Raskrinkavanje.ba

Mila Alečković u epizodi fact-chekinga: Teorijama zavjere protiv činjenica

Mila Alečković, teoretičarka zavjere i klinička psihologinja iz Srbije, gostovala je u online emisiji "Tv Podrum" u kojoj se našla u ulozi “faktčekerke”, te pokušala netačnim navodima osporiti brojne naučno potvrđene činjenice o virusu Sars-Cov-2.

U jednom od najnovijih pojavljivanja u javnosti, Mila Alečković, popularna teoretičarka zavjera iz Srbije, gostovala je u YouTube emisiji na kanalu Tv Podrum. Na ovom kanalu je 24.5.2021. objavljen videosnimak sa naslovom:

FAKTČEKERI "FAKTČEKERA" - Dr Mila

Online emisija u kojoj je Alečković “faktčekingovala” tvrdnje o koronavirusu, te navodnom procesu Nirnberg 21, do trenutka pisanja ove analize zabilježila je 70.922 pregleda.

Na početku emisije, voditelj Dimitrije Saratlić je objasnio da će se u ovoj epizodi Alečković naći u ulozi "faktčekera", te da će ona provjeravati tačnost tvrdnji koje on čita, a isto je navedeno i u opisu videosnimka.

INTERVJU - Kako je već svima poznato da Prof Dr Milu Alečković cenzurišu obilno, te da joj tzv. 'factcheckers' ('proveritelji činjenica') obeležavaju izjave kao netačne ili lažne, odlučili smo da nju angažujemo kao 'factchecker'-a i pitamo je o temama vezanim za pandemiju, a koje mainstream mediji prezentuju kao činjenice. Svoje tvrdnje podupire navodima u nauci vodećih imena.

Alečković za fact-checking, odnosno provjeru činjenica, kaže da je to “svođenje na apsurd”. Kroz sat i 36 minuta, voditelj čita 26 tvrdnji čiju je Alečković tačnost “procjenjivala”.

Alečković je već nekoliko puta bila predmetom analiza objavljenih na portalu Raskrinkavanje (link, link, link, link link,link), a u proteklim mjesecima uspjela je steći značajnu popularnost na društvenim mrežama YouTube i Facebook. Posebnu popularnost je stekla zahvaljujući videosnimcima u kojima iznosi besmislice i neistine o pandemiji Covid-19. 

U ovoj analizi donosimo pregled nekih od najvažnijih dijelova intervjua, sa najčešćim tvrdnjama čiju tačnost Alečković u svojim medijskim istupima učestalo negira. Tako je na početku intervjua Alečković navela kako virus Sars-Cov-2 nije izolovan.

(voditelj) Virus Sars CoV 2 je izolovan?
(Alečković): E pa lepo. Znači mi ćemo sad ovako, posle svakog našeg sekvence ide crvena putača, jer mi sad obaramo svetske laži. Pošto smo mi svi bili žrtva faktečekera, ja posebno, ja sam najcenzurisanija na Balkanu. To sad nažalost moram da tvrdim jer takva je činjenica, dobijam vesti iz svih regija, i AFP i ne znam, neki Faktograf i ti svi, oni su svi van Beograda stacionirani koji nas prijavljuju, to su plaćenici Bil Gejtsa i Šoroša to znamo. E, sada mi obaramo te stvari. Znači, od prve stvari, virus je izolovan. (...) Sa tačke naučnog gledišta, virus zaista nije u celosti izolovan u laboratorijama i to svi naučnici znaju. Prema tome, čak i ako kažete da on ne postoji, niste pogrešili, zato što on nije, neke sekvence su izolovane ali nije u celini izolovan.

Tvrdnja o tome da virus Sars-Cov-2 nije izolovan širi se u različitim formama na društvenim mrežama gotovo od proglašenja pandemije do danas. Ipak, njeno opšte prisustvo nije indikator i njene utemeljenosti. Virus SARS-CoV-2 izolovan je u više navrata, te o tome postoje brojni izvještaji (link, link, link),a prvi put je izolovan 7.1.2020. godine u Kini. 

