Videosnimak s filmskog seta kao “dokaz” za teoriju zavjere o insceniranoj pandemiji

Videosnimak sa seta dokumentarca o nedavnom lockdownu u Šangaju netačno se predstavlja na društvenim mrežama kao “dokaz” za teoriju zavjere da je Covid-19 pandemija bila inscenirana i da se to ponavlja s majmunskim boginjama.

Foto: Freepik

Na Twitter profilu Dečkotzar (Дечкотзар) 5.6.2022. godine podijeljen je videosnimak filmskog seta na kojem se snima scena s osobama u zaštitnim odijelima. Na snimku se vide kamermani i druge osobe sa seta. U opisu je navedeno:

Sigurno se sećate potresnih snimaka iz Šangaja

 

 

Isti videosnimak objavljen je na Facebook profilu Gavrilo Princip 6.6.2022. godine s opisom: 

Svijet je jedna velika pozornica

Do vremena pisanja analize ova objava zabilježila je 2.900 pregleda i više od 190 reakcija.

Videosnimak je na TikTok nalogu Miki Ivković (Мики Ивковић) podijeljen 6.6.2022. godine. Na snimak je dodan sljedeći tekst:  

Shanghai Televisia presenta
Pocinje scenario
Majmuni budite spremni…maske obavezne… 

Ova objava zabilježila je više od 41.000 pregleda. 

Link na video sa TikTok naloga Miki Ivković podijeljen je na Twitter profilu Tviter Advokat uz opis:

Još jedna podvala zvana majmunske boginje i kovid

 

Šta su činjenice?

 

Videosnimak s osobama u zaštitnim odijelima, za koji se implicira da prikazuje insceniranje pandemije, snimljen je na setu dokumentarnog filma o nedavnom lockdownu u Šangaju, kineskom gradu od 25 miliona stanovnika koji je bio “zatvoren” više od dva mjeseca ove godine. 

Naime, zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u martu ove godine, vlasti u Šangaju odlučile su se za striktne mjere zatvaranja, koje su ukinute početkom juna.

Nakon proglašenja kraja lockdowna, kineska državna novinska agencija Xinhua najavila je “anti- epidemijski” dokumentarac o vladinom odgovoru na suzbijanje Covid-19 u Šangaju, navodi se u članku portala Secret China od 4.6.2022. U članku je objavljen i tweet s profila iPaul, u kojem se nalazi snimak s filmskog seta koji se kod nas dijelio uz tvrdnje da se radi o insceniranju pandemije.

Trailer dokumentarnog filma objavljen je 1.6.2022. godine na portalu kineskog izdanja novinske agencije Xinhua.

Suprotno tvrdnjama o “insceniranoj pandemiji”, globalna zdravstvena kriza koju je uzrokovao Covid-19 je stvarna. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 532 miliona ljudi bolovalo je do 10. juna 2022. godine, dok je više od šest miliona umrlo od ove bolesti.

Majmunske boginje su također stvarna zarazna bolest, o čijem nedavnom širenju izvještava SZO. Od 13. maja 2022. godine SZO-u su prijavljeni slučajevi majmunskih boginja u 28 država članica, u četiri regiona (Sjeverna i Južna Amerika, Evropa, istočni Mediteran i zapadni Pacifik) gdje majmunske boginje nisu uobičajene ili ranije nisu bile prijavljene. Od početka godine prijavljeno je 1.536 sumnjivih slučajeva u osam zemalja afričke regije.

Iz SZO-a su naveli da nije vjerovatno da će izbiti pandemija majmunskih boginja, navodi se u članku Reutersa od 30.5. 2022

Manipulativnim predstavljanjem videosnimaka i fotografija kojima se negira postojanje virusa Sars-CoV-2 i pandemije Covid-19 Raskrinkavanje se i ranije bavilo u nekoliko analiza (1, 2, 3). 

Dakle, pandemija Covid-9 je stvarna i nije “inscenirana”. Nedavno širenje majmunskih boginja nije izmišljeno.

Videosnimak sa seta dokumentarca o lockdownu u Šangaju manipulativno je iskorišten kao “dokaz” za navode o insceniranoj pandemiji. Tvrdnje da su pandemija Covid-19 i širenje majmunskih boginja smišljeni i da ovaj videosnimak to “dokazuje” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)


 

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 14. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Christiana Schmidta o zločinu na Kapiji u Tuzli

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu ista...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i reciklirane teorije zavjere

Protekla sedmica na Raskrinkavanju bila je u znaku različitih teorija zavje...

Lažna vijest
Izmišljeni urolozi, lažne preporuke i lažni lijekovi protiv upale prostate 

Na web stranicama koje izgledaju kao portali posvećeni zdravlju, nepostojeć...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me