Raskrinkavanje.ba

Vojnik u snijegu nije “čuvao granicu na Košarama”

Fotografija vojnika u snijegu dijeli se godinama uz tvrdnje da je snimljena na različitim mjestima u svijetu. Sada se dijeli na našem govornom području, uz navode da je nastala na Košarama.

Foto: Forum o001oo

Na Facebooku je u oktobru objavljena fotografija vojnika u snijegu, za koju se tvrdi da je nastala na Košarama, vojnoj karauli na granici Kosova i Albanije, koja je bila poprište bitke između tadašnje Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine.

Vojnik na Кošarama u snegu, na položaju slikan, dok se greje ispod ćebeta.

Ova fotografija je s istim ili sličnim opisom objavljena u oktobru na desetinama Facebook profila i stranica (link, link,  link). Pronašli smo je i na Twitteru (link, link, link, link).

Ipak, tvrdnja da je fotografija nastala na Košarama prisutna je na društvenim mrežama još od 2021. godine. Objavljena je 6.10.2021. godine na Facebook stranici Dnevna doza Beograda. U jednoj Facebook objavi iz 2021. tvrdi se da je na fotografiji vojnik Novica Spasić.

Ovu fotografiju objavio je i Red portal u članku iz 2021, u kome se također tvrdi da fotografija prikazuje Novicu Spasića kako “odmara u rovu” na Košarama. 


Šta su činjenice?

 

Košare su vojna karaula na granici Kosova i Albanije. U ovom rejonu u proljeće 1999. godine vođena je bitka između Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Pripadnici OVK-a su uz vazdušne napade NATO-a 9. aprila 1999. godine započeli napad na karaulu Košare i druge vojne položaje na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici, navodi portal KoSSev u članku povodom 23. godišnjice bitke. Borbe su okončane 14. juna 1999, poslije potpisanog Kumanovskog sporazuma, kada se Vojska Jugoslavije povukla s Kosova.

Kako navodi portal KoSSev, u tim borbama Vojska Jugoslavije izgubila je 108 vojnika. Na strani OVK-a, prema srpskim izvorima, bilo je više od 200 poginulih, a prema izvorima iz Prištine 113.

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje vojnika na Košarama objavljena je 6. oktobra 2021. godine na Facebook profilu Novica Spasić, uz opis u kome se navodi:

Na Borbenom Zadatku Odbrana Državne Granice sa Albanijom 1998/99.godina.Zaseda.

Riječ je o korisniku koji na Facebooku navodi da je bio član 52 . izviđačko-diverzantske čete Prištinskog korpusa i koji često objavljuje fotografije u uniformi. 

Na pitanje da li je on vojnik na fotografiji, Spasić je u komentaru odgovorio da nije te dodao da je fotografija “realna slika zasjede u decembru”.

 

Ipak, njegov opis naveo je pojedine korisnike/ce društvenih mreža na zaključak da se na fotografiji zapravo nalazi Spasić i da je nastala na Košarama, što je kasnije ustvrdio i Red portal. 

Ova fotografija vojnika u snijegu, međutim, godinama kruži društvenim mrežama i portalima na različitim jezicima. Do sada se za nju tvrdilo da prikazuju ruskog, ukrajinskog, indijskog te vojnika Hezbolaha. 

Pronašli smo je na forumu “o001oo” još 2020,  analizirajući tvrdnju da slična fotografija prikazuje vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obje fotografije objavljene su 25.10.2012. na ovom ruskom forumu. To je i njihovo najranije pojavljivanje koje smo uspjeli pronaći.

Fotografije vojnika u snijegu dijelile su se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Fotografiju koja se sada dijeli s tvrdnjom da prikazuje vojnika na Košarama tada smo pronašli na profilu СПЕЦНАЗ И ВДВ – skraćenica za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice, gdje je objavljena još 2013. godine.

U nekim objavama fotografije na ruskom jeziku navodi se da prikazuje vježbu za preživljavanje ruskih snaga.

Kako smo naveli u našoj analizi iz 2020. godine, fotografije su se dijelile i uz tvrdnje da prikazuju ukrajinske vojnike, a 2017. pojavile su se i tvrdnje da prikazuje vojnike iz Indije:

U decembru 2014. godine slika je privukla pažnju javnosti u Ukrajini, nakon što se počela dijeliti na portalima i društvenim mrežama s navodima da se radi o ukrajinskim vojnicima. Ukrajinski fact-checking portal StopFake 6.12.2014 objavio je analizu u kojoj se osporavaju ove tvrdnje i navodi da su slike starije od 2014. godine, da prikazuju ruske vojnike te da im je porijeklo na spomenutom forumu. 

U decembru 2017. godine internetom su kružile i tvrdnje da se na slikama nalaze vojnici iz Indije, koje su postale viralne u ovoj zemlji. Objavilo ih je i nekoliko javnih ličnosti (glumica Shraddha Kapoor te parlamentarka Kirron Kher), koje su na Twitteru navele da je na fotografiji indijski vojnik na Siachen glečeru. Nekoliko fact-checking stranica iz Azije već se bavilo i ovim netačnim navodima te njihove analize možete vidjeti ovdje i ovdje.

O tvrdnjama da fotografije ne prikazuju vojnike u Indiji, već ruske vojnike, pisalo je još nekoliko platformi za provjeru činjenica (link, link). 

Ista fotografija objavljena je i u septembru 2013. godine na stranici na perzijskom jeziku, uz tvrdnje da prikazuje planinska područja Al-Qalamoun i Al-Baqaa na granici Sirije i Libanona. Sljedeće godine objavljena je uz tvrdnje da prikazuje vojnike Hezbolaha. 

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža su u komentarima objava koje su predmet ove analize ukazali/e na to da fotografija ne prikazuje vojnika na Košarama, dijeleći neke od navedenih analiza u kojima se navodi da je riječ o ruskom vojniku (link, link, link).   

Shodno navedenom, tvrdnja da fotografija prikazuje vojnika na Košarama, objavljena na Facebook stranici Dnevna doza Beograda i u članku Red portala, dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnja da se na fotografiji nalazi Novica Spasić, objavljena u članku Red portala i na društvenim mrežama, dobija ocjenu dezinformacija. Spasić jeste objavio fotografiju sa statusom iz kojeg se može zaključiti da je on na njoj – ali to nije tačno.

Napomena

8.11. 2022. Facebook stranice Dnevna doza Beograda je ispravila netačne tvrdnje u svojim objavama, pa one dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.10.2021

Red portal: SRPSKI VOJNIK u ROVU po SNEGU '98 ČUVA granicu na KOŠARAMA 💖

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 15.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Dnevna doza Beograda (Vojnik u snijegu 2)

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Kosovo je srpsko. Srpsko ostaće (Vojnik u snijegu)

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Lepota Srbije i njena Istorija

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.10.2022

Twitter profili: Twitter profil @Dragana0103

  • Prenošenje lažnih vijesti