijeti zlo ljudima “svojim” vakcinama. Detaljnije o teorijama zavjere koje se vezuju za Gatesa pisali smo u analizama na linkovima ovdje, ovdje, ovdje i ovdje

Teorije zavjere o globalnim elitama

Bez ikakve argumentacije, u članku se Svjetski ekonomski forum, internacionalna neprofitna organizacija osnovana 1971. godine sa sjedištem u Ženevi u Švajcarskoj, i Bilderberg grupa, što je naziv za godišnje sastanke grupe političkih predstavnika i različitih eksperata Evrope i Sjeverne Amerike, navode kao organizacije koje su pod kontrolom UN-a i NATO-a.

Bilderberg grupa, Svjetski ekonomski forum i DAVOS grupa su bile visoko elitne organizacije koje su kontrolirale UN i NATO, plus infiltrirane zemlje, predsjednike, premijere i svjetske korporacije koje su kontrolirale Big Pharma, Big Tech i svjetske novinske organizacije.

Ujedinjene nacije (UN) su međunarodna organizacija osnovana 1945. godine, koja trenutno broji 193 države, a njen rad vođen je ciljevima i principima sadržanim u njenoj osnivačkoj povelji.

Između UN-a i Svjetskog ekonomskog foruma 2019. godine potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumijeva saradnju ove dvije organizacije u nekoliko područja, kao što su klimatske promjene, zdravlje, obrazovanje i slično. Sporazum o partnerstvu, pak, ne znači da Ujedinjene nacije kontrolišu Svjetski ekonomski forum.

Ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da UN članice kontrolišu Svjetski ekonomski forum. 

NATO (North Atlantic Treaty Organization) je politički i vojni savez koji broji 30 zemalja. Od 30 postojećih članica, njih 14 se Alijansi pridružilo nakon 1997. godine. To su Češka (1999), Mađarska (1999), Poljska (1999),  Bugarska (2004), Estonija (2004), Letonija (2004), Litvanija (2004), Rumunija (2004), Slovačka (2004), Slovenija (2004), Albanija (2009), Hrvatska (2009), Crna Gora (2017) i Sjeverna Makedonija (2020). Širenje NATO alijanse nakon 1997. godine može se vidjeti i na mapi koju je objavio BBC.

Zemlje članice učestvuju u finansiranju NATO-a i posve je nejasno na koji to način NATO ili UN kontrolišu Svjetski ekonomski forum ili Bilderberg grupu. 

Teorije zavjere o smrti Bin Ladena

U članku se bez ikakvih dokaza tvrdi i da terorista Osama bin Laden nije ubijen, nego da je ubijen njegov dvojnik, što autor povezuje s agresijom Rusije na Ukrajinu.

Ukrajinci su istraživali Bidena i Obamu i imali su mnogo dokaza u zatvorenim optužnicama protiv Obamine administracije koje su bile povezane s lažnim ubojstvom Osame bin Ladena. Iranska vlada zaštitila je Bin Ladena, dala Obami lažni mamac za hapšenje. Nekoliko minuta nakon ubojstva Obama je to objavio, što ga je podiglo na izborima i ponovno ga je izabralo. Ono što Amerikanci nisu znali je da je nekoliko trenutaka nakon što je Obama održao govor uživo, Seal Team Six identificirao mrtvo tijelo kao da nije Bin Laden. Iran je tada ucijenio Obamu. Zato je Obama platio milijarde u gotovini Iranu, a Hillary Clinton namjestila je smrt Seal Team Sixa. Milijarde koje su otišle u Iran bio je novac ispran na ukrajinsko tržište nafte, plina, oružja i najveće europske mreže trgovine ljudima.


Već je Google pretragom lako ustanoviti da je “lažno ubistvo” Osame bin Ladena jedna od najčešćih teorija zavjere kojom su se u svojim analizama bavile brojne svjetske organizacije za provjeru činjenica. Osama bin Laden, vođa terorističke grupe Al-Kaida, ubijen je 2.5.2011. godine.

Factcheck, američki portal za provjeru tačnosti činjenica, u analizi objavljenoj 15.10.2020. godine detaljno je objasnio da su navodi da je ubijen dvojnik Osame bin Ladena te da je Barack Obama, 44. predsjednik SAD-a, platio milijarde Iranu, bez ikakvog utemeljenja u činjenicama.

The Guardian je u članku objavljenom 30.8.2013. godine, pozivajući se na tajne dokumente, naveo kako su SAD analizirale DNK Osame bin Ladena nakon ubistva, čime je u potpunosti potvrđen njegov identitet. Kako se navodi u članku, Pentagon je prvobitno negiraosprovođenje DNK analize.

Factcheck u svojoj analizi navodi kako se čini da je tvrdnja da je iranska vlada ucijenila Obamu zasnovana na kombinaciji dva često pogrešno shvaćena sporazuma koji uključuju SAD i Iran.

Prvo, kao što smo već pisali, sporazum iz 2015. o ograničavanju iranskog programa nuklearnog oružja doveo je do odmrzavanja iranske imovine koja se uglavnom držala u stranim bankama. Šest zemalja i Evropska unija potpisali su sporazum – to nije bilo samo između SAD-a i Irana. SAD nisu poslale 150 milijardi dolara u gotovini Iranu.
Također, nejasno je koliko je tačno novca oslobođeno u dogovoru. Visoka procjena je da je ukupna vrijednost iranske imovine 150 milijardi dolara. Međutim, Ministarstvo finansija SAD-a procjenjuje da je ukupan iznos bio oko 50 milijardi dolara u “upotrebljivim likvidnim sredstvima”, prema svjedočenju Adama Szubina iz 2015, koji je obavljao dužnost podsekretara Minstarstva za terorizam i finansijsku obavještajnu djelatnost. Većina tvrdnji o ugovoru citira vrhunsku procjenu, međutim, i često pogrešno karakteriše druge aspekte.
Sljedeće godine SAD su platile Iranu 1,7 milijardi dolara kao otplatu od 400 miliona dolara za vojnu opremu koju je Iran platio 1970-ih, ali nikada nije dobio, plus kamate.

Tvrdnja da je bivša sekretarka SAD-a Hillary Clinton “namjestila smrt Seal Team Six” odnosi se na teoriju zavjere prema kojoj je Clinton odgovorna za rušenje helikoptera u kojem su navodno bili pripadnici SEAL Teama kako bi se prikrilo da je umjesto Bin Ladena ubijen njegov dvojnik.
O tome Factcheck u navedenoj analizi ističe kako su talibani, tri mjeseca nakon što je ubijen Bin Laden, srušili helikopter s američkim vojnicima. U padu helikoptera nije bilo poginulih pripadnika SEAL Teama, ali to nije spriječilo teorije zavjere o tome da je Clinton umiješana u navodno ubistvo. 

Factcheck ističe:

Tri mjeseca nakon akcije u kojoj je ubijen Bin Laden talibanski borci oborili su helikopter Chinook u kojem je bilo 30 pripadnika američke vojske, uključujući 15 članova SEAL tima 6, koji su bili u misiji hvatanja talibanskog vođe u Afganistanu. Događaj se često naziva “Iznuda 17”, što je kodna oznaka za helikopter koji prevozi trupe, i bio je predmet prethodnih teorija zavjere.
(...)
Ali O’Neill, bivši pripadnik SEAL-a (koji je napisao knjigu o ubistvu Bin Ladena), rekao je da nijedan od članova koji su učestvovali u misiji “Bin Laden” nije poginuo u “Iznudi 17”.
“Svaki je član SEAL-a iz misije UBL živ dok ovo čitate”, napisao je na Twitteru (...)

“Zavjerološke” tvrdnje o invaziji na Ukrajinu uklapaju se u širi narativ koji promovišu pristalice QAnon teorije zavjere. Prema ovom narativu, svijetom u tajnosti upravlja satanistička “kabala” ili elita koja vodi lanac za trgovinu djecom. Pripadnici “kabale” navodno konzumiraju hemikaliju adrenohrom, dobijenu iz krvi djece koju navodno otimaju, a koja im produžava život. 

Pristalice QAnona također vjeruju da bivši američki predsjednik Donald Trump vodi borbu protiv ove zamišljene “kabale”.

Apsurdne tvrdnje iz QAnon “zavjerološkog” narativa bile su predmet analiza Raskrinkavanja i ranije (1, 2, 3, 4).

Za izvor članka o Putinovom “uklanjaju” laboratorijskih objekata “Novog svjetskog poretka” naveden je portal Operation disclosure official. Na ovoj stranici dostupna je napomena u kojoj se ističe “da je sav sadržaj koji se objavljuje neprovjeren”.

Sve članke, videozapise i slike objavljene na Operation Disclosure poslali su čitaoci i/ili ih je sama stranica odabrala u informativne i/ili zabavne svrhe. Sve izjave, tvrdnje, stavovi i mišljenja koji se pojavljuju na ovoj stranici uvijek se prikazuju kao neprovjereni i publika ih treba razaznati. Ne podržavamo nikakva mišljenja izražena na ovoj web stranici i ne podržavamo, ne predstavljamo niti garantujemo potpunost, istinitost, tačnost ili pouzdanost bilo kojeg sadržaja objavljenog na ovoj web stranici.

Između ostalog, stranica Operation Disclosure ima sekciju “Exopolitics” u kojoj se mogu pročitati i vijesti o galaktičkoj federaciji.

Na istoj stranici dostupna je i opcija putem koje bilo ko može da pošalje bilo kakav članak.

Tvrdnju da “Putin i Savez uklanjaju laboratorijske objekte NWO-a, odakle je Gates planirao osloboditi slijedeći virus”, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Niti Gates oslobađa viruse, niti Rusija u Ukrajini “uklanja” objekte koji služe “oslobađanju virusa”.

Tvrdnju da UN i NATO kontrolišu Svjetski ekonomski forum i Bilderberg grupu ocjenjujemo kao lažnu vijest budući da ove organizacije nemaju nikakvu kontrolu nad radom UN-a i NATO-a. Tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Tvrdnje da je zapravo ubijen dvojnik Osame bin Ladena, da je Obama platio milijarde Iranu zbog toga i da je Hillary Clinton “namjestila” smrt članova SEAL tima ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Sve dostupne činjenice jasno ukazuju na to da je Bin Laden zaista ubijen, ne postoje dokazi da je Obama novčano platio Iranu zbog ucjene, a smrt članova SEAL tima, za koju se krivi Clinton, uopšte se nije desila.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.02.2022

Istinom protiv laži (.info): Što trebamo znati/ Putin i Savez uklanjaju laboratorijske objekte NWO-a odakle je Gates planirao osloboditi slijedeći virus!

Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju'....

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 01.03.2022

Magicus: Što treba znati/ Putin i Savez uklanjaju laboratorijske objekte NWO-a odakle je Gates planirao osloboditi slijedeći virus!

Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvaraju vlastito mišljenje utemeljeno na vlastitom razmišljan...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.06.2022

Blokirani: Što trebamo znati/ Putin i Savez uklanjaju laboratorijske objekte NWO-a odakle je Gates planirao osloboditi slijedeći virus!

'Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju'...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti