Raskrinkavanje.ba

Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s ostrva Maui na kojima se vide plavi objekti koje je “zaobišla” vatra i netačno tvrde da je to “dokaz” upotrebe “oružja usmjerene energije”. Također, netačno tvrde da su “Simpsoni” predvidjeli upotrebu ovakvog oružja na Havajima.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na Facebooku je 21.8.2023. godine objavljen video u trajanju od četiri minute i 34 sekunde u kojem se sugeriše da u nedavnim požarima na Havajima nisu izgorjeli plavi objekti i insinuira se da je to “dokaz” da su požari izazvani laserom. Video ima ispise na engleskom s prevodom na naš jezik, a jedan od njih je sljedeći:

“ŠTA SE DEŠAVA SA PLAVOM BOJOM

POŽAR NA MAUIJU”

Prvi dio videa, koji traje 29 sekundi, prikazuje snimke s ostrva Maui nakon požara. Na njima se vide plavi predmeti i objekti koji nisu izgorjeli. Zatim je prikazana scena iz animirane serije “Simpsoni” na kojoj su kadrovi Springfielda nakon požara i plavi objekt koji nije izgorio. Nakon toga je prikazan snimak na kojem se čini da laser spaljuje tkanine različitih boja, ali ne i plavu, uz pitanje zašto plava tkanina ne gori. 

U ostatku videa, neimenovana žena govori o “frekvenciji plave boje” koju “sluša” te o navodnim značenjima te “frekvencije”. 

Video je u vrijeme pisanja ove analize imao preko 20.000 pregleda, 236 reakcija i 47 komentara na Facebooku. Kadrovi iz videa također su se dijelili i kao slike na ovoj društvenoj mreži. 

Na TikToku je 22.8.2023. objavljen još jedan video s nekim od ovih kadrova. Video sadrži kadrove s neizgorjelim plavim objektima nakon požara na Mauiju te snimak s laserom koji spaljuje tkanine. Većina videa, međutim, fokusirana je na “predviđanje” iz serije “Simpsoni”. Autor videa prikazuje kadrove iz serije navodeći da se radi o epizodi iz 2016. te broji koliko se puta u kadrovima spominje riječ “Havaji”. Navodi da se ta riječ spominje sedam puta i da se u zbiru s brojem 2016 (navodno godina kad je emitovana epizoda) dobije broj 2023, odnosno godina u kojoj se dogodio požar na Mauiju. 

Nakon toga se prikazuju kadrovi iz serije u kojima “smrtonosna zraka” uništava Springfield. Ukazuje se na to da je spomenik u gradu pokriven materijalom plave boje te da nije uništen. 

“Šta su oni pokazali? Direct energy weapon. Pokazali su vam ga, samo uz pomoć sunca, ispred očiju”, navodi autor videa.

Video je u vrijeme pisanja ove analize podijeljen 1.350 puta, a dijelio se i na Facebooku.

Dakle, u ova dva videa tvrdi se da u požaru na Mauiju nisu izgorjeli plavi objekti, što je “dokaz” da je izazvan laserskim oružjem koje ne uništava plavu boju.

Razorni požari na Havajima

Ostrvo Maui, koje je dio američke savezne države Havaji, u augustu 2023. godine pogodili su razorni požari koji su se počeli širiti 8. augusta i trajali su danima. Do vremena pisanja ove analize potvrđeno je najmanje 97 smrtnih slučajeva uzrokovanih požarima. Uz ogroman broj ljudskih žrtava, na ovom su ostrvu uništene i velike površine zemljišta, uključujući prirodu i naseljene prostore. 

Još uvijek ne postoji zvanična potvrda uzroka požara, ali brojni/e stručnjaci/kinje navode niz mogućih objašnjenja, poput nevremena i ljudskog faktora. Moguće je, pokazuju podaci, da je prvi požar uzrokovalo zapaljenje dalekovoda

Nedugo nakon izbijanja požara počele su se širiti i različite teorije zavjere o uzrocima. Jedna od najraširenijih teorija zavjere jeste da je požar izazvalo “oružje usmjerene energije (Directed Energy Weapons - DEW)”, odnosno da je u pitanju bio napad takvim oružjem. Više o ovim netačnim tvrdnjama čitajte u našoj analizi ovdje

Kao “dokaz” za tvrdnje o napadu DEW-om dijele se fotografije i snimci na kojima se vide objekti plave boje koji nisu izgorjeli, jer laseri navodno ne spaljuju plavu boju. O tvrdnji da su plavi objekti pošteđeni u požarima Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 8.9.2023. godine.

Požari ne razlikuju boje

Snimci zabilježeni iz vazduha, nakon što su razorni požari na ostrvu Maui ugašeni, zaista prikazuju plave objekte i predmete, uključujući i automobile i suncobrane, koji nisu oštećeni (1, 2). Na istim se snimcima, ipak, jasno mogu vidjeti i oni druge boje, koji također djeluju jednako neoštećeno. Recimo, na 1:08 minuti snimka koji je objavio NBC mogu se vidjeti crveni i zeleni kontejneri koji nisu izgorjeli.

Foto: NBC/Raskrinkavanje.ba

AP u analizi objavljenoj 30.8.2023. navodi da satelitski snimci prije i poslije također pokazuju da su brojne zgrade koje su bile ofarbane u plavo ipak uništene.

Nije neuobičajeno vidjeti neke predmete i strukture kako i dalje stoje nakon šumskih požara jer se požari često šire putem žara koji leti i ne pogađa sve, rekli su stručnjaci/kinje ranije za AP. Fotografije posljedica požara ne pokazuju ništa abnormalno, rekli su oni. 

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi da su jedino plavi objekti ili predmeti ostali neoštećeni u požarima. 

“Simpsoni” i požar u Mauiju

Na internetu, a naročito među teoretičarima/kama zavjere, tvorcima animirane serije “Simpsoni” neosnovano se pripisuje sposobnost predviđanja budućnosti. Tvrdnjama o predviđanju budućnosti u “Simpsonima” Raskrinkavanje se bavilo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). 

U drugom analiziranom videu, u kojem se tvrdi da su “Simpsoni” predvidjeli korištenje DEW-a na Havajima, zapravo su kadrovi iz dvije epizode. Jedna je iz 1998. i u njoj se spominju Havaji (Dumbbel Indemnity, 16. epizoda 9. sezone, emitovana 1.3.1998. godine.) U ovoj epizodi Homer u dogovoru s barmenom Moeom ukrade Moeovo auto kako bi dobili novac od osiguranja. Plan se izjalovi i Homer završava u zatvoru. Umjesto da ga izbavi, Moe odlučuje da sa svojom djevojkom Renee (koja se spominje samo u ovoj epizodi iz 1998. godine i jasno se vidi na analiziranom snimku) odlazi na Havaje.  

Pretraga ključnih riječi pokazuje da je drugi dio snimka uzet iz epizode “Monty Burns’ Fleeing Circus”, emitovane 2016. godine, u kojoj Springfield potpuno izgori. Do požara dolazi zbog statue metalne boje koja odbija sunčevu svjetlost i zapali čitav grad. Ovo se manipulativno izostavlja u analiziranom videu te se ne prikazuje uzrok požara. Stranica za provjeru činjenica Snopes analizirala je tvrdnju da se u ovoj epizodi predviđa upotreba DEW-a na Havajima i ocijenila ju je kao teoriju zavjere. 

Dakle, radi se o dvije različite epizode i ni u jednoj nije “predviđeno” lasersko oružje koje uzrokuje požar na Havajima. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnja da plavi objekti nisu izgorjeli u požarima na Havajima i da je to dokaz da ih je izazvalo “oružje usmjerene energije” ili DEW dobija ocjenu teorija zavjere. Tvrdnja da su “Simpsoni” predvidjeli požare na Havajima koje je izazvalo takvo oružje dobija ocjene manipulisanje činjenicama i teorija zavjere. Riječ je o scenama iz dvije različite epizode koje nemaju veze s požarima.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.08.2023

Facebook profili i stranice: “ŠTA SE DEŠAVA SA PLAVOM BOJOM POŽAR NA MAUIJU”

“ŠTA SE DEŠAVA SA PLAVOM BOJOM POŽAR NA MAUIJU”

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 22.08.2023

Facebook profili i stranice: ŠTA SE DEŠAVA SA PLAVOM BOJOM POŽAR NA MAUIJU

ŠTA SE DEŠAVA SA PLAVOM BOJOM POŽAR NA MAUIJU

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 01.09.2023

Facebook profili i stranice: Maui Fires, Directed Energy Weapons i plava boja…😳

Maui Fires, Directed Energy Weapons i plava boja…😳

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.09.2023

Facebook profili i stranice: Plava boja na Mauiju

Plava boja na Mauiju

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 22.08.2023

TikTok profili i stranice: Plava boja.... 🤔🤔🤔

Plava boja.... 🤔🤔🤔

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama