Raskrinkavanje.ba

Semir Osmanagić: Novi video i stare neistine o pandemiji

U novom videu na svom YouTube kanalu Semir Osmanagić donosi stare dezinformacije i teorije zavjere o pandemiji Covid-19, koje prepričava u tridesetominutnom monologu, nazivajući ih “vijestima”.

Na YouTube kanalu BosnianPyramidsTV 23.2.2021. godine objavljen je video Semira Osmanagića naslovljen: 

Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

Video je do trenutka pisanja ove analize ostvario više od 117.000 pregleda na YouTubeu te, prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, bilježi preko 2.100 interakcija na društvenoj mreži Facebook. 

Video je objavljen i na sajtovima Piramida sunca i Refik Hrvić, na platformama HRworld, MNpost, HRfire i Nautube, na portalima Visoko i Magazin plus, na blogu Daleko od sunca, na YouTube kanalu Jarani portal, te u vidu objave na Facebook profilu Viktor Jagarinec, sve u periodu od 23. do 25. februara 2021. godine. 

Šta Semir Osmanagić tvrdi ovoga puta?

U monologu, u trajanju od gotovo trideset minuta, kojeg on naziva “vijesti”, Osmanagić daje osvrt na neke od aspekata pandemije Covid-19, te implicira da su “talasi” širenja zaraze planirani. S tim u vezi, Osmanagić svoje izlaganje u značajnoj mjeri bazira i na tvrdnji o vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2, za koji u više navrata navodi da je “napravljen” i “modifikovan”.

O imunizaciji protiv Covid-19 govori kao o koraku do ostvarenja krajnjeg cilja navodne zavjere, što je, prema Osmanagiću, uspostavljanje “kontrole” koja će rezultirati gubitkom “slobode, privatnosti i mogućnosti zaštite sopstvenog organizma”. Radi se, dakle, o nizu dobro poznatih teorija zavjere kojima smo se bavili više desetina puta. 

One koji ne vjeruju u ove narative, Osmanagić u svom videu naziva “teoretičarima nezavjere”, u ovu grupu primarno ubrajajući medije i ono što on naziva “organizacijama za cenzuru” (vjerovatno misleći na platforme koje se bave provjeravanjem činjenica, kakva je i Raskrinkavanje). 

Značajan dio ove epizode Osmanagićevih “vijesti” bazira se na tvrdnjama vezanim za talase zaraze u pandemiji koronavirusa. Osvrnućemo se na neke od brojnih netačnih tvrdnji koje Osmanagić iznosi kako bi navodno potkrijepio svoje teze o “planiranim talasima pandemije”.  

Sada već govore o ubacivanju novih sojeva. Gdje je nastao taj prvi novi soj kako oni kažu? U oblasti Oxforda na jugu Engleske. Neko će se možda sjetiti da sam još u martu 2020. davno, prije nego su počele priče o mogućem vještačkom karakteru ovoga virusa, mjesec i po dana prije nego što je američki predsjednik, a i kineska vlada, počele da vode rat iz kog laboratorija je on raširen, ja sam govorio da je on zapravo nastao upravo u blizini Oxforda, Pirbright institut, gdje imamo ljude kao što su srednjoškolci koji su među najbogatijim u svijetu, koji ulažu ogromne novce u razvoj sve agresivnijih formi virusa.

Razvoj novih sojeva predstavlja prirodan put razvoja nekog virusa, u čemu ni SARS-CoV-2 nije izuzetak. Kako BBC navodi, ovaj soj naziva se “Kent sojem”, budući da je prvi put otkriven u Kentu i Londonu. Niko, međutim, ne tvrdi da je tzv. britanski soj tu i nastao. Guardian u tekstu iz decembra 2020 navodi:

Jedno pitanje na koje možda nikada neće biti odgovoreno je odakle je potekla nova varijanta. Prvo mjesto gdje je otkrivena, osvrćući se na uzorke virusa, bilo je u Kentu i Londonu. Ali nije jasno da li se tamo zaista i pojavila. Vrijedi podsjetiti da Velika Britanija preduzima mnogo više sekvenciranja Sars-CoV-2 nego mnoge druge zemlje, a činjenica da smo je ovdje pronašli možda više govori o tome nego o krajnjem porijeklu. Zanimljivo je da se pretpostavlja da je varijanta mogla nastati kod osobe sa oslabljenim imunitetom, koja je bila hronično zaražena, a virus se mogao replicirati i evoluirati u njoj tokom dužeg vremenskog perioda. Ali, kao i uvijek, potrebno je više rada da bi se razumjelo da li je to zaista tako.

Govoreći dalje o svojim ranijim navodima da je koronavirus zapravo nastao u Pirbright institutu u Oxfordu, Osmanagić se referira na teoriju zavjere s početka pandemije, po kojoj je koronavirus “izmišljen i patentiran” u Pirbright institutu. Ovaj institut posvećen je studijama zaraznih bolesti domaćih životinja, a vjerovatan razlog zašto je postao predmetom dezinformacija jeste činjenica da je njegov rad, između ostalih, finansijski podržala i Fondacija “Bill i Melinda Gates” (link).

