Raskrinkavanje.ba

Teorije Emira Hadžihafizbegovića o virusu “napravljenom u sotonskim laboratorijama”

U razgovoru za Dnevni avaz, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je izjavio da je siguran da je novi koronavirus “napravljen u laboratoriji”, a sličnu je izjavu istog dana dao i prilikom gostovanja na televiziji N1 te u izjavi za Faktor. Ove su neutemeljene tvrdnje do sad višestruko odbačene od strane naučne zajednice, o čemu je Raskrinkavanje od početka pandemije pisalo već niz puta.

Na portalu Dnevni avaz 11. avgusta je objavljen razgovor s bh. glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem o njegovom iskustvu sa koronavirusom SARS-Cov-2 od kojeg se glumac, prema navodima u članku, oporavio. U tekstu članka, između ostalog stoji i izjava u kojoj je Hadžihafizbegović rekao kako je virus “sigurno napravljen u laboratoriji”:

Emir Hadžihafizbegović, istaknuti bh. glumac, oporavio se od koronavirusa. Kako je rekao za "Avaz" prošao je pakao. Koronavirus je za njega Sotona, a kako je istakao, sama borba sa koronom je egzorcizam.

- Poručujem svima koji još ovo nisu ozbiljno shvatili da se radi o jednoj nemani i da nije bez razloga korona došla u vrijeme kada mržnja dominira svijetom i tu je ona našla plodno tlo. Ovo je sigurno napravljeno u laboratoriji. Nećemo se sada baviti genezom korone, ali da napada ljudski organizam to je sasvim izvjesno - rekao je Hadžihafizbegović. 

Ozbiljnu tvrdnju da je virus “sigurno napravljen u laboratoriji”, Hadžihafizbegović je iznio kao usputnu opasku, a pri tome se nije pozvao ni na jedan izvor niti je za istu ponudio bilo kakav argument. Uz ovo, bh. glumac je za Avaz rekao i sljedeće:

Koliko god ovo zvučalo patetično, koronu možemo pobijediti samo snagom duha i naravno, medikamentima koji nam preporučuju doktori, kao i odgovornošću jer emitirati, primati ljuba je najveći problem sotonista. Oni su jednostavno čekali da nam popuste "stražari" i da krenu na cijeli dunjaluk. Emitiranje ljubavi su nam beskrajno važni da pobijedimo koronu - zaključio je Hadžihafizbegović.

Iz navedene izjave nije jasno na šta je Hadžihafizbegović mislio kada je rekao “sotonisti”, šta tačno znači da su “čekali da nam popuste "stražari"”, kao ni to na koji način su “krenuli na cijeli dunjaluk”, odnosno da li je time implicirao da su “sotonisti” kreatori koronavirusa, ili da su na neki drugi način “krenuli na dunjaluk”. 

Hadžihafizbegović je istog dana o svom iskustvu sa koronavirusom govorio za još jedan medij - portal Faktor. Za razliku od izjava koje je dao za Avaz a u kojima je pominjao “sotonu” ne navodeći eksplicitno da je “sotona” kreator virusa, u izjavi za Faktor je naveo upravo to.

Rekao je kako je “virus napravljen ciljano”, odnosno da je virus zapravo “brižno pripremani džin u sotonskim laboratorijama” koji je “pušten da razara čakru broj četiri”: 

Ovo je brižno pripremani džin u sotonskim labaratorijama, i nije on bez razloga pušten da razara čakru broj četiri. Ljudski organizam ima sedam čakri, četvorka je anahata. To je srčana čakra, nalazi se iza pluća i srca. U njoj je smještena emocija, ljubav, empatija. Ovaj virus je napravljen ciljano, da prestanemo emitirati ljubav, da prestanemo jedni za druge da suosjećamo. Ja na koronu gledam kao na u laboratorijama brižno i dugo pripremanog džina ili sotonu. Borba protiv toga je čisti egzorcizam.

Istog dana, 11. avgusta, Emir Hadžihafizbegović je gostovao na N1 televiziji gdje je također pričao o svojoj borbi protiv koronavirusa. Za razliku od izjava za Avaz i Faktor u kojima je rekao da je virus “sigurno napravljen u laboratoriji”, odnosno u kojima je iznesene tvrdnje predstavio kao činjenice, u programu N1 televizije je izjavio kako “misli da se radi o laboratorijskoj priči”:

Ali zaista mislim da je to laboratorijska priča, i pošto sam ja i glumac, flashback mi je otišao na film Ridleya Scotta od prije 40 godina, Osmi putnik sa Sigourney Weaver. Ovo je Osmi putnik, ova neman što nas je napala...

Ni u ovom gostovanju, Hadžihafizbegović nije dao nikakvo šire pojašnjenje niti iznio neki argument kojim bi potkrijepio svoje izjave. Umjesto toga, fokus razgovora je s priče o virusu prebacio na američki igrani film “Alien” (u našem podneblju poznatiji pod nazivom “Osmi putnik”) iz 1979. godine čija radnja ni na koji način nije povezana s novim koronavirusom niti, u suštini, bilo kojim virusom. Naime, film govori o izmišljenim parazitoidnim vanzemaljskim bićima koja čovječje tijelo koriste kao domaćina te ga na kraju usmrte.

Povodom gore navedenih izjava, Raskrinkavanje je 17. avgusta putem Kamernog teatra (Hadžihafizbegović je direktor ove kulturne institucije op.a.) pokušalo dobiti Hadžihafizbegovićev komentar i/ili odgovor na pitanje na osnovu čega, odnosno kojih izvora i istraživanja je iznio navedene tvrdnje u javni prostor. 

U telefonskom razgovoru nam je kazano da svoj upit uputimo pismeno, putem maila, te da će isti biti proslijeđen Hadžihafizbegoviću. Međutim, kako odgovor na ovaj upit ni nakon tri dana nije stigao na adresu naše redakcije,  Kamerni teatar smo 20. avgusta ponovo kontaktirali putem telefona, te dobili kratki odgovor da direktor nije tu i da nisu imali priliku da ga upoznaju sa sadržajem našeg upita. 

O netačnim i neprovjerenim tvrdnjama koje se odnose na navodno vještačko porijeklo virusa, Raskrinkavanje je od početka pandemije pisalo veliki broj puta. Tako su za "kreiranje virusa u laboratoriji" do sad bili "optuženi" mnogi pojedinci, organizacije, pokreti pa i države koje su navodno na taj način htjele ostvariti neke od svojih geopolitičkih ciljeva. Među njima se nalaze Bill Gates i njegova fondacija, George Soros, Velika Britanija, Kina, Amerika i drugi. 

Također, tvrdnje o navodnom vještačkom porijeklu novog koronavirusa u javni prostor u Bosni i Hercegovini nije iznio samo Emir Hadžihafizbegović, već i niz drugih osoba, uključujući Semira Osmanagića, te čak i članicu naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije, infektologinju Sajmu Dautović.

Ipak, kako se može vidjeti u svakoj od gore pomenutih analiza, ni jedna od tih teorija nije potvrđena niti dokazana od strane naučne zajednice i/ili relevantnih institucija i izvora, te za nju ne postoje apsulutno nikakvi dokazi, argumenti, niti istraživanja koja bi ju potvrdila.

Opovrgnute su i dvije priče koje su poslužile kao temelj mnogim teorijama zavjere o "neprirodnom" porijeklu virusa - one vezane uz dva dobitnika Nobelove nagrade, Japanca Tasukua Honje i Francuza Luca Montagniera. 

Naime, Honji je lažno pripisana izjava u kojoj je navodno rekao da je virus vještačkog porijekla, a te navode je nobelovac lično demantovao

Što se tiče navoda Luca Montagniera, njih je opovrgnula i odbacila naučna zajednica o čemu je Raskrinkavanje detaljno pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje, dok su istraživanje na osnovu kojeg je Montagnier iznio navedene tvrdnje, sami autori povukli sa stranice na kojoj je objavljeno. U martu je ove tvrdnje demantovao čak i francuski Institut Pasteur na kojem je Luc Montagnier radio dugi niz godina, te na kojem nosi zvanje profesora emeritusa. Institut Pasteur se tom prilikom pozvao na naučnu studiju pod naslovom Vjerovatno porijeklo SARS-CoV-2 (The proximal origin of SARS-CoV-2), koja je 17. marta objavljena na stranici magazina Nature. Grupa od šest autora ove studije, koju čine eksperti iz SAD-a, Velike Britanije i Australije, u zaključku je iznijela da na osnovu njihovog istraživanja nema dokaza da je riječ o virusu stvorenom u laboratoriji, te da je riječ o prirodnoj evoluciji virusa.

Shodno tome, tvrdnje da je virus “ciljano” i “sigurno napravljen u laboratoriji", kao i tvrdnja da je virus “brižno pripremani džin u sotonskim labaratorijama”, dobija ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.08.2020

Avaz: Emir Hadžihafizbegović za "Avaz": Prošao sam pakao korone, nikome to ne bih poželio

Poručujem svima koji još ovo nisu ozbiljno shvatili da se radi o jednoj nemani i da nije bez razloga ova korona došla u vrijeme kada mržnja dominira s...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 11.08.2020

AntenaM: Emir Hadžihafizbegović: Prošao sam pakao korone, nikome to ne bih poželio

Emir Hadžihafizbegović, istaknuti bh. glumac, oporavio se od koronavirusa. Kako je rekao za "Avaz" prošao je pakao. 

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 11.08.2020

Goražde Portal: EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ: PROŠASAO SAM PAKAO KORONE, NIKOME TO NE BIH POŽELIO

Emir Hadžihafizbegović, istaknuti bh. glumac, oporavio se od koronavirusa. Kako je rekao za “Avaz” prošao je pakao. 

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 11.08.2020

Faktor: Hadžihafizbegović za Faktor: Ovaj virus je ciljano napravljen da razara ljudsku dušu, kako bi prestali emitirati ljubav i suosjećanje

Poznati glumac Emir Hadžihafizbegović istakao je za naš portal da mu je COVID-19 potvrđen 22. jula, te da je u samoizolaciji bio do 5. augusta. A borb...

  • Teorija zavjere