Raskrinkavanje.ba

Vakcinacija nije "opasnija od bolesti" ni kod mladih, ni kod starijih osoba

Na stranicama Hrvatske udruge roditelja aktivista u julu su dijeljene dezinformativne objave o miokarditisu, čiji je cilj bio odvraćanje roditelja od vakcinacije djece i mladih protiv Covid-19.

Na Facebook stranici Hrvatska udruga roditelja aktivista je 8.7.2021. godine objavljen status s upozorenjem o upali srčanog mišića nakon vakcinacije djece protiv bolesti Covid-19. Status problematizira preporuku da se vakcinacija djece u Sjedinjenim Američkim Državama nastavi uprkos "prekomjerno povećanoj učestalosti upale srčanog mišića i njegove ovojnice u djece od predviđene". 

‼‼‼UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA‼‼‼
VIDEO KOJI MORATE VIDJETI!
LINK: ➡ https://www.bitchute.com/video/Xw1xUe73fJAq/ 
#share #podijeli

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposredno može spasiti život.

Slijedi petnaestominutni isječak iz epizode 221 TheHighWire u kojemu su izneseni neki od detalja sastanka američkog Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP). ACIP odbor je imao prilike jasno čuti podatke o prekomjerno povećanoj učestalosti upale srčanog mišića i njegove ovojnice (miokarditis/perikarditis) u djece u odnosu na očekivanu. Unatoč tome, donijeli su preporuku o cijepljenju djece protiv COVID-a. NEČUVENO!!!

Cijela epizoda dostupna je na https://thehighwire.com/videos/episode-221-the-mrna-insider/ 

Izvor tvrdnji objavljenih na stranici udruge HURA je 212. epizoda emisije "The HighWire", koju uređuje i vodi američki antivakcinacijski aktivista Del Bigtree. Šesnaestominutni isječak ove emisije je s prevodom na hrvatski jezik objavljen na BitChute profilu ove udruge istog dana kada i status na Facebooku. Identičan sadržaj ova udruga objavila je i na svom portalu Cijepljenje (9.7), a prenio ga je i portal Provjeri (8.7) 

 

Šta govori Del Bigtree?

Bigtree u navedenom videosnimku iznosi mnoštvo tvrdnji vezanih za zasjedanje Savjetodavnog komiteta za imunizaciju američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (ACIP CDC) od 23.6.2021. godine. Svoje izlaganje bazirao je na podacima sa slajda broj 28 iz prezentacije o sigurnosti vakcina protiv Covid-19, predstavljene na zasjedanju tog dana.

Ovo zasjedanje i podatke koji su tu prezentovani interpretirao je kao "priznanje" komiteta da je broj slučajeva miokarditisa i perikarditisa kod mlađih osoba višestruko veći od očekivanog, te da je opasnost od ove nuspojave višestruko veća od smrtnosti od same infekcije. S obzirom na to, Bigtree, a za njim i Facebook stranica Hrvatska udruga roditelja aktivista, dovodi u pitanje odluku ovog vijeća da i dalje preporučuje vakcinaciju te dobne grupe protiv Covid-19. 

Bigtree tvrdi da je iza ove "obmane" agenda da bi se što više ljudi vakcinisalo "nesigurnim" vakcinama.

 

Perikarditis i miokarditis: Šta su tvrdnje, a šta činjenice?

Bigtree u snimku citira bivšeg novinara New York Timesa Alexa Berensona koji je na svom Twitter profilu objavio da je broj slučajeva miokarditisa i perikarditisa 200 puta veći od očekivanog kod osoba mlađih od 25 godina koje su primile obje doze vakcine protiv Covid-19 - to jest, da je 200 puta veći od broja slučajeva koji su uobičajeni za tu starosnu grupu (link). Na osnovu toga, zatim, izvodi sljedeći zaključak:

200 puta veća vjerojatnost miokarditisa kod djece nasuprot riziku 0.00000401 umiranja djece od virusa. To znači da je prvi put u povijesti, koliko ja znam, CDC svjesno preporučuje proizvod koji je za našu djecu daleko opasniji od samog virusa. Nije im bitan omjer koristi i rizika, nikad nije ni bio. 
(...)
Sada znamo da ne postoji rizik za našu djecu, ali postoji rizik od ovog cjepiva. 

Osim što se ne radi o podatku koji se odnosi na djecu (osobe starosti do 18 godina), već samo na muškarce od 18 do 24 godine starosti, Bigtree ovaj podatak predstavlja manipulativno kako bi potkrijepio svoj narativ o "opasnosti" od vakcina. 

Naime, u tabeli kojom se Bigtree poslužio navedeni su podaci o administriranim dozama vakcine (Doses admin), očekivanom broju slučajeva miokarditisa u odnosu na broj doza (Expected), te broj slučajeva miokarditisa koji je prijavljen u sistem VAERS (Observed). Sve ove kategorije podataka podijeljene su u odnosu na spol i godine. 

Slajd broj 28 iz prezentacije o sigurnosti vakcina protiv Covid-19, predstavljene na zasjedanju ACIP-a 

I zaista, na više od 4.330.000 doza koje su administrirane muškarcima od 18 do 24 godine starosti, očekivani broj slučajeva miokarditisa kretao se u rasponu od 1 do 8, dok je broj zabilježenih slučajeva miokarditisa bio 219.

Bigtree, kao i Berenson prije njega, naprosto ignoriše činjenicu da se broj očekivanih slučajeva kretao od 1 do 8, te kao osnovu za poređenje uzimaju donju vrijednost, to jest 1. Ukoliko se u razmatranje uzme samo donja vrijednost očekivanih slučajeva (1), onda se može reći da je zabilježen 219 puta veći broj slučajeva. Da je uzet broj 8, kao gornja vrijednost očekivanih slučajeva, povećanje bi iznosilo 27 puta. Ni jedna ni druga procjena nisu same po sebi tačne niti pogrešne, jer je sam broj očekivanih slučajeva izražen u rasponu, a ne kroz jedan specifičan broj. 

 

Stopa smrtnosti i još obmanjujuće "matematike"

Stopa smrtnosti od Covid-19 kod djece, drugi "parametar" u poređenju koje iznosi Bigtree, nije došla ni od kakvog zvaničnog podatka, već je Bigtree do nje došao sopstvenom računicom. 

Bigtree je do navodne stope smrtnosti od 0.00000401 došao tako što je broj od 297 djece koja su umrla od Covid-19 podijelio s ukupnim brojem djece u SAD-u (73,1 milion). Podatak o 297 smrtnih slučajeva kod djece objavljen je u aprilu ove godine na stranici američke pedijatrijske akademije (American Academy of Pediatrics - AAP). No, na ovoj stranici je uz taj podatak jasno navedeno da je stopa smrtnosti djece od ove bolesti 0,01%:

U prezentaciji naziva "mRNA vakcine protiv COVID-19 u adolescenata i mladih odraslih osoba: Rasprava o koristi i riziku", koja je javno dostupna putem ovog linka, na 44 slajda se diskutuje upravo o omjeru rizika i koristi od Covid-19 vakcinacije (suprotno tvrdnjama Del Bigtreeja da CDC-u ovaj omjer "nikada nije bio bitan"). 

Tu su navedeni podaci o stopi smrtnosti kod različitih grupa stanovništva, pri čemu je za osobe od 12 do 29 godina starosti zabilježeno 2.767 smrtnih slučajeva povezanih s Covid-19, a 316 je prijavljeno u izvještajnom periodu (1.4 - 11.6.2021).

Dobna granica od 29 godina je uzeta s obzirom na to da su slučajevi miokarditisa nakon mRNA vakcine primijećeni najviše kod muškaraca u dobi od 12 do 29 godina. Stopa smrtnosti za ovu dobnu grupu predstavljena je kako bi se uporedila korist vakcinacije s potencijalnim rizicima od pojave miokarditisa. 

Stopa smrtnosti izračunava se na 100.000 stanovnika/ca. Ako bi se Bigtreejev rezultat pomnožio tim brojem, smrtnost bi iznosila 0,4, što je ipak više nego što je za djecu (do 18 godina) navedeno na gore prikazanoj slici (oko 0,1 za djevojčice i malo manje od 0,2 za dječake), a što je na osnovu dostavljenih podataka potvrdila i američka pedijatrijska akademija (AAP). 

No, niska stopa smrtnosti kod djece ne znači da Covid-19 nije opasan, naročito zbog činjenice da i nakon infekcije kod ove populacije simptomi oboljenja mogu potrajati duže vrijeme, a zabilježeni su i slučajevi multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), navedeno je u prezentaciji. 

Dalje, Bigtree je stopu smrtnosti računao ne u odnosu na broj djece zaražene infekcijom Covid-19, već u odnosu na ukupan broj djece u populaciji. Sa druge strane, "rizik koji nosi vakcina" računao je isključivo unutar vakcinisane populacije, te cijela "računica" počiva na neuporedivim podacima. 

 

Da li je ACIP zaista preporučio nešto što je za djecu opasnije od same bolesti?

Zasjedanje ACIP-a održano je 23.6.2021, kada je bilo prenošeno i uživo putem stranice CDC-a. Snimak je dostupan na zvaničnom YouTube kanalu ove institucije putem ovog linka. Na skupu su predstavljeni preliminarni podaci iz baze podataka VAERS, a koji pokazuju da je kod mlađe populacije zabilježeno više slučajeva miokarditisa i perikarditisa nego što je bilo očekivano.   

Kada je riječ o opasnosti od miokarditisa i perikarditisa, CDC je naveo da se ova oboljenja uspješno liječe i da se u najvećem broju slučajeva ne radi o životno ugrožavajućim stanjima (kako se nastoji prikazati ovakvim uspoređivanjem stope smrtnosti od Covid-19 s povećanjem broja zabilježenih slučajeva ovih oboljenja). Detalje o prirodi ovih oboljenja dostupni su i u analizi na ovom linku

Dalje, iako Bigtree u svom izlaganju posebno "napada" odluku ACIP-a da nastavi preporučivati vakcinaciju, on izostavlja razloge na osnovu kojih je ista donešena, a koje je ovo tijelo jasno iznijelo. Naime, ovaj komitet je nastavio preporučivati vakcinaciju s obzirom na procjene o tome koliko su vakcine pomogle smanjenju broja zaraženih, hospitalizacija, potrebe za intenzivnom njegom, te smrtnih slučajeva na milion doza vakcina kod mladih. 

Zbirom svih navedenih cifara dolazi se do procjene da je na milion doza vakcina datih osobama uzrasta od 12-29 godina u SAD-u spriječeno 70.200 slučajeva infekcije, 4.440 hospitalizacija, 631 težak slučaj u jedinicama intenzivne njege, te 36 smrtnih slučajeva. 

Broj potencijalnih slučajeva miokarditisa je, pak, bio u rasponu od 128-158. Na osnovu dostupnih podataka, nije postojala pretpostavka o broju smrtnih slučajeva od ove nuspojave. U prezentaciji je, dakle, zaključeno da koristi vakcinacije nedvosmisleno nadmašuju rizike. 

Bigtreejeva teorija o "agendi" za namjerno preporučivanje "nesigurnih" vakcina također nije utemeljena. Spomenuti sistem VAERS, zahvaljujući kojem su primijećeni slučajevi oboljenja miokarditisa i perikarditisa, zapravo je rezultat nastojanja američkih zdravstvenih institucija (primarno CDC-a) da se bude što transparentnije i operativnije s prijavljivanjem neželjenih reakcija na vakcine. Nažalost, upravo neverifikovane podatke iz tog sistema antivakcinacijski aktivisti i aktivistice poput Bigtreea često zloupotrebljavaju za potrebe svojih narativa (primjer). 

 

 "Priznanja" CDC-a i na portalu Nulta tačka

Tvrdnje o "priznanju" velikog broja slučajeva miokarditisa, slične onim Dela Bigtreea, objavljene su 29.6.2021. godine i na portalu Nulta tačka. Osim ovih navoda, u članku se tvrdi kako je CDC priznao da je više mladih hospitalizovano zbog vakcine nego zbog same bolesti:

CDC je takođe priznao da je više mladih hospitalizovano zbog vakcine COVID 19 nego od samog virusa.

O tvrdnji da je CDC priznao veći broj hospitalizovanih mladih od vakcine nego od virusa pisao je Reuters 9.7.2021. U analizi je navedeno da je tvrdnja vjerovatno potekla od Alexa Bernesona, na koga se pozvao i Del Bigtree, a čiji je Twitter profil trajno suspendiran 29.8.2021. godine zbog širenja dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19. 

Iz CDC-a su za Reuters demantovali ove tvrdnje:

Međutim, kada im je pokazan članak, iz CDC-a je za Reuters rečeno da je naslov neistinit. Izjava poslana Reutersu putem e-maila glasi: "CDC nije direktno izjavio ili indirektno implicirao da je više mladih hospitalizirano zbog vakcinacije protiv Covid-19 nego zbog bolesti Covid-19. Ta je izjava činjenično netačna i ne odražava stvarne podatke o sigurnosti vakcinacije protiv COVID-19.


Tvrdnje da američki CDC na zasjedanju ACIP-a nije razmatrao omjer koristi i rizika vakcina protiv Covid-19, odnosno da im taj omjer nije bitan; da je Covid-19 bezopasan za djecu, te da je "CDC priznao da je više mladih hospitalizovano zbog vakcine COVID-19 nego od samog virusa" nisu tačne. Njima dajemo ocjenu lažna vijest.  

Obmanjujuću tvrdnju o "200 puta većem" broju slučajeva miokarditisa i perikarditisa, te neutemeljeno poređenje ovako dobijenog broja sa pretpostavljenom (nasuprot zvanične) stopom smrtnosti djece od Covid-19, ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama

Tvrdnje o agendi da se vakcine protiv Covid-19 prikažu efikasnijim, to jest o skrivenim namjerama koje navodno stoje iza preporuke o vakcinaciji djece protiv ove zarazne bolesti, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Hrvatska udruga roditelja aktivista

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 08.07.2021

Bit Chute:@UdrugaHURA: UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDA - OPREZ!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 08.07.2021

Provjeri (.hr): Ne radite ovo svojoj djeci! Upala srčanog mišića kod djece nakon uboda

Prema predočenim dokazima danim u epizodi TheHighWire na bitchute.com, cijepljenje djece pokazuje višestruko premašenje očekivanih komplikacija, pogot...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 09.07.2021

Cijepljenje.Info: UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposre...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Lažna vijest 29.06.2021

Nulta tačka: POTRESNO SVEDOČENJE ŽRTVE VAKCINISANJA! 12- GODIŠNJA DEVOJČICA BILA JE ZDRAVA A ONDA JE PRIMILA VAKCINU! SADA JE U KOLICIMA I JEDE KROZ CEV! (VIDEO)

Američki senator Ron Johnson održao je konferenciju za novinare sa porodicama žrtava vakcine protiv COVID 19 u ponedeljak u Federalnom sudu u državi V...

 • Lažna vijest