Tvrdnja o “patentu” analizirana je u više navrata na različitim svjetskim fact-checking platformama (link, link). Tako USA Today u članku iz marta prošle godine navodi:

Iako institut ima patent za koronavirus koji prvenstveno pogađa piliće, on ne posjeduje patent ni za jedan dio novog koronavirusa koji izaziva trenutnu pandemiju COVID-19. 

„Institut je 2018. godine dobio patent koji pokriva razvoj oslabljenog oblika koronavirusa koji bi potencijalno mogao da se koristi kao vakcina za sprečavanje respiratornih bolesti kod ptica, uključujući IBV i drugih životinja“, rekao je za USA Today predstavnik Pirbright instituta.

„Pirbright ne posjeduje nikakve patente na dijelovima ili kompletnom genomu betakoronavirusa SARS-CoV-2“, naveo je institut.

Nigdje u svijetu nisu izdati javno dostupni patenti za genetske sekvence virusa SARS-CoV-2, a moguća vakcina se ne očekuje još nekih 12-18 mjeseci.

Tvrdnjama da je Bill Gates “predvidio” pandemiju koronavirusa mnogo prije njenog izbijanja bavili smo se u analizi iz aprila 2020, koju možete pročitati ispod: 

Jedna od glavnih tvrdnji koje Osmanagić u svom videu ističe tiče se porijekla virusa uzročnika bolesti Covid-19. O neutemeljenim i neprovjerenim tvrdnjama, koje govore o navodnom vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (link, link, link, link, link, link). Zajednički zaključak svih ovih analiza, te generalni naučni konsenzus, jeste da je virus prirodnog porijekla. 

Nije dovoljno što su ovaj napravili tako da su kombinovali barem dva različita virusa korona i HIV i unaprijedili proteine koji će da se hvataju bolje za ćelije u našim plućima da bi nam nanijeli što više problema nego sad unapređuju ove verzije, a najvjerovatnije su ih imali spremne u proteklim godinama. 

Neutemeljene tvrdnje o navodnoj povezanosti virusa koji izaziva bolest Covid-19 i virusa HIV pojavljivale su se i ranije. O tvrdnji da je virus SARS-CoV-2, koji je uzročnik bolesti Covid-19, nastao “kombinacijom barem dva virusa korona i HIV” pisao je francuski Le monde još u martu 2020. godine. U ovoj analizi navodi se:

Kada je 29. februara zvanični kineski medij Global Times pitao Penga Zhiyonga, direktora odjeljenja za intenzivnu njegu u bolnici Zhongnan na Univerzitetu Wuhan, bilo je riječi o efektima bolesti, a on je odgovorio analogijom koju su mnogi portali prenijeli: “Uticaj Covid-19 na ljudsko tijelo je poput kombinacije SARS-a i AIDS-a”.

Zašto ova paralela? Jer sa kliničke tačke gledišta bolest napada i pluća (plućna fibroza) i imuni sistem (limfopenija). Ali doktor Peng Zhiyong govori o simptomima bolesti (AIDS-a) koje uzrokuje virus, a ne o samim virusima (HIV). Međutim, vrlo različiti virusi mogu imati uporedive efekte.
(...)
Iznad svega, poređenje bespotrebno izaziva anksioznost, jer kolaps imunološkog sistema nije specifičnost Covid-19: limfopenija je već primijećena prije petnaest godina kod pacijenata sa SARS-om, izazvanim drugim koronavirusom koji je raširen u Kini.

Tvrdnjama francuskog nobelovca Luca Montagniera, koji je najviše doprinio širenju ovakvih priča, bavili smo se u nekoliko analiza. Jednu od njih možete pročitati u nastavku:

Osmanagić se ranije u svojim videima osvrtao na navodnu povezanost koronavirusa i virusa HIV. O ovim njegovim tvrdnjama pisali smo u analizi iz jula 2020. godine, koju možete pročitati ispod:

U videu koji je bio predmet ove analize, Osmanagić je prenosio tvrdnje upravo Luca Montagniera koji je govorio da je “nedvojbeno, koronavirusu koji je iz familije koronavirusa koji izazivaju gripu, ubačena sekvenca HIV virusa, te sekvenca malarije.” Kako je naveo, virus koji uzrokuje bolest Covid-19 nastao je kao “industrijska nesreća u laboratoriji u Vuhanu dok se radilo na vakcini protiv HIV-a”. Ipak, u analizi je objašnjeno:

Priča o sekvencama HIV virusa je krenula od istraživanja koje je predvodio indijski naučnik Prashant Pradhan, a koje je objavljeno 31. januara ove godine na sajtu BioRxiv (servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja koji nisu dobili sve potrebne recenzije). Već 2. februara reagovao je tim naučnika sa univerziteta u Teksasu, koji je ustanovio da nema dokaza koji podupiru tvrdnju o tome da novi virus sadrži sekvence HIV-a. U međuvremenu je još nekoliko naučnika dokazalo da teorija o HIV sekvencama nije tačna, a na kraju, 2. februara, naučnici, čiji je rad podstakao polemike o sekvencama koje nalikuju proteinima HIV-a - odlučili su da povuku rad.

Dakle, bilo da svoje insinuacije o povezanosti virusa SARS-CoV-2 sa virusom HIV-a bazira na pogrešno interpretiranim izjavama Penga Zhiyonga ili na neutemeljenim tvrdnjama Luca Montagniera, Osmanagić u ovim navodima ni u kom slučaju nije u pravu.

Osmanagić se nadalje u videu dotiče i konstantno prisutnih dezinformacija vezanih za vakcine protiv Covid-19, te za PCR testove. 

Govoreći o vakcinama, navodi da se radi o “uređaju koji se ubrizgava u naš organizam i koji srasta sa našim ćelijama i daje informaciju ćelijama da počne proizvodnju otrova.” Ovom tvrdnjom Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz 22.22021. godine, koju možete pročitati ispod:

Povodom tvrdnji o vakcinama kao “uređaju”, te o “proizvodnji otrova” u ćelijama, u analizi se navodi:

Da bi se medicinski proizvod smatrao “uređajem”, potrebno je da zadovolji definiciju koja nalaže da “medicinski uređaj ne postiže primarnu namijenjenu svrhu putem hemijskog djelovanja, unutar ili na samom tijelu čovjeka ili životinje i koji za postizanje primarne namijenjene svrhe ne treba biti metaboliziran.”

Sve vakcine, pa tako i one protiv Covid-19, ubrajaju se u kategoriju “bioloških proizvoda”, a ne “medicinskih uređaja”, jer, između ostalog, svoju funkciju postižu poticanjem na hemijske reakcije u tijelu (stvaranje proteina patogena). 
(...)
Istina je, pak, da vakcine zasnovane na mRNA ne stimuliraju ćelije da proizvode patogen, nego specifičan protein šiljka virusa (patogena) koji je sam po sebi bezopasan ali istovremeno i važan jer potiče imunološki odgovor organizma. Time se imunološki sistem “trenira” da prepozna isti protein na stvarnom patogenu (Sars-CoV-2) kada se jednom osoba zarazi, te da ga uništi. Na ovaj način se sprečava dalje širenje zaraze u organizmu i razvoj ozbiljnih oblika bolesti Covid-19. Detaljniji opis načina rada mRNA tehnologije korištene u vakcinama protiv Covid-19 se nalazi na ovom linku.

Vezano za PCR testove, Osmanagić navodi da su oni “potpuno netačni”. O ovoj i sličnim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (link, link, link, link, link). Zajednički zaključak ovih analiza ostaje da PCR testovi pružaju jasne rezultate pri utvrđivanju prisustva infekcije koronavirusom, te da sa preciznošću mogu virus, odgovoran za tekuću pandemiju, razlikovati od drugih.

Kako je i ranije navedeno, ovo nije prvi put da Osmanagić u javnost iznosi neutemeljene tvrdnje vezane za pandemiju virusa SARS-CoV-2. Raskrinkavanje je o njegovim javnim istupima o ovoj temi pisalo u više navrata (link, link, link).

Tvrdnje da je virus SARS-CoV-2 “napravljen” ili da je nastao kao “kombinacija koronavirusa i HIV-a”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da ne postoje nikakvi relevantni dokazi koji bi potvrdili tako nešto. 

Istu ocjenu, kao i ocjenu teorija zavjere, dobija i tvrdnja da je virus “nastao” u Pirbright institutu, s obzirom na to da ni u ovom slučaju ne postoje nikakvi dokazi.

Osmanagićevu tvrdnju o vakcinama kao “uređajima koji se ubrizgavaju u naš organizam i koji srastaju sa našim ćelijama i daju informaciju ćelijama da počne proizvodnju otrova” ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Vakcine ne odgovaraju uslovima koje medicinski proizvod treba zadovoljiti kako bi se kategorizovao kao “uređaj”, te se, zahvaljujući njima, u organizmu ne proizvodi nikakav “otrov”, već protein.

Na kraju, ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da su PCR testovi “potpuno netačni”. U više navrata potvrđeno je da se radi o trenutno najpouzdanijem sredstvu koje se koristi za dijagnostifikovanje zaraze koronavirusom.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.02.2021

Magazin Plus: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.02.2021

Daleko od sunca - blog: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

Piramida sunca: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.02.2021

Youtube: Jarani Portal: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

Refik Hrvić: ŠTA SLIJEDI IZA TREĆEG I ČETVRTOG TALASA?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

HRworld: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

MNpost: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

HRfire: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

Nautube: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.02.2021

Facebook profili i stranice: Viktor Jagarinec: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.02.2021

YouTube: BosnianPyramidsTV: Šta slijedi iza Trećeg i Četvrtog talasa?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest