Raskrinkavanje.ba

Predviđanje majmunskih boginja u “Simpsonima” je manipulacija

Korisnici/e društvenih mreža dijele sliku za koju tvrde da je dokaz da su “Simpsoni” predvidjeli izbijanje majmunskih boginja. Slika je manipulacija proizašla iz dvije nepovezane epizode ove animirane serije, koje nemaju veze s ovom zarazom.

Foto: Facebook stranica Vicevi iz Doboja

Na Red portalu je 26.5.2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Simpsonovi PREDVIDELI majmunske boginje 😲😶

U članku se navodi:

Fanovi i teoretičari zavere su ubeđeni da je ovaj crtani film predvideo sve - od Donalda Trampa kao predsednika SAD, do 11. septembra, do bojkota ispred Kapitola itd itd.

A izgleda da su ovog puta predvideli i izbijanje majmunskih boginja. Naime, u pitanju epizoda Home Sweet Home Diddly-Dum-Doodily u kom se prikazuje svena gde Bart i Milhaus dolaze u kontatk sa majmunom.

Šta vi mislite? Još jedna slučajnost ili neko kreira događaje po seriji? 🤔😂

U članku je objavljena slika koja navodno potkrepljuje ove tvrdnje:

Ista slika je krajem maja objavljena i na nizu Facebook i Twitter profila, uz tvrdnje da je popularna animirana serija “predvidjela majmunske boginje” (1, 2, 3). U pojedinim Twitter objavama tvrdnja da su “Simpsoni” predvidjeli majmunske boginje ne iznosi se eksplicitno, već je samo objavljena spomenuta slika uz opise “opet Simpsonovi” ili “emitovano 2012. godine” (1, 2, 3). Najstariju objavu ove slike na našem govornom području pronašli smo na Twitter profilu Ljubinka Lukic 25.5.2022.


Šta su činjenice? 

Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja, koji izaziva bolest sa simptomima sličnim, ali manje teškim od velikih boginja. Od 13. maja ove godine, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeni su slučajevi majmunskih boginja u nekoliko država u kojima ova bolest nije uobičajena, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju, Australiju i Sjedinjene Američke Države, što je uzrokovalo lavinu dezinformacija o bolesti na društvenim mrežama i u medijima.

Korisnici/e društvenih mreža s raznih govornih područja ubrzo su prezentovali/e kolaž slika kao “dokaz” da su "Simpsoni" predvidjeli izbijanje ove rijetke bolesti (1, 2, 3).

Ipak, kako su proteklih dana pisali mnogobrojni strani i regionalni mediji, kolaž koji se koristi kao “dokaz” za ovu tvrdnju predstavlja manipulaciju.

Naime, dvije slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode.

Lijeva slika, na kojoj se vidi Homer Simpson kako sjedi na kauču s majmunom, scena je iz 21. epizode 9. sezone, emitovane 1998. godine. U opisu radnje na web stranici IMDB navodi se da Homer u toj epizodi usvaja majmuna pomagača. 

Desna slika preuzeta je iz treće epizode 17. sezone, emitovane 2005. godine. U opisu radnje ove epizode piše da je Maggie Simpson dobila male boginje, što je Homeru dalo ideju da organizuje zabavu na kojoj bi druga djeca dobila male boginje od Maggie i da to naplati roditeljima, ali njegov plan pošao je po zlu. Na IMDB-u su dostupne i slike iz ove epizode. Jedna od njih je upravo slika Homera s crvenim osipom, koja je dio viralnog kolaža. 

Foto: Screenshot, IMDB

Majmunske boginje se ne spominju u opisima ovih epizoda, koje su emitovane u razmaku od sedam godina.

Ova se virusna bolest ne spominje ni u epizodi “Home Sweet Home-Dum-Diddly Doodily”, na koju se poziva članak portala Red. Na IMDB-u stoji da je epizoda emitovana 1995. godine, a u sinopsisu se navodi da “Marge i Homer gube starateljstvo nad djecom koja su poslana da žive u kući Flandersa”.

Ovoj animiranoj seriji učestalo se pripisuju predviđanja različitih historijskih događaja. Ipak, “dokazi” kojima se potkrepljuju tvrdnje da su “Simpsoni” predvidjeli neki događaj uglavnom su rezultat manipulacije, o čemu je Raskrinkavanje već nekoliko puta pisalo u analizama koje možete pročitati ispod:

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “Simpsoni” predvidjeli majmunske boginje, na društvenim mrežama prvobitno objavljenu na Twitter profilu Ljubinka Lukic, a u medijima u naslovu članka na portalu Red, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

8.9.2023: Jedna od objava sa društvene mreže X (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

9.5.2024. Nakon objaev ove analize, Red portal ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 26.05.2022

Red portal: Simpsonovi PREDVIDELI majmunske boginje 😲😶

Još jedna slučajnost ili neko kreira događaje po seriji? 🤔😂

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.05.2022

Twitter profil: SasaKonto: Simsponovi predvidjeli majmunske boginje

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.05.2022

Twitter profil: Stevan Kopanja: Simpsonovi predvidjeli majmunske boginje

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.05.2022

Twitter profil: Lidija Zec: Simpsonovi predvidjeli majmunske boginje

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.05.2022

Twitter profil: Bobyshka_🅰K🅰_Čkode ® : Simpsonovi predvidjeli majmunske boginje

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.05.2022

Facebook profili i stranice: Vicevi iz Doboja: Simpsonovi predvidjeli majmunske boginje

  • Prenošenje lažnih vijesti