Raskrinkavanje.ba

Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” ni dio izmišljene “globalističke agende”

Na Facebooku se dijeli objava u kojoj se poziva na “revoluciju” protiv mjera za suzbijanje pandemije Covid-19, uz brojne teorije zavjere i netačnosti o vakcinama protiv ove bolesti.

Na Facebook profilu Olivera Seocanac Nardeli je 17.11.2021. godine objavljen status u kojem autorica, između ostalog, vakcine protiv Covid-19 naziva “genskom terapijom” i tvrdi da će se potvrde na osnovu negativnog testa ukinuti, odnosno da će važiti samo potvrde na osnovu vakcinacije, zaključujući da se “oduzeta sloboda” neće nikada vratiti. 

U statusu se takođe navodi da “oni dolaze po djecu” koju će razboljeti, sterilisati, porobiti i poubijati.

Analizirana Facebook objava počinje svojevrsnim obraćanjem o “nabavci potvrde”, u kojem autorica vjerovatno govori o potvrdama da su lica preboljela Covid-19 ili da su vakcinisana, ili o takozvanim Covid propusnicama. U ovom dijelu statusa, bez jasne argumentacije, ona tvrdi da “ovo” nikad neće proći.

Vakcine protiv Covid-19 se u analiziranoj objavi nazivaju “genskom terapijom”. 

Imate direktne primere iz komšijskih zemalja. Imate primere država u kojima je 90% ljudi primilo tu genetsku terapiju, ali i dalje nema povratka u normalu. Govore da 90% nije dovoljno. Koliko je dovoljno? 110%? U Izraelu za potvrdu treba treća doza, nekima već i četvrta. 
Potvrda testiranjem će se ukinuti svugde. Čak su vam to i najavili.
Mnogi i dalje misle da  treba biti optimista i proći će samo od sebe, da će oni koji su nam oduzeli slobodu, jednog dana vratiti. Neće! 

Takođe, u ovom svojevrsnom “proglasu”, autorica mjere za suzbijanje pandemije Covid-19 naziva oduzimanjem sloboda. Takođe bez ikakve jasne argumentacije, ona navodi da “dolaze po djecu” kako bi ih razboljeli, sterilisali, porobili i poubijali.

Bojiš se za svoj posao? Je li sloboda vredna tvoje plate? Osvesti se i gledaj dugoročno.
Imaš decu i zbog toga ti je problem? Pa po decu ti dolaze. Decu će ti razboleti, sterilisati, porobiti i poubijati!
Upravo zbog dece se trebaš probuditi i biti spreman na sve!
Ne traži da rulja bude iza i ispred tebe. Budi svestan da ćeš ovu priču završiti upravo TI.    Da.  

Facebook objava sa profila Olivera Seocanac Nardeli završava pozivom na bojkot, otpor, prevrat i revoluciju protiv “globalističke agende”. Kao ni u cijeloj objavi, ni na ovom mjestu autorica ne precizira ko su “globalisti” niti šta je “agenda”.

Do vremena pisanja ove analize, objava sa Facebook profila Olivera Seocanac Nardeli podijeljena je 44 puta, sa 14 komentara i 168 reakcija. 

Identičnu objavu pronašli smo na još devet Facebooka profila iako ovo nije konačan broj objava, s obzirom na to da različite postavke privatnosti ograničavaju Facebook pretragu.

Na devet privatnih profila čije su objave javne, analizirana objava ostvarila je ukupno 243 dijeljenja, 589 interakcija i 109 komentara.

Korisnici/ce Facebooka su objavu podijelili/e i u nekoliko Facebook grupa (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).


Šta su činjenice?

U analizi koju je Raskrinkavanje objavilo u januaru 2021. godine, objašnjeno je da vakcine protiv Covid-19 nisu nikakva “genska terapija”. To su testirane vakcine čije su sigurnost i efikasnost potvrđene.

Tvrdnje da se vakcinom može modifikovati ljudska DNK su antivakcinacijski mit, kako je za Reuters pojasnio Mark Lynas iz Saveza za nauku Cornell univerziteta:

“Genetska modifikacija uključivala bi umetanje strane DNK u jezgru ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade. Vakcine djeluju tako što treniraju imunološki sistem da prepozna patogen kada pokušava zaraziti tijelo – ovo se uglavnom radi injekcijom virusnih antigena ili oslabljenih živih virusa koji stimuliraju imunološki odgovor tako što proizvode antitijela”. 
Lynas je dodao: “DNK [u DNK vakcinama] se ne integriše u jezgro ćelije, tako da ovo nije genetska modifikacija – ako se ćelije podijele, uključivat će samo vašu prirodnu DNK. Ali ovaj pristup obećava puno za Covid, jer se može vrlo brzo povećati i vrlo je svestran – lako je sintetički proizvesti DNK sekvence koje odgovaraju traženim dijelovima genetskog koda virusa”.

Dakle, vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija”. Iako je riječ o posve netačnoj tvrdnji, ona se u različitim oblicima dijeli i u medijskim objavama i na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je u nekoliko analiza detaljno objasnilo zašto vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” (1, 2, 3,).

Tvrdnja da “oni”, za koje ne navodi ko su, “dolaze” po djecu koju će da “razbole, sterilišu, porobe i poubijaju”, očita je teorija zavjere o postojanju grupe koja želi da istovremeno i razboli, i porobi, i poubija djecu.

Vakcine protiv Covid-19 nisu štetne po djecu, kao što se to ovo objavom implicira, niti postoje dokazi za ikakav plan o porobljavanju, razbolijevanju i sterilizaciji djece. 

Kada je riječ o vakcinaciji djece u različitim dobnim skupinama, važe i različite preporuke za njihovu vakcinaciju protiv Covid-19.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na svojoj zvaničnoj stranici navode da većina djece i tinejdžera mogu da prime vakcinu protiv Covid-19. 

Za djecu ispod četiri godine, prema podacima CDC-a, nijedna od vakcina koje su odobrene u Sjedinjenim Američkim Državama (Pfizer-BioNTech, Moderna, J&J/Janssen) nije preporučena ovoj skupini. 

Za djecu u skupini od 5 do 11 godina, za upotrebu je odobrena Pfizer/BioNTech vakcina, kao i za djecu od 12 do 17 godina. Vakcine sva tri proizvođača odobrene su za lica od 18 i više godina.

U Evropskoj uniji, za vakcinaciju djece iznad pet godina, protiv Covid-19 preporučene su dvije vakcine: Pfizer/BioNTech i Moderna. 

U članku objavljenom 6.12.2021. godine, Euronews, pozivajući se na podatke Evropske agencije za lijekove (EMA), navodi da je Pfizer/BioNTech vakcina odobrena u EU za vakcinaciju djece od 5 do 11 godina, kao i od 12 do 15. Dostupni podaci pokazuju da je vakcina pokazala efikasnost od 90.7%. 

U vezi s korištenjem vakcine Moderna, ona se u EU preporučuje djeci u skupini od 12 do 17 godina, a trenutno se razmatra odobrenje za vakcinaciju djece u skupini od 5 do 11 godina.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje Pfizer vakcine za djecu od 12 do 15 godina u maju ove godine, a za djecu od 5 do 11 godina u novembru, što je prva vakcina protiv Covid-19 koja je dobila takvo odobrenje u EU. Očekuje se da će uvođenje za starosnu grupu od 5 do 11 godina početi 13. decembra u nekim evropskim zemljama.
Odobrenje za djecu od 12-15 godina zasnovano je na studiji koja je uključivala 2.259 djece u toj starosnoj grupi, koja je pokazala da je njihov imunološki odgovor uporediv sa onima u grupi od 16-25 godina.
Nijedno dijete koje je primilo vakcinu nije dobilo Covid-19, u poređenju sa njih 16 koji su dobili Covid-19 nakon što su primili placebo.
Za one uzrasta od 5-11 godina, slična studija sprovedena je na 2.000 djece. Dobili su manju dozu od onih od 12 i više godina, a od 1.305 djece koja su primila vakcinu, troje je dobilo Covid-19, u poređenju sa 16 od 663 djece koja su primila placebo.
To znači da je vakcina u ovoj studiji bila 90,7 posto efikasna u prevenciji simptomatskog Covid-19.
EMA je u julu odobrila i vakcinu Moderna za upotrebu u starosnoj grupi od 12 do 17 godina. Ovoga puta, studija na 3.732 djece u ovoj starosnoj grupi pokazala je da nijedno dijete od onih koji su primili vakcinu nije dobilo Covid-19, u poređenju sa četvero u placebo grupi. (...).

Dakle, vakcine protiv Covid-19, u zavisnosti od proizvođača i dobne skupine djece, preporučene su širom svijeta, nakon različitih faza testiranja, kao što je to bio slučaj i sa vakcinacijom odraslih.

Naprosto ne postoje nikakvi dokazi da su vakcine protiv Covid-19 namijenjene djeci bilo kakvo oružje kojim bi se ona porobila, razboljela, poubijala i sterilisala. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz objave sa Facebook profila Olivera Seocanac Nardeli da su vakcine “genska terapija” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” niti postoji naučno dokazana mogućnost da ove vakcine utiču na umetanje DNK u ljudske ćelije. Vakcine protiv Covid-19 to naprosto ne rade.

Sve kasnije objave ove tvrdnje na društvenim mrežama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da postoji plan da se vakcinacijom djeca razbole, porobe, poubijaju i učine sterilnim ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Ne postoje nikakvi argumenti kojima bi se dokazalo da takav plan postoji. Dodatno, trenutno odobrene vakcine protiv Covid-19 za upotrebu kod djece u različitom uzrastu, ali iznad pet godina, širom svijeta pokazuju visok nivo efikasnosti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.11.2021

Facebook profili i stranice: Olivera Seocanac

Sada ćeš nabaviti potvrdu?

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Kalinic

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.11.2021

Facebook profili i stranice: Obradovic

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: djordjevic

Sada ćeš nabaviti potvrdu

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: tanja nane

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Srbislav

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Lazarela

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Kenwood

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000 €? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Ristic

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.11.2021

Facebook profili i stranice: Milinkovic

Sada ćeš nabaviti potvrdu? Kupiti je za 300, 500 ili 1000€ ? Planski se "zaraziti" da je dobiješ? Možda ćeš se vakcinisati i miran si?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti