Raskrinkavanje.ba

Zeleni laseri i plavi automobili: Teorije zavjere o požarima na Havajima

Društvenim mrežama dijele se različite teorije zavjere o navodnim uzrocima požara koji su odnijeli više od 100 života na Havajima. U njih spada i ona o “oružju usmjerene energije”.

Foto: Zane Vergara, ShutterStock

Na Telegram kanalu iSTiNA 2. septembra 2023. godine objavljen je snimak koji prikazuje kadrove različitih požara širom svijeta. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi: 

Za one koji i dalje sumnjaju da DEW (Directed Energy Weapons) (https://t.me/iSTiNiTO/1055) kao energetsko oružje direktnog usmeravajućeg dejstva ne postoji - možda pomogne ovaj video prilog Greg Risa, a u svetlu skorašnjih događaja čudnih i neprirodnih požara u Lahaeni na Havajima (https://t.me/iSTiNiTO/1418). Obratite pažnju na plave predmete koji nisu izgoreli kao i na automobile koji su se bukvalno istopili, a nisu bili ni blizu požara.

Na snimku, koji izgleda kao televizijski prilog u trajanju od 3:20 minuta, narator Greg Reese govori na engleskom, a snimku je naknadno umetnut i ispisan prevod na naš jezik. U snimku se, između ostalog, navodi:

Na ostrvu Maui ovi neprirodni požari su poštedeli gotovo sve kuće bogataša. Dok su kuće radničke klase u potpunosti bile izgorele. Izgorele su sa takvom preciznošću i to baš placevi koji najviše vrede na Mauiu. Decenijama je DEW oružje bilo zavedeno pod strogo poverljivo. Ali poslednjih nekoliko godina ti podaci su sada javno dostupni. Energetsko oružje usmerenog dejstva poznatije pod skraćenicom DEW’s Poseduje mogućnost da zapali ove kuće sa velikom preciznošću. Ali da bi bilo tako precizno celo ovo područje je moralo prvo biti mapirano. Januara ove godine zeleni laseri su bili viđeni iznad Havaja. A oni se mogu najbolje opisati kao tehnologija za geo mapiranje terena. 

Reese u snimku iznosi navodne dokaze da su požari uzrokovani pomenutom tehnologijom i tvrdi: 

Takođe videli smo među spaljenim ruševinama plave objekte i predmete koji nisu bili izgoreli. Plave automobile. Plave suncobrane. Plavi brod. Plave saksije. Internet je prepun videa koji pokazuju kako sve boje osim plave mogu da budu oštećene laserom !!! 

Uz ovu tvrdnju, na snimku se prikazuju i slike pojedinih plavih objekata i predmeta koji nisu izgorjeli.

Isti snimak, objavljen uz iste tvrdnje, pronašli smo u još pet objava na društvenoj mreži Facebook (1, 2, 3, 4, 5). 

Šta se dogodilo na Havajima?

Ostrvo Maui, koje je dio američke savezne države Havaji, u avgustu 2023. godine pogodili su razorni požari koji su se počeli širiti 8. avgusta i trajali su više dana. Do vremena pisanja ove analize potvrđeno je najmanje 115 smrtnih slučajeva uzrokovanih požarima. Uz ogroman broj ljudskih žrtava, na ovom su ostrvu uništene i velike površine zemljišta, uključujući prirodu i naseljene prostore. 

Još uvijek ne postoji zvanična potvrda uzroka samih požara. No, kako tvrde brojni/e stručnjaci/kinje, postoji niz mogućih objašnjenja, poput nevremena i ljudskog faktora. Moguće je, pokazuju podaci, da je prvi požar uzrokovalo zapaljenje dalekovoda

Nedugo nakon izbijanja požara, počele su se širiti i različite teorije zavjere vezane za njihove uzroke. Raskrinkavanje je o takvim primjerima pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje.

Šta je DEW?

Skraćenica DEW odnosi se na Directed energy weapons, što u prevodu znači “oružje usmjerene energije”. Kako se navodi na stranici američke Kancelarije za odgovornost vlasti (US Government Accountability Office - GAO), radi se o oružju koje “koristi koncentrisanu elektromagnetsku energiju za borbu protiv neprijateljskih snaga i imovine”. DEW podrazumijeva lasere velike energije, milimetarsko talasno i mikrotalasno oružje velike snage. 

Ova tehnologija ne nalazi se u širokoj upotrebi, a već je godinama razvija i testira nekoliko zemalja u svijetu. U pomenutoj analizi Raskrinkavanja ističe se, uz pozivanje na GAO, da je jedan od razloga zašto oružje nije našlo široku primjenu “taj što američko Ministarstvo odbrane nije odredilo kako ovu tehnologije prebaciti ‘iz laboratorije’ na teren i kako je uključiti u misije”. Ipak, kako je istaknuto, činjenica je da pojedine države razvijaju, testiraju i koriste neke aspekte ove tehnologije. 

Ne postoje nikakvi dokazi da je ova tehnologija uzrokovala požare na ostrvu Maui, a brojne navodne dokaze za takve tvrdnje analizirale su platforme za provjeru činjenica i mediji širom svijeta, zaključivši da su u potpunosti neutemeljeni (1, 2, 3). 

Odakle snimak potječe?

Stranica Infowars, za koju je Greg Reese kreirao pomenuti snimak objavljen na društvenim mrežama, učestalo dijeli teorije zavjere. Sadržaje ove stranice, kao i tvrdnje njenog osnivača Alexa Jonesa, analizirale su platforme za provjeru činjenica u više navrata (1, 2, 3, 4). 

“Prilog” o požarima na Havajima koji se sada dijeli društvenim mrežama na domaćem govornom području originalno je objavljen na ovoj stranici 1. septembra 2023. godine. 

Kakvi su zeleni laseri viđeni iznad Havaja?

U pomenutim objavama navodi se da je provedeno “mapiranje” kao priprema za korištenje “oružja usmjerene energije” na Havajima, a “dokaz” su zeleni laseri koji su viđeni na nebu iznad ove američke države u januaru. 

Naime, 28. januara 2023. godine zaista su uočena neobična zelena svjetla na nebu iznad Havaja. Ipak, ova svjetla nisu nikakva “tehnologija za geo mapiranje terena”, kako se to u objavama tvrdi. Snimak je zabilježio teleskop kojim upravlja Nacionalna astronomska opservatorija Japana. Ova opservatorija inicijalno je objavila da su svjetla došla od NASA-inog ICESat-2 satelita. Ipak, naknadno su utvrdili da svjetlo nije došlo od ovog satelita, već je vjerovatno poteklo od kineskog satelita Daqi-1. Njegova primarna namjena je, navodi se na stranici resursa Svjetske meteorološke organizacije OSCAR, da prati nivoe ugljendioksida i otkriva atmosferske aerosole. 

On, dakle, nije namijenjen mapiranju terena niti postoje ikakvi dokazi da je takvo mapiranje provedeno na Havajima u januaru 2023. godine

Da li su plavi objekti “pošteđeni” u požarima?

U pomenutim objavama takođe se navodi i da snimci sa Mauia pokazuju da su brojni plavi objekti i predmeti ostali netaknuti u požarima, a da, prema snimcima dostupnim online, laseri različito utječu na različite boje. Time se nastoji dodatno “dokazati” da su požare na Havajima izazvali laseri.

Tvrdnje da su plavi objekti bili “pošteđeni” u požarima, kao i predstavljanje takvih tvrdnji kao “dokaza” da je u pitanju bio napad laserom, analizirao je Associated Press (AP) u tekstu objavljenom 30. avgusta 2023. godine. 

Snimci zabilježeni iz vazduha, nakon što su razorni požari na ostrvu Maui ugašeni, zaista prikazuju plave objekte i predmete, uključujući i automobile i suncobrane, koji nisu oštećeni (1, 2). Na istim se snimcima, ipak, jasno mogu vidjeti i oni druge boje, koji takođe djeluju jednako neoštećeni. Recimo, na 1:08 minutu snimka koji je objavio NBC mogu se vidjeti crveni i zeleni kontejneri koji nisu izgorjeli.

Foto: NBC/Raskrinkavanje.ba

AP u pomenutoj analizi navodi: 

Satelitski snimci prije i poslije takođe pokazuju da su brojne zgrade koje su bile ofarbane u plavo ipak uništene.

Nije neuobičajeno vidjeti neke predmete i strukture kako i dalje stoje nakon šumskih požara jer se požari često šire putem žara koji leti i ne pogađa sve, rekli su stručnjaci/kinje ranije za AP. Slike posljedica požara ne pokazuju ništa nenormalno, rekli su oni. 

Kada je riječ o tvrdnjama iz pomenutih objava da “sve boje osim plave mogu da budu oštećene laserom”, AP ističe da je direktor Centra za nacionalnu bezbjednosnu inicijativu Univerziteta Kolorado Iain Boyd pojasnio za ovaj medij da laseri mogu različito utjecati na objekte u različitim bojama. To, navodi se, u ovom slučaju nije nikakav “dokaz” da su požari uzrokovani laserom. 

Iako je moguće da laseri visoke energije imaju različitu interakciju sa objektima napravljenim od različitih materijala ili čak boja, snop koji ima dovoljno snage da pokrene veliku vatru samo bi progorio kroz materijal bilo koje boje, objasnio je u e-mailu za AP.

„Još relevantnije je, međutim, da ove slike pokazuju područja kroz koja je bjesnio veliki požar i šteta koja je prouzrokovana više nema nikakve veze sa onim što je uopšte izazvalo požar“, dodao je Boyd u e-mailu. „Ako su ove slike autentične, one govore da plavi objekti nisu podložni vatri, što svi znamo da nije tačno”.

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi da su jedino plavi objekti ili predmeti ostali neoštećeni u požarima. Sve i da to jeste bio slučaj, to ne bi bio nikakav dokaz da su požari na Havajima uzrokovani napadom laserom. 

Shodno svim navedenim činjenicama, tvrdnjama da je požare na Havajima izazvao DEW dajemo ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.09.2023

Telegram profili: Telegram kanali: DEW

  • Teorija zavjere