Viralni snimak elektrolize ne dokazuje da je voda iz vodovoda neispravna za piće

Više od 6.100 korisnika/ica Facebooka podijelilo je snimak u kojem je korišten neadekvatan uređaj za utvrđivanje kvalitete vode da bi se “dokazalo” da flaširana i voda sa česme nisu sigurne za piće.

Foto: Pexels/Anna Tarazevich

Na Facebook stranici Neka to bude 100% Jezerski 29.4.2022. godine objavljen je videosnimak na kojem muškarac demonstrira “eksperiment” koji je svojevrsna provjera kvaliteta vode za piće, kako bi upoznao gledatelje/ke snimka s onim što piju. On radi elektrolizu pet uzoraka vode – s vodovoda, “izvorske vode” i tri vrste flaširane vode. Za “eksperiment” koristi uređaj za elektrolizu i kaže da košta 15 eura. 

Foto: Screenshot objave s Facebook stranice Neka to bude 100% Jezerski

Elektrode uređaja za elektrolizu prvo uranja u čaše s vodom iz vodovoda i “izvorskom vodom”. Uređaj posjeduje četiri elektrode, tako da u svaku čašu ulaze po dvije. Muškarac potom uključuje uređaj na napajanje i reakcija počinje. U čaši u kojoj je voda iz vodovoda dolazi do zamućenja, odnosno voda u njoj počinje poprimati blago smeđu boju, dok “izvorska voda” ostaje bistra. 

Foto: Screenshot videosnimka s Facebook stranice Neka to bude 100% Jezerski

U ponovljenom “eksperimentu” s tri vrste flaširane vode dešava se isto kao i s vodom iz vodovoda – u jednoj čaši boja vode je blago smeđa, u drugoj skoro zelenkasta. U trećoj je blijedo žuta. Proces ispitivanja vode elektrolizom u ove tri čaše nije u potpunosti prikazan zahvaljujući montaži, već su predstavljeni samo rezultati “ispitivanja”.

Foto: Screenshot videosnimka s Facebook stranice Neka to bude 100% Jezerski

Muškarac na kraju videosnimka zaključuje da je samo izvorska voda ispravna za piće. 

Tokom provođenja “ispitivanja” muškarac je upitan kada je saznao za uređaj, na što je on odgovorio da je to bilo ranije, ali se nije usudio da uopšte proba da nešto radi s njim. Kao obrazloženje je naveo da je ranije imao povjerenje u vladu, gradske čelnike, pa i doktore, no “sada je došlo vrijeme da moramo sami da se brinemo o sebi”. 

Videosnimak je na Facebooku ostvario gotovo milion pregleda, uz preko 6.100 dijeljenja i više od 6.400 ostalih interakcija. 

 

Ko je vršilac “eksperimenta”

Originalni snimak “eksperimenta” pronašli smo na YouTube kanalu boske paris, gdje je objavljen 2.11.2021. godine. Može se zaključiti da je videosnimak nastao “snimanjem” online videopoziva koji ima format svojevrsne emisije. Gost “emisije” imenovan je kao “Boske”, a muškarac čija se slika nalazi u gornjem desnom uglu i koji povremeno postavlja pitanja ima ulogu voditelja.

Istraživanjem smo ustanovili da je “voditelj” Srđan Milinović – vlasnik YouTube kanala EQ TV te Facebook stranice EQ TV i Boske Paris – čiji naziv upućuje da između ovog kanala i YouTube kanala “boske paris” postoji kolaboracija.

Na oba YouTube kanala objavljeni su videosnimci s klikbejt naslovima koji upućuju na “zavjerološki” sadržaj. Kao sagovornici/e kanala EQ TV pojavljuju se domaći/e promotori/ke netačnih informacija i “zavjeroloških” narativa, poput Marije Stojaković, Semira Osmanagića i Milana Zarića (koji koristi i pseudonim plandemiolog). Njihove tvrdnje i objave na društvenim mrežama bile su predmet analiza portala Raskrinkavanje nekoliko puta (1, 2, 3, 4, 5).   

 

Šta je elektroliza?

Objašnjenje hemijskog procesa elektrolize, koji se dešava na videosnimku s YouTube kanala boske paris, dao je britanski fact-checking portal Full Fact, analizirajući slične videosnimke koji su se širili na engleskom govornom području. 

U verzijama kojima se bavio Full Fact prikazana je elektroliza vode sa česme i destilovane vode (dakle ne “izvorske”), a kao rezultat, voda sa česme bila je obojena zeleno, dok je destilovana voda ostala bistra. 

Prema definiciji Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, elektroliza je elektrohemijska reakcija razlaganja (razgradnje) elektrolita djelovanjem električne struje. 

Da bi elektroliza bila uspješna, nešto mora biti dodano u čistu (destilovanu) vodu, poput kiseline ili soli, navodi Full Fact. Voda iz vodovoda provodi električnu struju lakše zbog prisustva malih količina kalcija i drugih supstanci

Destilovana voda je prokuhana i onda kondenzovana u tekućinu, čime se dobija “čista” voda. Referišući se na video koji su analizirali, Full Fact navodi da je razlog što u uzorku destilovane vode ne dolazi do zamućenja činjenica to što ona ne provodi električnu struju dobro, jer u njoj ima manje nečistoća. 

S obzirom na to da je u videosnimku na YouTube kanalu boske paris samo jedan uzorak vode –   predstavljen kao “izvorska voda” –  na kraju ostao bistar, može se zaključiti da je riječ o destilovanoj vodi. Naime, muškarac na snimku ne navodi podatak s kojeg izvora je “uzeta” voda za provjeru, ali izvorska voda u pravilu sadrži elektrolite, zahvaljujući kojim bi se boja vode pri provođenju “eksperimenta” također trebala promijeniti. 

 

Zbog čega se voda tokom eksperimenta “zamuti”

Objašnjenje zašto je voda u primjeru koji je analizirao Full Fact dobila boju dao je Oliver Jones, profesor analitičke hemije na RMIT Univerzitetu u Melbournu: 

“Boja na videu nije od vode iz slavine, već od elektrolitičke korozije (elektrolize) metalnih elektroda uronjenih u nju. 

“Elektrode su obično izrađene od željeza, bakra i nikla, koji se svi raspadaju u obojene ionske otopine kada se kroz njih propušta struja u prisutnosti provodnog materijala (u ovom slučaju vode). Mješavina ovih... vjerojatno doprinosi boji koja se vidi u videu.”

Dakle, razlog zbog kojeg se voda u videosnimcima oboji nisu “nečistoće” koje tu vodu čine neupotrebljivom za piće, nego materijal od kojeg su napravljene elektrode uređaja i koji se raspada u kontaktu sa strujom zbog prisustva elektrolita u običnoj vodi. 

Razlog zbog kojeg elektrode ne otpuštaju boju u destilovanoj vodi leži u činjenici da je destilovana voda “loš” vodič struje, pa elektrode ostaju netaknute. To je za Full Fact objasnio profesor Mark Lorch s Univerziteta Hull 

Profesor Mark Lorch s Univerziteta Hull rekao je za Full Fact da je uređaj vjerojatno imao željezne elektrode:

“Kada se struja propušta kroz sistem, željezo s elektrode otopi se u vodi uzrokujući da postane smećkasta. Destilovana voda je vrlo loš provodnik struje, struja ne teče i tako elektroda ostaje netaknuta.”

 

Aparat za elektrolizu je opasan i nije za provjeru kvalitete vode

Full Fact u svom članku navodi da uređaj na snimku koji su oni analizirali pokazuje samo da voda nije destilovana. 

Modeli aparata za elektrolizu vode slični onom na snimku dostupni su za kupovinu i na domaćem tržištu, posredstvom portala za online kupovinu i prodaju stvari. 

Aparat identičan onom s analiziranog snimka bio je promovisan kao uređaj za utvrđivanje kvalitete vode u jednom od starijih oglasa (link):

Uredjaj poseduje i zastitu od elektro udara tako da ne moze pregoreti. Vodu ne treba dirati dok je uredjaj ukljucen niti uranjati metalne predmete tokom rada. Najtacniji i najprecizniji uredjaj za utvrdjivanje kvaliteta vode.

Foto: Uređaj za elektrolizu koji se prodaje na stranicama za online kupovinu. Izvor: Kupujem prodajem 

Kao što se i iz samog oglasa može iščitati, postoji opasnost od strujnog udara tokom njegovog korištenja. Da je riječ o opasnim uređajima, potvrdio je i Full Fact:

Uređaj na videu ima potencijal da bude veoma opasan, jer bi mogao dovesti do strujnog udara, naročito zbog blizine vodi.

Prema pisanju Večernjih Novosti iz 2019. godine, slični eksperimenti korišteni su kao marketinški trik za prodaju filtera i ostalih naprava za pročišćavanje vode. 

Primarijus dr. Marina Mandić Miladinović, specijalistica higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, za ovaj je list ponudila identično objašnjenje za fenomen zamućenja vode prilikom elektrolize:

 Elektrode su od gvožđa i aluminijuma, i u tome je glavni trik, jer se po pravilu koriste one od plemenitog metala, na primer platine - objašnjava dr Mandić Miladinović. - Puštanjem struje sa takvih elektroda, u svakoj vodi će doći brže ili sporije do stvaranja crno-smeđeg taloga. Brzina stvaranja i izgled taloga će zavisiti od količine rastvorenih materija u vodi. Talog će se stvoriti i u devičanski čistoj vodi. Neće ga biti samo u destilovanoj ili demineralizovanoj vodi.

 

Upotreba destilovane vode za piće

Dakle, procesom elektrolize jedino će destilovana i demineralizirana voda ostati bistra. Ako se uzme u obzir da je elektroliza u spomenutim videosnimcima poslužila kao metod provjere kvalitete vode, nameće se zaključak da je jedino ova voda sigurna za piće. 

Kako je navedeno na stranici WebMD, destilovana voda jeste sigurna za piće. Međutim, osim što joj ukus bljutav (jer u sebi ne sadrži minerale poput kalcija, natrija i magnezijuma), destilovana voda ne sadrži ni bitne elektrolite, uključujući kalij i druge minerale, koje naše tijelo treba. 

Stoga, ukoliko se konzumira isključivo destilovana voda, tijelo može biti uskraćeno za ove mikronutrijente. Osim toga, u nekim je studijama uspostavljena veza između konzumacije vode s malom količinom kalcija i magnezija i umora, grčeva u mišićima, slabosti i srčanih bolesti. WebMD navodi da destilovana voda ima manji potencijal da osobu drži hidriranom od ostalih vrsta vode. 

Shodno navedenom, videosnimak elektrolize vode ne dokazuje da su voda iz vodovoda i flaširana voda zagađene, nezdrave ili opasne za piće, odnosno da su “izvorska” ili destilovana voda jedine ispravne. 

Analizirani videosnimak ocjenjujemo kao pseudonauku

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 09. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Greška
Tvrdnje o Kinezu koji je živio preko 250 godina nisu potvrđene

Navodi da je neko živio duže od uobičajenog životnog vijeka zahtijevaju ops...

Greška Neprovjereno
Dezinformacija
Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za...

Dezinformacija Ispravljeno
Analiza
Fizičko kažnjavanje u rubrici “zanimljivosti”: Kako su mediji izvještavali o incidentu iz Perua

Neki portali iz regiona su na neprimjeren način izvještavali o snimku nasil...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me