Twitter profili Billa Gatesa i Emmanuela Macrona nisu bili “blokirani”

Prominentna “zavjerologinja” Mila Alečković je na svom Twitter profilu netačno tvrdila da su profili Billa Gatesa i Emmanuela Macrona na ovoj društvenoj mreži bili “blokirani” nakon što je Elon Musk kupio Twitter.

Foto: Freepik

Na Twitter profilu Mile Alečković, jedne od najpoznatijih domaćih teoretičarki zavjere, objavljena je 29.4.2022. godine sljedeća tvrdnja:

OD KAKO JE ILON MUSK KUPIO TWITTER, blokiran je twitter Macrona i Bill Gatesa ,zbog povreda politike twittera, DODUSE NA KRATKO, ali kao OPOMENA !

Do datuma pisanja ove analize, tweet Mile Alečković zabilježio je preko 150 interakcija. 


Šta su činjenice?

Milijarder i direktor kompanija Tesla i SpaceX Elon Musk ugovorio je kupovinu kompanije Twitter za 44 milijarde američkih dolara 25. aprila ove godine. Nakon što transakcija bude finalizirana, Twitter će postati privatna kompanija pod njegovom kontrolom.

Pobornici/e teorija zavjere, kao i pripadnici/e radikalno desničarskih grupa, pozdravili/e su odluku Muska da kupi Twitter, u nadi da će im dozvoliti da na ovoj društvenoj mreži neometano dijele “zavjerološke” narative i/ili svoja ideološka uvjerenja, s obzirom na to da je sebe opisao kao “apsolutista slobode govora”. 

Nije poznato da li će i koliko promjena donijeti Muskovo preuzimanje vlasništva nad ovom društvenom mrežom, ali bivši zaposlenici/e, analitičari/ke i stručnjaci/kinje upozorili/e su da bi povlačenje nedavno donesene politike Twittera kojom se moderira i uklanja problematičan sadržaj moglo dovesti do porasta dezinformacija, ekstremističkog sadržaja, uznemiravanja i govora mržnje protiv kojih je kompanija pokušavala da se bori godinama, navodi se u članku portala Time od 27.4.2022.

Istog dana kada je postignut dogovor između Muska i upravnog odbora Twittera, na društvenim mrežama na engleskom govornom području počele su kružiti tvrdnje da je Twitter suspendovao nalog milijardera Billa Gatesa. Uz tvrdnje je objavljivan screenshot njegovog naloga kao “dokaz” (1, 2). Sličan screenshot objavljen je i u tweetu Mile Alečković.

Portal USA Today raskrinkao je ove tvrdnje u članku objavljenom 4.5.2022. godine. Kako se navodi u njihovom članku, slika koja navodno prikazuje suspendovani Gatesov nalog nije autentična.

Naime, na screenshotu “suspendovanog naloga” kojeg su Twitter korisnici/e objavljivali 25. aprila na engleskom jeziku, mogu se vidjeti detalji kao što su broj pratitelja/ki, profilna slika i biografija. Na nalozima koji su zaista suspendovani, ti detalji nisu vidljivi. Može se vidjeti samo korisničko ime, uz napomenu da je nalog suspendovan, objašnjava USA Today.

Screenshot koji je objavila Mila Alečković ne sadrži broj pratitelja/ki i biografiju, ali sadrži njegovu profilnu sliku, što nije slučaj sa zaista suspendovanim nalozima.

Nalog koji je zaista suspendovan izgleda ovako:

Screenshot: Suspendovani nalog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Twitter profil Billa Gatesa je i dalje aktivan, a kako je naglašeno u članku USA Today, bio je aktivan i u vrijeme kada je lažni screenshot prvobitno objavljen na internetu.

Twitter profil francuskog predsjednika Emmanuela Macrona također je aktivan, a objave pokazuju da je bio aktivan i 29. aprila, kada je Mila Alečković tvrdila da je bio suspendovan. 

Ovo nije prvi put da se na Twitter profilu Mile Alečković dijele netačne tvrdnje. Raskrinkavanje je više puta pisalo o dezinformacijama i teorijama zavjere koje je Alečković raznim kanalima komunikacije širila u javnosti.

Lažna vijest
Mila Alečković promoviše teoriju zavjere o nepostojećem procesu Nirnberg 21

Mila Alečković, teoretičarka zavjere i klinička psihologinja iz Srbije, u n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere Ispravljeno 21.05.2021

Lažna vijest
Mila Alečković ponovo obmanjuje: Nikakvi “naučnici” nisu potvrdili njene besmislice o pandemiji

U novom medijskom pojavljivanju srbijanska psihologinja i poznata teoretiča...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 05.02.2021

Prenošenje lažnih vijesti
Mila Alečković u epizodi fact-chekinga: Teorijama zavjere protiv činjenica

Mila Alečković, teoretičarka zavjere i klinička psihologinja iz Srbije, gos...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 04.06.2021

Shodno činjenicama, tvrdnju da su Twitter profili Billa Gatesa i Emmanuela Macrona nakratko “blokirani” nakon što je Elon Musk kupio Twitter ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 10. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me