Predviđanje majmunskih boginja u “Simpsonima” je manipulacija

Korisnici/e društvenih mreža dijele sliku za koju tvrde da je dokaz da su “Simpsoni” predvidjeli izbijanje majmunskih boginja. Slika je manipulacija proizašla iz dvije nepovezane epizode ove animirane serije, koje nemaju veze s ovom zarazom.

Foto: Facebook stranica Vicevi iz Doboja

Na Red portalu je 26.5.2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Simpsonovi PREDVIDELI majmunske boginje 😲😶

U članku se navodi:

Fanovi i teoretičari zavere su ubeđeni da je ovaj crtani film predvideo sve - od Donalda Trampa kao predsednika SAD, do 11. septembra, do bojkota ispred Kapitola itd itd.

A izgleda da su ovog puta predvideli i izbijanje majmunskih boginja. Naime, u pitanju epizoda Home Sweet Home Diddly-Dum-Doodily u kom se prikazuje svena gde Bart i Milhaus dolaze u kontatk sa majmunom.

Šta vi mislite? Još jedna slučajnost ili neko kreira događaje po seriji? 🤔😂

U članku je objavljena slika koja navodno potkrepljuje ove tvrdnje:

Ista slika je krajem maja objavljena i na nizu Facebook i Twitter profila, uz tvrdnje da je popularna animirana serija “predvidjela majmunske boginje” (1, 2, 3). U pojedinim Twitter objavama tvrdnja da su “Simpsoni” predvidjeli majmunske boginje ne iznosi se eksplicitno, već je samo objavljena spomenuta slika uz opise “opet Simpsonovi” ili “emitovano 2012. godine” (1, 2, 3). Najstariju objavu ove slike na našem govornom području pronašli smo na Twitter profilu Ljubinka Lukic 25.5.2022.


Šta su činjenice? 

Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja, koji izaziva bolest sa simptomima sličnim, ali manje teškim od velikih boginja. Od 13. maja ove godine, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeni su slučajevi majmunskih boginja u nekoliko država u kojima ova bolest nije uobičajena, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju, Australiju i Sjedinjene Američke Države, što je uzrokovalo lavinu dezinformacija o bolesti na društvenim mrežama i u medijima.

Korisnici/e društvenih mreža s raznih govornih područja ubrzo su prezentovali/e kolaž slika kao “dokaz” da su "Simpsoni" predvidjeli izbijanje ove rijetke bolesti (1, 2, 3).

Ipak, kako su proteklih dana pisali mnogobrojni strani i regionalni mediji, kolaž koji se koristi kao “dokaz” za ovu tvrdnju predstavlja manipulaciju.

Naime, dvije slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode.

Lijeva slika, na kojoj se vidi Homer Simpson kako sjedi na kauču s majmunom, scena je iz 21. epizode 9. sezone, emitovane 1998. godine. U opisu radnje na web stranici IMDB navodi se da Homer u toj epizodi usvaja majmuna pomagača. 

Desna slika preuzeta je iz treće epizode 17. sezone, emitovane 2005. godine. U opisu radnje ove epizode piše da je Maggie Simpson dobila male boginje, što je Homeru dalo ideju da organizuje zabavu na kojoj bi druga djeca dobila male boginje od Maggie i da to naplati roditeljima, ali njegov plan pošao je po zlu. Na IMDB-u su dostupne i slike iz ove epizode. Jedna od njih je upravo slika Homera s crvenim osipom, koja je dio viralnog kolaža. 

Foto: Screenshot, IMDB

Majmunske boginje se ne spominju u opisima ovih epizoda, koje su emitovane u razmaku od sedam godina.

Ova se virusna bolest ne spominje ni u epizodi “Home Sweet Home-Dum-Diddly Doodily”, na koju se poziva članak portala Red. Na IMDB-u stoji da je epizoda emitovana 1995. godine, a u sinopsisu se navodi da “Marge i Homer gube starateljstvo nad djecom koja su poslana da žive u kući Flandersa”.

Ovoj animiranoj seriji učestalo se pripisuju predviđanja različitih historijskih događaja. Ipak, “dokazi” kojima se potkrepljuju tvrdnje da su “Simpsoni” predvidjeli neki događaj uglavnom su rezultat manipulacije, o čemu je Raskrinkavanje već nekoliko puta pisalo u analizama koje možete pročitati ispod:

Lažna vijest
“Simpsoni” nisu predvidjeli rat u Ukrajini

Fotošopirane fotografije iz crtane serije “Simpsoni” iskorištene su za teor...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 20.04.2022

Lažna vijest
Simpsoni nisu predvidjeli januarske nerede u Americi

Nakon neuspješnih nereda u američkom Kongresu u januaru 2021, neki mediji s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 18.01.2021

Lažna vijest
„Proročanstvo“ iz crtane serije Simpsoni „zarazilo“ i portale u BiH

Tvrdnje fanova američke crtane serije „The Simpsons“ o epizodi koja je pred...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano 06.02.2020

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “Simpsoni” predvidjeli majmunske boginje, na društvenim mrežama prvobitno objavljenu na Twitter profilu Ljubinka Lukic, a u medijima u naslovu članka na portalu Red, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

8.9.2023: Jedna od objava sa društvene mreže X (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 07. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me