Raskrinkavanje je detaljno pisalo o tome zašto je netačna tvrdnja da virus nije izolovan u decembru prošle godine, a kompletnu analizu čitajte na linku ispod.

U drugoj tvrdnji za “analizu”, Alečković navodi kako nije tačno da virus Sars-CoV-2 nema sekvence malarije i HIV-a, te da je lijek za Covid 19 - hidroksiklorokin.

(...) Virus ima i sekvencu malarije i sekvencu HIV-a, za ovo drugo je rekao sam nobelovac Luc Montagnier, koji jeste najviše na tom HIV-u i radio a što se tiče malarije ima sekvencu, ona je ubačena, ne zato da bi ubijala ljude nego zato što su to ti eksperimenti. I zbog toga hidroksiklorokin, kao molekula, a lek se industrijski zove nivakin ili plakinil ili to je francuski lek a ima i drugih možda lekova sa drugim industrijskim nazivima, lek ima istu formulu ali ima različite indsutrijske nazive možda u odnosu na neke zemlje, zbog toga taj lek i uništi ovaj virus za 4,5 dana najduže. (...)

O tome kako je Luc Montagnier, naučnik iz Francuske, izjavio da u SARS-Cov-2 virusu postoje segmenti HIV-a, Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 29.4.2020. godine. 

Montagnier je svoje tvrdnje tada bazirao na naučnom radu koji je objavljen bez potrebnih recenzija, te je ubrzo i povučen zbog nedostataka u pogledu jasnih dokaza o tvrdnji da virus Sars-CoV-2 sadrži segmente HIV-a.

Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod.

Ni tvrdnje da novi koronavirus sadrži sekvence malarije i da se zbog toga liječi hidroksiklorokinom nisu tačne. O tome smo detaljno pisali u analizi iz aprila 2020. godine, koju možete pročitati na linku ispod.

Potom je negirala i tačnost tvrdnje da maske i viziri pomažu u sprečavanju širenja pandemije.

(...) Ne, maska i vizir ničemu ne pomažu, to se zna i to je rečeno i to čak i piše na maskama. Hirurg ne nosi masku da mu virus ne uđe u masku jer virus prolazi kroz maske. To je kao kliker naspram tunela, je li. Znači, hirurg nosi masku da ga ne bi isprskala krv pacijenta i da ne bi kinuo u otvorenu ranu a hirurg kad ima virus on sedi kod kuće i ne operiše. Prema tome, maska ne služi zaštiti od virusa (...)

O tvrdnjama da hirurške maske nisu efektivne u zaštiti protiv koronavirusa pisali smo u augustu 2020. godine. Hirurške i platnene maske zaista ne mogu spriječiti ulazak virusa u naše tijelo - ali mogu spriječiti njegovo širenje ako ih nosi osoba koja je zaražena. 

Primarna funkcija maski za lice u situaciji epidemije nije da nas zaštite od virusa, već da zaštite druge od nas, a detaljnije o ovome čitajte u analizi na linku ispod.

U svom “faktčekerskom” izlaganju, Alečković se osvrnula i na tvrdnju da je PCR test pouzdano dijagnostičko sredstvo. Ona tvrdi kako je to netačno.

(...) PCR test je već od samog njegovog tvorca, to svi znamo ali sad kratko to kažem,Karry Mullis, je proglašen kao metod dobar za naučno istraživanje ali diganostički nula, znači, ništa ne dijagnostifikuje (...)

O posve netačnoj tvrdnji da je Karry Mullis priznao da PCR nije namijenjen za dijagnosticiranje, pisao je Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske, u analizi objavljenoj u oktobru 2020. godine. Faktograf tako navodi da je jasno istaknuto u samom patentu PCR-a testa da se koristi za dijagnostiku bolesti koje uzrokuju virusi.

(...) Pisali smo kako izumitelj u samom patentu jasno navodi da se PCR koristi za dijagnostiku zaraznih bolesti koje uzrokuju virusi. Nadalje, kontaktirali smo autore pojedinih članaka o biografiji izumitelja PCR-a koji su također izrazili skepticizam oko te izjave. Nedavno u i drugi fact-checkeri demantirali slične navode o Mullisu (AAP, FullFact). (...)

O tome da PCR zaista služi za dijagnostiku i da se ubraja među najpouzdanije načine utvrđivanja prisustva patogena u organizmu zaražene osobe, pisalo je i Raskrinkavanje u analizi koju detaljno možete pročitati na linku ispod:

Alečković se osvrnula i na još jednu netačnu tvrdnju o tome da će vakcina, navodno, da uništi naš prirodni imunitet.

(...) Vakcina kao imunizaciono sredstvo nije trajna, mi znamo da nijedna vakcina nije trajna (...) sad će tražiti od vas, oni će, vakcinom, Pfizer vakcinom, one će uništitii vaš prirodni imunitet koji više neće moći da daje imunizacioni odgovor (...)

O netačnoj tvrdnji da se vakcinama protiv Covid-19 zapravo narušava prirodni imunitet kod ljudi, što će za posljedicu imati razvoj stalnih oboljenja, pisali smo u nekoliko analiza. Slične tvrdnje koje Alečković zagovara samo zabilježili u analizi objavljenoj 6.4.2021. godine. 

U toj analizi smo se bavili viralnim videosnimkom u kojem Steven Hotze zagovara, bez ikakvih naučnih dokaza, tvrdnju da će vakcine dovesti do upalnih procesa do kraja života. Slične tvrdnje smo analizirali i u objavama koje se pozivaju na mišljenje koje je dao Geert Vanden Bossche, a obje analize u cijelosti čitajte na linkovima ispod:

U svom izlaganju, u ulozi “faktčekerke” Alečković se osvrnula i na navod o sudskom procesu Nirnberg 21.

(...) ono je uveliko počelo, jer ono ne počinje u Holandiji, ono počinje u zemljama učesnicama,  pa onda sve zemlje predaju kao zajedničko čovečanstvo koje se buni protiv čovečanskih zlikovaca i onda ide ročište koje je sad pomereno za novembar ali utoliko bolje jer do novembra može da bude 30 zemalja. (...)

Nirnberg 21, o kome Alečković govori, teorija je zavjere koja se već mjesecima širi, ponajviše na društvenim mrežama. 

U osnovi ove teorije zavjere su sasvim netačni navodi da su, prije svega, vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne” i da se kao takve daju ljudima širom svijeta, bez da su oni informisani o tome da učestvuju u “eksperimentu”. 

To, prema navodima teoretičara/ki zavjere, znači da je prekršen Nirnberški zakon o medicinskom eksperimentiranju iz 1947. godine, te da svima koji na bilo koji način “učestvuju” u kršenju ovog zakona treba biti suđeno. Uprkos tome što ovaj zakonik zaista kaže da je potreban pristanak osoba za učestvovanje u ispitivanjima, on nije relevantan za odobrene vakcine protiv novog koronavirusa, jer one nisu eksperimentalne. 

Detaljnije o Nirnbergu 21, nepostojećem procesu, čitajte u analizi na linku ispod:
 

Budući da se u online emisiji YouTube kanala Tv Podrum Alečković poziva na već analizirane lažne vijesti i teorije zavjere, tvrdnje iznesene u ovoj emisiji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere

Napomena: 18.6.2021.

Na YouTube kanalu Tv Podrum je objavljena nova epizoda online emisije čija je gošća bila, ponovo, Mila Alečković. Emisija je naslovljena “Na času istine” i svojevrsni je osvrt na našu analizu njenog prethodnog gostovanja u ovoj online emisiji. Alečković je ponovila netačne tvrdnje o tome da virus Sars-CoV-2 nije izolovan, da zaštitne maske nisu korisne u zastavljanju pandemije, da PCR test nije pouzdano dijagnostičko sredstvo, kao i da su u toku pripreme za sudski proces “Nirnberg 21”. Budući da je riječ o tvrdnjama koje smo već analizirali, ocjenjujemo ih kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.05.2021

YouTube: Tv Podrum: YouTube: Tv Podrum Mila

FAKTČEKERI "FAKTČEKERA" - Dr Mila

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.06.2021

YouTube: Tv Podrum: YouTube: Tv Podrum Alečković

NA ČASU ISTINE - Prof dr Mila

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti