Raskrinkavanje.ba

Vitamin koji to nije: “B17” ne liječi rak

U nekoliko članaka portala Dominantni, koji se iznova dijele na društvenim mrežama, tvrdi se da navodni vitamin B17 liječi rak. Ipak, niti postoji vitamin koji se zove B17, niti postoje kredibilni dokazi da jedinjenje koje se tako naziva liječi rak.

Sadržaji objavljeni na portalu Dominantni uglavnom su bazirani na pseudonaučnim tvrdnjama o učinkovitosti pojedinih preparata u tretmanu različitih bolesti. Budući da ovaj portal svoje članke dijeli i po više puta na nekoliko Facebook stranica, te da iste tvrdnje ponavlja u različitim člancima, ovi “recepti” nalaze put do velikog broja korisnika/ca ove društvene mreže. 

Tvrdnje o navodnoj učinkovitosti vitamina B17 u liječenju raka su tako na ovom portalu objavljene u pet članaka: 4. januara 2020, 14. januara 2020, 14. oktobra 2020, 14. aprila 2021, te 19. juna 2021. godine. 

Ovi članci, uz određene razlike u sadržaju, bazirani su na istoj tvrdnji: uzrok raka navodno je nedostatak vitamina B17. Neki od pomenutih članaka opremljeni su sljedećim naslovima:

Svijet bez raka uz vitamin B17,evo gdje ga pronaći,kako djeluje i kako ga uzimati (4.1.2020)

Doktor dokazao izlječenje raka pomoću kajsije:Ismijali ga jer je jednostavan (14.4.2021)

Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu ne možete oboljeti od raka (19.6.2021)

U članku iz juna 2021. navodi se:

Rak je posljedica kroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u prehrani nedostaje jedan vitalni sastojak. Polazeći od ove pretpostavke američki biokemičar Ernst. T. Krebs sredinom prošlog stoljeća izdvojio je kemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti stanica raka.

Riječ je o vitaminu B17 (koji se također naziva amygdalin ili laetril).
(...)
Kao preventiva laetril je pokazao stopostotnu učinkovitost, no što je s oboljelima? Mogu li se oni izliječiti uzimanjem vitamina B17?

Jest, mogu, pod uvjetom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput kemoterapije i zračenja.

Od Krebsova otkrića 1952 godine, do danas, bilježi se na hiljade izlječenja maligne bolesti u terminalnoj fazi, uz pomoć laetrila. Većina njih opisana je u 30-tak objavljenih radova s potpisom uglednih liječnika.

Kako se nadalje tvrdi, B17 “ima sposobnost razoriti stanice raka”, ali se ne smije “ispustiti iz vida da terapija tim vitaminom sama po sebi neće izliječiti rak”. Ova tvrdnja kontradiktorna je ostatku članka, u kom se u više navrata ističe navodna učinkovitost vitamina B17 u liječenju raka. U člancima se takođe tvrdi da je ovaj “lijek” izvrgnut ruglu i da to nije čudno “uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na temelju prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lijekova za rak”.

Ovakvim tvrdnjama dovodi se u pitanje efikasnost “zvanične” medicine, a sastojcima koji se nalaze u mnogim namirnicama “svake” kuhinje pripisuje se navodno izlječenje raka. 

Prema analizi alata kompanije Meta, CrowdTangle, pet pomenutih članaka portala Dominantni ukupno je ostvarilo čak više od 30.000 interakcija na društvenoj mreži Facebook. 

Šta je zapravo “vitamin B17”?

O činjenicama vezanim za temu “vitamina B17” Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje. Ovaj vitamin, zapravo, to i nije. Riječ je o hemijskom jedinjenju amigdalin, koje najčešće pronalazimo u sjemenkama kajsije, jabuke, breskve, šljive, crvene trešnje, te u gorkim bademima. Hemijski derivat amigdalina, nazvan laetril, ‘50-ih godina promovisan je kao “alternativni način liječenja raka”. Patentirao ga je Ernst Krebs Jr, na kog se pozivaju i pomenuti članci. Krebs je stekao popularnost promovišući različite “alternativne” lijekove protiv raka. On je jedinjenje nazvao “vitamin B17”, što je do danas čest naziv za amigdalin i laetril. Amigdalin i laetril, ipak, nisu nikakvi vitamini.

Kakva je učinkovitost laetrila u liječenju raka?

Kao glavna antikancerogena komponenta laetrila navodi se hidrogen-cijanid, a tvrdi se da upravo cijanid uništava kancerogene ćelije. Međutim, cijanid je brzodjelujući otrov koji može biti smrtonosan. U malim se količinama cijanid izluči urinom, dok u velikim dozama on sprečava dotok kiseonika u ćelije, što može dovesti do smrti. Stoga je veoma važno biti pažljiv u načinima njegove konzumacije.

Pretklinička ispitivanja o potencijalnoj antikancerogenoj učinkovitosti amigdalina/laetrila, rađena na životinjama, nisu pokazala da amigdalin/laetril djeluje na ćelije raka. Kada je riječ o ispitivanjima provedenim na ljudima, objavljena su samo dva klinička istraživanja. Ona nisu pokazala da ovo hemijsko jedinjenje djeluje u liječenju raka. 

Kako se navodi na stranici Onkologija, “studija američke klinike Mayo još iz 1982. godine pokazala je kako je od 175 bolesnika/ca tretiranih amigdalinom bolest napredovala kod čak 174, dok je značajan broj bolesnika/ca razvio trovanje cijanidom”.

Tvrdnja da je uzrok raka zapravo “nedostatak vitamina B17” nije utemeljena. Kako se navodi na oficijelnoj web stranici američkog Nacionalnog instituta za rak (National Cancer Institute - NCI), “eksperimentalni dokazi ukazuju na to da nivo unosa pojedinačnih vitamina i/ili vitaminski status organizma može uticati na razvoj karcinoma, ali nema dokaza da je laetril potreban za normalan metabolizam”. 

Kako portal Dominantni diseminira svoj sadržaj?

Pomenuti, ali i drugi članci portala Dominantni, dijele se redovno na nekoliko različitih Facebook stranica, te u nekoliko Facebook grupa. Raskrinkavanje je pronašlo najmanje šest Facebook stranica koje redovno dijele sadržaje ovog portala, te isto toliko Facebook grupa. Ove stranice imaju 534.904 pratitelja/ica, dok se u grupama nalazi 346.910 korisnika/ca Facebooka. Detaljan pregled stranica koje dijele sadržaje portala Dominantni možete pogledati ovdje, a pregled Facebook grupa ovdje

Shodno činjenicama, tvrdnje iz naslova portala Dominantni da “ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu ne možete oboljeti od raka”, da je “doktor dokazao izlječenje raka pomoću kajsije”, te tvrdnju da vitamin B17 osigurava “svijet bez raka”, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Iste ocjene dobijaju i tvrdnje da leatril može izliječiti oboljele od raka “pod uslovom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput hemoterapije i zračenja”, te da je Krebs “sredinom prošlog stoljeća izdvojio kemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti stanica raka”.

Napomena

28.3.2022.

Nepostojeći vitamin B17 navodi se kao lijek protiv raka i u članku objavljenom na portalu Korisni savjeti 28.2.2022. Shodno činjenicama, ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 14.10.2020

Dominantni: Doktor dokazao izlječenje raka pomoću kajsije:Ismijali ga jer je jednostavan

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.04.2021

Dominantni: Doktor dokazao izlječenje raka pomoću kajsije:Ismijali ga jer je jednostavan

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.06.2021

Dominantni: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu ne možete oboljeti od raka

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.02.2022

Korisni savjet: Doktor kategorično tvrdi i nudi lijek: Kad imate dovoljno ovog vitamina, ne možete da imate rak!

U svojoj knjizi dr Maner tvrdi da je procenat izlječenja viši od 90 odsto, a ujedno navodi i listu namirnica bogatih ovim važnim vitaminom!

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti