Viralna fotografija prikazuje automobile proizvedene u Wolfsburgu, ne u Sarajevu

Godinama se širi fotografija za koju se netačno tvrdi da prikazuje “golfove proizvedene u Tvornici automobila u Sarajevu”.

Foto: Upwinxp, Wikimedia Commons

Na Facebook stranici Nostalgija 14. oktobra 2022. godine objavljena je fotografija na kojoj se vide automobili na kompoziciji voza. U opisu se tvrdi da je riječ o vozilima proizvedenim u Tvornici automobila Sarajevo.

Golfovi proizvedeni u Tvornici automobila Sarajevo spremni za izvoz. BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA...


Ova je fotografija, s identičnom tvrdnjom, istog ili narednih dana objavljena na više od 30 Facebook stranica i profila. Istu fotografiju pronašli smo i na Twitteru (link). Neke objave zabilježile su stotine dijeljenja na društvenim mrežama (link, link).

 Fotografija se na društvenim mrežama i ranije dijelila uz tvrdnju da prikazuje automobile proizvedene u Sarajevu. Najranija objava koju smo uspjeli pronaći potiče iz 2016. godine. U ovoj verziji objave tvrdi se da je fotografija nastala krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka. U nekim kasnijim objavama navedeno je da je nastala 1980. (link), odnosno 1989. godine (link).

Pojedini mediji su takođe u svojim člancima tvrdili da fotografija prikazuje automobile proizvedene u Sarajevu. Klix je fotografiju objavio 2020. u članku o tome šta se sve proizvodilo u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji s opisom u kome se navodi da prikazuje proizvodnju automobila u TAS-u u Vogošći. Isto su uradili i 072info, Crna hronika i epiCentar info

Blic news (.ba), Cazin (.net), Trend radio objavili su fotografiju u istom članku, ali bez ovakvog opisa. Pronašli smo je i u člancima u kojima se govori o sudbini predratnih sarajevskih privrednih giganata, koje su objavili Index (.ba), Hayat, Faktor (.ba), Crna hronika, Glas Stoca, Senor (.tv), Glas Balkana, Viteški Portal. I u ovom slučaju nema eksplicitne tvrdnje o tome šta fotografija prikazuje, no jasno je da je predstavljena kao fotografija Tvornice automobila Sarajevo.

 

Šta su činjenice?

 

U Sarajevu su se zaista proizvodili automobili njemačkog proizvođača Volkswagen, no fotografija koja se dijeli na društvenim mrežama ne prikazuje “golfove” proizvedene u TAS-u.

Kako se navodi na stranici Općine Vogošća, TAS je formiran 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio s njemačkim koncernom Volkswagen AG. U Vogošći je od 1972. godine  sklapana popularna Volkswagenova Buba, a od 1976. godine Golf 1. Kako piše portal Carlander, u početku se Golf sklapao od dijelova koje je Volkswagen dopremao u TAS, a postepeno su se u proizvodnju dijelova uključile i kompanije iz bivše Jugoslavije. Od 1985. godine u Vogošći se proizvodio Volkswagen Golf 2. Pored Golfa, u TAS-u se proizvodila i Jetta i Golf Caddy. Rat u Bosni i Hercegovini zaustavio je proizvodnju. 

Firma Volkswagen Sarajevo je početkom 1998. godine pokrenula SKD montažu nekih modela Škode , Volkswagena i Audija, koja je trajala do kraja 2008. godine. Riječ je o jednostavnoj montaži automobila koji su stizali gotovo kompletirani iz matičnih fabrika, a u Vogošći je postavljan tek manji dio dijelova. Montaža je prestala nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kojim je ukinuta carina na uvoz automobila iz zemalja članica.

Fotografija na kojoj se vide vozila Golf 1 spremna za transport, međutim, nije nastala u Sarajevu. Korištenjem alata za pretragu, istu fotografiju pronašli smo na platformi Pinterest, gdje je objavljena uz opis u kome se navodi da prikazuje Volkswagenovu fabriku u Wolfsburgu.

 

Na istoj platformi dijelili su je i drugi/e korisnici/e s istim opisom, a pronašli smo je i u tekstu u kome se opisuje proizvodnja Golfa 1 u fabrici u Wolfsburgu.

Na internetu je moguće pronaći i druge fotografije i snimke fabrike u Njemačkoj, koje potvrđuju da prethodna fotografija nije nastala u Sarajevu (link, link, link, link). Na platformi Alamy pronašli smo fotografiju fabrike u Wolfsburgu iz sedamdesetih godina, na kojoj su kolosijeci fotografisani iz sličnog ugla i na kojoj se također vide isti objekti u pozadini.

Osim toga, golfovi proizvedeni u Vogošći imali su na prednjoj strani oznaku TAS, no na fotografiji koja je viralna na društvenim mrežama takva oznaka ne postoji.

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža takođe su u svojim komentarima ukazali/e da nije riječ o fabrici u Sarajevu.

Tvrdnja da fotografija prikazuje automobile proizvedene u Tvornici automobila Sarajevo objavljena u svim ranije navedenim objavama dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti, budući da s ove vremenske distance nije moguće utvrditi gdje je prvo objavljena i ko je njen izvor.

Prvo pojavljivanje ove tvrdnje u medijskom izvještaju, na portalu Klix, dobija ocjenu lažnu vijest. Ostala pojavljivanja ocjenjejemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Članci u kojima je fotografija objavljena bez eksplicitne tvrdnje o tome gdje je nastala i šta prikazuje, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Napomena

24.10. 2022. Objava na Facebook stranici Novi je izmijenjena, ona sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 19. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me